arcfelismerés-delwales-cover

Biometrikus arcfelismerés a Dél- Walesi rendőrségnél

Az arcfelismerés is része lehet a bűnügyi azonosítás folyamatának elfogadásához, azonban új „többirányú biometrikus stratégiára” lesz szükség. A megoldás széleskörű bevezetése ugyanakkor hozzájárulhat az adatvédelmi aggályok leküzdéséhez is. (tovább…)

rendorrobot-sri-cover

Rendőrrobot az autósok biztonságosabb igazoltatására?

Robotrendőrt teszteltek az USA-ban. Igencsak utópisztikus a fejlesztés, az ötlet ugyanakkor elgondolkoztató, de vélhető, hogy semmiképpen sem ebben a formában, mindenesetre a világ veszélyesebb zónáiban talán lenne jövője hasonló típusú fejlesztéseknek. (tovább…)

0000-PR-I4280IP5MVF-cover

Kamerák kézközelben – PROVISION-ISR

Most jöjjön, ami még eleddig nem volt, a PROVISION-ISR Eye-Sight sorozatának PR-I4280IP5MVF megnevezésű tagja! Mi is az az Eye-Sight széria? A PROVISION-ISR „felső-középkategóriás” termékei kerültek bele. Ez a „kis”, 1/2.5”-os képalkotóval ellátott, 8 Megapixeles(!) videoanyag „gyártására” kihegyezett kamera érdekes dolgokra képes, gyengébb fényviszonyok mellett is. (tovább…)

sydney-repter-borito

A Sydney repülőtéren is tesztelik az arcfelismerős becsekkolást

A technológia elvileg teljesen kiváltaná a kártyák és okmányok lobogtatását, bár érdemi eredményekre még nem holnap reggelre kell számítani. A Sydney repülőtéren a Qantas légitársaság közreműködésével tesztelik azt az arcfelismerő rendszert, amely a várakozások szerint jelentősen felgyorsíthatja és egyszerűbbé teheti a nemzetközi járatokon a becsekkolást. (tovább…)

Biometriával erősít a Mastercard Forrás: wirod.com

Biometriával erősít a Mastercard

A Mastercard ez év április 20-án mutatta be a hagyományos chip technológia előnyeit az ujjlenyomat biztonságával egyesítő új generációjú biometrikus kártyáját Dél-Afrikában. (tovább…)

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

Jelen tesztünk során az iEvo átlagosnál nem sokkal nagyobb méretű ujjnyomat olvasóját ismertetjük. Az iEvo két hasonló paraméterrel rendelkező terméket gyárt, az egyik, amelyet cikkünkben is bemutatunk, a kültéri Ultimate, a másik a kisebb méretű beltéri, amit Micro néven kerül forgalomba.

A hagyományos ujjnyomat olvasó eszköz úgy működik, hogy az ujj ráhelyezését követően azonnal olvassa az ujjnyomatot, majd 0,5~2 másodperc elteltével zöld vagy piros LED segítségével visszajelez a felhasználónak az azonosítás sikerességéről/sikertelenségéről.
Az iEvo Ultimate esetén először a felső gombot kell megérinteni, ezután következhet az ujjnyomatolvasás. Abban az esetben ez hátrány lehet, ha nagy tömegnek kell áthaladnia a belépési ponton, hiszen egy plusz mozdulat plusz időt jelent, amely 80–100 egyszerre érkező felhasználó esetén már kimutathatóan lassítja a rendszer azonosítási sebességét. Ugyanakkor elmondható, hogy ez a plusz mozdulat elektromos energiát takarít meg, hiszen alvó állapotban tartja a szenzort mindaddig, amíg valaki meg nem nyomja a felső gombot. A részletes tesztek eredményei nélkül – amit jelenleg is folytatunk Intézetünkben –, még nem tudjuk megmondani, de elképzelhető, hogy a gomb megnyomására azért van szükség, mert a folyamatos olvasás lelassítaná a folyamatot, egyéb érzékelő pedig megdrágítaná.

 

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

  Az iEvo használata

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

 
 

Sikeres azonosítás esetén a kéken világító kör hangjelzés kíséretében zöldre változik, amíg sikertelen esetén pirosra.
A gyártó szerint az eszköz vízálló, koszos környezetben is működik, és kiszűri a hamis ujjnyomatokat is. Ezt a tulajdonságát alaposan megvizsgáltuk.

A szenzor
Szenzorként egy multispektrális lumidigm szenzort épített be a gyártó az iEvo-ba. Ennek a szenzornak köszönhető, hogy az eszköz szinte bármely környezeti feltétel mellett képes relatív gyorsan és sikeresen leolvasni az ujjnyomatot.
A gyártó azt mondja, hogy ez a szenzor a mai legjobb technológiát alkalmazza, hiszen állítása szerint a lumidigm szenzor ott is működik, ahol más szenzorok nem képesek erre. Ezt úgy éri el, hogy multispektrális megvilágítást alkalmazva, a szenzor látja a bőr felületét is és az alatta lévő réteget is. Ennek a megnövelt adatmennyiségnek köszönhető az, hogy azonosítás szempontjából sikeresebb tud lenni a szenzor más ujjnyomatolvasó szenzorokhoz képest.
Az ujj valódiságáról úgy győződik meg a rendszer, hogy megvizsgálja az ujj bőrfelszín alatti rétegét. Ezt a réteget látva lehetséges az, hogy egy koszos ujj esetén is értékelhető képet kapjon az iEvo.
A szenzor pontos működéséről nem tudtunk sokat kideríteni, hiszen ezeket a technikai információkat a gyártó nem osztotta meg a világgal. Mindenesetre az első tesztek alapján elmondható, hogy nagyon jól látja el a feladatát.

Szenzor tesztek
A tesztek alatt kikapcsoltuk a hamis ujj detektálását, így láthatjuk, hogy milyen képek készülnek különböző extrém esetekben.
Az bal oldali kép a normál használatot mutatja, jól látszódnak a fodorszálak.

 

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

Normál használat

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

Pulóver

    

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mit is érzékel a szenzor. Az volt az elméletünk, hogy bármit odatehetünk elé, azt érzékelni és olvasni fogja, hiszen a vizes, száraz poros ujjat egyaránt látja, akkor bármilyen anyagot képes olvasni. Megpróbáltunk beolvasni egy pulóver anyagát, amely gond nélkül sikerült, az eredmény a fenti, jobb oldali képen látható, ezt meg is tudtuk ismételni.

Vízállósága is beigazolódott: esőt szimulálva, folyamatosan vízsugárral szórtuk az olvasó előlapját úgy, hogy a szenzoron állt a víz, miközben az olvasó ekkor is hibátlanul működött. Valóban igaz, hogy még a szenzoron álló víz sem rontja az azonosítás sikerességét.
A gyártó azt is állította, hogy képes a gumikesztyűvel fedett ujjat is azonosítani, ez képezte teszünk folytatását, melyhez a gyógyszertárakban kapható, vékony, latex gumikesztyűt használtunk. Ilyen gumikesztyűben úgy működik, mintha nem lenne a felhasználó kezén semmi.
   

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

Gumikesztyű    

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

Gyűrt gumikesztyű

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

Dupla gumikesztyű

Hibátlanul, gyorsan és pontosan ismeri fel a felhasználót. A bal oldali képen ugyan látható, hogy az alsó terület kissé pontatlan lett, de ez nem befolyásolta az azonosítás sikerességét. A középső kép úgy készült, hogy meggyűrtük a gumikesztyűt, ez a felvételen is megjelent, azonban ez az azonosítás sikerességét nem befolyásolta.
Sőt megnéztük azt is, hogy mi történik akkor, ha kettő gumikesztyűt veszünk fel egymásra, ennek az eredményét a fent látható jobb oldali kép mutatja. Ekkor a téves elutasítás mértéke felemelkedett 50 százalékra. A képen látható, hogy az ujj nagy része zajossá vált, de még mindig maradt olyan terület, amit azonosításra fel tud használni az olvasó. A rendszer természetesen nem erre a feladatra lett kitalálva, de még ilyen extrém körülmény között is működőképes maradt a technológia. Természetesen ilyen esetekben a hagyományos technológiával készült ujjnyomatolvasó szenzorok nem képesek leolvasni a fodorszálakat az ujjról.

 

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

 

Hamis ujjnyomat

Hamis ujjnyomatból is készítettünk néhányat, amelyeket más ujjnyomatolvasók valódi ujjnak ismernek fel. Itt találtunk érdekességeket.
A kép egy hamisított, gumiból készült műujjnyomat olvasásakor készült. Látszik, hogy a szenzor a hamis ujjnyomatot is ugyanúgy látja megfelelő beállítások esetén, mintha valódi lenne. Olyan beállításokkal, amelyek esetén az olvasó szélsőséges körülmények között működik, olvassa a hamis ujjnyomatot. Természetesen a paramétereinél be lehet állítani olyan értéket, amelynél a hamis ujjat elutasítja, ám ekkor már nem fogja elfogadni a nagyon koszos ujjakat sem az olvasó. Tehát el kell dönteni, hogy a hamis mintákat szeretnénk kiszűrni, vagy az ujj olvasási sikerességét szeretnénk magasan tartani.

A programról
Az általunk használt iEvo-hoz kapott program szakmai véleményünk szerint nem a legkiforrottabb, azonban a gyártó nem is erre a célra szánja. Ők elsősorban komoly biztonsági rendszerek személyazonosító végponti eszközeként kívánják bevezetni a piacra.
Csak a legalapvetőbb utasításokat ismeri, így például be lehet állítani az érvényesség kezdetét és a végét, kártyaszámot, nevet és ezzel nagyrészt ki is merül a beállítási lehetőségek választéka. Nem lehet csoportokba rendezni a felhasználókat, időzónákat sem lehet definiálni és az olvasókat sem sikerült csoportokba rendeznünk a megfelelő menüpont hiánya miatt. Ez a program nem használ SQL-adatbázist, így nehezen képzelhető el, hogy más programokkal integrálható lenne a rendszer bármelyik eleme. A program előnyeként elmondható, hogy egyszerű, nincs mit elrontani rajta, és meglehetősen egyértelmű a használata.
A jogosult felhasználók egyszerűen felvehetők a rendszerbe.

 

iEvo ujjnyomat olvasó gyorstesztje

Létezik egy Doors Enterprise Professional nevű szoftver, amely SQL-adatbázisban tud dolgozni, ezen keresztül más rendszerekkel is integrálható. Ezt a szoftvert nem tudtuk tesztelni, de a leírásai alapján minden funkcióval rendelkezik, amely elvárható a modern beléptető rendszertől.

Összefoglalás
A szenzor valóban képes arra, hogy napjaink igényeinek megfelelve igen szélsőséges környezetben is működjön. Az eszköz hozza a gyártó ígéreteit: az ujjnyomatot akkor is sikeresen azonosítja, ha a szenzor vizes, poros, vagy éppen vékony gumikesztyűt visel a felhasználó.
Arra is képes az iEvo, hogy a hamis ujjnyomatokat kiszűrje, így élőujj-felismerést valósít meg. Ezen két tulajdonság közül azonban választania kell a rendszer adminisztrátorának, mert egyszerre csak az egyiket tudja a két azonosítási mód közül. A szoftvert a többi ujjnyomatazonosító szoftverével összevetve túl egyszerűnek találtuk, csak a legalapvetőbb műveleteket ismeri.

Összességében egy felső árkategóriás (ára körülbelül 1000 Font) ujjnyomat alapú azonosító eszközt ismerhettünk meg, amely remekül működhet akár ipari környezetben is.

Intézet: Óbudai Egyetem, Bánki Donát Kar, Alkalmazott Biometria Intézet

Lap teteje