Kamerák kézközelben – PROVISION-ISR IP IR Bullett PTZ

Távolságot mint… – avagy miért előny, egy ilyen kis “all-in-1” apróság

Ha valaki 15-20 éve megkérdezte volna, hogy mi a véleményem egy miniatűr kivitelezésű, 10X-es optikai ZOOM funkcióval és 50m-es, beépített hatótávolságú IR sugárzóval 3D-s digitális zajcsökkentő és WDR (széles dinamika tartomány) funkciókkal rendelkező, motorosan billenthető és forgatható (értsd: P/T) IP kameráról, valószínűleg a szent őrülteknek járó, elnéző mosollyal lapogatom meg a vállát. Erre most a kezembe nyomják PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10-et és teljesen más okból kifolyólag somolygok.

El kell ismernem, megöregedtem. Hál’ istennek, mert így eléggé sokat láthattam ahhoz, hogy tudjam, legalább a technológia határozottan fejlődött szubjektív szakmai “történelmem” folyamán. Merthogy, az ONVIF kompatibilis PR-I5PT-340IPX10 nem csak a fentebb sorolt funkciókkal bír, de ráadásul kültéri kivitelű (IP66 védettség), max. frissítési sebesség mellett 4 Megapixeles (2560×1440) képalkotásra képes 1/3″-os képalkotóval rendelkezik. Elismerem, nem forog körbe, “mindössze” 250°-ban képes “körülnézni” és 65°-os “bólintási” tartománnyal rendelkezik, de nagyon őszintén, azon esetek jó részében, ahol falra / sarokra kerül egy IP CCTV kamera, ennél nincs is szükség többre. Ha mégis szükség lenne, akkor az már egy másik kamera típust igényel. Most azt felejtsük is el, hogy valós D/N funkció. Már bocsánat, de 2019-ben ez már a minimum követelménykategóriába tartozik!

0001-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-1

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

0001-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-2

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

Mint mindig, most is fontosnak tartom kihangsúlyozni: az alábbi sorok kizárólag egy mélyebb, de szubjektív ismerkedés kereteit merítik ki. Egy átlagos, de kíváncsi telepítő/felhasználó szemszögéből vizsgálva a kamera képességeit, azaz szubjektív meglátásaim szerepelnek jelen írásban. Ismerkedésünknek nem képezték tárgyát sem laborvizsgálatok, sem IT alapú stressz tesztek. Az eredmények nem kérhetők számon a sorozat többi tagjától, mivel csak arra az eszközre vonatkoznak, melyet a forgalmazó számomra biztosított.

Röviden

A PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10 esetében nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mely tulajdonságát illeti az elsőség. A kamera, kicsinysége ellenére bizony egy PTZ eszköz, ahol a 10X-es optikai ZOOM a figyelemre méltó 4.7-47mm-es (54.1° – 5.8° látószög) tartományt takarja. Némi számolgatással – és / vagy néhány év tapasztalattal – kitalálható, hogy ez a kamera nem arra szolgál, hogy átfogó képet biztosítson (pl.) a Hősök teréről. Már csak ebből az értékből sejthető, elsődleges célja, hogy adott távolságon belül egy szűkebb terület megfigyelésére / pásztázására “termett”. Mindenki megnyugtatására: a készülék nem fog 390°/s sebességgel presetre (max. 255 db előre meghatározott pozícióra) állni, a 12°/s elégséges úgy a funkcionalitás, mint az alkatrészkímélés szempontjait figyelembe véve. Nem rendelkezik a mostanában divatos Xn darab nullát a “0,” mögött felsorakoztató IP CCTV kamerák közé, de a 0,05 / 0,01 lux (színes / f-f) fényérzékenység, a beépített IR sugárzót figyelembe véve, több mint elégséges.

Első ránézésre

Ismét a “kinek a pap, kinek a paplan” szekció. Első ránézésre a “minek nevezzelek” kategóriába tartozik a PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10. Nem néz ki rosszul, de biztosan nem ezzel az eszközzel fognak belsőépítészeti nívódíjat bezsebelni a tervezők és felhasználók. Nem is ez a feladata, hogy szép legyen, hanem a hatékonyság. Ami magát a dobozt illeti, ne higgyünk a feliratnak, nem rendelkezik PoE funkcióval a kamera.

Kiegészítők

A készülék szerves részét képező, de a kamerától elkülönítetten érkező konzolt nem tekintem tartozéknak. Ami a konzolt illeti, lehetőséget nyújt a belső kábelvezetésre, éljünk vele! Ha nagyon szükséges, a rögzítőtalp közelében van egy alsó kivezető nyílás, akár ez is használható, de azért inkább csak beltéren, kellő magasságba telepítve (ez szubjektív meglátás). Ezen felül, a kamera dobozában helyet kapott még a szokásos csavar- és tömszelence-készlet, egy garancia könyvecske és (dobpergés!) egy – az ún. ONVIF Device Manager programot tartalmazó – USB kulcs. Isten nyugosztaljon CD/DVD lemez, a ti korotok is lejárt!

Kezelhetőség

A PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10 esetében sem jelenthet problémát a készülék fizikai installálása. A konzolt a helyére illeszteni gyerekjáték. Amennyiben elérhető (és szükséges), javasolt a gyári kötődoboz alkalmazása, különösen kültéren.

0002-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-menu

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

A feszültség alá helyezést követően a készülék automatikusan “élesíti” magát és erőteljes túlzással azt mondhatnám, hogy ezt követően ott is lehet hagyni. A kép tökéletes, köszönhetően a profi ZOOM optikának és az azt vezérlő elektronikának, de erről később. Természetesen, eszembe sincs azzal kecsegtetni bárkit, hogy a PROVISION-ISR eme kamerája “plug&play” jellegű lenne. Már csak azért sem, mert a menüben akad néhány, félreértésekre okot adó szekció. Ilyen pl. az SD kártya kezelésével kapcsolatos részek, illetve a riasztási forgatókönyvezés esetén felkínált “rögzítés” – SD kártyára. Már csak azért mert jelen kamera nem fogad SD kártyát. Ha mégis, akkor azt kellő mértékben elrejtették. Persze, a biztonság az biztonság, de ha mégis lenne benne SD foglalat, azt jelezni javasolt a használati útmutatóban (mely nem volt a készülék dobozában és neten sem volt egyszerű egy kapcsolódó termék “hasznutját” meglelni). Ami a használati útmutatót illeti, a készülék dobozán található QR kóddal, sajnos, nem volt szerencsém, így javasolt a netről letölteni, vagy a forgalmazótól beszerezni még a telepítés megkezdése előtt. Hasonlóan felesleges a menüben megjelenő riasztási kimenet meghajtása (Trigger Alarm Output) opció, tekintve, hogy ilyesmi nincs a kamerán.

A PTZ beállításról (értsd: finomhangolás) lesz még szó bővebben, de ide kívánkozik, hogy NEM a beállítások (Configuration) menüpont alatt kell keresni, hanem az élőképet megjelenítő oldal jobb szélén. Megmondom őszintén, hogy elsőre zavart ez a megoldás, de el kell ismernem, nagyon praktikus! Az már kevésbé, hogy az én monitoromon a pozíció elmentését szolgáló ikon 2/3 rejtve került megjelenítésre. Ha nem keresem szánt szándékkal, kevéssé valószínű, hogy automatikusan felfedezem.

Még egyetlen apróság: lehetnek olyan telepítők / felhasználók, akik számára a magyarnyelvű kezelőfelület előnyt jelenthet.

Finomhangolás

Mindig megkapom, hogy “neked minden menü egyszerű!” Ez így nem igaz, mert futottam bele olyan routerekbe, melyeknél én is megizzadtam, de tény, hogy bő 20 év után az embert nehéz meglepni. Mindettől függetlenül azt kell, mondjam, hogy az PR-I5PT-340IPX10 menürendszere (a “Kezelhetőség” fejezetben taglaltak fenntartása mellett) egyszerűen átlátható, könnyedén használható.

Az ONVIF Device Manager egy kiváló segédeszköz a kamera menedzseléséhez, remekül váltja ki a gyártó általam nagyra becsült “IP Manager” szoftverét, mely utóbbit ez a kamera nem támogatja. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy hibát követtem el, nem vettem észre, hogy nem weboldalaknál megszokott helyen van a „felhasználó/jelszó” beviteli ablakpáros, hanem épp az ellenkező (bal) oldalon, az oldal tetején (hiába, én is Internet-vak lettem). Logikusan, az azonosítók hiányában folyamatos hibaüzenetekkel szembesültem. Miután a forgalmazó szakértője felhívta a figyelmemet arra, hogy rossz helyen keresem a bevitelimezőket, minden probléma elhárult és az ONVIF Device Manager teljes virágában (értsd: funkcionalitásában) tárult elém. (Köszönetem Patak Tamásnak!)

Élek a gyanúperrel, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva a gyártó úgy gondolta, hogy az PR-I5PT-340IPX10-t is jó ötlet minél inkább közelíteni a „plug & play” jelleghez. Van ebben valamennyi ráció, de egy kültéri PTZ kamera esetében nem ennek kell dominálnia. Ettől függetlenül tény, az alapbeállításokkal is remekül elüzemeltethető lenne, ideális körülmények megléte esetén. Mindazonáltal, az sem lenne hátrány, ha pl. több információ állna rendelkezésre pl. az ún. “Exposure Bias” funkció mibenlétéről (később ejtek róla néhány szót) a használati útmutatóban.

IP funkcionalitás – biztonság

A PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10 esetén ki kell emelnünk, hogy kizárólag „a világ kedvenc” (Internet Explorer) böngészőjével kompatibilis. A menü még csak elérhető más böngészővel, ha nincs IE a gépünkön, de különösebb értelme nincs ezeket forszírozni; kivéve, ha SOS beállítást szeretnénk eszközölni és nincs más nálunk, csak pl. egy tablet. MAC-ek esetében a gyártó oldaláról letölthető a hozzá való CMS legfrissebb példánya.

Elmondhatjuk, hogy az optimális IP funkcionalitás megvalósításához szükséges minden szolgáltatással ellátták a kamerát. Már csak az adott projekthez kell hangolnunk. Az IPv6, PPPOE, DDNS (dinamikus DNS szolgáltatás), FTP feltöltés, RTSP, stb. mind a rendelkezésünkre áll. Természetesen az email küldés lehetősége sem maradt ki. Ami a DDNS-t illeti, a távoli elérés szempontjából ez tekinthető a legegyszerűbben kivitelezhető megoldásnak, és a mobil app (PROVISION CAM 2) alkalmazásához is valamely DDNS szolgáltatóhoz történő regisztráció javasolt.

Ami a hálózati biztonság területét illet, a kamera inkább egyéb hálózati eszközökre (pl. router) bízza a munka zömét. Ő maga az IP cím szűrését és egy alapszintű RTSP azonosítást kínál fel.

A PR-I5PT-340IPX10 három felhasználói szintet kínál: felhasználó (User – csak élő- és rögzített képanyagot nézhet, a rendszernaplót böngészheti), kiemelt felhasználó (operátor – meglehetősen széleskörű hozzáférés a menühöz), adminisztrátor. Kiemelném, hogy a User / Operátor jogosultságai – adott keretek között – egyedileg össze-mazsolázhatók, ami szerintem határozott előnyt jelent.

0003-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-felhasznalok

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

Video funkcionalitás

Előre szeretném bocsátani, hogy a kamera képalkotási képességei messzemenően kielégítik “kényes ízlésemet”. Természetesen, egy kamerától sem várok el régi, szalagosfilm minőségű képet, de sok esetben áldozzák fel a képminőséget az IT és egyéb funkcionalitások oltárán. Az PR-I5PT-340IPX10 esetében elmondható, hogy némi finomhangolással éles, részletgazdag kép varázsolható elő belőle úgy nappali (jó), mint esti (gyenge) fényviszonyok mellett. Persze, ehhez az sem árt, ha a bitrátát kicsit fentebb húzzuk, játszunk egy keveset az iFrame-mel, a 2- és 3D digitális zajcsökkentéssel. Viszont van egy nagy “ha”: amennyiben megfelelő fényviszonyok vannak. Valószínűsítem, hogy a kamera optikája kellően jó minőségű (eltekintve némi becsillanásoktól és -tükröződésektől), de az 1/3″-os CMOS 4 Megapixeles felbontásra (0,05 / 0,01 lux ide vagy oda) már egy kicsit kevés. Megérzésem szerint, egy hangyányi „lassú shutter” funkció (menüben nem szerepel, nem hangolható) igyekszik a háttérből segíteni, de ettől függetlenül a gyenge fényviszonyok nem tartoznak a kamera erősségei közé. Magyarán, a megfelelő megvilágítás szükségessége alapértelmezett. Különösen annak tükrében, hogy a video beállítások forgatókönyvezésére (időponthoz kötésére) nincs lehetőség. A kamera valós D/N funkciója remekül, átmenetek (túlzott elsötétedés / kifehéredés) nélkül működik.

0004-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-este-d

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

0005-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-este-n

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

A gyártó a D/N funkció finomhangolási felületét kivitte a preset funkciók kezelőfelületének utolsó menüpontjára, az élőképet megjelenítő oldalra. Egy 10-es skála segítségével állíthatjuk be, milyen fényviszonyok mellett váltson a kamera. Itt szeretném megjegyezni, hogy a kamera a D/N váltásokat követően újrapozícionálja a fókuszt, így színes és F/F képanyagunk is tűéles lesz.

Épp ebben a funkcióhalmazban található a IR LED-ek hangolásának lehetősége. Röviden, az adott projekt sajátosságaihoz igazíthatjuk. A fáma nem említi, hogy SMART funkcióval rendelkezne az PR-I5PT-340IPX10, de erősen az az érzésem, hogy ez (vagy ehhez nagyon hasonló megoldás) sem hiányzik belőle, bár a képalkotó elektronika számlájára is könnyedén írható ez a hatás. A műszaki paramétereknél megjelenített 50m-es hatótáv ténylegesnek tekinthető, bár a környezettől ez erősen függ.

Az ellenfény kompenzációjára (hivatalosan) a WDR (széles dinamika tartomány) funkció áll rendelkezésünkre, melyet 0-100 tartományban állíthatunk igényeink szerint egy virtuális “csúszka” segítségével. A 100-as érték szerintem igen kevés helyen szükségeltetik. Az 50 környéki tartomány maximálisan elegendő ennek a meglehetősen hatékony WDR-nek. 100 felé közelítve sem annyira a WDR-ekre jellemző beszürkülés a probléma, mint inkább az elmosódás és zaj extrém megnövekedése. Nem hivatalosan ott van a BLC is, “Compensation Level” álnéven, melynek esetében az alapértelmezett érték jó eséllyel elegendő a legtöbb projekthez.

Az AGC, pontosabban annak határértéke szintén – és 100-as skálán- állítható. Amennyiben szeretnénk a képzajt a zajcsökkentők túlhajtása nélkül csökkenteni, érdemes az AGC csúszkájával némi időt eltölteni. Ha nem okoz problémát némi “mákosodás”, akkor az alapértelemezett érték a nyerő. Némi kompromisszumkészség soha meg nem árt.

0006-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-wdr50

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

0007-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-wdr100

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

A kamera két jelfolyamot képes egyidejűleg továbbítani, H.264 kódolásban. Sem H.265, sem MJPEG nincs a codec készletben. A H.265 talán szerencsés lenne, de a H.264 is elégséges, ami „csak” main profileban áll a rendelkezésünkre.

Amennyiben a tárkapacitáson és a hálózati terhelésen még többet szeretnénk spórolni, aktiváljuk a ROI (Region of Interest – kiemelt fontosságú terület) funkciót, ahol meghatározhatunk egy képterületet, melynél töklétes minőségű a megjelenítés, az ezen kívüli többi képterületen „visszafogott” a képminőség.

0008-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-roi

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

A kamera 3D-s digitális zajszűrés (DNR) funkciója hatékonyan végzi a dolgát, a technológiából fakadó előnyeivel és hátrányaival. Inkább a megvilágítást biztosítsuk, mintsem a DNR-t hajtsuk túl.

A már említett “Exposure Bias” talán egy picit túlzásnak tűnhet egy biztonságtechnikai kamerában, de valójában nem az. Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy alkalmazásával némileg részletgazdagabb képet kapunk. Ez a “némileg” mennyiségi jelző számos esetben elegendő lehet ahhoz, hogy egy elmosódott (rendszámot) ki tudjunk olvasni, avagy sem. Maga a technológia a fotózásból ismeretes lehet. A kamera, az általa mért fény mennyiséghez akarja igazítani az f-stop értékét, de ezt az “Exposure Bias” felülírja és mási f-stop értéket állít be. Az esetek többségében a kép egy kicsit sötétebb lesz, de mégis részletgazdagabb. Némileg bele kell nagyítani, de a különbség figyelemre méltó.

0010-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-exposure-bias-on

Exposure Bias bekapcsolva
PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

0009-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-exposure-bias-off

Exposure Bias kikapcsolva
PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

Színhűség

Az PR-I5PT-340IPX10 esetében a színhűség úgy mesterséges, mint természetes megvilágítás mellett határozottan jónak tekinthető. Ritkán tapasztalok (ha megfelelőek a megvilágítási viszonyok) ennyire jó színvisszaadást. Rendelkezésre áll a manuális fehéregyensúly menüpont, de a projektek 99.9%-ában felesleges erőltetni az alkalmazását.

Egyéb szolgáltatások

Véleményem szerint a fő “egyéb” funkció a PTZ képességekben merül ki. Minimális eseményfunkcióval gazdálkodhatunk, melyeknél az email küldés és FTP feltöltés a leghatékonyabb aktiválható funkció, amennyiben a kamera nem csatlakozik NVR-hez, illetve VMS-hez. Szintén általános analitikai jellemző a profi forgatókönyvezhetőség, amivel határozottan érdemes élni. A képtartalomelemzés kapcsán az igen jól hangolható mozgás-, valamint a szabotázsérzékelés áll rendelkezésre. Az emailküldés (és FTP felöltés), mint esemény-vezérelt funkció remekül működik, de a hangjelzést nem sikerült kicsiholnom a rendszerből. Természetesen lehetséges, hogy az én számítógépemben volt a probléma.

PTZ

Ambivalens érzéseim vannak a PTZ funkcióval kapcsolatosan. Részben, szerintem, zseniális. Kezelése egyszerű, akár a virtuális kezelővel, akár az élőkép jobb alsó sarkában található “3D” funkciógombra kattintást követően az egér segítségével.

0011-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-ptz-3D

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

Amire kell egy ilyen apró kameránál, arra untig elég. 255 preset, ezekből max. 8 túraútvonal, 4 szabadkézi mozgásminta rögzítésének lehetősége, egy pásztázás. A “Configuration” menüpont alatt található “Park Action” funkciót érdemes beállítani. Természetesen, itt a “parkolásról” van szó, azaz x időnyi adott pozícióban tartás után milyen feladatot hajtson végre a kamera. Magyarán, a biztonsági őr elpozícionálta, mert épp ott látott valami érdekeset/fontosat/veszélyeset (nem kívánt rész törlendő), majd nemes egyszerűséggel ott felejti. Ilyen esetben segít a “Park Action”, mely a beállított időintervallumot követően visszapozícionálja a kamerát az alaphelyzetébe, vagy pásztázást / őrjáratot / mozgásmintát indít.

0012-PROVISION-ISR-I5PT-340IPX10-ptz-park-action

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10
Forrás: Szilárd Csaba

Ellenben (horribile dictu!) ezeket nem lehet riasztási eseményhez hozzá rendelni, sem egyéb módon forgatókönyvezni. Márpedig, az egész kamerának ez lenne a lényege. Van mondjuk egy kapu, azon bejön valaki, a kamera észleli a mozgást és ráközelít. Avagy, bármi egyéb… lehetne, de nem lehet.Műszaki jellemzők

Képalkotóegység: 1/3”, 4.0 megapixel (2560×1440) CMOS
Optika: 4.7-47mm (54.1°- 5.8°), Motoros Zoom/Fókusz
Fényérzékenység: Színes: 0.05 Lux, 0 Lux bekapcsolt infrával
Tömörítés: H.264, dupla egyidejű adatfolyam
Tápellátás: 12 V DC
Üzemi hőmérséklet-tartomány: -20°C – 50°C
Környezeti hatásokkal szembeni védelem: IP66
Fizikai behatás elleni védelem: n/a
Mozgatási tartomány: H: 250° – V: 65°

A terméket biztosította: MASCO Kft.

Szerzői összegzés

A PR-I5PT-340IPX10 esetében messzemenően kiemelendő a kis méret, a zseniális infra és a remek képalkotás és színhűség. Tényleg egy majdnem „Plug & Play” kamera, de azért ne erre építsünk. A PTZ és az eseménykezelés összevonását erőteljesen hiányoltam. A beállítására időt kell szánni, de nem extrém mértékűt, így nyugodtan mondható, hogy gyorsan telepíthető eszközről van szó. Használjuk bátran a WDR-t, a legjobbak közt van, melyekkel eleddig találkoztam.

Tetszik:
  • Kis méret
  • Színhűség(!!!)
  • Az elérhető képminőség
  • PTZ funkciók
  • IR funkciók
  • Plug & Play jelleg
Nem tetszik:
  • Nincs SD foglalat (de a menüben szerepel)
  • A PTZ funkciókat nem lehet hozzárendelni a mozgásérzékeléshez
Pontozás
abra

PROVISION-ISR PR-I5PT-340IPX10

A tesztet készítette: Szilárd Csaba

Kapcsolódó cikkek: