Kamerák kézközelben – Videosec IPW-2322S-28Z-C

Az F1.2-es kolosszus. Ismerkedés a Videosec egyik legújabb Starlight IP CCTV kamerájával

Miért választottam ismerkedésem legújabb tárgyául a Videosec IPW-2322S-28Z-C fantázianevű kameráját? Volt néhány oka, de leginkább azért, mert a gyártó kihangsúlyozta a kiváló fényérzékenységet, de leginkább azt, hogy bár a kamera varifokális optikával rendelkezik, az F1.2-es értéket minden fókuszérték mellett hozza.

Mielőtt bárki is elkezdené vadul tárcsázni Tóth Levente telefonszámát, szeretnék mindenkit megnyugtatni, a gyártóhoz hasonlatosan én is tisztában vagyok azzal, hogy mi szüli a F-stop értéket. Természetesen a fókusztávolság és a relatív apertúra (rekesz-átmérő) hányadosa. Magyarán a készülékbe integrált motoros zoom optika széles látószögű (wide) „stációjában” (2.7mm) a relatív apertúra 2.25mm, míg bezoomolt („tele”) pozícióban (13.5mm) a rekeszátmérő 11.25mm kell, hogy legyen. Ennek a technológiai lehetőségei adottak, de természetesen nem áll módomban ellenőrizni. Ellenben, hatásosan jelzi, hogy ennél a kameránál a fényérzékenység került a fókusz kellős közepébe. Manapság pedig, amikor minden szakszolgálat arra hajt, hogy akár IR sugárzó(k) nélkül, vak sötétben is képes legyen a letelepített CCTV kamera értékelhető képanyag biztosítására, az ilyes állítások felkeltik szakmai kíváncsiságomat.

Mint mindig, most is fontosnak tartom kihangsúlyozni: az alábbi sorok kizárólag egy mélyebb, de szubjektív ismerkedés kereteit merítik ki. Egy átlagos, de kíváncsi telepítő/felhasználó szemszögéből vizsgálva a kamera képességeit. Azaz, szerénytelen személyem meglátásai szerepelnek jelen írásban. Ismerkedésünknek nem képezték tárgyát – a laborvizsgálatokon felül – az IT alapú stressz tesztek sem.

Röviden

A Videosec IPW-2322S-28Z-C kamerája – árszínvonalához mérten – egy meglepően széles szolgáltatáskészlettel rendelkező eszköz. Mindazonáltal, ódivatú ember lévén, számomra még mindig az optikától indul egy kamera, mely jelen esetben egy 2.7-13.5 mm (mint fentebb szerepelt F1.2; látószögben: 121.36° – 33.51°) motoros ZOOM objektív (auto- és kézi fókusz opciókkal). A magam részéről ez már egy komoly előny, tekintve, nem szükséges a létra tetején zsonglőrködni a beállítás során. Környezeti hatásokkal szembeni védelmét tekintve IP67-es érték szerepel a leírásában. A dobozban szereplő („kültériesítő”) útmutatót azért nem árt áttanulmányozni telepítés előtt. Felbontását tekintve 2 megapixeles kameráról beszélünk.

Egyesek (egyes jogszabályalkotók) szerint ez ma már kevés. Ebből is kiderülhet, hogy én a „kettesek” közé tartozom, mert továbbra is az véleményem, hogy a hazai felhasználások 98%-ánál untig elegendő a 2MP. Pláne, ha a fényérzékenységet tekintjük elsődleges szempontnak, egy 1/2.8”-as CMOS esetén, az ennél nagyobb felbontások erősen nehezítik a marketingesek által meghatározott Lux célértékek megvalósítását. Ha már ide keveredtünk, a kamera hivatalos fényérzékenysége 0.0005 Lux (AGC bekapcsolva), ami azt jelentené, hogy közel tökéletes sötétben is „lát”. Tömörítési eljárások szempontjából az MJPG/H.264/H.265 csomagból választhatunk, melyeket megspékeltek ROI és SVC funkciókkal is, a további hálózati terhelés és tárhelyigény csökkentés érdekében. Tekintve, hogy a IPW-2322S-28Z-C a Videosec SMART családjának tagja, meglehetősen terjedelmes videotartalom elemző csomaggal (pl., arcérzékelés, látogatószámlálás, vonalátlépés, stb.), mely kiegészül a hangalapú riasztással.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Első ránézésre

Az első, igazán kihívást jelentő részlet. A magam részéről leginkább a „semleges” jelzőt aggatnám rá, mely itt pozitívumként értelmezendő. Nem ódivatú, de nem is szélsőségesen (figyelemfelkeltő módon) futurisztikus. Ennek megfelelően a magyar projektek 98%-a esetén gond nélkül keresztül megy a (többnyire nemlétező) designfelelős szűrőjén.

Mikor az ember kézbe veszik, akkor derül ki, hogy az anyagot biztosan nem spórolták ki belőle. Bár erre nincs hivatalos forrás a katalógusban, de a kameratest jó eséllyel megy át az IK10-es védelem próbáján („lapzárta után érkezett”: a forgalmazó ezen gyanúmat megerősítette!). Az előlapi ablakok (optika és 3DB IR LED) már egy másik kérdéscsoport. Bár első látásra ez nem látszik, de fontos fizikai képesség a meglehetősen tág működési hőmérséklettartomány (-30 °C – +65 °C).

Kiegészítők

A kamerán felül, a már elmaradhatatlan imbuszkulcs, csavar- és „kültériesítő” csatlakozóvédőkészlet, a felfúrást segítő sablon, egy rövid telepítési, valamint IP67-es leírás található a dobozban.

Kezelhetőség

Ide is tartozhat és némiképp az előző szekcióba, hogy a kötődoboz nem része az alapcsomagnak. Személyes meglátásom, hogy ha nem is elengedhetetlen a megléte, de majd minden esetben erősen javasolt a gyári(!) kötődoboz alkalmazása az IP67-es védelem és az esztétika – a „kábelkorbács” diszkrét elhelyezése – szempontjából egyaránt.

A telepítés fizikai részének kivitelezése nem okozhat különösebb problémát senkinek, talán egyedül a hang ki-/bemenetek csatlakozóinak (nem része a csomagnak) felszerelése lehet idegen azoknak, akik már a „full-integrált” világban nőttek fel. A riasztási ki-/bemenetek rendszerbekötése szintén nem jelenthet gondot annak, aki telepítői jogosítványokkal rendelkezik. Ez utóbbiról talán annyit érdemes tudni, hogy a riasztási kimenetek vezérelhetők mobil app-ról, ha a kamerát egy Videosec NVR távoli elérésén keresztül érjük el, ezzel vezérelve a kamera riasztási kimenetét, illetve az ehhez csatlakoztatott eszközöket.

Egyetlen nehézséget az SD kártya behelyezése jelentheti. Az SD foglalat elhelyezése nem kifejezetten ergonomikus. A kameratest alján található fedél lehajtását követően, az optikától lent jobbra egy fémbe ütött ikon jelzi, milyen pozícióban kell lennie a kártyának, de maga a foglalat nem nagyon látszik. Tehát, az ikon segítségével állítsuk pozícióba a kártyát és a nyák felső részén (kb. az említett ikon alatt) keressük meg a foglalatot és helyezzük be a kártyát.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

A fedél visszarögzítésére különösen ügyeljünk, feltéve, hogy meg szeretnénk tartani az IP67-es védettséget. Erősen javasolt ezt a műveletet még nyugodt körülmények között, a telepítés előtt végrehajtani, nem a létra tetején zsonglőrködni.

A ZOOM hatalmas előny ennél a kameránál, de azt el kell mondjam, hogy szerencsésebb nappal beállítani a kívánt látószöget. Gyengébb fényviszonyok mellett, az autofókusz hajlamos sokat „vacillálni”, hogy melyik is a legtökéletesebb érték. Amit meg is talál, mindössze és időnként: némi gondolkodás után.

Finomhangolás

Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy ez nem az a bizonyos kamera, amit csak feltelepítek és otthagyok. Ezzel nem azt állítom, hogy az alapértelmezett beállítások ezt ne tennék lehetővé, de ha szeretnénk kihasználni a kamerában rejlő potenciált, illetve biztosak akarunk abban lenni, hogy az adott projekt igényeit a készülék maximálisan kiszolgálja, akkor rá kell szánni az időt és minden szükséges paramétert pontosan érdemes beállítani, feltéve, hogy el szeretnénk kerülni a felesleges „utóhangolós” köröket, melyet az elégtelen finomhangolás generál. Ilyen lehet (kiragadott példaként), a megfelelő finomhangolást alátámasztó – példa rendszámok éjjeli olvashatósága, esetleg éjszaka, infrát használva, közeli növények (csupaüveg-csupafém) expozícióvezérlésből történő figyelmen kívül hagyása.

(Forgalmazó kiegészítés: Amikor telepítés után, távolról szeretnénk átparaméterezni valamit a kamerák képalkotásán, a rögzítők beállítási felületéről sok képparamétert elérünk, de nem mindent. Ezt a kamera közvetlen felhő-elérésének ideiglenes bekapcsolásával tudjuk megkerülni, de erre még a helyszínen gondolnunk kell.)

A menüben akadnak olyan menüpontok, melyek csak a helyi képmegjelenítésre és a helyi, böngészőből történő pillanatképek és videók kimentésére vannak hatással. Ilyen a „követett objektumok”, mely a képmezőben észlelt mozgó VCA objektumok megjelenítését engedélyezi vagy tiltja. A VCA funkció engedélyezésénél nem a teljes képterület változását vizsgálja a rendszer, mint mozgásérzékeléskor, hanem egy adott „okos” funkció (pl. területre behatolás) alapján jelöli meg – PTZ kamera esetén akár követi is – az adott analitika szempontjából fontos, az általunk megadott szabályokat megsértő objektumokat. A IPW-2322S-28Z-C esetében is ezeket a potenciális objektumokat jelöli meg, nem megfelelő beállítások esetén némileg túlhalmozva zöld négyszögekkel a képernyőt.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

IP funkcionalitás – biztonság

Kiindulásként el kell mondanom, hogy a menüt – annak számos elemét – szinte bármely böngészőből beállíthatjuk. Ellenben, a kamera képét – windowsos alapokon, böngészőket tekintve – csak az Internet Explorer jeleníti meg, tekintve, hogy a kamera által küldött plugint csak „ő” kezeli. A MAC-es Safari böngészőkhöz a gyártó oldaláról tölthető le a plugin.

A gyártó oldaláról letölthető Guard Tool zseniális eszköz a hálózatba csatlakoztatott eszközök felderítésére és akár tömeges menedzselésére. A Guard Tool számos szolgáltatást kínál egy felületen. Mindazonáltal, teljeskörű beállítási opciókat az IE nyújt.

Szűkebbre véve az IP témakörét, a Videosec hozta a formáját. Értem ez alatt azt, hogy amire szükségünk lehet egy IP alapú CCTV rendszer esetében, az mind a rendelkezésünkre áll, már csak jól kell beállítani az adott projekthez szükséges paramétereket. IPv6, DDNS (dinamikus DNS szolgáltatás), P2P („felhő”; regisztráció szükséges!), port mapping (leképezés), FTP, stb. A hazai projektek zömében ez elegendő, sőt (sajnos) még sok is. Ami a DDNS-t illeti, a DynDNS, NO-IP és az „EZDDNS” (star4live.com) áll rendelkezésünkre.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

A star4live-on akkor is regisztrálni kell, ha a mobil applikációt (Guard Viewer) használni szeretnénk. A kamera alapértelmezett beállításaiban a működő DHCP szerepel. A Guard Tool (a Videosec oldaláról tölthető le) jelen ismerkedés során minden esetben – változtatott IP címek mellett is – megtalálta a kamerát. Az emailek küldése természetesen adott, de mindenképp szem előtt kell tartani, hogy amennyiben a küldésre kijelölt email fiók jelszavában speciális karakterek (pl.: *) vannak, a kamera hibát jelez és nem menti el.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

A hálózati biztonság területén is rendelkezésünkre áll minden, ami kameraoldalról lehetővé teheti a biztonságos adatforgalom kialakítását. Amennyiben arra alkalmas hálózati eszközünk van, a 802.1X protokoll aktiválását a hálózati beállításoknál találjuk meg. A biztonsági beállításoknál fellelhetjük az IP címszűrés (fekete és fehér lista opciókkal), HTTPS tanúsítvány feltöltés, HTTP és RTSP hitelesítés (Digest), ARP védelem, stb. opciókat. Semmi sem kötelező, de a magam részéről javaslom ARP védelem aktiválását, mert megakadályozhatja, hogy egy nem kívánt „fél” átvegye a router/gateway szerepét és minimum „adathalászatot” folytasson. Igen, ez egy „ósdi” megoldás, éppen ezért terjed napjainkban ismét. Mielőtt aktiválnánk az ARP védelmet, mindenképp tudakoljuk meg az alapértelmezett átjáró (Gateway) MAC címét!

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Az IPW-2322S-28Z-C csak egyetlen admin jogosultságot enged kiosztani (ez rendben is van), ahol csak a jelszót tudjuk módosítani. Új felhasználóknál mindenki „átlag” lesz, nincs lehetőségünk jogosultságokat kiválasztani, felhasználóhoz rendelni.

Video funkcionalitás

Ahhoz képest, hogy az IPW-2322S-28Z-C nem kifejezetten egy „plug&play” kamera, az alapértelmezett kép és videobeállítások mellett is meglepően remek képanyagot produkál. Igen, van egynehány „ha”, de ez a legtöbb kamera esetében fenn áll. Elnézést, egy leheletnyit előre rohantam. Kezdjük azzal, hogy hivatalosan, színes üzemmódban a készülék fényérzékenysége 0.0005 Lux. Ez rengeteg nulla és tény, a kamera még ott is értékelhető, színes képet közvetített, ahol én már alig láttam. Mindazonáltal, 0.0005 Lux mellett (színes üzemmódban), már senki se akarjon rendszám/arcazonosítást abszolválni.

Ellenben, a kamera lehetőséget biztosít a képalkotási paraméterek széleskörű beállítására és forgatókönyvezésére (képprofil beállításcsoportok). Éljünk vele, ha már „ajándékba” adták! Itt is kitűnik, hogy nem egy „felteszem-és-már-megyek-is” kameráról van szó. Időt kell rá szánni és kialakítani az adott célfeladat(ok)hoz, fizikai körülményekhez és napszakokhoz igazított képalkotási forgatókönyveket. A létrehozott forgatókönyveket 4 időpont és megvilágításiérték (ezen menüpontban leolvasható) tartományhoz rendelhetjük, így a készülék automatikusan indíthatja. A megvilágítási érték azért lehet fontos, mert egy borús reggelen felesleges pl. WDR-t futtatni, több kellemetlenséget okozhat a végfelhasználónak, mint amennyi hasznot hajt. Mint említettem, a fényerő meghatározásában számíthatunk a menüpont alján található mérőre. Párszor nem árt a frissítés gombra kattintani egy-egy mérés alkalmával. Biztosan nem helyettesíti a fénymérőt, de a fő cél, hogy a „kamera szemszögéből” meg tudjuk határozni a fényerőtartományokat.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Egy fontos apróság, a képi beállításokat megnyitva, nem az 1. menüpont (képprofil beállításcsoportok) menüje jelenik meg, hanem a második (képjavítás). A forgatókönyvezhetőség érdekében kattintsunk a képprofil almenü becses nevére az oldal tetején!

5 forgatókönyv meghatározására van lehetőségünk, ebből 4 gyári csomag – starlight (nevéből adódóan sötétben hozza a legjobb formáját) / forgalommegfigyelés (HLC – fényforrás kompenzáció) / parkoló bejárat (HLC) / általános – egyet pedig teljesen szabadon konfigurálhatunk. Amennyiben az alapértelmezett csomagok nem passzolnak az adott projekthez, nincs vész, mivel ezeket is módosíthatjuk. Határozott tanácsom, hogy éljünk ezekkel a lehetőségekkel.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

A magam részéről külön kiemelném a forgalomfigyelés (közúti kiégéskompenzáció) profilt. A segítségével még egy más irányban több információval rendelkező szakember is pillanatok alatt beállíthat egy rendszám megfigyelésre (azonosításra) alkalmas kamerát. Sajnos, (többszöri) rendőri felszólításra abba kellett hagynom a kamera közúti tesztelését, de talán elhiszi nekem a nyájas olvasó, hogy az alábbi szöveg relatíve nagy sebességgel mozgott. A videoanyagban viszont megtalálható néhány, még időben készített felvétel ebben az üzemmódban.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba


Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Ideje, hogy néhány szót ejtsünk a stream-ekről (video-jelfolyamok). Az IPW-2322S-28Z-C három jelfolyamot képes egyidejűleg továbbítani, akár három különböző (H.265/H.264/MJPG) kódolásban. Őszinte leszek, ha csak valamely egyéb körülmény nem kényszerít minket arra, hogy MJPEG-et (pl. speciális külső video-analitika, vagy nem Internet Explorerben, de mégis szeretnénk élőképet látni, vagy weboldalba szeretnénk beágyazni élőképet), vagy H.264-et (mobil eszköz, régebbi NVR/VMS) használjunk, akkor fordítsuk figyelmünket a H.265-re.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Egyértelműen alacsonyabb hálózati terhelést garantál, azonos (vagy jobb) képminőség mellett. Ha a „spórolást” még tovább szeretnénk fokozni – és a manuális finomhangolási lehetőségeinket csökkenteni -, akkor kapcsoljuk be a „Intelligens tömörítés (Smart Encoding)” funkciót. Ezen belül határozott javaslatom – melyet a kedves olvasó projektelvárásai felülírhatnak – a „Fejlett optimalizálás (Advanced mode)” használata. Szükség esetén élhetünk a ROI (Region of Interest – kiemelt fontosságú terület) funkcióval, melynél kijelölhetünk egy képterületet, ahol maximális minőségű a megjelenítés, míg a többi képszegmensben redukált a képminőség. Azt hiszem, ennyiből is kitűnik, nem kevés lehetőséget kínál fel a kamera, és jelentős felelősség nyomja a telepítő vállát, hogy az adott projekt igényeit legjobban szolgáló beállításokat „megtalálja”. Bár sokat fejlődött a lassú/slow shutter funkció, a gyártó állítása szerint a lassú záridő, valójában több rövid expozíció képtartalomváltozásfüggő összeadása egy képkockává, a magam részéről csak akkor javaslom, ha nem prioritás a mozgó objektumokról készített, kiváló minőségű kép.

Ami a fényérzékenységet illeti, készséggel hitelt adok a gyártói értéknek. Mindazonáltal, a kamera kiváló fényérzékenysége jórészt az optikának és a magas színvonalú elektronikának köszönhető, mivel a képalkotó mérete (1/2.8”), még 2MP-es felbontás mellett sem garantálja egyértelműen a 0.0005 Lux-ot. Ezért a projekt-igényeknek igazodó fényviszonyok és a kamera profi finomhangolása elengedhetetlen az elvárt képminőség megvalósításához. Rövid kiegészítés a fényérzékenységhez, a kamera hatékony 2 és 3D-s zajszűrés funkciókkal rendelkezik, ezek előnyeivel és (a technológiából fakadó) hátrányaival. Az alapértelemezett értékek is remekül teszik a dolgukat, ennek ellenére, a magam részéről inkább a külső fényforrásokra, illetve a minimális átmenetekkel működő (és szintúgy remekül hangolható) D/N funkcióra és az integrált SMART IR LED-ekre hagyatkoznék inkább. Természetesen, mint azt már számtalanszor jeleztem, minden a projekt elvárásaitól/paramétereitől függ.

A képminőség egyéb beállítási lehetőségei (zársebesség, fehéregyensúly, WDR, stb.) mind a rendelkezésünkre állnak és megfelelő mélységben/hatékonysággal hangolhatók. A WDR (széles dinamika tartomány, jelen esetben 120dB), profin hangolható remekül teszi a dolgát. A WDR túlhajtását kerülni javaslom, az automatikus mód az esetek túlnyomó részében tökéletes. Ha mégis manuálisan szeretnénk paraméterezni, jól gondoljuk meg, hogy az 5-ös értéket túl lépjük-e. Ha ekkora a kontraszt különbség a képterület részei közt, első körben fontoljuk meg a kamera újrapozícionálásának lehetőségét. Ha más mód nincs, forgatókönyvvel szorítsuk időkorlátok közé az erőteljes WDR aktív voltát.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

A WDR villódzó fény kompenzációja a beltéri megvilágítás okozta esetleges problémákat küszöbölheti ki azáltal, hogy lassabb zársebesség esetén, a világításhoz igazítja a „shutter” frekvenciáját.

A BLC és HLC funkciókat – a kifejezett funkció megfogalmazásoktól és a profilok segítségével előhívható csúszkát kivéve – a fénymérésvezérlés és a „Kompenzálás” fedőnév alatt futó csúszka rejti, alapértelemezett érték a 0 (kikapcsolt). Ha a pozitív tartomány felé billentem, akkor BLC (ellenfénykompenzáció), ha a negatív tartomány felé viszem, akkor HLC (túlzott megvilágítás csökkentése). A BLC legtöbb funkciója magáért beszél, de az „Arcméret” esetében érdemes figyelembe venni, hogy itt a kamera egy (vagy több) arcot próbál keresni, amihez igazítani tudja a beállításait. Őszinte leszek, ha az automatikus üzemód nem elégséges, ezzel (is) lesz mit foglalkozni.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Színhűség

Az IPW-2322S-28Z-C színhűség tekintetében egyértelműen „plug&play” gyakorlatilag színhelyes képet produkál. Ha nagyon szigorú akarok lenni, akkor azt kell, mondjam, hogy beltéren, meleg fényű mesterséges megvilágítás mellett enyhén túlkompenzál és kevés kék túlsúly alakul ki, de elhanyagolható mértékben. Aki ezt szeretné kiszűrni és szívesen foglakozik a fehéregyensúly tűélesre hangolásával is, az megteheti, minden szükséges beállítási felület a rendelkezésére áll.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Egyéb szolgáltatások

Pár szó erejéig érdemes megemlíteni néhány kiegészítő funkciót. Az egyik nagy kedvencem a snapshot/pillanatfelvétel, mellyel remek time-lapse képanyagokat állíthatunk elő. Biztonságtechnikai vonatkozása is lehet, de inkább marketing eszközként látom nagyobb hasznát a magam részéről. A ködkompenzációt szerettem volna kipróbálni, de sajnos, a nyár nem a legjobb időszak erre.

A SMART IR kifogástalanul végzi a dolgát, tesztalanyom arca felismerhető maradt úgy távol, mint közeledve a kamerához. Mint azzal már mindenki tisztában van, a SMART „funkcionalitású” IR képes arra, hogy automatikusan leszabályozza a LED teljesítményét, ha egy adott objektum (ember) túl közel kerül a kamerához, kivédendő a megfigyelt személy arcának kifehéredését. A funkció globális (Global) üzemmódja a teljes képterületet igyekszik egyensúlyban tartani; a túlexponálás csökkentése (overexposure restraint) inkább a kép közepére fókuszál és szükség esetén hagyja a „peremvidéket” elsötétülni. Az integrált LED-ek munkamegosztást végeznek, lefedve a kameraközeli és távolabbi területeket, egészen 50m-ig. Telepítéskor érdemes pontosan felmérni a környezetet (van, aki ezt nem teszi meg?), mert a túlzott mennyiségű IR-fényvisszaverődés a D/N (ff/színes) üzemmód-váltás megnövekedett gyakoriságát eredményezheti, amennyiben tükröződő felülethez túlságosan közel telepítjük a kamerát úgy, hogy az adott felület kitölti a látómező min. 35-40%-át.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Általában nem szokásom az OSD-t különösebben vesézgetni, de jelen kamera esetében azért tettem kivételt, mert nem csak egy adott szöveget/dátumot/időt/képet, de az ember/látogatószámlálás adatait és futó szöveget is ki lehet helyezni, mondjuk marketing célból. Mindezekből összesen 8 darabot, akár csak a képterületkitakarás funkcióban.

Képtartalom-elemzés

Itt szeretnék két dolgot kiemelni. Az első, minden analitika működését profin ütemezhetjük/forgatókönyvezhetjük; ezt feltétlenül használjuk, hogy minden időszakban csak a szükséges analitikákat futtassuk (hajnali kettőkor többnyire felesleges vásárlót számlálni). A második, aki közel „all-in-1” megoldásként szeretne üzemeltetni egy IPW-2322S-28Z-C-t, az alaposan gondolja át, milyen tartalomelemző funkciókat szeretne futtatni. Az ok igen egyszerű, a hagyományosnak tekinthető analitikák (mozgásérzékelés, szabotázs és hangérzékelés) esetében a kamera felkínálja a rögzítés indítását, addig az intelligens szekcióban található analitikák – úgy, mint: vonalátlépés, behatolás (kijelölt területre – erről kicsit bővebben lentebb!), „fókusztalanság-észlelés”, Helyszínváltozás (képterület/háttér módosulás), Arcérzékelés, emberszámlálás (látogatók) – esetében erre nincs lehetőségünk. Pontosítok, a Forgalmazóval egyeztettünk a kérdést illetően és egyetlen „barkács jellegű” megoldás van: ha összekötjük a kamera riasztási kimenetét és bemenetét egymással, egyéb esetekben meg kell elégednünk az e-mailben elküldött három pillanatképpel.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Visszafelé indulva a tartalomelemzés témakörében, az „Intelligens” szekcióban található „további beállítások/észlelés paraméterek” alatt állíthatunk be egy szűrési funkciót, mely leginkább a téves riasztásokat hivatott kiszűrni. Amennyiben szeretnénk ezt a funkciót aktiválni, a legördülő menüből válasszuk az „ismétlődő mozgások szűrése” opciót. Azonban, a magam részéről inkább javaslom a kamera megfelelő pozícionálását, a képalkotás és analitikák megfelelő finomhangolását; tekintve, ezzel az opcióval lehetséges, hogy tényleges eseményt is kiszűrjünk.

Az ember-/látogatószámlálás meglehetős hatékonysággal szabható az adott bejárat/folyosó/stb. sajátosságaihoz. Az „objektum” méreteinek szűrésével kiküszöbölhetjük a nem „emberszerű” tárgyak (pl. bevásárlókocsi) detektálását. A mérési eredményeket a kamerából nem, de az Guard Station szoftver segítségével exportálhatjuk.

Kerülendő a felesleges szószaporításokat, az arcérzékelés (nem azonosítás) esetén is erősen javasolt beállítani hogy, a képernyő mely sávjában keressen az arcokat a rendszer és az „objektum” méretek megadásával segíteni a kamerát a minél hatékonyabb analizálás érdekében. A helyszín- (háttér)változtatás és fókusztalanság gyakorlatilag a szabotázs témakörébe tartoznak, az érzékenységükön felül, mást nem hangolhatunk. A vonal-(határ/kerítés) átlépésnél mozgásiránnyal bővíthetjük/pontosíthatjuk az analitika hatékonyságát. A „behatolás” (területvédelem) esetén, mindenképp határozzuk meg azt az időintervallumot, amennyit még a behatoló eltölthet a védett területen, illetve a behatoló „objektum” méretét (a védett terület százalékos arányában adható meg), a téves riasztások, illetve riasztás nélküli események elkerülése érdekében. Csak csendben szeretném megjegyezni, hogy ez utóbbi funkció, megfelelő beállítások mellett működhet mint „otthagyott tárgy” és kvázi „lődörgés” érzékelő.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Az események menüpont alatt találjuk a hagyományos („Egyszerű”) riasztási funkciókat, mint a mozgás- és szabotázsérzékelés, valamint a hangalapú riasztás. Ezek mindegyikéhez rendelhetünk FTP feltöltést, rögzítést, email küldését, riasztási kimenet aktiválását. (Illetve itt paraméterezhetjük a riasztási bemenetet.)

Hangelemzés és egyéb hangfunkciók

Az IPW-2322S-28Z-C „Hangérzékelés” csomagjában lehetőségünk nyílik riasztási forgatókönyveket generálni hirtelen hangerő növekedésre, csökkenésre; bevásárlóközpontok, tömegközlekedés, közterületek (stb.) esetén, inkább a bármely irányú, az átlag zajszinttől élesen eltérő hangerőváltozásokra; illetve egy adott hangerő küszöbérték átlépésére.

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Rögzítés-visszajátszás

Az IPW-2322S-28Z-C rendelkezik microSD foglalttal, mely a gyártói tájékoztató szerint, max. 128 GB-os memóriakártyát képes fogadni. Ettől függetlenül a magam részéről ezt csak kiegészítő/vészhelyzeti (pl. hálózatkiesés) megoldásnak fognám fel. Ennek számtalan oka van. Az egyik, hogy a 128GB bár nem kevés, de nem is túl sok. A másik, mint azt már írtam, annyira nem egyszerű ki- és bevarázsolni az SD-kártyát, pláne nem egy létra tetején zsonglőrködve. A visszajátszás megoldható pl. a kamera, a GuardStation a Guard Player segítségével (mobil app.-ból nem).

Videosec IPW-2322S-28Z-CForrás: Szilárd Csaba

Videosec IPW-2322S-28Z-C
Forrás: Szilárd Csaba

Szoftverek

Kifejezetten nincs szoftver a kamera mellé csomagolva. Javaslom mindenkinek, hogy látogasson el a Videosec weboldalára és a Letöltések/Szoftverek almenüből válogasson kedve szerint.

Műszaki jellemzők

Képalkotóegység: 1/2.8”, 2.0 megapixel, progresszív scan CMOS
Optika: 2.7-13.5 mm@F1.2, Látószög (H): 121.36° – 33.51°, Motorizál Zoom/Fókusz
Fényérzékenység: Színes: 0.0005 Lux (F1.2, AGC ON), 0 Lux bekapcsolt infrával
SMART IR: igen
Jel/Zaj viszony: >52dB
WDR: 120dB
Tömörítés: H.265, H.264, MJPEG tripla egyidejű adatfolyam
VCA: igen
Tápellátás: 12 V DC ±25% , vagy PoE (IEEE802.3 af), Fogyasztás: Max.10 W
Üzemi hőmérséklet-tartomány: -35°C – 60°C
Környezeti hatásokkal szembeni védelem: IP67
Fizikai behatás elleni védelem: IK10
Méretek: 253.4 × 86 × 71.7 mm, 0.58 kg
Gyári kötődoboz: JB07-A-IN

A terméket biztosította: Euro Tech Corporation Kft.

Szerzői összegzés

Nem egyszerű feladat összegzést írni a Videosec IPW-2322S-28Z-C-ről. Az árát határozottan megérő, igen gyenge fényviszonyok mellett is remekül teljesítő eszközről beszélhetünk. Mondanám, hogy egyszerű telepíteni, de nem teszem. Ennek egyetlen oka az, hogy ezt a kamerát be KELL állítani! Ennél nem működik, hogy feldobom és otthagyom. Ahhoz, hogy a maxiumot kihozzuk belőle idő, türelem, odafigyelés kell, viszont ezt meg is hálálja.

Tetszik:
  • Színhűség
  • Működési hatékonyság gyenge fényviszonyok mellett
  • Rendkívül jó hangolhatóság
  • Képi beállítások forgatókönyvezhetősége, fényerőtartomány alapon
  • Szolgáltatáskészlet
  • Árszínvonal
Nem tetszik:
  • SD foglalat elhelyezése
  • Az autofókusz bizonytalankodása ZOOM után, gyengébb fényviszonyok mellett
Pontozás
Videosec IPW-2322S-28Z-C

Videosec IPW-2322S-28Z-C

A tesztet készítette: Szilárd Csaba
Forgalmazói kiegészítés:

A cloud elérés központja a www.star4live.com weboldal. Itt az e-mail címünkhöz szorosan kötődő saját felhasználói fiókot tudunk létrehozni. Regisztrációkor a választott felhasználónéven és leendő jelszavunkon kívül, az e-mail címünket kell megadnunk, majd az Acquire gombra kattintva kapni fogunk egy hatjegyű ellenőrzőkódot a megadott címünkre, aminek a begépelésére 30 percünk van.

Az így létrehozott felhasználói fiókunk egyaránt használható a webfelületről, a GuardViewer mobilapplikációból és a PC kliens GuardStationből. A webfelületre belépve három csoportot látunk. My Cloud Devices alá kerülnek a saját részre regisztrált eszközök, Shared Cloud Devices alatt jelennek meg azok az eszközök, amelyeket mások regisztráltak és felénk megosztottak, illetve Sharing Records alatt az általunk regisztált és mások felé megosztott eszközök listája látható.

A hozzáadásokat és megosztásokat egyaránt kezelhetjünk a webfelületről, a mobilapplikációból és a PC-s GuardStationből is. Új eszközt regisztrálni a mobilapplikációval a legkényelmesebb, csak egy QR kódot kell leolvastatnunk.

Alapértelmezetten a rögzítők P2P elérése be van kapcsolva (de amíg nincs felhasználói fiókhoz csatolva, addig nem aktív), a kameráké ki van kapcsolva, de bekapcsolható, illetve amikor egy bekapcsolt P2P elérésű kamerát egy rögzítőhöz hozzáadunk, akkor a P2P elérés kikapcsolódik, feltételezve, hogy ezentúl a kamerát a rögzítőn keresztül akarjuk elérni. Természetesen, ez után egy kattintással vissza is kapcsolható a kamera P2P elérése és ekkortól kétféleképpen is elérhetjük a kamerát.

Egy eszköz csak egy tulajdonos-fiókhoz tartozhat, ha többen szeretnék elérni, a megosztás az egyik lehetőség, ugyanazzal a felhasználói fiókkal másik eszközön is belépni a másik lehetőség. Ez utóbbit csak akkor alkalmazzuk, ha az összes (pl. egy darab) eszközünket meg szeretnénk osztani a másik féllel.

A megosztás alapértelmezetten időlimites (30 nap), de ezt tetszés szerint rövidíthetjük, vagy többtíz évre hosszabbíthatjuk is, akár utólag is visszavonhatjuk/törölhetjük bármelyik megosztásunkat, ezzel kontrollálva, hogy ki érheti el és ki nem az eszközünket. Más, kizárólag sorozatszám-alapú rendszereknél, ha valakit ki kell zárni a hozzáférésből, jelszóváltoztatás után mindenki felé kommunikálnunk kell az új jelszót, akinek továbbra is biztosítani kell a hozzáférést.

A jelszókezelés egy másik fontos kulcsmomentum: a rögzítőkben fejlett felhasználókezelési lehetőségeink vannak, többek között az egyes csatornák nézhetőségét/visszajátszhatóságát felhasználónként korlátozhatjuk. Amikor megosztunk egy rögzítőt egy másik star4live fiókkal, kiválaszthatjuk, hogy az admin felhasználó helyett, melyik korlátozott felhasználóként férjen hozzá a rögzítőhöz, és nagyon fontos kiemelni, hogy jelszót (sem az adminét, sem a korlátozott felhasználóét) nem kommunikálunk a másik felhasználó felé, tehát, ha töröltük a megosztást, még ha talál is közvetlen elérést a rögzítő IP címéhez, akkor sem tud bejelentkezni.

A P2P másik fontos tulajdonsága a felhasználókezelésen túl, a hálózati kapcsolódás kezelése, ami akkor valódi P2P (peer-to-peer), ha a távoli mobilapplikáció közvetlenül a rögzítőnél lévő routerhez tud kapcsolódni a videótartalomért. Jelen eszközeinkben két külön beállítás vonatkozik a hálózati portokra, a Port és a Port leképezés. Előbbi csak a helyi hálózatból történő elérésre vonatkozik, utóbbi, a port leképezés pedig a távoli elérésre. A NATolás történhet UPnP-vel, kvázi automatikusan (ilyenkor tanácsolni szoktuk a manuális portszámok kiválasztását) és NATolhatunk manuálisan is, amikor a routerben adjuk meg, hogy az eszközünk felsorolt portjai WAN-oldalról melyik portokon érhetőek el. Ilyenkor is fontos megadni az eszköznek a külső portokat, hogy kommunikálni tudja a felhő szerver felé. Biztonsági szempontból fontos megjegyezni, hogy az így internetre kiengedett eszközünket közvetlenül, IP címmel túl egyszerű jelszó használata esetén (minimum 8 karakter, minimum egy nagy- és kisbetű valamint egy számjegynek lennie kell) WAN-oldalról csak a cloud szerverről érkezve érhetjük el, még akkor is, ha tudjuk a belépési jelszót.

P2P listában egy eszköz állapota lehet Offline, Online és Online (NAT). Utóbbi esetben az eszköz porttovábbítása nem megoldott, vagy a cloud szerver nem tud róla, ezért a lekért videóforgalom átmegy a felhőszerveren, ha az eszköz állapota Online, akkor pedig közvetlenül az eszköznél lévő routerhez csatlakozunk távolról.

Molnár Péter
Euro Tech Corporation Kft.

További információk:

Kapcsolódó cikkek: