Kamerák kézközelben – Bosch Fisheye

Körbe zárt világ – 12MP-es 360° Fisheye kamerák a „kínpadon”

A Bosch NIN-70122 MP CCTV kamera ONVIF képes, IK06 védettségű, 30 kép/s frissítési sebességre képes, önmagában leginkább beltéri telepítésre javasolt, szó szerint kegyetlen mennyiségű szolgáltatással felvértezett technika…

Előzetes megjegyzés: Mivel az ismétlés a tudás anyja: jelen cikksorozatban 4 márka (Bosch, Dahua, Grundig, Samsung) 12MP-es 360°-os (Fisheye) kameráját vesszük szubjektív górcső alá külön-külön publikációk keretében (lásd: bevezető cikkünk) Minden ellentétes elképzeléssel szemben, jelen cikk, annak tartalma „mindössze” egy kicsinyt mélyebb (párhuzamos), szubjektív ismerkedés a rendelkezésünkre bocsátott kamerákkal. Értsd: nem laborteszt, pláne nem összehasonlítás!

Egy pillanatra meglepődtem, hogy a Bosch jelen termékcsaládja már kb. 2 éves múltra tekinthet vissza. Mivel nem a technikai paraméterekkel szeretném felizgatni a becses olvasót, elöljáróban csak annyit, hogy az ONVIF képes Bosch NIN-70122 MP egy IK06 védettségű, 30 kép/s frissítési sebességre képes (max. felbontás mellet), önmagában leginkább beltéri telepítésre javasolt, kegyetlen mennyiségű szolgáltatással felvértezett, a szó hagyományos értelmében vett CCTV kamera.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Első ránézésre

OK, ez a rész az, ami mindenkinek szubjektív, ezért, ha csak lehet kerülöm, de itt nem tehetem. A kamera küllemét tekintve ez a „minimum ennyit várok a Bosch-tól” kategória. Nem tekinthető futurisztikusnak, sőt egy kicsit talán retro, de mindenképp diszkrét megjelenésű. Amennyiben a felületbe mélyesztett telepítést választhatjuk, akkor szinte alig lehet észre venni.

A szerkezet kialakítása szempontjából mondhatjuk, hogy a technika kifejezetten „hagyományos” CCTV kivitel. Ha egyszer feltelepítettem, akkor szinte kizárólag komoly hibásodás esetén kell levarázsolni a helyéről. Értem ez alatt, hogy pl. olyan apróságok, mint az SD kártya foglalat és a reset gomb ki vannak helyezve (egy fedél alá) a kamera felszínére.

Szimpatikus volt, hogy a Bosch nem rakott búrát az optika felé. Aki azt vetné fel, hogy ez a vandálbiztosság szempontjából nem szerencsés, annak igaza van, ellenben így, jóval kevésbé kitett a kamera a sajátosságaiból fakadó anomáliákra. Példáúl, adott fényviszonyok mellett a búrán megtelepedő porszemek professzionális megjelenítése kisebb valószínűségű, szemben azzal, ha egy búrát teszek 1-2 cm-re az optikától.

Kiegészítők

Őszinte leszek, egy teszt készüléket kaptam ezért ebben a tekintetben a termékleíráshoz kellett fordulnom. Magyarán, a hagyományos túlélő felszerelésen (csavarok, csavarkulcsok, telepítési útmutató, stb.) felül, egy besüllyesztett telepítéshez való szerelőprofil és egy felületi telepítő doboz található a kamera mellett.

Kezelhetőség

A telepítési/karbantartási megközelítésből nézve ez az a pont, amikor azt mondom, hogy igen, ezért szeretjük a Bosch-t és nem feltétlenül az áráért! Gyakorlatilag, semmi extra, és ez jelen esetben a legnagyobb elismerés, amit (szerintem) egy biztonságtechnikai eszköz kaphat. Csak fel kell szerelni, ha szükséges le kell venni. Ennyi. Semmi faxni. Mint említettem, az SD kártya foglalatot és a reset gombot – egy-egy fedőajtó alá – vezeték ki, ezért, ha bármi van, nem kell kibányászni a kamerát a helyéről, szétszerelni, kiimádkozni pl. az SD kártyát, kutatni a reset gomb után. Az igazi csúcs NEM mikro-SD kártya kell bele! Aki próbált már létra tetején ki/be imádkozni egy harmadkörömnyi (jó, legyen fél) kártyát az pontosan tudja, hogy miről beszélek! A rögzítőprofilhoz fogó csavarok is itt vannak elrejtve. Egyetlen hátulütőt tudok itt megjegyezni, a fedőajtók nyitásához egy vékony kis csavarhúzót/kulcsot kell benyomni egy apró kis járatba. Namármost, nem könnyű kinyitni. Ez részben jó, részben fennáll a veszélye, hogy a rögzítő pöcköt a 82-ik gyengéd (ámbátor sikertelen) próbálkozás után túl erősen nyomjuk meg, az pedig eltörik.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Nos, a menürendszer milyensége pontosan abba a kategóriába esik, mint a külcsín: szubjektív. Szerintem a Bosch menürendszere logikus, viszont én már találkoztam Bosch IP kamerával és még néhány tucat egyéb CCTV és informatikai márka menürendszerével, így ezirányú meglátásaim eléggé szubjektívek. Ha úgy érzed, elakadtál, akkor nézz alaposan körül az adott képernyőn, mert ott a segítség (pl.: hogy duplán kattints) apróbetűs rész formájában.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Finomhangolás

Szóval, az volt a tervem, hogy szép részletességgel ismertetem, mire is képes a készülék, de feladtam. Talán a legkifejezőbb, bár legkevésbé szakmai/tudományos megfogalmazás, hogy „majdnem mindenre”. Amit hiányoltam, a felhasználói jogosultságok mélyebb hangolhatósága. Adott a Service/User/Live és ennyi. Bár tény, hogy egy IP kamerát többnyire VMS-sel használnak és akkor szegmentálja a kedves megrendelő ott, a felhasználói jogosítványokat. Nincs alapértelmezett felhasználó/jelszó. Arról lehet vitázni, hogy ez most jó, vagy nem, de ne felejts el beállítani egyet(minimum)!

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Viszont, ezen kívül szinte mindent biztosít a készülék az SHA-256 digitális aláírástól kezdve a profi hálózati és videobeállításokon át, a széleskörű képtartalomelemző szolgáltatásokig, ami csak szem szájnak az ingere.

Elkövettem azt a hibát, hogy nem olvastam el a használati útmutatót, így egy ideig elidőztem a GB/T 28181 problémakörén. Ha ezzel Te is találkozol, ugord át nyugodtan. Ez a kínai ONVIF.

Úgy vélem, ide kívánkozik egy fontos apróság. A kamera lehetőséget ad arra, hogy szoftveresen módosíts a képalkotáson annak megfelelően, hogy plafonra/falra/”padlóra” telepíted, illetve egyedi értékeket is megadhatsz a legjobb eredmény érdekében.

IP funkcionalitás – biztonság

Itt szintén a „minden” a legegyszerűbb válasz, az alapbeállításoktól kezdve a titkosításig minden, amire szükséged lehet. Természetesen IP cím szűrés, 802.1x, jelszavak alkalmazása, https, telnet tiltás, adatfolyam titkosítás (stb.); valamint DDNS szolgáltatások is mind adottak. Még a témakörhöz kívánkozik, hogy a készülék kizárólag a termék-specifikus firmware-eket fogadja el frissítésnél. Ami extra, az az iSCSI, illetve a Dropbox csatlakoztatási lehetőség.

Video funkcionalitás

A Bosch esetében soha nem volt gond azzal, hogy ezen a téren hiányt szenvednének az eszközei. Amit itt nem tudsz beállítani, azt amúgy is lehetetlen. Párhuzamos jelfolyamtovábbítás, ROI (kiemelten fontos képterület – 8db); WDR (széles dinamika tartomány) és BLC (háttérfény-kompenzáció) funkciók, fehéregyensúly automatikák és manuális hangolási lehetőség. Sorolhatnám napestig, de csak elunnád magad. Személyes kedvencem az Intelligent AE (Intelligens Automatikus Expozíció beállítás) opció a BLC esetén. Ezt akkor ildomos használni, ha fényes háttér előtti mozgó objektumokat szeretnél jobban megfigyelni. Ez, mondjuk méretes portálok esetén nem hátrány.

Az Encorder Regions (kódolási régiók) funkció lehetőséget ad arra, hogy kijelölj háttér/objektum területeket és ezekre eltérő kódolási beállításokat szabj meg. Elméletileg ezzel csökken a bitráta, így a hálózati terhelés és a tárhely igény is. Ez szuper, de szubjektív meglátásom, hogy ezzel, az esetek zömében, elvész az, amiért egyáltalán a halszemoptikás kamerákat kitalálták. Ha a bevezetőt olvastad, ott volt szó a „hol igen / hol ne” témakörről. Szerintem, ez a funkció szuper, ha gondolák/gondolasorok vannak az üzletben és a kamera felül (plafon) helyezkedik el. Teljesen felesleges (úgy általában) a polcok tetejéről szuper felvételeket készíteni. Az másik kérdés, hogy ilyen helyeken alkalmaznék csak kiegészítő kameraként Fisheyet.

Amit szeretnék kiemelni, ha már panoráma kamerákról van szó. Az Bosch őszintén bevallja, hogy a tényleges (érdemi tartalommal bíró) képméret 7MP. Abban is őszinte, hogy ne akarj 30 méterről arcot felismerni, mert nem fog menni. Ennek max. 4-5m a határa. Az alábbi kép esetében nem kitakarás történt, mindössze a megfigyelt személy 8-10 méterre van. Szerintem beszédes.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Ha éppen ki szerettem volna takarni, semmi akadálya nem lett volna, természetesen van képterület kitakarási funkció. Ha nem is szabadon variálható, de legalább ötszög formátumú.

A kamera fényérzékenysége meglepően jó, színes és F/F üzemmódban egyaránt. Igen, van (valós) D/N funkció, ez is szuperül hangolható, közel átmenet nélkül vált az üzemmódok között.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Színhűség

Ami a színhűséget illeti, nekem az automatikus üzemmód tökéletesen megfelelt úgy kültéren, mint beltéren, mesterséges és természetes megvilágítás mellett. Ha úgy érzed, hogy neked nem eléggé adja vissza a tényleges színeket (egy leheletnyit tényleg „hideg”), akkor a kamera adja a lehetőséget arra, hogy egy kicsit jobban „belődd”.

Egyéb szolgáltatások

IVA

Lehet, hogy külön fejezetcímet kellett volna adnom neki, de egy kicsi sokkolt a kamera képtartalom-elemzés terén felmutatott arzenálja és hangolhatósága. A teljesség igénye nélkül: otthagyott tárgy, eltűnt tárgy, területvédelem, lődörgés érzékelés, tömeg (összeverődés) érzékelés, nyomvonal követés, szabotázs. Na és persze, hangalapú riasztások kezelése.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

A követési üzemmódok közül érdekes a 3D emberszámlálás, de engem mégis, leginkább a „múzeum” üzemmód fogott meg. Igen, ebben arról van szó, hogy a „kiállított műtárgyak megközelítése / megérintése tilos!”

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

És a bállítások… szóval, amikor egy „szimpla” mozgásérzékelésnél be tudom állítani, hogy mely terület irreleváns és melyik releváns, mekkora a várt objektum méret, sebesség, emelkedési szög, szín, akkor egy kicsit elérzékenyülök. Igen, mindezt kameraoldalon!

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Rögzítés-visszajátszás

Az magától értetődik, hogy a riasztási eseményekre forgatókönyveket hozhatunk létre, rögzítést és feltöltéseket indíthatunk (iSCSI, Dropbox, e-mail). Külső riasztási jelek (pl. mozgásérzékelő) fogadását szintén biztosítja a készülék.

Ha már rögzítés, akkor a visszajátszásról is szót kell ejteni. Gyakorlatilag, ez a kamera mindent tud, amit egy szép, színes, szélesvásznú NVR/VMS tud a témában. Kereshetek időintervallumra és metaadat alapján. A rögzített anyagról a kép és videoanyag exportja, természetesen szolgáltatásként biztosított. Az exportált anyagot javasolt webböngészőben (az export mappán belüli video-player fájlra kattintva) visszajátszani. Így a dewarp (kisimitás) funkció is rendelkezésünkre áll. Az exportálásnál un. Time-lapse (ha valakinek még ismerős) üzemmóddal pörgethetjük fel az eseményeket.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Video Security Client

Sokat gondolkodtam, hol jelezzem, hogy a böngészőfelületen sok mindent el lehet végezni, még a halszem-kép „kitekerés” is működik, de teljes funkcionalitást a Video Security Client szoftver biztosít. Bizonytalan vagyok benne, hogy ez elérhető-e a kamera dobozából, de az biztos, hogy a netről (a Bosch weboldaláról) ingyenesen letölthető. Gyakorlatilag mindenre képes, amit a kamera tud, meg még egy kicsit többet is. Ebben pl. elő tudtam már varázsolni a folyosónézetet (kettes osztás, szűk területekre javallott). Őszinte leszek, lehet, hogy bennem volt a hiba, ti.böngészőben folyamatosan kaptam az üzeneteket, hogy töltsek le egy plugint, amit meg is tettem. Telepítettem, újraindítottam, de egyetlen böngészőmben sem volt hajlandó elindulni. Ismét megjelent a letöltésre való felszólítás. Mindenképp a Video Security Client használatát javaslom, a böngésző helyett!

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

E-PTZ és „képkiegyengetés” (Dewarp)

Enélkül nincs teljes funkcionalitású Fisheye. Jelen esetben, a böngészőfelületről manuálisan kezelhetjük. Preset, túra beállítási lehetőséggel nem találkoztam.

A készülék támogatja úgy a kameraoldali, mint a kliensoldali „képkiegyengetés” (dewarp) opciókat. Azt, hogy éppen melyiket javasolt használni, azt mindig az adott projekt, a „vas-” környezet (informatikai hardver háttér) és az alkalmazott VMS milyensége dönti el.

Bosch NIN-70122 MP

Bosch NIN-70122 MP (Forrás: Olláry Viktor)

Műszaki jellemzők

 • Tápellátás – PoE (48 V-os, 200 mA)
 • Képalkotó – 1/2,3″-es CMOS
 • Képpontok száma – 12 MP
 • Fényérzékenység színes üzemmódban – 0.55 lx
 • Fényérzékenység F/F üzemmódban – 0.18 lx
 • Dinamikatartomány – 92 dB WDR (+16 dB IAE)
 • Képtömörítés – H.264; M-JPEG

További, részletes információ: FLEXIDOME IP panoráma 7000 MP

Szerzői összegzés

Azt szerettem volna írni, hogy akinek arra van szüksége, hogy egy kamerával kiváltson egy komplett IP CCTV rendszert – és adottak hozzá az ideális telepítési körülmények -, annak ez a technika tökéletes megoldás. Az elméletem egyetlen szépséghibája, hogy ezt a kamerát, egy végfelhasználó nem fogja finomhangolni, az szinte bizonyos, ez a realitás. A Bosch NIN-70122 MP egy rendkívül sokoldalú, hatalmas szolgáltatáskészlettel rendelkező, profi panoráma kamera.

Tetszik:

 • Design
 • 30 Fps frissítési sebesség
 • „Kegyetlenül” széles szolgáltatáskészlet
 • Kiváló finomhangolhatóság
 • Egyszerű telepíthetőség és karbantartás
 • Képtartalomelemzési csomag
 • Video Security Client

Nem tetszik:

 • Felhasználókezelés
 • Fedőajtók nyitásának problémaköre

Pontozás

Bosch NIN-70122 MPSzerző: Olláry Viktor

Kapcsolódó cikk:

Körbe zárt világ – 12MP-es 360° Fisheye kamerák a kínpadon