Vészvilágítási rendszerek a POWER-től

A cég kínálatunkban két gyártó vészvilágítási termékcsaládja érhető el. Az egyszerűbb megoldásokra a PH Svesis EXIDUS és ARCO termékeit használhatjuk, melyek 230 V-os betáplálású, akkumulátoros vészvilágítók, míg a Hochiki FIREscape rendszerével professzionális, központilag felügyelt és szünetmentesített gyengeáramú rendszer alakítható ki. (tovább…)

A mesterséges intelligencia és az analitika javíthatja a biztonságot az építkezéseken

Az építőiparban folyamatosan jelentkező probléma a munkavállalók biztonsága. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának jelentései szerint minden 100 000 építőipari munkásból 9,7 szenved halálos sérülést évente, de a helyzet Európában és hazánkban sem túl rózsás. Egy honkongi startap megoldása kiváló eszközzé válhat az építkezések biztonsági problémáinak kezeléséhez. (tovább…)

GEMOS felügyeleti PSIM rendszer a Securiton Kft. kínálatában

A GEMOS nem csak egy egyszerű épületfelügyeleti, vagy biztonságtechnikai felügyeleti szoftver, hanem egy teljesen rugalmas, gyártófüggetlen platform, amely segítségével különböző rendszereket és berendezéseket egy kezelőfelületen keresztül lehet vezérelni, képileg megjeleníteni és kiértékelni. (tovább…)

Professzionális monitorok a parkolóhely-kezelő központhoz – Projekt

A kölni székhelyű cég, a Cologne Parkhaus Service (CPS) Németország egész területén végzi a hatékony CCTV parkolásfelügyeletet. Új vezérlőközpontjukba a monitorok az AG Neovo termékei: Az összesen 16 PD-55 modell biztosítja a homogén megjelenést és a nagyon jó áttekintést – plusz nyolc FS-27 munkahelyi monitor. (tovább…)

Az integrált felügyelet már a jelen…

Ahogy manapság látjuk, a grafikus felügyeleti rendszerek alkalmazása nem egy ördögtől való dolog. Egyre és egyre több tervezői koncepció születik, mind az automatika, mind a gyengeáramú rendszerek terén, amely magába foglalja a különböző technológiák közös platformon történő felhasználását, mint felelős és innovatív beruházói igényt. (tovább…)

spar bevasarlo

S§T AG projekt- 30.000 eszközből álló hálózat optimalizálás a SPAR részére

Az S&T AG viszi véghez a SPAR történetének eddigi legnagyobb hálózati és biztonságtechnikai projektjét.A projekt során kialakításra kerül egy közel 30.000 vezetéknélküli eszköz (mint például laptopok, vonalkód olvasók, targonca terminálok, mérlegek, IP telefonok és tabletek) biztonságos csatlakoztatására képes, Cisco technológiánalapuló, elosztott infrastruktúra- és eszközmenedzsment rendszer. Az előkészítő tervezési- és teszt fázisok lezárultak, jelenleg az öt országra kiterjedő, éles környezeti tesztek folynak, majd ezek után jövő évben elindul a valamennyi klienst érintő roll-out fázis is.

Az S&T AG, mint a teljes projekt-életciklust (az ötlettől a megvalósításig) átfogó rendszerintegrátor nemcsak a hálózati és biztonsági komponensek telepítését végzi el, hanem már az elemzési és koncepció kialakítás fázisában is aktívan részt vett. A meglévő hálózati és biztonsági infrastruktúra vizsgálata után a SPAR-ral közösen alakította ki a legújabb biztonsági elvárásoknak megfelelő, a teljes cégcsoportra kiterjedő egységes Wi-Fi koncepciót. Az alkalmazott hitelesítési és titkosítási technológiák aktualizálásán túl a roll-out folyamán újragondolásra kerül a végponti eszközök központi menedzsmentje is.

Optimális és egységes autentikációs megoldásként a Cisco Identity Services Engine megoldását választotta a SPAR, melynek központi adminisztrációs elemei az osztrák adatközpontban, míg a gyors válaszidőt és nagy rendelkezésre állást nyújtó Policy Services Node komponensei az egyes országokban helyileg üzemelnek majd.Nem csak a végpontok nagy száma jelentett nagy kihívást a projekt kezdetétől fogva, de azok sokszínűsége, valamint – ezen felül – a különböző országok sokszor eltérő adottságai és igényei is.

Míg a projekt irányítása az osztrák SPAR központtal közösen történik, addig az S&T AG, mint multinacionális nagyvállalat az egyes országokban a helyi tevékenységeket anyanyelven és magas színvonalon képes elvégezni, együttműködve a helyi szakemberekkel, ezáltal biztosítva az eredményes projektmegvalósítást.

„Egy biztonságos, gyors és hatékony Wi-Fi infrastruktúra a SPAR konszern számára kulcsfontosságú a napi üzleti folyamatok elvégzéséhez. Mindezeken túl felkészültek kívánunk lenni a holnap üzleti kihívásaira egy optimális és rugalmas infrastruktúrával, amely garantálja a kliensek központilag vezérelt, több-szintű azonosítását. Az S&T AG-ban megtaláltuk a megfelelő partnert ehhez a fontos projekthez, aki nemcsak a szükséges technikai kompetenciákkal rendelkezik a hálózatok és az IT biztonság területén, hanem a szükséges helyi erőforrásokat is képes biztosítani minden egyes országban. Ez garantálja számunkra ennek a nagyszabású projektnek a sikeres megvalósítását” – nyilatkozta Andreas Kranabitl a SPAR Business Service ügyvezető igazgató.

A SPAR 100%-ban osztrák tulajdonban lévő vállalat, mely Ausztriában piacvezető a hipermarketek és a bevásárlóközpontok piacán.

Közlemény forrás: inspire.hu

Kapcsolódó cikkek:

BIS – rugalmas épületfelügyelet újra szabva

Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 4. – Integrált rendszerek

Az év telepítése az IFSEC-en

20140926 masco lead

Biztonsági kamerák a szem előtt, avagy mindent szemmel tartunk…

Nem telik el olyan év, amikor ne derülne ki, hogy mekkora igény van jó minőségű biztonsági kamerák felvételére.

Ki ne emlékezne az idei év legnagyobb visszhangot keltő eseményére, amikor is az egyik fővárosi bank XIII. kerületi fiókjának szélfogójában, a bankjegykiadó automata (ATM) helyiségében robbantottak házi készítésű pokolgépet. Az elkövetőt sajnos a mai napig nem találják, mivel a médiákban közétett biztonsági kamerák felvételei enyhén szólva sem voltak megfelelőek. A közelmúltban sajnos számtalan ilyen esemény történt. Talán nem is kell részleteznem az egyik legdurvábbat közülük, a móri bankrablást és mészárlást, ahol a megfelelő biztonsági kamerák hiányának „köszönhetően” több mint 5 évig nem sikerült a nyomozóhatóságnak megtalálni a valódi elkövetőket. Sőt, igazából a valódi tettesekig csak más bűncselekmények kapcsán jutottak el a nyomozók. A gyenge minőségű, sokszor nagyon elavult biztonsági kamerákat korábban a pénzhiánnyal, a tetemes költségekkel magyarázták. Sok vállalkozás spórolt a biztonságtechnikai beruházásokon. Manapság viszont kifejezetten elérhetővé váltak a jó minőségű, nagy felbontású biztonsági kamerák és azok képrögzítői.

Az elmúlt évek ugyanakkor azért néhány jó példával is szolgálhattak. Pedig talán ez lenne a normális. A térfigyelő kamerás rendszerekkel felszerelt fővárosi kerületekben és az ilyen vidéki városokban is érezhetően megnövekedett a közbiztonság. A nyomozóhatóság ezek segítségével talált meg eltűnt személyt, illetve göngyölített fel bűnügyet. Ezenkívül egy szintén nagyobb publicitást keltő ügyben bizonyult kifejezetten hasznosnak a biztonsági kamerás rendszer: évekkel ezelőtt szintén a fővárosban, az I. kerületben egy sikertelen Széna téri bankrablás alkalmával túszejtésre került sor, ami szerencsére kifejezetten ritka hazánkban. A terrorelhárítóknak végül sikerült kiszabadítani a túszokat és ártalmatlanítani az elkövetőt. Ebben nagy segítségükre szolgált a bank biztonsági kamerás rendszere, mert kívülről (Interneten keresztül) rácsatlakozva arra, kiválóan nyomon követhették a bent zajló eseményeket és a kellő időben a legmegfelelőbb módon, a legkevesebb veszélynek kitéve a túszokat, közbeléphettek. Sőt a biztonsági kamerák még egy megtévelyedett nyomrögzítő helyszínelőt is lebuktattak az esemény után, amikor megpróbált zsebre tenni a bankrabló zsákmánynak szánt pénzéből.

Időnként egyes jogvédő szervezeteknél felmerül a biztonsági kamerák személyiségi jogokat sértő esetleges mivolta. Azonban aki nem „állt át a sötét oldalra”, annak nincs mitől tartania. Sőt, a törvénytisztelő állampolgárok közbiztonságot szeretnének, és döntő többségük ezáltal igényli a biztonsági térfigyelő kamerákat is. Az egyre kedvezőbb áron kapható biztonsági kameráknak köszönhetően mind több és több társas- és családi háznál találkozhatunk ilyen eszközökkel.

Az egyre növekvő igényekre kimondottan jó megoldást nyújtanak a kiváló ár-érték arányú és megbízhatóságú izraeli PROVISION-ISR termékei, melyek hazai kizárólagos importőre már több mint 4 éve a MASCO Biztonságtechnikai és Nyílászáró Automatizálási Kereskedelmi Kft. A gyártó fejlesztéseinek köszönhetően kínálatuk legújabb tagjai az IP kamerák és a hozzá való hálózati képrögzítők (NVR-ek).

Az IP kamera választékában két különböző felbontással rendelkező kamerák jelentek meg. A kisebb a normál HD (720p, azaz 1280×720 képpont), míg a nagyobb a full HD (1080p, azaz 1920×1080 képpont) felbontású. Mindkét felbontású változatban egyaránt megtalálhatóak a különböző kialakítású, a vásárló igényeihez és az adott környezethez leginkább illeszkedő kinézetű, bel- és kültéri kamerák. Az IP kamerák tulajdonságai szinte kivétel nélkül azonosak, csak kinézetükben mutatkozik némi eltérés, így a legnépszerűbb típuson keresztül érdemes azok tulajdonságaival megismerkedni. A termékpaletta legígéretesebb tagja a 2 Megapixeles PR-I4390IPVF, kültéren is használható, szaknyelven inframegvilágítással rendelkező, nagydinamikájú mechanikus Day&Night full HD IP csőkamera, mely várhatóan elismerést vált ki a szakemberek körében. Közérthetően megfogalmazva egy olyan éjjellátó kameráról van szó, mely nappal gyönyörű színes képet alkot, dinamikatartományának köszönhetően az extrémebb fényviszonyokat is képes elviselni, este pedig teljes sötétségben is alkalmas fekete-fehér képek megalkotására. A kamera makulátlan képéért és felbontásáért a Sony Exmor IMX122 1/3″-os (1/2,8″) CMOS képalkotó elem felel, melynek köszönhetően a teljes HD 1080p (1920×1080 képpont) felbontást élvezhetjük. A kamera beállítását a 2,8-12mm-es variófókuszos (állítható fókusztávolságú, azaz látószögű), 4,3x-os zoom átfogású objektív segíti, Képtömörítési eljárása az IP kameráknál már megszokott H.264. A kamera funkciólistájában megtalálható a DNR (Digital Noise Reduction, azaz digitális zajcsökkentés), a WDR (Wide Dynamic Range, azaz széles dinamikatartomány, mikor kamerát jellemzünk vele, akkor inkább nagydinamikájú kamerának mondjuk), a HLC (High Light Compensation, azaz a túlzott fény kioltás) tulajdonság. Természetesen tudásából az ONVIF (szabványosított IP kamera kommunikációs) protokoll támogatása sem hiányozhat. Emellett egyéb finomságokkal is rendelkezik, mint a privát zónák kitakarási lehetősége, a Mirror (képtükrözés), a video mozgásérzékelés, a beépített micro SD kártya foglalat (riasztási felvételek készítésére), audio be- és kimenet a kétirányú hangátvitel érdekében, a riasztási be- és kimenet. Végezetül, de nem utolsó sorban a beállításhoz analóg monitor kimenet, a gyári DDNS (Dynamic DNS) szolgáltatás és PoE (Power over Ethernet, azaz a hálózaton keresztüli tápfeszültség ellátás) tápellátás.

http://www.youtube.com/watch?v=Wxv5WghjojI

A kamerák említése után essék szó a PROVISION-ISR NVR (Network video Recorder, azaz hálózati képrögzítő) képrögzítőiről is, melyek természetesen a kamerákkal együtt kerültek forgalomba, és teszik tökéletes rendszerré a biztonsági kamerákat. A PROVISION-ISR IP kamerák által alkotott képekről felvétel más gyártótól származó képrögzítővel is készíthető, de javasolt mégis azonos márkából választani. A gyártó NVR kínálata két fő csoportra különíthető el. Az egyik a hagyományosnak tekinthető stand-alone (önálló értelemben), más néven asztali NVR. Ez a stand-alone, vagy asztali elnevezés is arra utal, hogy ezen készülékek úgynevezett önálló komplett célhardverek, nem valamilyen PC-re épülő rendszerek, esetleg csak szoftver. Magyarul bekapcsolásuk, és természetesen némi beállítás után, akár azonnal képesek a felvételek készítésére. Hagyományosnak tekinthetőek azért, mert pontosan úgy működnek, mint a legtöbb ilyen készülék, ahol a kamerákat egyesével szükséges megkeresni a hálózaton és felprogramozni a képrögzítőre. A gyártó kínálatában fellelhető a rack szekrénybe szerelhető egy-, illetve két egység magas kivitelű képrögzítő típus is a nagyobb rendszerek kiépítésére gondolva. A képrögzítők másik nagy csoportja szintén asztali kivitelű, de már Plug&Play működésű. Ez azt jelenti, hogy a rendszer kiépítése, csatlakoztatása, majd elindítása után a kamerák automatikusan csatlakoznak az NVR-hez, azokat nem szükséges a hálózaton megkeresni, mert a képrögzítő automatikusan elvégzi az azonosítást és a csatlakoztatást is. A másik említésre méltó funkció, hogy ezeknél a típusoknál az NVR látja el a kamerák áramforrását, PoE megtáplálással, így a kamerákhoz külső tápellátás nem szükséges.

Az NVR képrögzítők is értelemszerűen minden olyan funkciót tudnak, melyet egy ilyen készüléktől elvárhatunk. Kihangsúlyozható tulajdonságuk azonban, hogy képesek minden csatlakoztatott kamera képének valós idejű (25fps, azaz 25 kép másodpercenként) 720p (1280×720 képpont) felbontással történő rögzítésére. Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy akkor van-e értelme full HD 1080p (1920×1080 képpont) felbontású kamerákat csatlakoztatni a képrögzítőkhöz? A válasz igen, mert a rögzítési sebesség csökkentése mellett rendelkezésre áll a full HD felbontású rögzítés, amivel viszont így nem lehetséges a folyamatos mozgás felvétele. Ugyanakkor, ha a képrögzítőhöz maximálisan csatlakoztatható kameránál kevesebb kamerát csatlakoztatunk, vagy a szükséges csatornaszámnál nagyobb NVR-t választunk, akkor a teljes HD felbontás mellett is elérhető minden kamerára a valósidejű képrögzítés. Azaz, ha az érdeklődő mindenképp ragaszkodik a valós idejű full HD képrögzítéshez, nincs más teendője, mint a szükséges NVR-nél eggyel nagyobb csatornaszámút választania, melyet könnyen megtehet, mivel a választékban a 4, 8 és 16 csatornás mellett a 24 és hamarosan a 32, illetve 64 csatornás típus is megtalálható. Hogy még csábítóbbá tegyék az NVR képrögzítőket, azokat úgy tervezték, hogy kezelőfelületük hasonlít a gyártó analóg kameráihoz használható DVR (Digital Video Recorder, azaz digitális képrögzítő) képrögzítők menürendszeréhez, megkönnyítve mind a telepítők, mind pedig a felhasználók dolgát, kiváltképp azokét, akiknek már volt dolga a gyártó más képrögzítőjével. A képrögzítők még egy fontos ínyencséget tartogatnak számunkra és pedig azt, hogy csakúgy, mint az IP kameráik, rendelkeznek gyári DDNS (Dynamic DNS) támogatással. Ez azért fontos, mert a hazai Internet szolgáltatók többnyire dinamikus IP címes szolgáltatást nyújtanak, vagy csak extra költségek árán adnak fix IP címet. Mi több, évekkel ezelőtt a külső dinamikus IP kezelő oldalak ingyenes szolgáltatásai megszűntek és fizetőssé váltak. Így felértékelődött az olyan gyártmányok jelentősége, melyek ingyenesen nyújtják ezt a szolgáltatást.

A PROVISION-ISR továbbra is tartja magát a tőle jól megszokott minőséghez, valamint megbízhatósághoz, melyet változatlanul 2 év garanciavállalással (jótállással) is alátámaszt. A PROVISION-ISR termékeket a gyártó kizárólagos hazai importőrétől a MASCO Kft-től, vagy szerződött viszonteladói partnereitől vásárolhatják meg a kedves érdeklődők nyár végétől IP kamera és NVR kínálattal kiegészülve, raktárkészletről, kedvező áron.

Forrás: index.hu

FL-100W-tükör

Új olcsó és minőségi LED reflektorok a Videosec-től

Más technológiai irányzatokhoz hasonlóan a világítástechnika is hatalmas és gyors fejlődésnek indult.

Manapság a világ minden táján nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, energiatakarékosságra. Emiatt a világítástechnikával foglalkozó vállalatok is erőteljes fejlesztési kényszernek vannak kitéve. Ennek eredményeként elérhető áron, minőségi LED termékek kerültek forgalomba.

A LED reflektorok használata igen széleskörű lehet. Az esztétikai szempontokat is figyelembe véve, egyre gyakrabban szerelik sportlétesítményekbe, ipari üzemcsarnokokba, irodai és lakóhelyiségekbe, műemlék és köztéri szobor díszvilágításaként. Biztonságtechnikai eszközként parkolókban, lépcsőházakban (lépcsőfokok megvilágítására) is alkalmazzák.

Kiválasztási szempontok:

A kelet-európai régió jellemzően igen ár-érzékeny, ezért az egyik fontos műszaki paraméter a termék ára, és közvetett költségei.

Elsődlegesen érdemes meghatározni a megvilágítandó terület méreteit. Természetesen minél nagyobb ez a méret, annál nagyobb fényerőre van szükség. Gyakran eltérő típusú fényforrást kell használni.

Az előzőből következik, hogy meg kell határozni mennyi lux (a megvilágítás erősségének mértékegysége) fényerő szükséges a kiválasztott terület megvilágításához (A LED fényforrások képesek a legfehérebb és legkékebb fénytartományban világítani, a szakirodalom ezt gyakran „teljes-spektrum” megvilágításnak nevezi). A gyártók még fel szokták tüntetni a fényáram vagy fényerő (lumen) paramétert, amely a fényforrás teljesítményét mutatja (fényhasznosítás).

A sugárzási szög (beam angle) megmutatja, hogy a fényforrás milyen szögben teríti el a fénysugarakat. Ez általában 36°-120° közé esik.

A LED fényforrásoknak villogásmentesnek kell lenniük.

Olykor találkozhatunk az úgynevezett színvisszaadási értékkel (CRI) is. A természetes napfény értéke: CRI 100. A legtöbb szabványos LED fényforrás CRI tartománya 60-75 érték között található (fehérfény – napfény).

Színhőmérséklet az a tulajdonság, amely meghatározza, hogy milyen színű fénnyel világít a fényforrás. Fontos tudni, hogy a színvisszaadási érték, a színhőmérséklet és a fényáram nem egymástól függő paraméterek. Előfordulhat például, hogy két különböző lámpa ugyanazon színhőmérsékleten eltérő színvisszaadási értékkel és fényárammal üzemel. A színhőmérsékleti skála igen széles tartományából választhatunk. A piacon megtalálható a 1000-3000K értékű hagyományos, meleg/sárgásfehér, de a hideg/kékesfehér 5000-7000K értékű – a természetes fényhez közelebb álló – LED fényforrás is. Az 5000-6000K körül tapasztalható, hogy a nagyobb Kelvin érték felé haladva a fényerősség növekszik.

A gyártók a különböző teljesítményű fényforrásokat az úgynevezett technikai wattitásal jelölik, de nem mindig tüntetik fel. Ez az érték általában 1-2%-al alacsonyabb, mint a ténylegesen mérhető fogyasztás.

Fontos kiválasztási szempont lehet még a termékek élettartama, sajnos azonban ez az egyetlen paraméter, amely rövidtávon nem ellenőrizhető, tesztelhető. Mivel mást nem tehetünk, a hozzáértő szakemberek becsléseire kell hagyatkoznunk, akik az éllettartamot illetően a gyártó által feltüntetett 30.000-50.000 óra felét tartják reálisnak.

A termékek közötti könnyebb eligazodás érdekében konkrét példaként említjük a Videosec FL-100W LED reflektort, amelynek legfontosabb paramétereit összefoglaltuk az alábbiakban.

Az említett LED reflektor alumínium házán látható hűtőbordázat több lamellát tartalmaz, így a megnövekedett hőelnyelő felület hatékonyabban disszipálja a keletkező hőt, ezáltal pozitívan befolyásolva az élettartamot.

A lámpatest hátsó részén található védőburkolat eltávolítása után láthatóvá válik a tápegység (a technikai adatait tartalmazó címkével), amelyet lemezpánttal és két csavarral rögzítettek a fémházhoz.

Új olcsó és minőségi LED reflektorok a Videosec-től

FL-100W-tápegység

A tápegység burkolatába szerelt fém tömszelence segítségével történik az elektromos  hálózati kábel bevezetése. A fényforrás üvegburkolatát eltávolítva láthatóvá válik a gumiszigetelés, illetve annak profilvezetése. A reflektorok megfelelnek a tanúsítványokban szereplő IP65 védelmi osztály előírásainak.

 FL-100WFL-100W

FL-100W-IP65-1FL-100W-IP65-2

Az üveg előlap mögött kapott helyet a fényvisszaverő felület, amely alumínium lemezből készült. A lemez négy csavarral van rögzítve, amelyek eltávolítása után eljutunk a tényleges fényforrás áramköri alaplapjához. Az alaplap nem tartalmaz bonyolult áramköri elemeket, csak „vezetékeket” és SMD5730 LED alkatrészeket. A „vezetékek” rézből készültek, amelyek nem rendelkeznek olyan kiváló hővezetési képességgel, mint az aranyvezetékek, viszont így jelentős költségmegtakarítást sikerült elérni. A megfelelő teljesítmény elérése érdekében nagyobb felületen több SMD elemet helyeztek el. A Videosec reflektorai 6000K körüli színhőmérsékletüek.

FL-100W-tükör

 
FL-100W-panelwithleds

A túlmelegedést megelőzendő, a számítástechnikában elterjedt megoldásokhoz hasonlóan, speciális hővezető/hőszigetelő pasztát alkalmaznak a lámpatest és az alaplap között.

FL-100W-paszta

A fentiek ismeretében elmondhatjuk, hogy ár/érték arány tekintetében a Videosec által forgalmazott LED termékek elfogadható alternatívát jelentenek ezen a piacon.
A Videosec LED reflektorait keresse a Novosec Security Kft. budapesti, szegedi és kecskeméti üzleteiben.

Kapcsolódó cikkek:

Ma már nem számít luxuskiadásnak egy önálló Hybrid rögzítő

CCTV újdonságok: Mobotix IP-kamerák

CCTV újdonságok: HD-CVI

Siemens stratégia váltás: a hangsúly a termékértékesítésre kerül!

Siemens stratégia váltás: a hangsúly a termékértékesítésre kerül!

Beszélgetés Seres Zoltánnal a Siemens Building Technologies  biztonságtechnikai mérnök menedzserével.

Kérem, mutassa be a Siemens vállalati rendszerén belül a tűz és biztonságtechnikai terület történetét és jelenlegi szervezeti helyzetét, tudva azt, hogy a tevékenység a cégen belül új felállásban folytatódik.

Visszatekintve a múltba, nagyon sok változáson és átalakításon esetett át a Siemens (korábban Cerberus) tűz- és biztonságtechnikával foglalkozó területe. A korábbi nemzetközi akvizíciók során a Siemens termék portfóliójába került a svájci Cerberus cég kínálata, de az átalakulásokkal kapcsolatban említhetném a 2003-ban történt Siemens Building Technologies ágazat megalakulását, vagy a négy évvel ezelőtti globális cégátalakítást.
Az elmúlt évben a Siemens stratégiai döntést jelentett be: a régióban hat országban, köztük Magyarországon is megszünteti a kivitelezéssel és karbantartással foglalkozó üzleti területet és a jövőben a termékek értékesítésére helyezi át a hangsúlyt.
A döntés következtében megindult átszervezés keretében, korábban projekt és karbantartás területén dolgozó kollegák megalapították saját cégüket, és az eddigi tevékenységet Siemens szerződött partnerként e cég keretein belül folytatják tovább ( lásd: interjú lapunk  2013 decemberi számában az SBT Protect Kft ügyvezetőjével, Ertinger Imrével. A szerk.)
Jelenleg a Building Technologies – korábban is meglévő – CPS (Control Products and Systems) üzleti profiljának egyik része lett a tűz- és biztonságtechnikai rendszerek értékesítése. A korábbiakhoz hasonlóan a komplett termék portfólió megmaradt, ide értve a tűzjelző-, gázzal oltó- és oltásvezérlő rendszereket, behatolásjelző-, videó megfigyelő- és beléptető rendszereket-, illetve az előbbiekhez tartozó perifériák, és kiegészítő berendezéseket, felügyeleti rendszereket.

Milyen hangsúllyal szerepelnek a cég tevékenységében a különböző termék csoportok?

A Siemens (illetve a Cerberus) az 1940-es évek óta fejleszt tűzjelző eszközöket.  Szakmai körökben a Siemens nevét sokszor a tűzjelző rendszerekkel hozzák összefüggésbe és okkal, hiszen az elmúlt években is ez a terület volt az egyik  legfontosabb termékcsoportunk. A jövőben szeretnénk a többi termékcsoport értékesítésére is jobban koncentrálni, különösen a behatolásjelző rendszerekre és érzékelőkre, valamint a gázzal oltó rendszerekre. Hosszú távú célunk, hogy a Siemens által gyártott és forgalmazott termékek a lehető legszélesebb körben ismerté, és ezáltal alkalmazott rendszerekké váljanak.

Milyen együttműködés keretében tudják szerződött partnereikkel lefedni a potenciális piacot és hogyan segítik a munkájukat, azaz  hogyan működik a Siemens és a partnerek közti munkamegosztás a hétköznapokban?

Partnereink mindig is fontos szerepet játszottak abban, hogy az üzleti elképzeléseinket, terveinket megvalósítsuk. Az átalakulás után a partnereink képezik az értékesítés gerincét, hiszen Ők azok, akik kapcsolatot tartanak az ügyfeleikkel, tervezik és telepítik a Siemens rendszereit. A partnerek között vannak rendszertelepítő cégek, akik komplett szolgáltatással tudják a Siemens tűz- és biztonságtechnikai termékeit kínálni a tervezéstől a beépítésen keresztül a karbantartásig. Számunkra fontosak az előbb említett rendszertelepítő cégeken kívül még a viszonteladó partnereink is, akik más piaci szegmensben dolgoznak, és ott szolgálják ki termékekkel vásárlóikat.
A munkamegosztás tekintetében én a támogatást látom legfontosabb tevékenységünknek: megoldást találni a felmerülő műszaki feladatokra és problémákra, folyamatosan tájékoztatni az ügyfeleket az újdonságokról és azokról a lehetőségekről, amelyekkel ők is üzleti sikereket és eredményeket érhetnek el a jövőben.
A napi kapcsolattartásban a személyes látogatásokon kívül a partner rendezvényeket, az igény szerinti oktatásokat, illetve az új termékek megjelenésével, bevezetésével járó termékbemutatókat említeném. Ezeken kívül fontos szerepet kap a megrendelői igények napi szintű kezelése, akár logisztikai területen, akár az értékesítés területén. Különböző egyedi ajánlatok és műszaki megoldások kidolgozása, a műszaki támogatás biztosítása, ami nemcsak az egyedi műszaki kérdések megválaszolását jelenti, hanem a különböző adatlapok, leírások, dokumentációk és tanúsítványok biztosítását is.

Ez az új szervezeti struktúra a véleménye szerint mennyiben jelent újdonságot és jobb lehetőségeket az előzőekhez viszonyítva?

Mindenképpen újdonságot jelent. Én a kezdetektől fogva – több, mint 9 évig – a projekt üzletágban dolgoztam a Siemensnél, ami egy kicsit más szemléletmódot kívánt meg, mint a termékértékesítés. Az átalakulás után, az elmúlt több, mint egy évben rengeteg feladatunk volt a korábbi projektek és karbantartások befejezésével és lezárásával, de úgy érzem sikerült zökkenőmentesen átállni.
A korábbi projekt kivitelezések sokszor előre nem kalkulálható kockázatokat rejtettek magukban. Ezek a kockázatok a csak tisztán termék üzletek kapcsán mások, sokkal jobban tervezhetőek, számíthatóak és éppen ezért jobban kezelhetőek. Az új szervezeti struktúrával nő a versenyképességünk, ezáltal a partnereink segítségével gyorsabbak és rugalmasabbak is leszünk a piacon.

Melyek  jelenleg a legsikeresebb termékeik a biztonságtechnika területén?

Siemens korábbi nemzetközi akvizíciók során bővítette termék portfólióját a behatolásjelző, beléptető és a videós megfigyelő rendszerek területén.
Az előbb említett három biztonságtechnikai rendszer csoportnál a Siemens folyamatosan bővíti, fejleszti a termékeit, igazodva ezzel az új kihívásokhoz és a piaci elvárásokhoz. A teljesség igénye nélkül új fejlesztésként említhetném két új mozgásérzékelő termékcsaládunkat a MAGIC és az E-LINE termékeket, vagy beléptető rendszereinknél az új ALIRO beléptető családot. Az új fejlesztéseknél nemcsak műszaki szempontok dominálnak, hanem fontos szerepet kap az esztétika, a külső megjelenés is.

 

A papírmentes irányítószobáé a jövő a biztonságtechnikában?

A papírmentes irányítószobáé a jövő a biztonságtechnikában?

Hogyan biztosíthatjuk, hogy a biztonságtechnikai csapat a helytálló és leginkább naprakész dokumentumokat használja, amikor reagálnia kell egy esetre? A hatékonyság javítására egyszerű választ a digitális világ jelent.

Az online és e-dokumentumok rendkívül rugalmasan kezelhetők és közvetlen, azonnali frissítésekre adnak lehetőséget. Ilyen alapokon működő központi agy, illetőleg információ raktár teljesen papírmentes környezet kialakítását teszi lehetővé az irányítószobákban, és ezzel korszerűsíti, gördülékenyebbé teszi a biztonsági szolgálat működését.

Természetesen ez azt is jelenti, hogy a biztonsági csapat minden szükséges adathoz kellő gyorsasággal hozzáfér, és nem kell keresgélniük, mi hol van tárolva. Így a megfelelő eljárást tudják végrehajtani a legfrissebb szabályzatnak megfelelően, közben esetkezelési segédletet kaphatnak a rendszeren keresztül, majd a szükséges dokumentációt felvezethetik rendszerbe minden reagálás után.

Mindez még csak kis lépés előre egy papírmentes környezet kialakításáért. Ha már a biztonsági csapat munkájának egy részét digitális formában lehet segíteni, akkor miért ne lenne érdemes tovább haladni? Célszerű a napi eseményeket szintén digitális formában vezetni, így követhetőbbé válnak a kiugró esetek, továbbá a feladatok kiosztása, változtatása is gördülékenyebb lehet.

A papírmentes irányítószobáé a jövő a biztonságtechnikában?

Egy teljesen digitális és szerteágazó rendszer segítségével valós időben lehetséges a fontos információk megosztása az illetékesekkel. A biztonsági őrök munkáját is hatékonyabban lehet koordinálni, ráadásul a veszélyeztetett területekről közvetlenül léphetnek kapcsolatba velük az ott tartózkodók (pl. áruházak dolgozói, bevásárló központok üzletei), és információkat küldhetnek a biztonsági szolgálatnak incidens esetén. Ilyen módon minimalizálható a reagálási idő.

Egy online DOB rendszer tovább segíti a biztonsági eljárásokat. Az ilyen típusú rendszerekkel átalakítható a hagyományos biztonsági menedzsment, amely egyúttal javul is. Az online eljárások és incidens menedzsmentek leghasznosabb terméke az adat. A kapott információkat elemezhetjük, így optimalizálhatóvá válik az erőforrások felhasználása, a biztonsági őrök bevetése, javítható az eljárási folyamat, új protokollok születhetnek, csökkennek a kockázati tényezők.

Az áttérés a papírmentes irányítószobára – digitális dokumentumok és eljárások segítségével – új utat nyit a biztonsági szolgáltatások fejlődésében. Az ilyen vezérlő központok jelentik az incidenskezelés jövőjét.

Forrás: Jason Towse, www.ifsecglobal.com

Kapcsolódó cikkek:

Őrzés-védelmi kockázatok

Általános őrzés-védelmi kockázatok

Hol tart a személy- és vagyonőrök kötelező képzése?

Érintőképernyős terminál a Heathrown

A Biztonságtechnika Periódusos Táblája

Az otthonautomatizálási piacon robbanásszerű fejlődés várható a következő öt évben (Kép: ELKO-EP)

Az otthonautomatizálási piacon robbanásszerű fejlődés várható a következő öt évben

 

Az otthoni automatizálási és biztonsági piac értéke a világon 2012-ben valamivel több mint 19 milliárd USA dollár volt, és 2018-ig várhatóan eléri a 48 milliárdot. A becslések szerint a piac átlagos éves növekedési üteme 16,9 százalék lesz 2013–2018 között, állítja egy új piackutatási jelentés.

Az amerikai Markets and Markets piackutató az otthonokban alkalmazott biztonsági, épületfelügyeleti, szórakoztató elektronikai rendszereket piacának fejlődését vizsgálta.

A piackutató szerint annak ellenére, hogy az otthoni automatizálási és biztonsági rendszerek már hosszú ideje kaphatók csak az elmúlt öt évben indult el a piac jelentős fejlődése. A piac növekedésének fő oka, hogy a háztulajdonosok az épületek üzemeltetése költségeit szeretnék csökkenteni. Emellett a piac bővülésének oka még a vezeték nélküli technológiák nagyobb térhódítása és a rendszerek egyre jelentősebb integrálása.

A kutatás vizsgálta az összes jelentős alkalmazási területet és a termékek földrajzi eloszlását.

 • A területek, amellyel a jelentésben széles körben foglalkozik: világításvezérlés, biztonsági rendszerek, beléptetés, épületgépészeti szabályozás, szórakoztató elektronikai és háztartási eszközök vezérlése és a külső védelmi rendszerek.
 • A kutatás foglalkozott az elterjedtebb protokollokkal, úgy mint KNX, DALI és NEMA.
 • A vizsgált vezetékes és vezeték nélküli technológiák, a BACnet, LonWorks, ZigBee, EnOcean, Bluetooth, Z-Wave, Wi-Fi.
 • A földrajzi eloszlás szempontjából a jelentés nézte Észak-Amerika, Közép-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Afrika, Közel-Kelet, Ázsia és Óceánia piacát.
 • Téma szempontjából a kutatók foglalkoztak többi piaci szemponttal is, ezek többek közt az illesztőprogramok, a rendszerek korlátai és lehetőségei, a terület égető kérdései és a legelterjedtebb rendszerek népszerűségének okai.

A Markets and Markets kutatásának célja az otthoni automatizálási és biztonsági rendszerek teljes piacának fölmérése és a várható irányvonalak meghatározása. Emellett vizsgálták a piac 20 legfontosabb szereplőjét is. Az összehasonlító elemzések mellett marketing stratégiákat is tartalmaz a jelentés a gyártók, forgalmazók és telepítők számára, miként kerülhetnek versenytársaiknál előnyösebb piaci helyzetbe.

Forrás: www.marketsandmarkets.com

BIS – rugalmas épületfelügyelet újra szabva

BIS – rugalmas épületfelügyelet újra szabva

A Bosch Security Systems által készített Building Integration System (BIS) szoftvernek legújabb változata jobb skálázhatóságot, más gyártók jobb integrálását, hatékonyabb videofunkciót és belépési jogosultságokat, valamint jobb helyzetfelismerést biztosít.

 

A BIS egy platformon egyesíti a különféle épületfelügyeleti funkciókat, és rugalmas, szabványosított interfészt biztosít az alrendszerekhez. A Bosch épületfelügyeleti megoldása testre szabható felhasználói interfész segítségével egyetlen front-end rendszerben egyesíti a

 • biztonsági,
 • életvédelmi,
 • kommunikációs és
 • épületfelügyeleti rendszereket.

 


 

Előnyök

 • A BIS optimalizált harmadikfél-integrációt kínál. Ide tartoznak az olyan épületfelügyeleti rendszerek, amelyek analóg szenzorértékek (például hőmérséklet, áramfogyasztás és oxigénszint) alapján működnek. Ezek az értékek a kezelőszemélyzet számára mostantól grafikusan is megjeleníthetők. Például az áramfogyasztás, illetve a levegőminőség és hőmérséklet megfigyelésének köszönhetően a kezelő megfelelően képes reagálni, még mielőtt kritikus helyzet alakulhatna ki.
 • A 3.0 verzióval a videointegráció is további fejlesztésen ment keresztül. Az új változat a Bosch összes rögzítőjét támogatja, beleértve a DVR 400/600/700, BRS (HD) és a legfrissebb VRM verziót is. Ezzel párhuzamosan az új videoeszközök a rendszeresen frissített illesztőprogram-csomagoknak köszönhetően lényegesen gyorsabban integrálhatók.
 • A BIS új változata a Bosch által kifejlesztett intelligens videoelemzés (IVA) által aktivált eseményekre is képes reagálni, például őrizetlenül hagyott csomag észlelése esetén automatikusan kiürítést kezdeményez, vagy további vészkijáratokat nyithat meg abban az esetben, ha tűzriasztás során az egyik vészkijárat előtt összetorlódnak az emberek.
 • Hasonlóképpen, a felhasználói szinten is számos kisebb, de annál hatékonyabb fejlesztést hajtott végre fejlesztő a testreszabhatóság és a biztonsági rendszert kezelő személyzet hatékonyságának növelése érdekében. Ezen fejlesztések közé tartozik a riasztások és azokhoz kapcsolódó videók közti sokkal fejlettebb összefüggés, amely a reakcióidő csökkenését teszi lehetővé kritikus helyzetekben.
 • Továbbá a belépőkártyával rendelkező személyek nagy számának kezelése a zökkenőmentesen integrált az Access Engine-ben.
 • Végezetül, a 3.0 verzió korszerű, modernizált felhasználói interfésze már az új generációs BIS rendszerek előfutárjának tekinthető.

 

BIS – rugalmas épületfelügyelet újra szabva

Telepítési tapasztalatok

A világszerte nagyjából 3 ezer helyszínen történt telepítések tapasztalatai is azt mutatják, hogy a BIS ideális a közepes és nagyobb projektekhez, és az ellenőrzött helyszín növekedésével párhuzamosan maga a rendszer is könnyedén bővíthető. Segítségével egyetlen kezelő képes az összes biztonsági és életvédelmi rendszer megfigyelésére és vezérlésére, a vészhelyzetekre történő gyorsabb reagálással és nagyobb általános szituációs tudatossággal kiegészülve. Nem utolsósorban mindezen funkciók integrálásával az egyéb feladatok elvégzésére olyan munkaerő szabadul fel, amely egyébként egyszerre csupán egy rendszer felügyeletére lenne képes.

„Ahhoz, hogy egy épület biztonsága és felügyelete teljes legyen, több, egymással együttműködésre képes funkciónak is rendelkezésre kell állnia” – magyarázza Holger Maier, a Bosch Security Systems vezető termékigazgatója. „Itt jön a képbe a BIS. Az új verzió testre szabható felhasználói interfészt és rugalmas munkafolyamatokat kínál a legkorszerűbb biztonsági, életvédelmi, kommunikációs és épületkezelési megoldások egyetlen platformon való egyesítésével.”

 Forrás: Bosch

 

 

James Chong, a VidSys műszaki és stratégiai, fejlesztési igazgatója

Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 4. – Integrált rendszerek

Milyen fejlődés várható 2013-ban a biztonságtechnika egyes területein? Milyen irányban haladnak az egyes ágazatok. A securityinfowatch.com írása alapján négy területet nézünk meg: videomegfigyelés, beléptetés, videomenedzsment-szoftverek, integrált rendszerek. Sorozatunk negyedik részében az integrált rendszerek fejlődését elemzi James Chong, a VidSys műszaki és stratégiai, fejlesztési igazgatója.

Az integrált rendszerek (Physical Security Information Management – PSIM) egyesítik a különféle biztonsági rendszereket, érzékelőket és riasztókat abból a célból, hogy egységes, központosított biztonsági platformot alakítsanak ki.

 • Tovább közeledik egymáshoz az elektronikus és az informatikai biztonság. 2013-ban az informatikai és a fizikai biztonság közeledése uralja a biztonsági ipart. Az egyes területek, mint például a beléptetés és a videomenedzsment egyre kevésbé fejlődnek önállóan, ehelyett az eddiginél is erősebben terjed a biztonsági rendszerek összekötése az informatikai rendszereken keresztül.

 • Nőni fog az intelligens vidoelemzés hatása az üzleti alkalmazásokban. Az észleléstől a szűrés felé mozdul a vidoelemzés. Tehát már nem az észlelés lesz a fő feladat, hanem a konkrét tapasztalatok alapján a következtetések levonása. 2013-ban az integrált rendszerek elemzik az adott információt, és azt hasznos, értelmes adattá alakítják át.

 

 • Az integrált rendszer több, mint a fizikai biztonsági rendszerek összekapcsolása azinformatikán keresztül. 2013-ban a fejlődés iránya az lesz, hogy az integrált biztonsági rendszerek egyre inkább további nagyobb rendszerekre épülnek, illetve azokba beépülnek, mint például az épületfelügyeletbe és más, nagyobb informatikai rendszerekbe.

 • 3D-s megjelenítés. 2013 lesz az az év amikor a 3D vizualizáció ténylegesen kezdi elfoglalni a helyét, amiként a fejlődés során a valós idejű képeket is három dimenzióban láthatják az üzemeltetők a különféle iparágakban, kiegészítve a meglévő kétdimenziós képeket az ipari létesítményekben, a kritikus infrastruktúra területén, valamint a vállalati és egyetemi alkalmazásokban.

 • Mobilalkalmazások terjedése. Miként a rendszerek és technológiák közelítenek egymáshoz, úgy az okostelefonok és más intelligens megoldások is egyre inkább részévé válnak az integrált alkalmazásoknak. Egyre többet befektetnek a fejlesztők biztonsági rendszereik mobil alkalmazásainak fejlesztésébe. Főként a rendszerek mobil alkalmazásainak biztonsági kockázatainak csökkentése érdekében.

 

Forrás: securityinfowatch.com

Kapcsolódó írásaink
Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 1. – A videomegfigyelés
Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 2. – Beléptetőrendszerek
Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 3. – Videomenedzsment-szoftverek

 

Vészhangosítás

Vészhangosítás

A vészhangosító rendszer feladata, hogy tűz vagy más vészhelyzet esetén irányítsa az épület kiürítését. Emellett biztosítja a háttérzenét, és rajta keresztül üzeneteket lehet küldeni az épületben tartózkodók számára.

A Plena a hangosítás és a vészhangosítás terén a kis- és közepes méretű létesítmények számára ideális megoldás. A Plena 3.0 vészhangosítási rendszerrel a Bosch az EN 54 előírásoknak teljes mértékben megfelelő, bővített számú zónát kezelő, Windows kompatibilis és online rendszerű terméket kínál.

 

A vészhangosítási rendszer legújabb változata 120 zónájával megfelel az EN54-16 és ISO 7240-16 előírásoknak. A Plena 3.0 vészhangosítási rendszer a legújabb Windows számítógépekkel is konfigurálható, valamint online szoftver is rendelkezésre áll az egyszerű rendszerkialakításhoz.

A Plena épület- és vészhangosítási rendszer ideális

 • evakuálási,
 • üzenetküldési és
 • háttérzenei megoldás.

 

Telepítését például iskolák, szállodák, bevásárlóközpontok, gyárak, irodák és más hasonló létesítményekben ajánlják, ahol a közbiztonság alapvető fontosságú.

A többfunkciós megoldás révén a Plena hangosítási és vészhangosítási rendszer „plug and play” megoldást biztosít egyszerű beállítással és vezérléssel. A rugalmas rendszervezérlésben a távvezérlő panelek kétszeresére növelik a rendszer felhasználói felületét.

A vezérlőegységgel a rendszer akár 6 zónát is képes kezelni a beépített üzenetkezelő, a vészhelyzethez kialakított mikrofon és a beépített, 240 wattos teljesítményerősítő révén.
Az egyszerűen telepíthető, hatzónás bővítőknek a rendszerhez való telepítésével a zónák száma 120-ra bővíthető. A zónánkénti teljesítmény szabadon elosztható a zónák között, és bővítőnként (vagy 6 zónánként) az 1000 wattot is meghaladhatja.

Ezen kívül 8 bemondópult, illetve a bemondópultokon elhelyezett, programozható billentyűkből álló 32 billentyűzet is csatlakoztatható az üzenetek irányításához. További erősítők hozzáadásával kétcsatornás rendszer is kialakítható.

A Plena 3.0 épület- és vészhangosítási rendszer megfelel az EN 54-16, ISO 7240-16 és EN 60849 szabvány működéssel és tartalékteljesítménnyel kapcsolatos összes szigorú előírásának. Az EN 60849 tanúsítvány nemzetközi előírás a vészhangosítási rendszerek számára.

Forrás: Bosch

Az év telepítése az IFSEC-en: Siemens Siveillance SiteIQ Wide Area (Forrás: http://www.info4security.com)

Az év telepítése az IFSEC-en

A 2012-es IFSEC-en az év telepítése díjat a Siemens nyerte el a PPG Industries vegyiművekben telepített felügyeleti rendszerével. A megoldás az egyik legnagyobb területet lefedő felügyeleti rendszer az Egyesült Királyságban.

A PPG Industries festékeket, bevonatokat, optikai termékeket, különleges anyagokat, vegyszereket, üveget és üvegszálat gyárt. A Siemens a PPG-ben a Siveillance SiteIQ Wide Area rendszert telepítette. A nagyméretű automatizált videofelügyeleti rendszert úgy tervezték, hogy összekapcsolja a kamerákat és a behatolás-, tűzjelző- és beléptetőrendszerek bemeneteit. A teljes rendszer lefed ipari létesítményeket, közlekedési csomópontokat, tengeri kikötőket és repülőtereket, víztisztító berendezéseket és más kritikus infrastruktúrákat, folyamatosan felügyelve ezeket.

 

A felügyeleti rendszer az eseményekről valós időben ad tájékoztatást, az érzékelők és kamerák által küldött jeleket feldolgozza, szűri, majd az eredményt a helyszínek digitális térképén egyetlen képernyőn összegzi. Ezzel a felhasználó valós időben nyomon követheti az eseményeket.

A PPG szóvivője elmondta, a régi rendszer, amelyet alkalmaztak napi 24 órában rögzítette az eseményeket, és csak időszakonként volt valós idejű felügyelet, amikor is a biztonsági őrök megszakítás nélkül figyelték a videoképeket. Most azonban a Siemens Building Technologies megoldása a Siveillance SiteIQ Wide Area növelte a terület védelmét, és ezzel egyidejűleg csökkenti a felügyeleti költségeket. A kamerák madártávlatban olyan élő képet adnak a teljes gyártási területről, amely ezer hektárt átível, egy mérföldnyi partvonalat figyel, ellenőrzi a vasúti be- és kilépést.

Riasztási zónákat jelöltek ki, amelyeken az észlelt események automatikus indítják az ellenőrzést, ezzel újabb költségeket takarítva meg. A rendkívüli eseményeket a rendszer automatikusan érzékeli, figyeli a behatoló tartózkodási helyét, nyomon követi az elkövetőket, és közben riasztja az őröket: hanggal, képpel és e-mailben is. A riasztást kiválthatja akár személy, akár jármű, amely a riasztási zónában van. De riasztást válthat ki valamely objektum sebességének esetleg méretének változása is. Az eseményt akár gyorsbillentyűk segítségével is követheti a megfigyelő. A Siveillance SiteIQ Wide Area nyitott rendszer, így a változó biztonsági igényeknek megfelelően átalakítható és bővíthető.

A PPG-t őrző biztonsági cég szóvivője elmondta, a rendszer üzembe helyezése után ál-támadást intéztek, amikor is a feltételezett terroristákat folyamatosan követték, ellenőrizték és rögzítették haladásukat. A betolakodók hajón és gyalog is közlekedtek, és megállapították, soha még ennyire pontosan és hatékonyan nem tudták észlelni és nyomon követni a veszélyes eseményeket, és értesíteni az őrszemélyzetet a pontos helyszínről.

Forrás: http://www.info4security.com
 

English
Siemens provides surveillance at chemical paint factory

A surveillance solution by Siemens has been used to watch over a chemical manufacturing facility. The factory, owned by PPG Industries, produces and supplies paints, coatings, optical products, specialty materials, chemicals, glass and fibre glass.
PPG, which operates worldwide, has updated the surveillance system at one of its largest sites in the UK. With Siemens‘

Siveillance SiteIQ Wide Area solution
An automated large-scale video surveillance solution, Siveillance has been designed to combine camera and other sensor input, such as intrusion, fire detection and access control. It has been designed for industrial facilities, transportation hubs and byways such as seaports and airports, water treatment facilities and other critical infrastructure by continuously monitoring sites through intelligent policy zones and virtual barriers.

Classifying events in real-time
It has been built to detect, track, and classify activity in real time, filtering critical events from camera and other sensor input, displaying the results on a comprehensive digital map of the entire site – on a single screen. This enables operators to see exactly what is happening at any time throughout the whole site. Integrated 3D analytics determine object attributes in absolute ‘real-world’ coordinates.
A spokesman compared the old system to the Siemens solution: “While the system recorded activity 24 hours a day, accurate real-time surveillance was limited to periods when security guards watched video-feed without interruption.
“It was a relatively simple matter to realize that the software intelligence built into the Siveillance SiteIQ Wide Area solution from Siemens Building Technologies Division, would enhance protection of the site, with the additional benefit of simultaneously reducing surveillance costs.”
At the PPG site, the software-driven nerve center of the Siveillance SiteIQ Wide Area solution takes input from many cameras and provides a live, bird’s-eye view of the entire manufacturing facility, spanning over 1000 acres and including a mile of shoreline as well as railway entry and exit. The perimeter and other sensitive areas have been protected by ‘Alert’ zones, an automated triggering of instantaneous alerts that are hoped to ‚substantially‘ reduce the cost of monitoring.

If anything unexpected occurs, Siveillance should automatically detect activity, pinpoint the location and tracks the perpetrators whilst simultaneously alerting guards through audio, video notifications, and e-mail alerts, Siemens said. Alerts are triggered from changes as simple as a vehicle or an individual entering a restricted area, but can also be triggered by object speed or size. Alert areas are easily and instantly set or changed by dragging area boundaries in the composite image of the site and can be adjusted using preset shortcuts. The open architecture enables Siveillance SiteIQ Wide Area to run on standard hardware and software and allows it to be modified and expanded to respond to changing security needs, according to tthe security company.
“Shortly after the Siemens’ solution was operational, a mock attack was staged with actors portraying terrorists”, a spokesman said. “Operators tracked, monitored, and recorded the progress of the ‘intruders’ by vessel and on foot, via the screen image of the site. Never before had security officials at the site been able to detect and monitor a potential threat to their facility so effectively. They then dispatched guards to their exact locations.”
Source: http://www.info4security.com

IFSEC 2012 az év integrált megoldása: FireVu (Forrás: AD Network Video)

Az IFSEC 2012 az év integrált megoldása − FireVu

Az IFSEC 2012-n az év integráltrendszere címet az AD Network Video fejlesztése FireVu megoldás nyerte. A FireVu integrált videó füst- és lángérzékelő rendszer, amelyben IP-kamera képének elemzése után a rendszer figyelmeztet, ha bárhol füstöt vagy lángot észlel a kamera látómezejében.

Egy nagy-britanniai felmérés szerint a kereskedelmi ingatlanokban a tűzjelző rendszerek estén a téves riasztás 95 százalékot tesz ki. Főként éjszaka vagy hétvégén fenyeget az a veszély, hogy a tűzoltóság nem fog reagálni a kellő időben, mert először ellenőrzik, hogy valóban tűz van-e – állítja a brit tanulmány. Emiatt a tüzek 80 százalékában nagyobb lesz az anyagi kár, illetve a téves riasztások miatti többletköltségek is jelentős.

 

E gondokra megoldás a FireVu integrált videó füst- és lángérzékelő rendszer. A rendszer része a videoelemző szoftver, amely az éjjel-nappali IP dómkamerák által rögzített képeket vizsgálja, és ha tüzet vagy füstöt észlel, riasztást ad ki. A kameraképeket távolról is meg lehet nézni, így riasztás esetén azonnal ellenőrizhető, hogy mi és hol történt. Ennek megfelelően gyors és arányos lehet a reagálás, meggyorsítva és megkönnyítve a tűzoltók munkáját.

 

IFSEC 2012 az év integrált megoldása: FireVu (Forrás: AD Network Video)

A rendszerre legfeljebb 240 dómkamera kapcsolható, egyenként hét napnyi anyag tárolható (32GB USD). Ezzel nem csak az esemény, hanem az előzményei is visszanézhetők. A rendszer kezelését nagyfelbontású kijelző segíti, amelyen a kameraképek mellett a riasztás helyét mutató térkép is megjelenik, lehetővé téve a gyors, pontos és arányos választ vészhelyzet esetén.

Forrás: AD Network Video
 

English
IFSEC 2012 Award Integrated Security Product of the Year: AD Network Video – FireVu Solution

To provide some background to the issue for commercial property owners − 95% of fire alarms automatically generated from systems owned by UK businesses, turn out to be false – 337,300 in 2010-11. Commercial premises, at night or weekends, run the risk that their Fire Authority will not respond unless they have confirmed visual verification that there is a fire. This can lead to an increased chance of smoke and fire damage due to the potential delay incurred while someone verifies the alarm and resulting greater interruption to business continuity. It has been reported that 80% of business which suffer a fire never actually recover and fold as a result. Fire Authorities are also threatening fines for repeated false alarms under the new powers they gain through the new Localism Act and as a result of government spending cuts.

FireVu Domes solve the problems business owners face and help to save public funds by combining integrated video smoke and flame detection video analytics in a day/night IP camera together with on-board recording. This provides alerts to the presence of smoke and flame anywhere within the field of view. Visual verification of the source of the smoke or flame can therefore be confirmed much earlier than conventional detectors either by the business owner directly, using a hand held device, remote viewer, graphical display annunciator or remotely by a control room operator. This means that a rapid and proportionate response can be actioned for the building/business owner, and the responders enabled to receive enhanced situational awareness of what to expect when they arrive.

The FireVu IP Solution is a complete video smoke and flame detection system. It offers distributed management and reporting of up to 240 FireVu Dome detectors each with 7 day recording (32GB uSD) offering a fail-safe distributed storage solution providing review of security incidents and any fire alarms, showing not only the event but what preceded it.
The FV1 Annunciator uniquely brings all of this information into one place providing a High Definition display showing the status of each connected FireVu Dome (normal, pre-alarm, Smoke alarm, Flame alarm, Fault), and a site map with camera locations and a list of notifications. Should an alarm occur the camera image is automatically displayed along with indication on the map of the location of the alarm allowing rapid, accurate and proportional response to an emergency.
The FireVu Solution can provide even large campus sites with a fully integrated Fire Alarm system reporting back to a Central Station or a Remote Video Response Centre (RVRC).

Lap teteje