viaszkez-venaszkenner-cover

Viaszkéz csapja be a vénaszkennert

Az egyik legbiztonságosabbnak tartott biometrikus hitelesítési eljárást is sikerült meghekkelni. A kutatók egy átalakított tükörreflexes fényképezőgéppel akár öt méterről is megfelelő fotót tudtak készíteni a vénákról a viaszos reprodukcióhoz.

deepmasterprint_cover

DeepMasterPrints – Az MI hamisítvány átverheti az ujjlenyomat-olvasót

Érdekes, potenciálisan nagy jelentőségű tanulmányt publikáltak a New York-i Egyetem kutatói, akiknek sikerült egy mélytanuló ( deep learning ) algoritmussal felvértezett mesterséges intelligenciával olyan hamis ujjlenyomatokat generálni, ami átverheti a biometrikus azonosítókat használó rendszereket.

jarasfelismeres-cover

Biometrikus azonosítás járás alapján Kínában

Hamarosan a járókelők arcát sem kell látniuk a kameráknak az azonosításukhoz. A Watrix nevű kínai cég olyan szoftvert fejlesztett, amely képes azonosítani a videofelvételeken látható személyeket a járásuk és testtartásuk alapján.

sydney-repter-borito

A Sydney repülőtéren is tesztelik az arcfelismerős becsekkolást

A technológia elvileg teljesen kiváltaná a kártyák és okmányok lobogtatását, bár érdemi eredményekre még nem holnap reggelre kell számítani. A Sydney repülőtéren a Qantas légitársaság közreműködésével tesztelik azt az arcfelismerő rendszert, amely a várakozások szerint jelentősen felgyorsíthatja és egyszerűbbé teheti a nemzetközi járatokon a becsekkolást.

arcfelismeres-korlatai-cover.

Az arcfelismerés korlátai – Gondban a brit rendőrség (is)

Akár az esetek 98 százalékában is tévedhet a rendőrségek által használt arcfelismerő technika. „ A ránk ömlő információtengerben hajlamosak vagyunk fejlettebbnek hinni a technológiákat annál, mint amire valóban képesek. Márpedig a biometriai azonosításnak vannak korlátai.”

Forrás: hvg.hu

Ujjlenyomat lesz kötelező a személyi igazolványoknál

Biometrikus alkalmazásokkal egységesítené az uniós személyi igazolványok biztonsági elemeit az Európai Bizottság, az erre vonatkozó javaslatot kedden nyújtotta be a brüsszeli testület. Jöhet az ujjlenyomatos személyi.

Forrás: hwsw.hu

Az Azure újdonsága kép és arcfelismerésben

A Microsoft ütemesen fejleszti saját felhős szolgáltatáskínálatát, a napokban kép- és arcfelismerő rendszer kapott fontos frissítést. Utóbbi élesben is bevethető, külső fejlesztők számára kínál olyan technológiákat, amelyek eddig csak a legnagyobbak számára volt elérhető.

Forrás: hírstart

Biometrikus bankolási tendenciák, alkalmazások, kockázatok

Egyre több pénzügyi intézmény dönt úgy, hogy a banki azonosításhoz használatos PIN-kódokat és az SMS-es megerősítést, kiváltja biometrikus azonosítási módszerekkel Az ujjlenyomat, arckép, írisz stb. alapján ügyfél-azonosítást végző rendszerek persze nem jelentenek tökéletes védelmet a kiberbűnözéssel szemben.

Forrás: https://www.theguardian.com/technology/2016/feb/19/how-safe-is-voice-recognition-fingerprint-id-hsbc

Mennyire biztonságos a hang és ujjlenyomat azonosító?

HSBC lesz az első bank az Egyesült Királyságban, amelyik a telefonos banki rendszerében az ügyfelek számára bevezeti a beszédfelismerő technológiát  és átveszi az ujjlenyomat-szkennereket az okostelefonokból.

Egyedi rezgésünk alkalmas az azonosításunkra? Forrás: http://bitport.hu/tudta-hogy-onnek-is-egyedi-a-rezgese-es-alkalmas-az-azonositasara

Egyedi rezgésünk alkalmas az azonosításunkra?

Egy ujjrezgésen alapuló  biometrikus azonosítási módszerrel kísérleteznek a Rutgers Egyetemen.  A  VibWrite módszer nem tökéletes,  de ígéretes. Az azonosítandó személynek rá kell helyeznie az ujját egy  lapra, amelyen egy vibramotor kelt rezgéseket. Az ujj mindenkinél egyedi és azonosítható módon befolyásolja a rezgések fizikai paramétereit.

Mutasd az arcod, megmondom ki vagy! Vagy még sem….? Forrás. https://www.ifsecglobal.com/a-window-to-more-than-the-soul-ai-research-raises-troubling-questions-about-privacy-profiling-and-wrongful-arrest/

Mutasd az arcod, megmondom ki vagy! Vagy még sem….?

Az Artifical Intelligence ( AI ) kutatások vastag problémákat vetnek fel a profilalkotások megbízhatósága, alkalmazhatósága során, de egyúttal személyiségi jogi, adatvédelmi, kérdések sora is felmerül.

A bizonyító erejű „beszédes arcok”? Forrás: https://www.asmag.com/showpost/23348.aspx

A bizonyító erejű „beszédes arcok”?

Az arc elemzése elárulja a személyiségvonásokat is, így ez akár a bűnüldözés szolgálatába is állítható. Egy izraeli cég  a gyakorlati bevezetést lehetővé tevő számítógépes megjelenítésen és  gépi tanuláson  alapuló technológiát dolgozott ki.

Biometrikus azonosítás a GeoVision FR2020 olvasóval Forrás: GeoVision Hungária Kft

Biometrikus azonosítás a GeoVision FR2020 olvasóval

Egyre szélesebb körben alkalmazzák a Biometrikus megoldásokat. A GeoVision Hungária legújabb arcfelismerő beléptető eszköze (kártya és olvasó) számos funkciót és érdekességet tartogat.

Bankautomata használat biometrikus azonosítással Forrás: biometrikusbelepteto.hu

Bankautomata használat biometrikus azonosítással

A mobilokból már ismerős biometrikus azonosítási technológiákkal felvértezett bankautomatát mutat be a Diebold Nixdorf és a Samsung a júniusi austini Digital Banking konferencián. A rendszer arcfelismerést tenne lehetővé az ATM-eken, hogy felgyorsítsa és kényelmesebbé tegye a pénzfelvételt.

Password versus Biometria: 4:0, avagy ki nevet a végén? Forrás: https://betanews.com/2016/08/24/unsafe-biometrics/

Password versus Biometria: 4:0, avagy ki nevet a végén?

Hiába beszél számos biztonságtechnikai szakértő a biometriáról mint az egyedül üdvözítő  hitelesítési eljárásról  a „több sebből vérző” jelszóval szemben,  a szakma óvatosan közelíti meg a kérdést.

Biometriával erősít a Mastercard Forrás: wirod.com

Biometriával erősít a Mastercard

A Mastercard ez év április 20-án mutatta be a hagyományos chip technológia előnyeit az ujjlenyomat biztonságával egyesítő új generációjú biometrikus kártyáját Dél-Afrikában.

Ujjnyomat lopás fényképről – tények és kockázatok Forrás: wired

Ujjnyomat lopás fényképről – tények és kockázatok

Az MTI által továbbított hír szerint A nagyfelbontású fényképezőgépeknek köszönhetően már egyáltalán nem tűnik biztonságosnak az ujjlenyomat alapú biometrikus védelem. Olvassuk a hírről szakértőnk véleményét.

Cél: a biztonságosabb az elektronikus vásárlás Forrás. http://letstalkpayments.com/wp-content/uploads/2015/06/biometric-capability.jpg

Cél: a biztonságosabb az elektronikus vásárlás

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy vásárlásaink egyre nagyobb részét teszik ki az online végrehajtott tranzakciók. Ez komoly biztonsági, bizalmi kérdéseket vet fel, melyek feltárása és megtárgyalása egyre sürgetőbb a rendszer zavartalan működésének érdekében.

ujjlenyomatok

A biometria kérdései egy adatlopás kapcsán

Az index a napokban számolt be arról, hogy 5 és fél millió ember ujjlenyomatát lopták el hackerek az USA-ban. Mivel a szövetségi kormány szervereit törték fel, így a meglopottak főként kormányzati munkatársak közül kerültek ki. Kérdés az, hogy az így megszerzett ujjlenyomatokat lehet e káros célokra felhasználni?  Az ABI Intézet véleményét olvashatjuk az alábbiakban.

Az ujjnyomat azonosításának alapjául szolgáló jegyek

Hogyan segíthetnénk elő a biometrikus azonosítás jobb elfogadottságát?

Korábbi cikkünk a biometrikus azonosító rendszerek elfogadottságával foglalkozott, melynek alapja egy tanulmány volt, amelyet 2006 és 2014  évben elvégzett vizsgálatok eredményeiből állított össze Professzor Dr. Kovács Tibor és Földesi Krisztina, a jelenlegi Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnök karán. A tanulmány meglepő konklúziója szerint,  a vizsgált időszak alatt a biometrikus azonosítás elfogadottsága csökkent. 

Lap teteje