Kamerák Kézközelben – Videosec IPD-3634-28Z

A jószemű erőgép – ismerkedés a Videosec „Mikrobi-lite” IP CCTV kamerájával + forgalmazói kiegészítés

Szerencsésebb lett volna, ha a költői Videosec IPD-3634-28Z szerepel a címsorban, de őszintén, a Mikrobi sokkal rövidebb és találóbb. Ha bevezetőbe is szeretnék némi szakmaiságot csempészni, akkor a legpontosabb megfogalmazás a „Mikrobi lite”, pusztán csak azért, mert a ZOOM funkció megtalálható a kamerában, de a P/T (forgathatóság) nem. Viszont, minden egyéb tekintetben határozottan megérdemli (általam önkényesen ráruházott) becenevét.

Elöljáróban annyit mindenképp érdemes, megemlíteni. hogy a kamera kiválasztásánál egyetlen szempont játszott szerepet, ez pedig a „legkevesebb pénzért a legtöbbet”. Magyarán, azt kértem az Eurotech Corporation Kft-től, hogy egy kiváló ár/érték arányú kamerát nyújtsanak át. Nem szeretnék nagyon előre rohanni, de kiragadva néhány apróságot, szeretném megvilágítani, miért volt remek választás ez a kamera a cég részéről. Fizikai oldalról kezdve, IP66/IK10 védettség és -40 – +60°C működési hőmérséklet tartomány: azaz nyugodtan kihelyezhető kültérre, és mindemellett vandálbiztos. 2.7-12 milliméteres, mototos ZOOM optika, autofókusz opcióval. Legfeljebb 4 megapixeles, MJPG/H.264/H.265 tömörítésű jelfolyamok, akár egyidejűleg. A hab a tortán, az árkategóriában nem szokványos képtartalomelemző és más intelligens szolgáltatások (pl., arcérzékelés, hangalapú riasztás).

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

Első ránézésre

Azt hiszem, írtam már, hogy Mikrobi. Szerintem ez mindent elmond annak, aki kellően idős ahhoz, hogy ismerje ezt a mesefilmet. Formás, aranyos dome (egyesek szerint: dóm), vagy inkább gömb jellegű kamera. Úgy a formája, mint a színe széleskörű alkalmazhatóságot tesz lehetővé.

Soha nem szerettem a csomagolással bajlódni, ez legyen a mobiltelefongyártók mizériája. A részemről mindegy, hogy egészséges, puritán-natúr színű a doboz, vagy csili-vili dizájnnal ékesített. (Esetünkben az első az igaz.)

Kiegészítők

A kamerán felül, a már elmaradhatatlan csavarkészlet és „kültériesítő” csatlakozóvédőkészlet, a felfúrást segítő sablon, egy rövid telepítési leírás található a dobozban.

Kezelhetőség

Ismét a szubjektum területére érkeztünk. Itt szoktam elmondani, hogy az elmúlt 20+ évben átment a kezemen egynehány kamera és egyéb CCTV eszköz. Ennek megfelelően, számomra a legtöbb készülék kezelése – általában – egyszerű. Vannak perszer kivételek. Viszont, egy kezdőnek, a legegyszerűbben kezelhető kamera is okozhat migrénes jellegű fejfájást.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

A Videosec IPD-3634-28Z (bocsánat: Mikrobi-lite) fizikai felhelyezése nem okozhat gondot annak, aki már legalább 3 db CCTV kamerát, sajátkezűleg felhelyezett. A Videosec logonál található fixálócsavar meglazítását követően gyengéden tekerjük az alsó gyűrűt, míg ki nem tudjuk emelni a felső részt / a kamera gömbjét. Ezt követően férünk hozzá a memóriakártya foglalatot rejtő fedélhez, mely a reset gombot is rejti.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

A bepozícionálásnál nincs más teendőnk, minthogy a lazára hagyott fixálócsavar mellett beállítjuk a kívánt pozíciót és meghúzzuk a csavart. Ezt követően már akár egy légkondicionált/fűtött helyiség oltalmából is elvégezhetjük az optika végleges beállítását, köszönhetően a PoE (Tápellátás Ethernet kábelen keresztül) és a motoros ZOOM és autofókusz funkcióknak.

Finomhangolás

A készülék minden lehetőséget megad arra, hogy az adott projekthez hangoljuk. Bár az alapokat tekintve még azt is írhattam volna, hogy ez egy plug&play (csak bekapcsolom és már megyek is) kamera, mivel az automatikus funkciók az esetek (projektek) jelentős többségében tökéletesen megfelelnek a telepítői/végfelhasználói kívánalmaknak, de a kiegészítő szolgáltatások miatt, ezt mégsem írhatom le. Őszintén megvallva, Mikrobi-lite (IPD-3634-28Z) közel sem egy flegma hanyagsággal telepíthető eszköz. Nagyon pontosan be kell állítanunk az egyes funkciókat, ha nem szeretnénk, hogy folyamatosan vissza kelljen járni a téves riasztások, a végfelhasználó által gyengének vélt képminőség, a túl hamar megtelő tárhelyek miatt. A menürendszer nem veszélyes, minden a helyén van és többnyire egyértelműen megtalálható, de azért az odafigyelés itt is kötelező elvárás!

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

Arról nem is beszélve, hogy a menüben benne maradtak olyan menüpontok, melyek leginkább PTZ kamerák esetén telnek meg tényleges tartalommal. Ilyen az „Intelligent mark” mely pl. mozgó objektumok követésénél kap szerepet. A funkció engedélyezésénél nem a teljes képterület változását vizsgálja a rendszer, hanem egy adott „okos” funkció (pl. arcdetektálás) alapján jelöli meg – PTZ kamera esetén követi – a mozgó objektumokat.

IP funkcionalitás – biztonság

A menü beállításához mindenképp böngészőt kell alkalmaznunk, ami leginkább az Internet Explorer. Más, elterjedt böngészők nem támogatják a kamera által küldött plugint, így kép biztosan nem jelenik meg.

Amennyiben vagyunk olyan merészek, hogy internetes böngészőből szeretnénk elérni a kamerát, akkor is az előbb említett termék a mi barátunk. Amennyiben nem kifejezetten erőgéppel szeretnénk a kamera képét megjeleníteni, javaslom, a Videosec weboldaláról letölthető programok (VMS/CMS) közül válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabbat és telepítsük. Szubjektív tapasztalatom, hogy jelentősen hatékonyabbak, mint az IE. Remélem, nem árulok el titkot, de az én kedvencem az EZStation volt. Persze, mindig is azt javaslom, hogy nem a vason spóroljunk, ha IP alapú CCTV rendszert telepítünk, és ebben az esetben a böngésző sem lassítja oktalanul a jelfolyamot. Azonban, ahány megrendelő, annyi büdzsé.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

Áttérve a szorosabban vett IP témakörre, nekem nem volt hiányérzetem. Ami ebben az árkategóriában szükséges (sőt ezen felül is) minden benne volt, amire a hazai CCTV projektek 99%-a esetén szükségünk lehet. Még az IPv6 is, amit csak a telepítők legfeljebb 0.001%-a használ. DDNS (dinamikus DNS szolgáltatás), P2P („felhő”; regisztráció szükséges!), port mapping, FTP, stb. Ismétlem, a projektek zömében ez elegendő, sőt sok. Ami a DDNS-t illeti, a DynDNS, NO-IP és az EZDDNS áll rendelkezésünkre. Alapértelmezetten működik a DHCP, így kellő odafigyeléssel csatlakoztassuk a hálózathoz. Bár elérhető egy eszközkezelő alkalmazás (DeviceManager) a hatékonysága nálam kétesélyes volt, csak az esetek felében találta meg a csatlakoztatott kamerát. Amennyiben óvatlanul csatlakoztatjuk DHCP-vel rendelkező hálózathoz akkor némi plusz idővel számoljunk, míg megtaláljuk, hová is „dugta” a szerver.

Természetesen, az emailek küldése is alapvető szolgáltatás, de annyit érdemes tudni, hogy a speciális karaktereket (email jelszóban) visszadobja a kamera. Illetve, ha Gmailt használunk küldőszerverként, első körben „kevésbé biztonságos APP-ként” jellemzi a kamerát.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

Ami a hálózati biztonságot illeti, ott is adott egynehány lehetőség arra, hogy – a lehetőségeinkhez mértem – biztonságossá tegyük kameránkat. Senkit se zavarjon meg az a tény, hogy a 802.1X protokollt (használatához a protokollt támogató hálózati eszközök kellenek) a hálózati beállításoknál találja, ellenben az IP címszűrés, RTSP beállítás, ARP védelem a biztonság menüpont alatt található. Nem szeretnék mélyebben belemenni, hogy miért jó az ARP védelem. Nagyon röviden és profánul, azt hivatott megakadályozni, hogy az adatfolyamok egy nemkívánatos harmadik félen is keresztülmenjenek. Jelen esetben az ARP védelem aktiválásához ismernünk kell az alapértelemzett átjáró (Gateway) MAC címét.

Részben ide illik, hogy a felhasználóknál csak egyetlen admin van, akinél kizárólag a jelszót tudjuk változtatni. Ha új felhasználót veszünk fel, akkor az egy közös kalapba kerül, mint „áltlag felhasználó”. Jogosultságokat nem tudunk menüből hozzáadni, vagy elvenni.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

Video funkcionalitás

Általában nem vagyok egy könnyen lelkesedő fajta, de azért azt el kell ismernem, hogy Mikrobi-lite (IPD-3634-28Z) az alapértelmezett, automatikus beállításokkal is közel tökéletes képeket produkál. Logikusan, minél jobbak a fényviszonyok, a képek minősége is annál jobb, ezzel semmilyen újdonságot sem mondtam. Ellenben, a fényérzékenysége, még színes üzemmódban is, meglepően jó (hivatalosan 0.02lux).

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

Amit be kell állítani, arra megfelelő mennyiségű és mélységű finomhangolási lehetőségeket biztosít a kamera. Mint az már az előbbiekben szerepel, akár 3 streamet is kiküldhetünk egymás mellett, különböző (H.265/H.264/MJPG) kódolásban.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z

Igaz, az alábbi képek statikusak, de azt hiszem, remekül szemléltetik, hogy a H.265 (a H.264-gyel összevetésben) hálózati terhelése jelentősen alacsonyabb, hasonló (ha nem jobb) képminőség mellett.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
H.264


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
H.265

Mindazonáltal, ha fontos a mozgó objektumokról készített, kiváló minőségű kép, akkor ennek előnye elvész. Ami még a fényérzékenységhez és mozgáshoz tartozik: a kamerának eléggé hatékony 2 és 3D-s zajszűrése van, ennek minden előnyével és hátrányával. Hátránya, hogy alapértelmezett fokozaton hajlamos túlpörögni, így gyenge fényviszonyok mellett a mozgó objektumok érdekes szellemképpé válhatnak. Természetesen, lehet hangolni a zajszűrést is, de a magam részéről – a kiváló fényérzékenység ellenére – azt javaslom, hogy amennyiben valamilyen analitikát alkalmazunk – az analitika tűprecíz beállítására szánt idő mellett – éljünk az integrált IR és a remekül hangolható, minimális átmenetekkel (képtartalomvesztés) operáló D/N funkció előnyeivel. Ellenkező esetben, jó eséllyel töltjük meg téves riasztásokkal winchester(eke)t.

Amennyiben még tovább szeretnénk csökkenteni a hálózat és a tárkapacitás-igényt, akkor élhetünk a ROI (Region of Interest – kiemelt fontosságú terület) funkcióval, melynél kijelölhetünk egy képterületet, ahol maximális minőségű a megjelenítés, míg a többi képszegmensben redukált a képminőség.

A képminőség egyéb beállítási lehetőségei (shutter, fehéregyensúly, WDR, stb.) mind a rendelkezésünkre állnak és megfelelő mélységben/hatékonysággal hangolhatók. Mindazonáltal – ismétlem magam – az alapértelmezett beállítások majd mindenhol megállják a helyüket. A WDR (széles dinamika tartomány) egyszerűen remekel. Igaz, senki ne várja, hogy reklámfotó minőségű lesz az eredmény, de a dolgát kiválóan ellátja, de ne futtassuk túl!

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
WDR bekapcsolva


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
WDR kikapcsolva

Kiemelten fontos információ! A képi paraméterek forgatókönyvezhetők! Ezt azért szeretném kihangsúlyozni, mert első körben én is beleestem a csapdába. A képi beállításokat megnyitva, nem a logikus 1. menüpont (scenes) kibontott legördülőmenüje jelenik meg, hanem a második (Image Enhancement / képi beállítások). A forgatókönyveket azonban az 1. menüpontban hozhatjuk létre. Ráadásul – amolyan hab a tortán jelleggel – nem csak az időpontot adhatjuk meg, hogy mely beállítási „kosár” mikor legyen aktív, hanem azt is, hogy milyen fényerőtartomány teljesülése esetén. Ez utóbbi különösen nagy előny lehet, pl. egy borús téli napon, amikor az egyébként megszokott fényviszonyok nem teljesülnek, és pl. teljesen felesleges átváltani WDR-t futtató üzemmódra. A fényerő belövéséhez segítséget nyújt a menüpont alján megbúvó mérő. Néhányszor nem árt a frissítés gombra kattintani. Nem állítom, hogy helyettesíti a fénymérőt, de nem is ez a cél, hanem az, hogy a „kamera szemszögéből” meg tudjuk határozni a fényerőtartományokat.

5 különböző „kosarat” adhatunk meg és forgatókönyvezhetünk. A kamera 4 alapértelmezett csomagot kínál fel (beltéri/WDR/Fényforrás kompenzáció (HLC) útmegfigyeléshez/Fényforrás kompenzáció (HLC) parkoló bejárathoz); illetve van egy szabadon kialakítható 5. „kosár”. Természetesen a gyári beállításokat is az adott projekthez szabhatjuk, nincsenek az alapértékek „kőbe” vésve.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Forgatókönyvezés


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Forgatókönyvezés


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Forgatókönyvezés


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Forgatókönyvezés

Apropó, aki hiányolná a BLC-t, az megtalálja a „Compensation” (kompenzáció) fedőnév alatt. Alapértelemezett érték a 0 (kikapcsolt). Ha a pozitív tartomány felé billentem, akkor BLC (ellenfénykompenzáció), ha a negatív tartomány felé viszem, akkor HLC (fényforrás kitakarás). Ez utóbbi különösen igaz, ha egy adott tartományra korlátozzuk a működését, pl. egy kapunál/sorompónál, ahol a fényszórók feltűnése várható.

Színhűség

Szintén ismétlem a már leírtakat. A kamera, alapértelemezett automatikákkal közel tökéletes színhűségű képanyagot biztosít. Egy leheletnyi kék túlsúly megfigyelhető, de ez annyira kevés, hogy senkit, semmiben nem zavar. Ha valaki mégis szeretne játszani a fehéregyensúllyal, én nem tartom vissza.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Este bent, megvilágítással


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Este bent, megvilágítás nélkül


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Nappal bent


Videosec IPD-3634-28Z Este kint, színes

Videosec IPD-3634-28Z
Este kint, színes


Videosec IPD-3634-28Z Este kint, fekete-fehér

Videosec IPD-3634-28Z
Este kint, fekete-fehér


Videosec IPD-3634-28Z Nappal kint

Videosec IPD-3634-28Z
Nappal kint

Egyéb szolgáltatások

Néhány szolgáltatásról röviden, melyek kívül esnek a képtartalomelemzés témaköréből, vagy érintőlegesek azzal. Rövidke említés erejéig, a kamera rendelkezik „köd-kompenzáció” funkcióval. Sajnos, a tesztidőszak alatt nem volt olyan idő, amikor élőben kipróbálhattam volna.

A pillanatfelvétel funkció segítségével remek, mostanság divatos time-lapse képsorozatokat készíthetünk.

SMART IR – van, aki ezt a fogalmat nem ismeri? – azt takarja, hogy a kamera automatikusan leszabályozza a LED teljesítményét, ha egy objektum (ember) túl közel kerül hozzá, így elkerülhető a megfigyelt személy arcának kifehéredése. A globális (Global) üzemmódban a teljes képterületet igyekszik egyensúlyban tartani a kamera. Az ún. „overexposure restraint” (túlexponálás elleni védelem) aktiválásánál inkább a kép közepére fókuszál és adott esetben hagyja a szélső területeket elsötétülni. Bár a termék leírásában nem találtam erre vonatkozó információt, de feltételezem, hogy az integrált két LED egyike közelre, széles látószögben világít, a másik szűkebben, de távolabbra (kb. 30m).

A lassú zársebesség (slow shutter) funkció nagyon vonzó lehet, de a magam részéről én kerülném a használatát.

Képtartalom-elemzés

Rejtélyes okból kifolyólag a látogatószámlálást az „Intelligent” menüpont alá helyezte a gyártó. Ez, persze, gondot nem okoz. Minden esetre, ha erre szeretnénk használni a kamerát, nem árt, ha minél inkább a ki-/bejárat felé telepítjük. Az „Enable Shoulder Demarcation” funkcióval leszűkíthetjük a vizsgált területet, elkerülve, hogy pl. egy nagyobb csomagot is látogatóként regisztráljon a rendszer. Tapasztalatom szerint, a kamerából nem tudjuk exportálni az eredményeket, de például az EZStation lehetőséget biztosít erre. Kéretik figyelembe venni és használni forgatókönyvezhetőség szolgáltatást, amennyiben az analitikák használatba kerülnek, elkerülendő a felesleges riasztásokat, tárhely és hálózati terhelést.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Mozgásérzékelés

Az esemény menüpont alá kerültek a „közönséges” riasztások, és a VCA fedőnév alatt futók. A „közönséges” táborba tartozik a hagyományos mozgás- és szabotázsérzékelés, valamint a hangalapú riasztás. Ezek mindegyikéhez rendelhetünk FTP feltöltést, rögzítést, email küldését.

Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
VCA


Videosec IPD-3634-28Z

Videosec IPD-3634-28Z
Email értesítés

A VCA menüpontban leljük meg a kifinomultabb megoldásokat. Név szerint, a vonalátlépést, területvédelmet (amorf hatszöggel jelölhetjük ki), fókuszelállítást, háttérmegváltozás érzékelését, arcdetektálást. Közös sajátosságuk, hogy mindegyik teljesíti az elvárásokat, valamint az, hogy rögzítést (kamerában) nem indítanak, FTP feltöltést és email küldést igen. Hangsúlyozom, itt arcdetektálásról van szó és nem azonosításról. A személyt nem ismeri fel, de azt igen, hogy az ott (nagy valószínűséggel) egy arc.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, amennyiben arra vetemedünk, hogy a képtartalomelemzéshez nyúlunk, a megfelelő behangolásra tessék a kellő időt rászánni, mert egy elnagyolt paraméter a természetes képzajt is riasztási eseménynek fogja értékelni és ez – az esetek többségében – erősen lelombozza a végfelhasználót.

Hangelemzés és egyéb hangfunkciók
Videosec IPD-3634-28Z Hangriasztás

Videosec IPD-3634-28Z
Hangriasztás

Meglepően széleskörű a hangelemzés-alapú riasztáscsomag. A kamera lehetőséget biztosít arra, hogy riasztási eseményt generáljon a hirtelen hangerő növekedés, illetve csökkenés. Valamint a tömegrendezvényekre és zsúfolt területekre számítva lehetőség van a bármilyen irányú, az átlag zajszinttől élesen eltérő hangerőváltozásokra eseményt generálni. Természetesen mindegyiknél beállíthatunk egy eltérési értéket mely felett/alatt riaszt a rendszer.

Rögzítés-visszajátszás

A microSD foglalatnak köszönhetően, akár „egyszemélyes” megfigyelőrendszerként is üzemelhet a Mikrobi-lite (IPD-3634-28Z). Azért, erre nem építenék. Részben azért, mert „mindössze” max. 128 GB-os memóriakártyák kezelésére képes (nem elfeledni: class10!), részben azért, mert (bár letölthető hálózaton keresztül a képanyag) nem szeretném egy létra tetején szétkapni Mikrobit azért, hogy kiszedjem a memóriakártyát, ha szükség úgy hozza (pl. rendőrségi felszólítás). Természetesen, jó hogy van, hiszen hálózatkiesés esetén legalább az esély meg van arra, hogy az ide rögzített képanyag megmarad.

Szoftverek

Kifejezetten nincs szoftver a kamera mellé csomagolva. Javaslom mindenkinek, hogy látogasson el a Videosec weboldalára és a „Támogatás/Szoftverek letöltése” almenüből válogasson kedve szerint. VMS tekintetében az EZStation vált be nekem leginkább.

Műszaki jellemzők

Képalkotóegység: 1/3”, 4.0 megapixel, progresszív OmniVision OV468 CMOS
Optika: motoros ZOOM, 2.7~12 mm@F1.4; Látószög (H): 91° (wide) ~27° (tele)
Fényérzékenység: Színes: 0.02 Lux (F1.4, AGC ON), 0 Lux bekapcsolt infrával
SMART IR: igen
Jel/Zaj viszony: >52dB
WDR: 120dB
Tömörítés: H.265, H.264, MJPEG tripla egyidejű adatfolyam
VCA: igen
Beépített mikrofon: igen
Tápellátás: 12 V DC, vagy PoE (IEEE802.3 af), Fogyasztás: Max.8.2 W
Üzemi hőmérséklet-tartomány: -40°C – 60°C
Fizikai védelem: IK10/IP66
Méretek: Φ129 x 110 mm, 0.67 kg

A terméket biztosította a forgalmazó Euro Tech Corporation Kft

Szerzői összegzés

A Mikrobi-literól (Videosec IPD-3634-28Z) elmondható, hogy egy „megéri az árát” kamera. Könnyen telepíthető, nagyon jól hangolható, gyári értékeken is kiváló teljesítményt nyújtó terméket ismerhettem meg. Ezen az árszínvonalon minden beletettek, amire a telepítőnek és a végfelhasználónak szükséges lehet. Ha ennél sokkal több az elvárás, akkor egy 2-4x-es szorzóval érdemes körülnézni a piacon.

Tetszik:
  • Kiváló hangolhatóság
  • Képi beállítások forgatókönyvezhetősége, fényerőtartomány alapon
  • Egyszerű telepíthetőség
  • Szolgáltatáskészlet
  • Formavilág
  • Árszínvonal
Nem tetszik:
  • Felhasználókezelés

Pontozás

Videosec IPD-3634-28Z Pontozás ábra

Videosec IPD-3634-28Z
Pontozás ábraForrás: CCTV Betyár


Forgalmazói kiegészítés

Kedves CCTV Betyár! Megköszönve az alapos elemzői munkát, a következőkben néhány – a még pontosabb tájékozódást segítő – kiegészítést fűzök az IPD-3634-28Z kamera tesztjéhez a forgalmazói gyakorlatból.

A VMS és CMS szoftver az XVR rögzítőinkhez és a régebbi, VCA analitika nélküli IP kameráinkhoz ajánlott kezelőszoftver. A smart kameráinkhoz és a hozzá tartozó rögzítőkhöz pedig a GuardStation, ami az említett EZStation Videosec OEM változata. A fő eltérés a két Station között a kezelt cloud szerver, ami a GuardStation esetében www.star4live.com (ahol saját fiókot létrehozva elérhetjük eszközeinket távolról, ugyanazon fiók alól, mobilapplikációból, PC kezelőszoftverből, vagy webfelületről, illetve rendezhetjük eszközeink meogsztását és a felénk megosztott eszközöket is).

Az eszközkezelő alkalmazás is kiegészítést igényel, a DeviceManager szintén az XVR-ek és előző generációs IP kamerák keresőszoftvere, a Smart kamerákhoz a GuardToolt kell használni.

Videosec IPD-3634-28Z Forrás: Euro Tech Corp. Kft

Videosec IPD-3634-28Z
Forrás: Euro Tech Corp. Kft

Az újan csatlakoztatott kamera először DHCP szervert keres maga körül, ha nem talál, akkor áll a 192.168.1.13-as IP címre. A kamerák néhány beállítását innen is eléjük, viszont a többség tényleg csak a kamera webfelületén, vagy Videosec NVR-ből érhető el. Mivel jelenleg még egy böngésző sem kezel RTSP protokolt, ezért van szükség az ActiveX-alapú képmegjelenítésre. Ellenben az összes beállítási funkció elérhető, így a paramétereket akár a mobiltelefonunk webböngészőjéből is módosíthatjuk, de a változások hatását legfeljebb a kamerához csatlakozó rögzítőn láthatjuk ilyenkor, vagy használhatunk ideiglenesen MJPEG tömörítést a kamera felparaméterezésére.

A kameracsalád talán legfontosabb képessége a VCA-riasztások lehetősége, amelyeknek a rögzítőkben paraméterezhető végrehajtások és keresések adnak igazán tág felhasználhatósági keretet.

Videosec IPD-3634-28Z Forrás: Euro Tech Corp. Kft

Videosec IPD-3634-28Z
Forrás: Euro Tech Corp. Kft

Akár négy különböző riasztási területet is megadhatunk, eltérő riasztási érzékenységekkel, a területek átfedhetik egymást, így egy védendő terület köré egy hosszabb időlimites külső területet adhatunk meg. Az időlimit alkalmazásával a riasztási területen nem csak áthaladó, hanem ott megálló, várakozó objektumokra szűkítjük a riasztásokat, kiküszöbölve pl. áthaladó reflektorok fénycsóváját, az objektumméret-százalékértékkel pedig minimális objektumméretet tudunk beállítani.

Videosec IPD-3634-28ZForrás: Euro Tech Corp. Kft[

Videosec IPD-3634-28Z
Forrás: Euro Tech Corp. Kft[

A kamera webfelületén illetve az erősebb processzorú rögzítőkben bekapcsolhatjuk az éppen észlelt és követett objektumok megjelenítését, aminek hatására az élőképen zöld téglalap jelzi az észlelt objektumokat, piros pedig a riasztást aktiválókat, ezzel könnyítve meg a riasztások felparaméterezését.

Az érkező újabb firmware frissítéssel a VCA riasztások kezelőfelülete picit megváltozik, áttekinthetőbb lesz, melyik funkciók aktívak.

Videosec IPD-3634-28Z Forrás: Euro Tech Corp. Kft

Videosec IPD-3634-28Z
Forrás: Euro Tech Corp. Kft

A kameráknál általánosan használt H.264 és H.265 tömörítés hatékonyságát tudjuk növelni a képminőség romlása nélkül, ha bekapcsoljuk az intelligens tömörítési eljárást, amivel jelentős adatátviteli sávszélességet és rögzítési területet tudunk megtakarítani.

Videosec IPD-3634-28Z Forrás: Euro Tech Corp. Kft

Videosec IPD-3634-28Z
Forrás: Euro Tech Corp. Kft

A kamera firmware-je tartalmaz jelenleg egy hibát, ami az e-mail küldést érintheti, mégpedig, amikor bekapcsoljuk, hogy kérünk kép-mellékleteket az e-mailekhez csatolva, a kamera nem kapcsolja be automatikusan a pillanatképek generálását is, ezt nekünk kell megtennünk.

Videosec IPD-3634-28ZForrás: Euro Tech Corp. Kft

Videosec IPD-3634-28Z
Forrás: Euro Tech Corp. Kft

Molnár (millerson) Péter – Videosec műszaki támogatás
Euro Tech Corporation Kft


Kapcsolódó cikkek: