Kamerák Kézközelben – Grundig Fisheye

Körbe zárt világ – 12MP-es 360° Fisheye kamerák a „kínpadon”

A Grundig nem fiatal márka a piacon. Kisebb nagyobb hullámhegyek és völgyek után, kb. 2 éve született a cégnél döntés a termékkínálat „felturbózásáról”. Dinamikus kínálatukból az egyik legfiatalabb jelen írás alanya az ONVIF kompatiblis, IP66 / IK10 védettségű GCI-R1667F.

Előzetes megjegyzés: Mivel az ismétlés a tudás anyja: jelen cikksorozatban 4 márka (Bosch, Dahua, Grundig, Samsung) 12MP-es 360°-os (Fisheye) kameráját vesszük szubjektív górcső alá, külön-külön publikációk keretében. Minden ellentétes elképzeléssel szemben, jelen cikk, annak tartalma „mindössze” egy kicsinyt mélyebb (párhuzamos), ugyanakkor szubjektív ismerkedés a rendelkezésünkre bocsátott kamerákkal. Értsd: nem laborteszt, pláne nem összehasonlítás!

A Grundig nem fiatal márka a piacon. Kisebb nagyobb hullámhegyek és völgyek után, kb. 2 éve született a cégnél döntés a termékkínálat „felturbózásáról”. Azóta számos, igazán előremutató termékkel jelentek meg, melyek közül az egyik legfiatalabb a jelen írás alanya az ONVIF kompatiblis, IP66 / IK10 védettségű GCI-R1667F.

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Első ránézésre

Ha valamire rá lehet fogni, hogy UFO, akkor a Grundig jelen kamerája egyértelműen az. Ez kültéren elhanyagolható tényező, beltéren azért már érdemes megnézni, hogy hova kerüljön. Mármint, ha a belsőépítészeti design szerepet játszik a kiválasztáskor. Szerencsésebb, ha modernebb (ne adj isten: futurisztikus) környezetbe kerül.

Kiegészítők

A kamera mellett megtalálható a telepítéshez szükséges túlélőcsomag. Telepítési útmutató, csavarok, csavarkulcs, telepítő sablon, CD – néhány hasznos információval és szoftverrel (CMS/VMS + kamera kereső).

Kezelhetőség

Maga a szerelési folyamat nem kíván különösebb képességeket. Igaz a kamera burkolat eltávolítás, a szigetelő gyűrű pozíciója végett, némi erőkifejtést igényel. A kamera belsejében, alapértelmezetten nincs szilikagél. Ha kültérre kerül, vagy beltéren fűtés nélküli területre, mindenképpen érdemes egy-két zacskónyit applikálni bele, megelőzendő a búra párásodását.

Kifejezetten szeretném hangsúlyozni, hogy stabil, megbízható SD kártyát kell installálni a kamerába. Azt is még az előtt, hogy felszereltük volna a helyére. Ezt követően ugyanis, a cseréje annyira nem könnyed és leányálomszerű. Őszintén, az SD foglalat megtalálása is kíván egy kis gyakorlatot. Aki azt vetné a szememre, hogy „de ott a használati útmutató”, annak igaza van, de abban egy generációval ezelőtti termék fotója szerepel, és azóta történt néhány változás. Megspórolandó néhány homlokráncolást, íme itt található a (mikro) SD foglalat a kamerán belül:

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

A reset gombbal ugyan ez a helyzet. Mármint, nem ott található, mint ahol az általam megkapott „hasznut.” jelzi. Az esetek többségében erre nincs is szükség, de a végfelhasználó nem alszik és érdekes dolgokra képes, ezért inkább elárulom, hogy hol található az alapértelmezett állapotokat elővarázsló gombocska:

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Mivel a DHCP alapértelmezetten be van kapcsolva, ha fut nálunk DHCP szerver, akkor automatikusan kap IP címet az eszköz és már csak a „csomagolt” keresőszoftvert kell futtatni és máris megleljük a kamerát. A menü, gyakorlat és nézőpont kérdése, nem kíván doktori kvalitásokat. Meglehetős egyértelműséggel lehet alkalmazni és a finomhangolást elvégezni.

Finomhangolás

Egy Fisheye kameránál sokan keresik első blikkre (a böngésző felületén) a „képkiegyengető” funkciót (igen, én is). A Grundig esetében ehhez előbb ezt a menüben engedélyezni kell, mert az alapértelmezett állapotában ezt a VMS-re bízza.

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Az esetek (értsd: paraméterek/funkciók) beállításánál az inkább az automatikára bízta a gyártó a munka dandárját, nem a telepítőre. Példának okáért a BLC-t ki-/be tudjuk kapcsolni, a WDR-ben van 4 állítható pozíció (és ebből az egyik a „ki”). Természetesen, a „hagyományos” kamera funkcióknál (fehéregyensúly, shutter, AGC) meghagyták a manuális beállítás opciókat. Azonban, meg kell jegyezzem, hogy az automatika, az esetek jó részében tökéletesen megállja a helyét és nem kell feleslegesen „babrálni” a kamerát.

IP funkcionalitás

Amire szükségünk lehet, az rendelkezésre áll és megfelelően szinten hangolható. Még az IP címszűrés esetén is meghatározhatjuk, hogy tiltott/engedélyezett címeket/tartományokat állítunk be. A Grundig esetében sem hiányzik a 802.1x (valamint egyéb IP biztonsági megoldások), valamint a DDNS funkciócsomag. Tárolási opcióként a NAS kezelést is felkínálja a készülék.

Video funkcionalitás

A kamera telepítésénél erősen kell ügyelni, hogy honnan kapja a készülék a fényt. A Fisheye technológia egyik nagy átka, hogy a búrán megtelepedő porszemcsék, adott fényviszonyok mellett erőteljesen látszanak.

Grundig GCI-R1667F

P&P (Plug&Play) jelleg ide, SONY CMOS oda, némi megvilágítás nem árt. Illetve, ha felkészülhetünk arra, hogy lesznek megvilágításmentes időszakok, akkor se bízzunk mindent az IR LED-ekre (4db, 5 m hatótávval). Vegyük a fáradtságot és játszunk el a shutterrel, az AGC-vel, a 2 és 3D zajcsökkentő funkcióval, a D/N váltással (valós, és remekül hangolható), stb, mert ez mégis 12MP felbontású kamera, ennek megfelelő tényleges (nem marketing célú) fényérzékenységgel. Mellesleg, a bitrátát érdemes min. 8192-ra beállítani, ha egyéb funkció ezt nem teszi lehetetlenné. A D/N hangolással már csak azért is érdemes foglalkozni, mert mindkét irányú váltás során egy röpke ideig meglehetősen kevés információ jön át. Az IR LED-ek bekapcsolódásakor (míg a SMART funkció magához nem tér) erőteljesen kivilágosodik a kép.

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Apropó, a 4K felbontást csak akkor biztosítja a kamera, ha a VMS végzi a kép kiegyengetését.

Színhűség

Itt viszont határozottan tapasztalható a SONY CMOS. Gyakorlatilag tökéletesen élethű színeket produkált a készülék az ismerkedésünk során. Úgy este, mint nappal, mesterséges és természetes megvilágítás mellett egyaránt.

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Egyéb szolgáltatások

Képtartalom-elemzés

Egy kicsit kevésnek tartottam a Grundighoz mérten a szolgáltatások mennyiségét. Valójában egyetlen mozgásérzékelőnk van. Ez szép és jól hangolható, négyszög alakú aktív területeket jelölhetünk ki, akciókat (rögzítés, továbbítás, kimenet aktiválás) rendelhetünk hozzá, de ennyi. Természetesen, van szabotázsérzékelés, fogad külső riasztás jeleket.

Hangelemzés és egyéb hangfunkciók

„Természetesen” ez a funkció is adott. Akár „sikoly” azonosításra, akár „lövés” észlelésre is alkalmas lehet. Mindössze némi időt kell rászánni a beállításához.

Rögzítés-visszajátszás

Az magától értetődik, hogy a riasztási eseményekre forgatókönyveket hozhatunk létre, rögzítést és feltöltéseket indíthatunk (NAS, FTP, e-mail, SD). Manuálisan is indíthatunk rögzítést és készíthetünk felvételeket. Visszajátszás, mint olyan, nincs. A SD kártyára rögzített anyagot, egy fájllistában jeleníthetjük meg és onnan tölthetjük le a pl. a PC-nkre.

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Grundig CMS

Mivel az alap koncepció az volt, hogy webböngészőn keresztül mire képes a kamera, jelentősen nem mélyedtem el a cég CMS-ének vizsgálatában. Azonban a teljes funkcionalitáshoz javasolt a használata. Esetleg más, magas kompatibilitású VMS-é (Cathexis, Milestone).

E-PTZ és „képkiegyengetés”

Az egeret joystickként használva, remekül működik. Preset és járőr funkció nincs a kamerába integrálva. A „képkiegyengetés” remekül teszi a dolgát.

Grundig GCI-R1667F

Grundig GCI-R1667F (Forrás: Olláry Viktor)

Műszaki jellemzők

 • Tápellátás – PoE (48 V)
 • Képalkotó – 1/1.7″-es SONY CMOS
 • Képpontok száma – 12 MP
 • Fényérzékenység színes üzemmódban – 0.01 lx
 • Fényérzékenység F/F üzemmódban – 0.01 lx
 • Képtömörítés – H.264; M-JPEG

További, részletes információ: Grundig GCI-R1667F

Javasolt végfelhasználói ár: 262.990 + ÁFA

Szerzői összegzés

A Grundig GCI-R1667F első sorban egy rendszer eszköz. Önállóan is megállhatja a helyét, de teljes szolgáltatáskészlete csak akkor érvényesül, ha fut egy VMS a háttérben. Színvilága remek, viszont megvilágítást igényel. Ne feledkezzünk el arról, hogy ez egy Fisheye kamera. Hiába a remek E-PTZ, nem a végtelen távolságok közelre hozására való.

Tetszik:

 • Design
 • Képalkotás
 • Színhűség
 • Egyszerű telepíthetőség
 • Egyszerű kezelhetőség

Nem tetszik:

 • Fényérzékenység
 • Telepítés után nehezen elérhető SD kártya és RESET gomb

Pontozás:

Pontozás


Szerző: Olláry Viktor

Kapcsolódó cikk:

Kamerák Kézközelben – Bosch Fisheye
Körbe zárt világ – 12MP-es 360° Fisheye kamerák a kínpadon