Kamerák kézközelben – PROVISION-ISR

Szemmel láthatóan PROVISION-ISR. Mit rejt a PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF kamerája?

Most jöjjön, ami még eleddig nem volt, a PROVISION-ISR Eye-Sight sorozatának PR-I4280IP5MVF megnevezésű tagja! Mi is az az Eye-Sight széria? A PROVISION-ISR „felső-középkategóriás” termékei kerültek bele. Csak csendesen jegyezném meg itt (mert erre később még vissza térek), hogy kategória szerint felette áll a Dark-Sight sorozat, kíváncsi lennék, hogy fényérzékenységben azok mit tudhatnak, mert ez a „kis”, 1/2.5”-os képalkotóval ellátott, 8 Megapixeles(!) videoanyag „gyártására” kihegyezett kamera is képes érdekes dolgokra, gyengébb fényviszonyok mellett is.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

Mint mindig, most is fontosnak tartom kihangsúlyozni: az alábbi sorok kizárólag egy mélyebb, de szubjektív ismerkedés kereteit merítik ki. Egy átlagos, de kíváncsi telepítő/felhasználó szemszögéből vizsgálva a kamera képességeit, azaz szubjektív meglátásaim szerepelnek jelen írásban. Ismerkedésünknek nem képezték tárgyát sem laborvizsgálatok, sem IT alapú stressz tesztek.

Röviden

A PROVISION-ISR PR-I4280IP5MVF esetében hosszasabban el kellett gondolkodnom azon, hogy mely tulajdonságait emeljem ki előzetes, kedvcsináló jelleggel. Amint az a bevezetőből is kitűnt, ismerkedésünk során kellő határozottsággal szembevágott a mód, amivel a készülék a gyengébb fényviszonyokat kezeli. A gyártó szerinti fényérzékenysége 0.068 lux / 0.003 lux (színes/f-f; F2.0 mellett). A 8 Megapixeles (3860 x 2140, nem 4K) felbontás mellé dukál egy motoros zoom – kis átfogása (3.3 -12mm; 97.5°-38.5°) miatt motoros varifokálisként megjelenített – optika. Őszintén, ez utóbbi elengedhetetlen tartozék egy nagyfelbontású IP CCTV kamera esetén, szerény meglátásom szerint. Arról nem is beszélve, hogy nagyságrendekkel egyszerűbb optikabeállítást tesz lehetővé, szemben a manuális optikák varázslásával egy létra tetején. Mindezek mellé társul a figyelemre méltó, szinte robosztus kivitel, IP66-os védelemmel, mely egyértelműen jelzi, hogy inkább kültérre szánták ezt az eszközt. A viszonylagosan széles működési hőmérséklettartomány (-30 °C – +50 °C) sem válik hátrányára.

Ami a tömörítési eljárásokat illeti, MJPG/H.264/H.265 menü rendelkezésünkre áll, sőt a ROI (Kiemelt Fontosságú Terület) funkció is. Az utóbbi szolgáltatás, ha valaki még nem ismerné, azt kínálja fel, hogy a minket (megrendelőt) kiemelten érdeklő képterületről kiváló, míg a kijelölésen kívül eső szekcióról csökkentett minőségű képet továbbít a kamera ezzel csökkentve a hálózati terhelést / tárhelyigényt. A széleskörű analitikai szolgáltatások (pl. objektum detektálás. vonalátlépés, védett terület, stb. – FORGALMAZÓI MEGJEGYZÉS: 4.3.0 fw verzióban „arc érzékelés” is van – ), a kameraoldali képrögzítés, PoE funkció már csak tejhabfelhők a cappuccinón.

Első ránézésre

Bevallom, szubjektív megközelítésből, a napfénytető nem kifejezetten nyerte el a tetszésem. Funkcionalitás szempontjából egyértelműen plusz pont a megléte, de formavilága nem az igazi. Ettől eltekintve, a PR-I4280IP5MVF nem néz ki rosszul, sőt! Kézbe fogva érződik rajta, hogy a ház anyagán bizonyosan nem spóroltak. Vélhetően, csak a kameraház ablakának kialakítása miatt nem kapta meg az IK10-es besorolást. A „hagyományos” LED sorok leheletnyit rontanak az összképen, de kinek a pap…

Kiegészítők

A kamera dobozában helyet kapott még a szokásos imbuszkulcs és csavarkészlet, a felfúrást segítő sablon, egy túlélő CD (leírások, IP Manager, CMS szoftver), egy szervizkábel (táp és BNC csatlakozóval), valamint egy garanciakönyvecske, bár ez utóbbi a legkevésbé mérvadó jelen esetben.

Kezelhetőség

A PROVISION-ISR PR-I4280IP5MVF marketing jellegű fotóin nem látható, de a kamera jelentékeny méretű kábelkorbáccsal rendelkezik. Gyakorlatilag mindent kivezetett a gyártó amire szükségünk lehet, sőt azt is amire (szerintem) kevéssé. Röviden, készre szerelve rendelkezésünkre áll egy RS485-ös és egy riasztási ki-/bemenet, táp-, BNC csatlakozó, valamint hang ki-/be csatlakozók és természetesen egy RJ45-ös. Ezért erőteljesen javaslom a gyári kötődoboz (PR-B47JB+) alkalmazását, persze ez projekt-függő döntés. Senkit ne zavarjon meg a HP jelölés, ez a kábel/csatlakozó szolgál a kameraoldali hangszóró csatlakoztatására.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

A BNC csatlakozót nehezen tudom értelmezni, bár kétségtelen tény, hogy pl. a kamera – különösen az optika – beállításánál jelenthet segítséget (igaz erre ott a szervizkábel is), illetve egy vészhelyzeti csatornát biztosíthat, ha az IP hálózat valamiért megadná magát.

Ami a szervizkábelt illeti, nem rossz, hogy van – ha az adott telepítő/karbantartó rendelkezik egy teszterrel -, de annyira nem egyszerű a létra tetején beimádkozni a csatlakozót – az SD-kártya foglalat mellett kialakított – a helyére, de a rombolásmentes eltávolítása még nagyobb kihívást jelent. Persze lehet, hogy csak az én virsli ujjaimnak.

A fentiek figyelembevétele mellett, a telepítés „szakmunkát” igénylő etapja nem jelenthet senkinek sem kihívást, feltételezve a törvényileg előírt képzettséget, mely ezen tevékenység ellátásához szükséges.

Finomhangolás

A készülék menüje egyértelmű, logikus. Aki már használt életében mondjuk egy windowsos PC-t, annak semmilyen nehézséget nem okozhat eligazodni benne. A kamera finomhangolásának megvan az a szépsége, hogy 99%-át akár távolról is elvégezhetjük, az IP Manager segítségével (a főbb paraméterek tekintetében) akár tömegesen is.

Van egy olyan „halvány” gyanúm, hogy a PR-I4280IP5MVF-t a PROVISION-ISR ha nem is „Plug & Play” kamerának tervezte, de mindent megtett annak érdekébe, hogy minél kevesebb munkával „harckész” állapotba hozhassuk. Állítom, hogy meglehetős eredményességgel dolgoztak a fejlesztőmérnökök, ennek (P&P) meg van a maga előnye, de amikor „extrémebb” kihívásokat jelentő körülményekkel szembesülünk, akadhatnak hátrányai. Néhány kiragadott példa közé tartozik a gyengébb fényviszonyok hatékony kezelése, mely nem párosul az AGC beállításának lehetőségével (magas jelzaj veszélye) és/vagy nincs lehetőségünk forgatókönyveket készíteni különböző fényviszonyokra/időpontokra. Bizonyos analitikák estében (pl. vonalátlépés, védett terület, stb.) az érzékenység paraméterezése hasznos lehetne, de nincs rá mód. Ismételném, ezek csak az én meglátásaim. Ha általános felhasználásról van szó, akkor szinte elegendő az optikát beállítani és a többit rábízni a kamerára. Amennyiben célirányosabb feladatokat is meg szeretnénk oldani a kamerával, a kellő időt rá kell szánni a megfelelő beállítások elvégzésére. Szükség esetén további eszközök (pl. extra fényforrás) rendszerbe iktatására.

IP funkcionalitás – biztonság

A PROVISION-ISR PR-I4280IP5MVF esetén ki kell emelnünk, hogy kizárólag „a világ kedvenc” (Internet Explorer) böngészőjével kompatibilis. Egyáltalán ahhoz, hogy a kamera online felületére belépjünk szükséges egy adott plugin telepítése. Magyarán még a menüt sem érjük el, ha nincs IE a gépünkön. Ez persze, csak tabletek esetén jelent kihívást. Amennyiben egy MAC szerencsés gazdái vagyunk, az ahhoz való CMS legfrissebb példánya letölthető a gyártó oldaláról. Ez igaz a Win. alapú CMS-re, IP Managerre, az SD-kártyán tárolt felvételek lejátszó szoftverére és persze a kamera legfrissebb Firmwarére is.

Senki idejét sem szeretném rabolni, ezért csak annyit mondanék el itt, hogy a kamerát minden szükséges funkcióval ellátta a gyártó az IP funkcionalitást illetően. Már csak az adott projekthez kell hangolnunk. Az IPv6, PPPOE, DDNS (dinamikus DNS szolgáltatás), SNMP, FTP feltöltés, RTSP, stb. mind a rendelkezésünkre áll. Természetesen az email küldés lehetősége sem maradt ki. Ami a DDNS-t illeti, a távoli elérés szempontjából ez tekinthető a legegyszerűbben kivitelezhető megoldásnak, és a mobil app (PROVISION CAM 2) alkalmazásához is valamely DDNS szolgáltatóhoz történő regisztráció javasolt.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

A „Server” fül senkit se vezessen félre, pusztán arra szolgált, hogy megadjunk egy dedikált szervert, melyen az adott CCTV rendszer CMS/VMS megoldása fut.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

Ami a hálózati biztonság területét illet, a kamera inkább egyéb hálózati eszközökre (pl. router) bízza a munka zömét. Ő maga az IP és MAC cím szűrését kínálja fel, ami azért nem kevés. Sőt, a hazai felhasználói környezetet tekintve, néha még sok is. Legmélyebb tiszteletem a jelentős számú kivételeknek!

A PR-I4280IP5MVF három felhasználói szintet kínál: normál (csak élőképet nézhet), kiemelt felhasználó (korlátozott hozzáférés a menühöz), adminisztrátor.

Video funkcionalitás

Majdnem mindent felülíró pozitívum kihívást jelentő fényviszonyok (ellenfény) automatikus kezelésére felkínált funkciók BLC/WDR/HLC magas színvonalú működése, minimális beállítási lehetőségek mellett. Az említett funkciók közül csak a WDR (széles dinamika tartomány) esetében választhatunk alacsony/közepes/magas szintek között. Csak jelezném, hogy a WDR kiemelkedő, közepes intenzitás elegendő lehet a legtöbb projekt esetében. Érzékelhető, de nem zavaró mértékű a WDR-t jellemző beszürkülés/”ködösítés” (amennyiben nem a „High” fokozaton futtatjuk).

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

A BLC (háttérfény kompenzáció) és HLC (túlzott fényforrás kompenzálása) esetében a ki- és bekapcsolásban merül ki az összes finomhangolási opció. Az esetek jelentős részében ez tökéletesen elegendő. Azonban lehetnek olyan projektek, ahol nem ártana egy kis forgatókönyvezhetőség. Példának okáért, amennyiben egy kapuhoz/gépjárműbehajtóhoz érkező autók rendszámát szeretnénk rögzíteni, akkor előfordulhat, hogy nap közben BLC, vagy WDR funkcióra lenne szükség. Míg éjszakánként inkább a HLC-re.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

Természetesen a nyájas olvasó hasonló helyzetekkel biztosan többet találkozott, de nem mindegy, hogy milyen fényviszonyok uralkodnak az adott telepítési környezetben, a nap mely időszakában, milyen az útburkolat/környező műtárgyak (átlagos) reflexiós („fényvisszaverő”) tulajdonsága, stb. Kedvezőtlen környezetben előfordulhat, hogy egyszerűen túl összetett a feladat a kamera számára. Mivel az AGC nem állítható, a (példának okáért) HLC sem hangolható, előállhat olyan helyzet, hogy az amúgy tökéletesen működő automatika (kénytelen-kelletlen) túl sok fényt hagy meg, gátolva az alapfeladat (rendszám megfigyelés) megvalósulását. Ilyenkor javasolt az előzőleg alaposan felmért környezethez igazítani azon beállításokat (fényerő, kontraszt, manuális üzemmódra állítva: zársebesség stb.), melyeket lehetőségünk van egyedileg beállítani. Természetesen, ebben az esetben kompromisszumkésznek kell lennünk.

Mint azt már említettem, a PR-I4280IP5MVF fényérzékenysége 0.068 lux / 0.003 lux (színes/f-f; F2.0 mellett). Mostanában vannak ennél nagyobb fényérzékénységgel rendelkező eszközök, de egy átlagos projekthez (8 Megapixeles) felbontás mellett, ez is tökéletesen elegendő lehet. Régimódi vagyok, inkább az extra fényforrásokban hiszek 35mm-es képalkotó méret alatt. Mindazonáltal, a kamera meglepő hatékonysággal kezeli a gyengébb fényviszonyokat, még színes üzemmódban is.

Nem állítom, hogy megérzésem szerint ehhez nem járul hozzá egy leheletnyi „lassú shutter” funkció (menüben nem szerepel, nem hangolható), meglehetős AGC-vel és nem hangolható 2D zajszűréssel párosítva.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

Viszont, ennek tükrében csak javasolni tudom, hogy amennyiben prioritás a mozgó járműről történő, használható minőségű képek „készítése” éjszaka is, akkor – ha szükséges – éljünk a kézi zársebesség beállításának lehetőségével, természetesen a megvilágítás függvényében. Ez már az említett „ülök a gép előtt és finomhangolok” c. munkafolyamat része.

A kamera három jelfolyamot képes egyidejűleg továbbítani, akár három különböző (H.265/H.264/MJPG) kódolásban. Amennyiben előírás az MJPEG, vagy H.264 alkalmazása (pl. külső tartalomelemző megoldás miatt) akkor a H.265 optimális választás, még akkor is, ha alacsonyabb maximális bitrátát lőhetünk be, és „csak” main profile áll a rendelkezésünkre (H.264-ben a High Profile is elérhető). Alacsonyabb hálózati terhelést nyújt azonos (vagy jobb) képminőség mellett.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

Amennyiben a tárkapacitáson és a hálózati terhelésen még többet szeretnénk spórolni, aktiváljuk a ROI (Region of Interest – kiemelt fontosságú terület) funkciót, ahol meghatározhatunk egy képterületet, melynél töklétes minőségű a megjelenítés, az ezen kívüli többi képterületen „visszafogott” a képminőség.

A kamera 3D-s digitális zajszűrés (DNR) funkciója hatékonyan végzi a dolgát, a technológiából fakadó előnyeivel és hátrányaival. Inkább a megvilágítást biztosítsuk, mintsem a DNR-t hajtsuk túl.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

A D/N funkció minimálisan (váltási érzékenység szempontjából) hangolható, viszont a váltás forgatókönyvezhető. A váltások minimális átmenettel mennek végre, melyek lényeges információkimaradást nem okoznak. Itt szeretném megismételni, hogy a kamera (ha csak ki nem kapcsoljuk), a váltásokat követően újrapozícionálja a fókuszt. Az IR LED-ekről nem szól olyan fáma, hogy SMART funkcióval rendelkeznének, jelentékeny valószínűségű, hogy ez a funkció hiányzik a kamerából; mindazonáltal, a PR-I4280IP5MVF automatikája igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a megfigyelt, kamera felé mozgó objektum ne világosodjon túl.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

A műszaki paramétereknél megjelenített 40m-es hatótáv ténylegesnek tekinthető, bár inkább egy kicsit több.

Színhűség

A PR-I4280IP5MVF esetében a színhűség jónak tekinthető. Némi kék túlsúly minden körülmények között adott, de nem zavaró mértékben. A manuális fehéregyensúly menüpont segítségével természetesen ez kompenzálható, de inkább más paraméterek finomhangolására fordítsunk több időt, ha szükséges. Kivéve, ha prioritás a RAL pontosságú színmeghatározás.

Egyéb szolgáltatások

Általános előzetesként szeretném kiemelni az SD-kártyára (max. 128 GB) történő, kameraoldali képrögzítés lehetőségét. Illetve, még azt, hogy az analitikák/riasztási funkciók közül csak a mozgásérzékelés és a riasztási bemenet aktiváláshoz rendelhetünk videorögzítést.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

Az összes többi analitika esetén (kameraoldalon, hivatalosan) csak pillanatképek rögzítésére – illetve elküldésükre emailen keresztül és feltöltésükre FTP szerverre – van lehetőségünk. Természetesen, a magyar ember kreatív és meg tudja oldani a riasztási ki-/bemenet „rövidre zárásával”, de azért ezt nem javasolnám általános felhasználásra. FORGALMAZÓI MEGJEGYZÉS: a legfrissebb firmware verzióval minden analitika funkció mellett elérhető a videorögzítés SD-kártyára.

Szintén általános analitikai jellemző a profi forgatókönyvezhetőség, amivel határozottan érdemes élni. Tekintve, hogy a leginkább hangolható videoanalitika a mozgásérzékelés és ezzel egyidejűleg csak a szabotázsérzékelés futtatható korlátlanul.

Képtartalom-elemzés

Kicsit meglepődtem, hogy az olyan analitikákat, mint az otthagyott/elvett tárgy, vonalátlépés, védett terület (Sterile Area) az „Alap” (Basic) analitikák között szerepeltet a gyártó. Igaz, a szabotázsérzékelés (elforgatás/de-fókuszálás/letakarás) csomag is itt kapott helyet. Az analitika érzékenységének finomhangolására csak a mozgás-, illetve a szabotázsérzékelés esetén van lehetőségünk. A további analitikák esetén forgatókönyvezhetünk, illetve a megfigyelt területet / határvonalat rajzolhatjuk meg. Mindenképp javaslom a kamera precíz pozícionálását, az érzékelési területek rigorózus meghatározását a megvilágítási körülmények messzemenő figyelembevételével; tekintve, hogy úgy a túl magas arányú képzaj, mint az árnyékok megjelenése/mozgása téves riasztásokat generálhat.

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVFForrás: Szilárd Csaba

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF
Forrás: Szilárd Csaba

Az elvett tárgy/objektum esetében továbbá érdemes odafigyelni arra, hogy a védett objektum a képterület minimálisan 25, de inkább 30+ százalékát kitöltse, ellenkező esetben a funkció hatékonysága jelentőse csökken. Ebből fakadóan ez a kamera korlátokkal javasolt nagy területek általános megfigyelésére (amire egyébként a 8 Megapixeles felbontása predesztinálná), ha értéket képviselő tárgyak „elemeléséről” szeretnénk, hogy értesítsen minket.

Hangfunkciók

A PR-I4280IP5MVF bár nem rendelkezik hanghoz köthető analitikákkal, viszont támogatja a kétirányú hang alapú kommunikációt, így nem csak a videóhoz rendelhetünk hangot, hallgathatunk bele a lefedett terület „audio jellemzőibe”, de egy hangszóró segítségével távolról is kommunikálhatunk a területen tartózkodókkal.

Rögzítés-visszajátszás

A PR-I4280IP5MVF-t ellátták microSD foglalattal, a műszaki leírás szerint legfeljebb 128 GB-os SD-kártyák fogadását támogatja. Ez remek, de óva intenék mindenkit attól, hogy egy SD-kártyát összekeverjen egy NVR-rel, vagy más tároló/rögzítő PC-alapú megoldással. Sem a 128GB-os kapacitás, sem az adott kártyatechnológia nem ideális egy 8 Megapixeles kamera „all-in-one” (minden egyben) CCTV rendszerré alakítására. A kártyára rögzített képanyag visszajátszásához rendelkezésünkre áll a „SD Card Video Player”, illetve a CMS.

Szoftverek

A kamera mellé csomagolt szoftverek közül kiemelném az IP Managert, mely úgy a rendszerben lévő kamerák felderítésében, mint karbantartásában hatékony segítséget nyújt. Illetve, mint említettem egy CMS és egy SD-kártya kiolvasó szoftver is található a CD-n. A legfrissebb verziók pedig elérhetők a gyártó honlapján.

Műszaki jellemzők

Képalkotóegység: 1/2.5”, 8.0 megapixel (3860×2140), progresszív scan CMOS
Optika: 3.3-12mm (97.5°-38.5°), Motorizál Zoom/Fókusz
Fényérzékenység: Színes: 0.068 Lux (F2.0, AGC ON), 0 Lux bekapcsolt infrával
Tömörítés: H.265, H.264, MJPEG tripla egyidejű adatfolyam
VCA: igen
Tápellátás: 12 V DC, vagy PoE (IEEE802.3 af), Fogyasztás: Max.8.5 W
Üzemi hőmérséklet-tartomány: -35°C – 50°C
Környezeti hatásokkal szembeni védelem: IP66
Fizikai behatás elleni védelem: n/a
Méretek: 109 × 284 mm, 1.115 kg
Gyári kötődoboz: PR-B47JB+

A terméket biztosította: MASCO Kft.

Szerzői összegzés

A PR-I4280IP5MVF – sértődés ne essék – egy öszvér. Jelzem, az öszvéreket jelentős kereslet jellemezte, mert köztudott volt, hogy mindkét oldalról a legjobb tulajdonságokat örökölte. Ebben a kamerában keveredett a magasabb kategóriák hatékonysága, az alacsonyabb kategóriák „Plug & Play” jellegével. Ez nem azt jelenti, hogy ne kellene időt szakítani a beállítására, de ha csak egy nagyfelbontású kamerát szeretnénk „feldobni”, általános megfigyelés céljára, akkor a gyári beállítások is bőségesen elegendők lehetnek. Használjuk bátran a WDR-t, a legjobbak közt van, melyekkel eleddig találkoztam. Összességében, általános térfigyelésre tökéletesen alkalmazható kamerával ismerkedhettem meg.

Tetszik:
 • Plug & Play jelleg
 • Gyenge fényviszonyok látványos kezelése
 • WDR funkcionalitás
Nem tetszik:
 • A videobeállítások forgatókönyvezhetőségének hiánya
Pontozás
PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF

PROVISION-ISR Eye-Sight PR-I4280IP5MVF

Szerző: Szilárd CsabaKapcsolódó cikkek: