Formás, hatékony és még… Ismerkedés a Videosec NVR-302-16B IP alapú hálózati videorögzítőjével

Amikor külföldön járok, mindig felmerül a kérdés, miért olyan népszerűek az NVR-ek Magyarországon? Ennek millió és egy oka van, de talán a legfontosabb, az egyszerűség. Adott rendszerméret esetén egy hálózati videorögzítő kisebb sokkot okoz a telepítőnek – hiszen a DVR-eket már 20 éve nyúzza – mint egy szoftveres megoldás, mely alá a „vasat” is profin kell összeválogatni és az operációs rendszer is további költséget jelenthet.

Videosec NVR-302-16B

Videosec NVR-302-16B

Ami a Videosec NVR-302-16B-t illeti, azért esett rá a választás, mert jelen portál oldalain már több Videosec IP CCTV kamera mutatkozott be részletesen, ideje volt, hogy a méltánytalanul háttérbe került video (és hang, plusz más adatokat) rögzítő megoldást is górcső alá vegyünk. A „miértek” további sora rövid. Mindössze annyit kértünk, hogy a 4K-t is kezelje (jelen eszköz túl is teljesíti a max. 12MP-es kamerák támogatásával), illetve még azt, hogy némi, komolyabb analitikát támogasson. A többit a forgalmazó belátására bíztuk. Nem csalódtunk, tényleg egy olyan eszköz kerül a próbapadra, mely számos, akár jelentősebb kihívást jelentő projekt esetén is megállja a helyét.

Mielőtt tovább mennék, a szokásoknak megfelelően itt jelezném, hogy ez a cikk nem meríti ki a hivatalos teszteléssel szemben támasztott követelményeket. Leginkább, az alcímben megfogalmazott tevékenység igaz rá: ismerkedés.

Az Euro Tech Corporation Kft-től kapott NVR-302-16B, ahogyan az a nevéből is kiviláglik, egy 16-csatornás NVR, mely akár 12 MP-es kamerákat is kezelhet. Támogatja a H.265/H.264 tömörítési formátumokat, illetve az ONVIF szabvány S/G/T profiljait. A HDMI kimenetén (még egy VGA található rajta), akár 4K-s képeket is megjeleníthetünk az arra képes monitoron. Nem esik kétségbe, ha saját márkájához tartozó halszemoptikás kamerával kerül szembe, nagyon szépen lekezeli. Sajnos, azt nem állt módomban megvizsgálni, hogy más gyártók fisheye kameráival miként jut dűlőre, de sima csőkamerát probléma nélkül kezel, még a kamera mozgásérzékelőjének jelzését is fogadja.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

2db SATA merevlemezt integrálhatunk bele (max 8TB/HDD), ami 16 kamera esetén messzemenően elegendő, figyelembevéve a felvételek megőrzésének hazai szabályozását. Ezen felül lehetőséget biztosít a felhő alapú, frissítésre, ennek biztonságossága (IT és funkció oldalról) bizonyára megoldott, mindazonáltal, én ódivatú vagyok, ezért a kézi frissítéseket preferálom. Ámbátor szeretem az integrált POE switchel ellátott eszközöket, ez most itt nem hiányzott. Cserébe 2db LAN-kártyát integráltak a rögzítőbe, melynek meg vannak a maga, igencsak határozott előnyei – de erről egy kicsit később -, illetve, a 3G/4G támogatás is előnyös lehet egy-két projekt esetében.

Első pillantásra

Valójában, ez az a kategória, ahol már nem feltétlenül fontos szempont a kinézet, Egy 16 kamerás rendszernél feltételezhetően akad egy „szerverszoba”, még akkor is, ha az egy nagyobbacska lakóingatlan. Ettől függetlenül elmondható, hogy kinézetre meglehetősen formás eszközzel állunk szemben. Ha csak úgy letesszük egy asztalra, akkor sem lesz az az érzésünk, hogy a 90-es évek vége köszön vissza ránk. Bár ez nem a „ránézésre”, hanem az „első hallásra” témaköre, de figyelembe kell venni, hogy akár 2 nagyobbacska winchestert is belehelyezhetünk ebbe az NVR-be, továbbá a videojelfeldolgozás is generál némi hőt, így nem meglepő az a kissé hangos ventilátor, amit a gyártó a készülékbe integrált. A „kissé hangos” azt takarja, hogy normál nappali tevékenységek mellett nem feltétlenül feltűnő, de a „ki ki nyugalom” időszakát elérve meglehetősen észrevehető. Röviden, ha lakóingatlanba telepítjük, érdemes olyan helyiséget választani „szerverteremnek”, ami a hálóktól kellő messzeségben/hangszigetelésnyire van.

A forgalmazó megjegyzése: rackszekrényekben, más eszközökkel együtt telepítve az átlagos levegőhőmérséklet gyakran eléri akár az 50-60°C-ot is, ilyen telepítéseknél elengedhetetlen a készülékház belső levegőkeringetésének használata.

A kiegészítőket illetően minden, ami egy ilyen NVR telepítéséhez kellhet, az megtalálható a dobozban. Logikusan elvárható a tápegység, de ma már elmaradhatatlan az egér is. Megvallom, már a DVR-ek időszakában sem értettem a távirányítók szükségességét, de néhány felhasználó még elvárja, így az NVR-302-16B-hez is jár egy kis apróság. Természetesen SATA adat és tápkábelek (2 HDD-hez), a riasztás / RS485 portokhoz való csatlakozók és a winchestert rögzítő csavarok sem hiányoztak. A telepítési kisokos, angolul, nem kifejezetten ehhez a rögzítőhöz ugyan, de megtalálható a többi kiegészítő mellett. Ellenben a túlélő-CD/DVD már nem kapott helyet, ez ügyben érdemes felkeresni a termék weboldalát (a legfrissebb firmware is itt található), illetve a videosec.com „letöltések” oldalát, és ha javasolhatom, akkor a legfrissebb GuardStation-t érdemes letölteni.

Kezelhetőség

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy egy újszülöttnek minden vicc új. Átfordítva, egy kezdőnek minden kezelőfelület bonyolult. Szubjektív meglátásom szerint, az NVR-302-16B kezelőfelületén a helyén van minden és könnyedén megtalálható úgy a készülék GUI-ján/OSD-jén, grafikus felületén, mint a böngészőn keresztül elérhető kezelőfelületen. Mindazonáltal, erőteljesen javaslom, hogy az első beállításokat mindenképp az NVR közvetlen monitorra csatlakoztatott kezelőfelületén végezzük el, mert az online testvéréből néhány funkció hiányzik, ilyen például a POS eszközök (pl. pénztárgép) integrációjának lehetősége, vagy a hálózati hibakereső segédeszközök.

A fizikai oldalról közelítve a kérdést, semmiféle nehézséget nem okozhat az NVR-302-16B beüzemelése. Természetesen, a gyártó nem húzta túl a csavarokat, így a borítófedél könnyedén eltávolítható. A HDD-k behelyezését megkönnyítő vertikális magasítás is ott van, így csak előcsavarozzuk a winchestert, helyére csúsztatjuk és rögzítjük.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Ezt követően, hogy mit és hova kell beilleszteni (hang/videó/adat) minden egyértelmű, ehhez még használati útmutató sem szükségeltetik.

Finomhangolás

Igyekeztem figyelembe venni, hogy a telepítő ideje véges, így csak a legfontosabb finomhangolási paraméterekre térnék ki néhány szóban. Ember tervez, az istenek mosolyognak.

Kamerakezelés

Ami egy NVR esetében a legfontosabb, az a kamerák megtalálása, ami jelen NVR esetében egy erőteljes pipa. Igaz, a DHCP segítségemre volt, csak ezt követően fixáltam az IP címeket.

Forgalmazói megjegyzés: Ha DHCP nélküli hálózaton bekapcsoljuk a rögzítőt és a gyári alapértéken lévő kamerákat, akkor az összes kamera 192.168.1.13-as IP címre kerül. Ekkor beállítjuk a rögzítő fix IP címét, majd az egykattintásos hozzáadással a rögzítő a saját IP címétől eggyel feljebb kezdve megváltoztatja a kamerák címeit és hozzáadja őket a rögzítőhöz. A következő lépésként a kamerarendezés gombbal húzd-és-vidd módon a kamerákat olyan sorrendbe rendezzük át, amilyenben rögzíteni szeretnénk és ezt egy jobbklikk után elmentjük.

Bónuszként, az „egyéb” gyártó ONVIF kameráját is azonnal megtalálta, különösebb erőlködés nélkül. Amennyiben az adott kamera nem az érintett telephely fizikai hálózatán található, akkor sincs probléma. Az NVR-302-16B lehetőséget nyújt az IP-cím alapú csatlakoztatás mellett arra, hogy EZDDNS segítségével, vagy domain név megadásával is behívjunk kamerákat.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Utóbbi esetben természetesen valahogy fel kell „lőni” a webre a kamera jelfolyamát (pl. egy másik dinamikus DNS szolgáltató közbeiktatásával, ami nem az EZDDNS). Ami a kamerák menüjének elérhetőségét illet, elég sok menüpontot kezelhetünk az NVR-en keresztül, de közel sem az összeset. Ez még inkább igaz az ONVIF (azaz, más gyártóktól származó kamerákra), hiszen jónéhány beállítási lehetőséget az ONVIF szabvány nem is tartalmaz. Az analitikákról egy kicsit később ejtünk szót. Még egyetlen szoftveres apróság, az online felületen is rendelkezésünkre áll a beállítások másolásának lehetősége (adott funkciók esetén, pl. VCA, riasztási beállítások), mindössze egy legördülő menü rejti az oldal alsó szegmensében.

IP funkcionalitás – biztonság

Még a legelején szeretném kiemelni, hogy bár a menürendszert szinte bármely böngészőn elérhetjük, élőkép-megjelenítést és az élőképen kattintást igénylő beállítások teljesértékű használhatóságát csak az Internet Explorer biztosítja.

A rendszer alapértelmezett beállítása szerint, a két hálókártya külön működik, más hálózati tartományokban. Fontos, különösen, ha DHCP-t alkalmazunk, hogy a két LAN kártya címe más -más hálózati tartományhoz tartozzon. Ellenkező esetben problémák adódnak a csatlakoztatott kamerák élesítésével – a rendszer off-line állapotúnak jelzi őket. Sajnos, ebbe a hibába én is belefutottam. A további két hálókártya összehangolási opció a „terheléselosztás” és a „hibatűrés”. A „terheléselosztás” egyszerűen összekapcsolja egy IP cím alá a két hálókártyát.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Ez különösen akkor praktikus, ha számos nagyfelbontású kamerát üzemeltetünk magas frissítési sebesség és bitráta mellett. A „hibatűrés” esetén az egyik hálókártya kiesése esetén a másik átveszi a feladatát. „Mindössze” arra ügyeljünk, hogy ennek megfelelően válogassuk össze a további hálózati eszközöket (switch/router).

Ami ebben az árkategóriában szükséges (sőt ezen felül is) minden benne van az NVR-302-16B-ben, ami a hazai CCTV projektek 99%-a esetében igényként jelentkezhet. Még az IPv6 is, amit ma még csak a telepítők jelentéktelen százaléka használja. DDNS (dinamikus DNS szolgáltatás), P2P (felhő-alapú távoli elérés, regisztráció szükséges!), port leképezés (NAT), FTP, stb. Ami a DDNS-t illeti, a DynDNS, NO-IP és az EZDDNS áll rendelkezésünkre. Alapértelmezetten működik a DHCP. Ha nincs a hálózatban DHCP szerver, a hálókártyák alapértelmezett címei 192.168.1.30 és 192.168.2.30. Arra figyeljünk, hogy kétalhálózatos módban a két IP cím ne legyen ugyanabban a címtartományban. A PPPoE segítségével az NVR-t közvetlenül csatlakoztathatjuk az internetszolgáltatónk által biztosított modemhez. Természetesen, az e-mailek küldése is alapvető szolgáltatás, de annyit érdemes tudni, hogy egyes speciális karaktereket (egészen pontosan az idézőjeleket, valamint &, <, >, ~, illetve a többi, nem elfogadott karaktert billentyűzetről amúgy is nehézkes begépelni) email jelszóban nem fogadja el a rögzítő. Illetve, ha Gmailt használunk küldőszerverként, első körben „kevésbé biztonságos APP-ként” jellemzi az NVR-t, ha nem használunk TLS-t. Amit külön kiemelnék, az a 3G/4G adatátvitel támogatása, melynek – és kedvenc szolgáltatónk által biztosított USB-sticknek (4G kommunikátor) – köszönhetően ott is csatlakozhatunk az internethez, ahol kábeles elérés nem biztosított. Fontos megemlíteni, hogy a PPPoE és a 3G/4G nem fog együtt üzemelni, így hibatűrő konfiguráció kialakítása ebben a formában nem lehetséges.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Ami a hálózati biztonságot illeti, ott is adott néhány lehetőség arra, hogy – a lehetőségeinkhez mérten – biztonságossá tegyük NVR-ünket. Senkit ne vezessen meg, az IP címszűrés „IP vezérlés” fedőnév alatt fut, funkcionalitását tekintve ugyanazon készlettel (fehér-/feketelisták).

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Az ONVIF hitelesítés, illetve az erősebb jelszavak opcionális kikényszeríthetősége („Biztonsági jelszó”) is a védelem szintjének emelését szolgálja. Nem szeretnék mélyebben belemenni, hogy miért jó az ARP védelem. Nagyon röviden és profánul, azt hivatott megakadályozni, hogy az adatfolyamok egy nemkívánatos harmadik félen is keresztülmenjenek.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Jelen esetben az ARP védelem aktiválásához ismernünk kell az alapértelemzett átjáró (Gateway) MAC címét. A felhasználókezelés igazán kedvem szerint való, tekintve, hogy új felhasználó jogosultságait „étlapból” (megfelelő funkciók bepipálásával) adhatjuk meg.

Rögzítés-visszajátszás

Mint azt jeleztem, az NVR-302-16B 2 HDD-t képes fogadni (max. 2x 8TB), ezeket az első bootolás során automatikusan formázza. Megadhatjuk, hogy az egyes kamerák mely merevlemezre kerüljenek rögzítésre és mekkora tárterületet foglalhatnak. Természetesen arra is lehetőségünk van, hogy az egyik HDD-t redundáns egységként kezeljük, így, ha az elsődleges merevlemez tönkremenne, a rögzítés nem áll le. Nem annyira magától értetődő, de ma már ajánlott kategóriába eső funkció, ha NAS-t tudunk az NVR-ünkhöz rendelni, jelen termék esetében ez is kipipálható.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Amint már említettem, a rögzítőn 3 darab USB port található. Az egyiket lefoglalja az egér, a másikat (adott esetben) egy mobil-internetelérést biztosító USB stick, míg a harmadikba pl. videó/hang/adat exportálást végezhetünk, illetve az NVR firmware frissítése is végrehajtó a segítségükkel.

Lehetőségünk van beállítani, hogy mekkora méretűek legyenek az egyes fájlegységek, „melyekbe” az NVR rögzít.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Amennyiben javasolhatom, ez ne legyen nagyobb 250MB-nál. Különösen ne, ha folyamatos rögzítés folyik, mert letöltéskor és utána egyszerűbb a kisebb fájlokkal dolgozni. Amennyiben ezekben a fájlokban kritikus tartalom van, a „kimentés” menüpont „állapot” oszlopában lezárhatjuk az adott fájlt és az megőrződik, még akkor is, ha felülírást állítottunk be a HDD megtelése esetén.

Ami a visszajátszást illeti, logikusan van a megszokott „videomagnó” mód, persze van, aki már nem ismeri ezt a kifejezést: elindítjuk és (néha bele-bele pörgetve) nézzük a felvételt. Ebben a visszanézési módban, de később is van lehetőségünk felcímkézni időpontokat a későbbi könnyebb visszakeresés érdekében, illetve klipeket (videószakaszokat) jelölhetünk ki és tölthetünk le.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba


Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Ez utóbbit, ha Internet Exploreren keresztül végezzük, akkor csak úgy tegyük, ha rendszergazdaként indítottuk el a böngészőt, vagy a Kliens/Kliens menüpont alatt tallózzunk be egy olyan mappát, amihez van írási jogosultságunk, ellenkező esetben visszautasítja a kérést. Az esemény alapú visszakeresésnél gyakorlatilag minden, az NVR által kezelt eseményre – a mozgásérzékeléstől kezdve, a intelligens analitikákon át, a riasztási bemenetekre érkező aktivátorokig – mindenre szűrhetünk, ezzel is jelentősen csökkentve az adatbányászat időtartamát.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba


Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Az intelligens keresésre kattintva a visszajátszott képen jelölhetünk ki egy kisebb területet (vagy akár az egész képet) és a rögzítő igyekszik összeválogatni azon képkockákat, melyeken az általunk megjelölt területen volt tartalomváltozás. Szeretném jelezni, hogy ez egy kiváló szolgáltatás, de részben célszerű már a telepítéskor odafigyelni a kritikusabb területekre, ahol esemény feltételezhető, és a kamerabeállítását profin elvégezni, illetve a visszakeresésnél az érzékenységet megfelelően hangolni, ellenkező esetben ez az amúgy remek funkció keveset segít. Úgy a rosszul beállított képprofilból adódó kép túlzott zajossága, mint a hirtelen fényváltozások hatással vannak a funkció hatékonyságára.

Videomegjelenítés

Valójában, itt a kamerákon van a hangsúly, a képalkotásba a rögzítő nem szól bele. Ha a kamerát megfelelően állítottuk be, a képminőségen a rögzítő már észrevehető mértékben nem ront.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba


Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Amit biztosan hozzátesz a kamera funkcionalitásához az az, hogy az NVR-en beállítható az esemény generálta stream-minőségemelés. Azaz, ha jól hangoltuk be az analitikákat, akkor nincs felesleges adatforgalom (Például folyamatos 6fps 512kbps rögzítés mellett, amikor a képanalitika továbbra is a kamera 25fps képét elemzi, eseménykor a rögzítő átváltja a kamerát 25fps 6Mbps streamre, majd az utórögzítési idő elteltével visszavált 6fps 512kbps-re). A megjelenítésénél nem csak hagyományos osztottképet kínálja fel a rögzítő, de gondolva a folyosó-üzemmódra állított kamerákra, ez utóbbira hangolt vegyes megjelenítést is választhatunk.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Az NVR teljesen függetlenül kezeli a VGA/HDMI kimeneteket eltérő felbontáson, eltérő alapértelmezett kameranézetsorrenddel (ami teljesen eltérő lehet a rögzítési csatornasorrendtől), így pl. a VGA kimenetre csatlakoztatott monitor akár alkalmazható, mint operátor/biztonsági őr számára biztosított riasztáskezelő/visszajátszó monitor.

Forgalmazói megjegyzés: az előbbiekben vázolt paramétereket a rögzítő megőrzi, újraindítások után szükségtelen újraparaméterezni.

Egyéb szolgáltatások

A hatékonyság és üzembiztonság szempontjából fontos HDD S.M.A.R.T. és hibás szektor keresés szuper, hogy benne van, de sajnos, automatikusan nem futtatható, így kénytelenek vagyunk az emberi odafigyelésre hagyatkozni. Amint már említésre került a POS eszközök (pl. pénztárgép) csatlakoztathatósága csak az NVR saját OSD/GUI felületén érhető el, de akinek eme feltétellel megspékelt projektje van bátran érdeklődjön a forgalmazónál, hogy az adott eszközök (pénztárgépek) mennyire kompatibilisek a rögzítővel.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Képtartalom-elemzés

Ami a képtartalomelemzést illeti, nagy általánosságban két dolog emelkedik ki. Az egyik, hogy mindent meglehetős mélységgel forgatókönyvezhetünk (mikor legyen aktív, milyen feladatokat aktiváljon, stb). A „milyen feladatokat aktiváljon” kérdéskörben megtalálhatjuk még azt is, hogy rögzítést/pillanatkép készítést (funkciófüggő) indítson ne csak az adott (riasztás alatt lévő) csatornán, de szabadon meghatározhatóan az összes többin is. A másik, hogy bár az NVR-nek van saját mozgás-/szabotázs-/videojelkiesés érzékelője, de erőteljesen együttműködik a kamerákkal, még az ONVIF eszközökkel is. Értsd, az NVR-en beállított értékek felülírják a kamerán beállítottakat.

Saját fejlett analitikája (a gyártó a VCA kategóriába sorolja) nincs, de minden, a gyártó magasabb kategóriás kameráiban elérhető VCA funkciót támogat. Így a megfelelő kamera/-ák telepítésével elérhetővé válnak az arcfelismerés / behatolásérzékelés (védett terület) / vonalátlépés / látogatószámlálás / fókuszelállítás és képterület megváltozásának érzékelése.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Egy kicsit más sorrendben sorolva a meglátásaimat, a látogatószámlálásnál igyekezzünk minél inkább a be-/kijárat fölé telepíteni a kamerát, a pontosabb adatfelvétel biztosítása érdekében a funkció paraméterezésénél használhatjuk a „váll elhatárolás” funkciót, melyet az átlag látogató vállszélességére állítva csökkenthető azon esetek száma, ahol pl. egy nagyobb csomagot is látogatóként regisztrálhat a rendszer. Természetesen az így gyűjtött statisztikák exportálhatók, de idővonalon is megjeleníthetők.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba


Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Az arcfelismerésnél ki kell hangsúlyozom, itt arcdetektálásról van szó és nem azonosításról. A személyt nem ismeri fel, de azt igen, hogy az ott (nagy valószínűséggel) egy arc. Viszont, az NVR-302-16B felkínálja annak lehetőségét, hogy az arcfelismerés riasztási adatai alapján keressünk a rögzített képanyagokban. Itt is fontos a jó beállítás (területileg, méretezés, stb.), mert elnagyolt értékeknél bármi mást (árnyék) is arcnak fog értékelni.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, amennyiben arra vetemedünk, hogy a képtartalomelemzéshez nyúlunk, a megfelelő behangolásra tessék a kellő időt rászánni, mert egy nagyon rosszul beállított paraméter akár egy, a riasztási területen belül időszakosan megjelenő és mocorgó árnyékot is riasztási eseménynek fogja értékelni és ez – az esetek többségében – erősen lelombozza a végfelhasználót.

Forgalmazói megjegyzés: a kamerákban plusz beállítási lehetőség az ismétlődő VCA események szűrése, amivel az ismétlődő, ugyan ott megjelenő, de biztonsági kockázatot nem jelentő, illetve mérni/vizsgálni nem kívánt zajok és mozgások (árnyék, lombozat, stb.) kiszűrését tudjuk paraméterezni.

Hangelemzés és egyéb hangfunkciók

Az NVR-302-16B (a kétirányú audio-kommunikáción túl), a kamerákra épített hangelemzés funkcióval rendelkezik, melyet rejtélyes okból a VCA menüpont alá rejtett a gyártó. Megfelelő kamerával lehetőségünk van arra, hogy riasztási eseményt generáljon a hirtelen hangerő növekedés, illetve csökkenés.

Videosec NVR-302-16BForrás: Szilárd Csaba

Videosec NVR-302-16B
Forrás: Szilárd Csaba

Valamint a tömegrendezvényekre és zsúfolt területekre számítva lehetőség van a bármilyen irányú, az átlag zajszinttől élesen eltérő hangerőváltozásokra eseményt generálni. Természetesen mindegyiknél beállíthatunk egy eltérési értéket mely felett/alatt riaszt a rendszer.

Szoftverek

Kifejezetten nincs szoftver a kamera mellé csomagolva. Javaslom mindenkinek, hogy látogasson el a Videosec weboldalára és a „Támogatás/Szoftverek letöltése” almenüből válogasson kedve szerint. A magam részéről a GuardStation-t javaslom, „svájcibicska” gyanánt.

NVR-302-16B Műszaki jellemzők

IP Videobemenet: 16 csatorna
Bejövő sávszélesség: 160 Mbps
Kimenő sávszélesség: 320 Mbps
Távoli kapcsolódások: 128
HDMI kimenet: max. 4K (3840×2160) 60Hz
VGA kimenet: max. 1920x1080p/60Hz
Audió ki-/bemenet: 1/1, RCA
Rögzítési felbontás: 12MB/8MP/6MP/5MP/4MP/3MP/1080p
Egyidejű visszajátszás: 16 csatorna
Videótömörítés: H.265/H.264, Smart Encoding
Élő kép/Visszajátszás: 12MP/8MP/6MP/5MP/4MP/3MP/1080p
Képfrissítés: 3 x 12MP@25fps, 4 x 4K@30fps, 9 x 4MP@25fps, 16 x 1080p@30fps
HDD: 2db SATA (max. 8TB/HDD)
Hálózati csatoló: 2x RJ-45 10M/100M/1000M
Hálózati protokollok: HTTP, HTTPS, UPnP, RTSP, RTP, SMTP, NTP, DHCP, DNS, IP Filter, PPPoE, DDNS, FTP, IP Server, P2P
Telnet: (alapértelmezetten kikapcsolva)
USB: Előlap: 1 x USB2.0, Hátlap: 1 x USB2.0, 1 x USB3.0
Riasztási bemenet: 8 db
Riasztási kimenet: 2 db
Fogyasztás: 12 VDC/ ≤ 20 W(HDD nélkül)
Üzemi környezet: -10°C ~ + 55°C / Páratartalom ≤ 90% RH(nem lecsapódó)
Méretek: 46 × 315 × 380 mm / ≤ 2.48 kg(HDD nélkül)

A terméket biztosította: Euro Tech Corporation Kft.

Forgalmazói kiegészítés: Az NVR-302-16B-t először NVR-302-16E néven hoztuk forgalomba, de a termékcsalád többi B-végződésű rögzítőjéhez hasonlóan itt is független LAN csatlakozókat, független monitorkimeneteket és halszem-kiegyenesítési funkciót találunk, ezért az egységesítés jegyében a rögzítő neve NVR-302-16B-re változott, a weboldalon is így szerepel.

Szerzői összegzés

A Videosec NVR-302-16B-ről elmondható, hogy egy kinézetre formás, könnyen telepíthető, nagyon jól hangolható, rendkívül széles szolgáltatáskészlettel rendelkező IP alapú (hálózati) videorögzítő. Ezen az árszínvonalon minden beletettek, amire a telepítőnek és a végfelhasználónak szüksége lehet.

Tetszik:
  • Kiváló hangolhatóság
  • Funkciók forgatókönyvezhetősége
  • Egyszerű telepíthetőség
  • Szolgáltatáskészlet
  • Formavilág
  • VCA
  • Felhasználókezelés
Nem tetszik:
  • Ritkaság, de ilyen nem volt.
Pontozás
Videosec NVR-302-16B

Videosec NVR-302-16B


A tesztet készítette: Szilárd Csaba

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások