FK-borito2

A tűzjelzés jövője. (Fórum a video megfigyelőrendszerek jövőjéről.) „ A tűzjelző rendszerektől nem információt várunk, hanem döntést ”

Az előző cikkeinkben szakértő kollégák hozzászólásaival igyekeztünk áttekinteni az IP video megfigyelő rendszerek várható jövőbeni szerepét az elektronikus vagyonvédelem területén Matkó Csaba hozzászólását olvashattuk, most Farkas Károlynak a Schrack Seconet ügyvezetőjének gondolatait olvashatjuk a tűzjelző rendszerek vonatkozásában. (tovább…)

XC10-family-cover

Szervertermek védelme: szerver oltó rendszerek kialakítása

Az adatforgalom és adattárolás túlnyomó része ma már elektronikus formában történik. Az ehhez szükséges infrastruktúra védelme, működésének zavartalan fenntartása nélkülözhetetlen a mindennapi munkavégzéshez, pont ezért a szervertermek tűzvédelmére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a beruházók. (tovább…)

rosenbauer-kamera-cover.

Tűzérzékelés felsőfokon! – Az első infravörös tűzérzékelő rendszer lézeres távolságméréssel

Tudjuk, hogy a nagy teljesítményű infravörös hőkameráknak egyre jelentősebb szerepe van a korai tüzek érzékelése kapcsán. Azonban az, hogy egy kamera tűzérzékelési képességét, azaz a tűzfészkek észlelésén túl azok helyének pontos bemérését az infravörös technika mellett lézeres távolságmérés is segíti világújdonság és nagyban segítheti a mielőbb történő beavatkozások lehetőségét. (tovább…)

Schneider-Smart-cover

Tűzveszélyes infrastruktúra kezelése – Elektromos tűzvédelem

Hogyan védik az intelligens rendszerek az épületeket az elektromos tűzveszélytől? Nadège Petit, a Schneider Electric globális energiatermékeinek ügyvezető alelnöke elmagyarázza, hogyan segíthet az intelligens elektromos tűzmegelőzési stratégia. Cikkéből kiemelt összeállítást olvashatunk. (tovább…)

20190909-AVIOTEC_Tunnel_cover

A Bosch AVIOTEC videoalapú tűzérzékelője már az alagutakban is tökéletes megoldás

A Bosch AVIOTEC IP starlight 8000 biztonsági kamerában alkalmazott videoalapú tűzérzékelő technológia már az alagutakban is lehetővé teszi a füst és a lángok korai és megbízható érzékelését. Praktikus és költséghatékony kiegészítés a hagyományos lineáris hőérzékelők mellé, amelyek csupán a hőmérséklet észrevehető emelkedésére reagálnak és a füst érzékelésére sem képesek. (tovább…)

zcr-cover

Vezeték nélküli Polon-Alfa tűzjelző rendszerek

„Ahol a kihívások jönnek, mi ott élünk igazán” – így szól a Polon-Alfa Magyarország Kft. vezérelve, amelyet jól igazolnak a cég által forgalmazott vezeték nélküli megoldások is. Tűzjelző rendszerei megoldást kínálnak olyan körülmények között is, amelyek kizárják a vezetékes eszközök telepítésének lehetőségét. (tovább…)

POLON-ALFA-termeklogo-cover

Folyamatos fejlesztés + széles választék = POLON ALFA

Partneri igényekhez igazodó raktárkészlet és szolgáltatások, projektközpontú szemléletmód – többek között ezek a tényezők biztosítják a Polon-Alfa Magyarország Kft. számára, hogy csúcskategóriás termékeikkel, felhasználóbarát megoldásaikkal egyre nagyobb szeletet hasítsanak ki a hazai biztonságtechnika tortájából. (tovább…)

veno_screenshot-cover

VENO integrációs szoftver: mint pók a háló közepén

Az emberélet, illetve a tárgyi javak megóvása érdekében csupán egy lépést jelent beszerezni és üzembe helyezni a legmodernebb biztonságtechnikai eszközöket, legyen szó kamerarendszerről, behatolás-, vagy éppen tűzjelző rendszerről. A hatékony megelőzést, illetve szükség esetén a lehető leggyorsabb beavatkozást képes biztosítani a Polon-Alfa Magyarország Kft. által forgalmazott integrációs szoftver, a VENO. (tovább…)

IMG_0470_b2-cover

Polon-Alfa POLON 6000: tűzjelzés mesterfokon

A Polon Alfa a felhasználói észrevételekre és igényekre reagálva egyre kifinomultabb és komfortosabb megoldásokat kínál – nyilatkozta portálunknak Mitru Csaba. A lengyel vállalat csúcstermékét bemutatva a Polon-Alfa Magyarország Kft. biztonságtechnikai projektmérnöke beszélt arról is, hogy a Polon 6000 tűzjelző központ milyen megoldásokkal tette folyamatosan egyre hatékonyabbá a tűzjelzést, illetve a szükséges beavatkozást. (tovább…)

Forrás: detektorplusz.hu 

Adaptive Evacuation az Eaton új, épület evakuációs világítási rendszere. Nagyobb biztonság- gyorsabb döntés

A kereskedelmi épületek, beleértve a repülőterek, bevásárlóközpontok, vasútállomások, stadionok, irodák, iskolák, kórházak, egyetemek és ipari telephelyek kiürítése most még gyorsabb és biztonságosabb lehet, hála az Eaton Matrix CGLine+ adaptív biztonsági világítási rendszerének, amely képes módosítani a kijáratmutató piktogramon megjelenő nyíl irányát. (tovább…)

predor-mobilalk-cover

Predor mobilalkalmazás

A magyar fejlesztésű Predor beléptető- és munkaidő-nyilvántartó rendszert korábbi írásainkban már bemutattuk. Az „Enterprise” verzióhoz ingyenes mobilalkalmazást biztosítunk, melynek segítségével bármikor, bárhonnan figyelemmel kísérheti munkavállalói tevékenységeit, cégének biztonságos működését. (tovább…)

Polon-4000-cover

Polon 4000: Régi motoros a tűzjelzésben

Az idei évben több alkalommal volt szerencsénk bemutatni a lengyel POLON ALFA széleskörű tűzjelző portfólió egyes termékeit. Utoljára a POLON ALFA UCS 6000 hő és füstelvezető rendszerrel, illetve az azt vezérlő központok működésével ismerkedhettünk meg. A mai penzumunk a POLON 4000-es központ család lesz. (tovább…)

polon-alfa-6000-tel-borito.

POLON-ALFA UCS-6000 Hő – és Füstelvezető Rendszer Vezérlő Központok tervezése, telepítése

Előző cikkünkben ismerkedtünk meg a rendszerrel, egyúttal áttekintettük mindazokat az elvárásokat, amelyeknek egy korszerű hő és füstelvezető rendszer meg kell feleljen. Megállapíthattuk, hogy a POLON-ALFA UCS-6000 mindezen elvárásokat megbízhatóan teljesíti. Továbbhaladva Mitru Csaba, a forgalmazó Astal Security Technologies Kft tűzjelző projekt menedzsere nyilatkozik tervezési, telepítési kérdésekről. (tovább…)

Forrás: Astal Security Technologies Kft

POLON-ALFA UCS 6000 – a korszerű hő- és füstelvezetés szolgálatában

A POLON-ALFA tűzvédelmi termékek már 2014 óta jelen vannak a hazai piacon, a korszerű rendszerek elterjedésének dinamikus növekedése pedig a mai napig töretlen. Cikkünkben a POLON-ALFA UCS 6000 hő- és füstelvezető rendszert mutatjuk be Nagy Attila segítségével, aki az Astal Security Technologies Kft. tűzjelző projekt menedzsere. (tovább…)

POLON-ALFA tűzjelző rendszerek Forrás: Astal Security Kft

POLON-ALFA tűzjelző rendszerek

p>A POLON  ALFA lengyel gyártmányú tűzjelző rendszerek egyre népszerűbbek a magyar piacon is. Széles termékportfólió, magas minőség, öt év garancia. A forgalmazó cég nyilatkozik portálunknak. (tovább…)

Tűzvédelmi szakvizsga távoktatási formában Forrás: tuzvedelmi kepzes.hu

Tűzvédelmi szakvizsga távoktatási formában

Az IP Cam Technologies Kft  örömmel értesíti az érdeklődő szakmai közönséget  arról, hogy új rendszerű, távoktatási formában indítja  tűzvédelmi szakvizsga képzéseit.  A Képzés – továbbképzés valamint vizsga a 45/2011.(XII.07.) BM rendelet alapján kerül lebonyolításra, a tűzvédelem technika számos területét érintően.  

(tovább…)

Fogalmaink a komplex tűzvédelemről 6666++

Szeretnénk hinni abban, hogy a tűzvédelem mindannyiunk számára fontos kérdés.  Amennyiben szeretné segíteni a tűzvédelem területén dolgozó szakemberek munkáját kérjük, töltse ki rövid kérdőívünket.Fogalmaink a komplex tűzvédelemről 6666++ Forrás: http://www.unahealydesign.com/wp-content/uploads/2014/01/blog-logo-design-questionnaire-1200x557.jpg (tovább…)

Biztonság a raktárakban

Biztonság a raktárakban – Videóval a tűz ellen

A raktár a tűzoltó rémálma lehet. Meglehet, a raktártüzek ritkán eredményeznek komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket, a korai tűzérzékelési technológiák hiányosságai és a magas fokú tűzveszély miatt, a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek a helyszínre A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek.

(tovább…)

Gravitációs elvű hő- és füstelvezető rendszerek néhány hibája Forrás: http://www.dmt.de/typo3temp/GB/ad994727e1.jpg

Gravitációs elvű hő- és füstelvezető rendszerek néhány hibája

Az aktív tűzvédelem egyik legfontosabb eleme a hő és füstelvezetés, melynek fő feladata a menekülési útvonalak füstmentessé tétele. A gravitációs elvű rendszerek a biztonsági funkció mellett más feladatok betöltésére is képesek. Például megvalósítható használatukkal az objektum napi szellőztetése is.

(tovább…)

"Students Viet Tran (L) and Seth Robertson with their invention, a sound extinguisher, at the Fairfax Campus. Photo by Alexis Glenn/Creative Services/George Mason University"

Hanggal a tűz ellen, fejlesztési kísérletek a tűzoltás területén

A tűzvédelem kiemelt fontosságú ügy, mivel értékvédelem mellett, életvédelmi funkciókat is betölt. A témához kapcsolódó innovációk ezért megérdemlik a közfigyelmet. A napjainkban alkalmazott oltástechnikai eljárások többsége során az oltóanyagok jelentős károkat okozhatnak. Két amerikai egyetemi hallgató bemutatott egy érdekes oltóanyag nélküli tűzoltó technikát.

(tovább…)

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek - vezeték nélkül!

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek – vezeték nélkül! A vezetékessel versenyképes áron!

Többször is előfordul, hogy kész épületbe szükséges tűzjelző rendszert telepíteni, ahol a vezetékezés esztétikailag nem elfogadható, vagy a helyi körülmények a kábelezést túlzottan költségessé, de akár lehetetlenné teszik. Ezekben az esetekben lehet innovatív és költség hatékony megoldás a rádiós tűzjelző rendszer telepítése. (tovább…)

Rés a pajzson. A tűzvédelmi rendszerek hibái, bevezető gondolatok.

Rés a pajzson. A tűzvédelmi rendszerek hibái, bevezető gondolatok.

„Rés a pajzson” induló cikksorozatunk célja első körben a tűzvédelmi rendszerek tervezése, telepítése kapcsán előforduló típushibák összegyűjtése és egy meghatározott szisztéma szerinti rendszerezése, közreadása. Cikkeinkkel a tervezők, kivitelezők, üzemeltetők, karbantartók munkáját igyekszünk segíteni, egyben reményeink szerint a felhasználók számára is hasznos ismereteket nyújthatunk.

(tovább…)

Pulsar tápegységek

Minőségi Pulsar tápegységek tűzjelző rendszerekhez

Ebben az évben ünnepelte 20. évét a Lengyel Pulsar gyár a biztonságtechnika világában. A biztonság nem közvetlen jelenti a riasztóközpontokat, vagy esetleg a mozgásérzékelőket. Vannak közvetlenül nem látható, de nélkülözhetetlen részei is a vagyonvédelmi rendszereknek, Ilyenek egyebek mellett, a tápegységek is. Az elmúlt évek alatt a Pulsar Európa egyik legelismertebb tápegység gyártójává nőtte ki magát. Az általuk gyártott fémdobozokat, megannyi vagyonvédelmi gyártó címkézi saját név alatt. Kiváló minőség, előremutató ötletek és maximális ügyfél központúság jellemzi.

Hiánypótló termék:

A Cég 20 éves fennállása tiszteletére mondhatjuk, hogy egy evolúciós láncszemet pótolt. A tűzjelző rendszerek piacán nem voltak, illetve csak aranyárban az EN 54 minősítésnek megfelelő, minőségi tápegységek. Persze itt nem arra gondolok, hogy egy normál fehér doboz, benne egy egyszerű tápegység, ami megkapta a minősítést. A minőségi terméket nem a minősítés teszi értékessé, hanem a tudása.

Figyelem! Nem gyártó függő, bármelyik tűzjelző rendszerhez használható!

Ismerkedjünk meg a Pulsar EN54-4 sorozatú, tűzjelző rendszerekhez tervezett tápegységekkel. A színe piros, a súlya tetemes. Ennek oka nem más, mint a 1,2mm vastag masszív fémház valamint a nagyméretű toroid transzformátor. A tápegység tömege a beépíthető akkumulátorok méretével növekszik. Induló licit 2x18Ah. A sorozat XXL-es méretű tagja a rövid „gondolkodás” után befogadja a 2x40Ah akkumulátorokat is. A 13,3kg-os akkumulátorok nélküli önsúly ne tartson vissza senkit. Ne legyen előítéletünk, mert egy kicsit nehéz. Na jó legyen. Ebből nem spóroltak ki semmit. Anyag és tudás tekintettében benne van minden, aminek ott kell lenni. Nézzük, milyen finomsággal lep meg bennünket születésnapján a Pulsar. Az alap, amire építettek, a mikroprocesszor alapú működésvezérlés, amely kiegészül egy toroid transzformátoros tápegységgel. A tervezőknek figyelembe kellett venni az EN54-4, EN12101-10 szigorú előírásait. A gondosan tervezett tápegység hatásfoka 82-84% között mozog. A kimenetek terhelhetősége 2A és 7A között változhatnak, a tápegység típusától függően. A készülék előlapján található információs modul lehet LED szegmens kijelzésű vagy Grafikus LCD modul. Erről lehet leolvasni a működési adatokat, illetve elvégezni a programozást ( bár van ennél kényelmesebb megoldás is, de erről a végén ). Amiben nincs eltérés, az az 5 év garancia.

Pulsar tápegységek  en54-4 lcd open

Extra szolgáltatások, de csak kivonatosan.

A Pulsar kiemelten gondoskodik a beépített akkumulátorok hosszú és biztonságos működéséről. Folyamatosan méri az akkumulátorok belső ellenállását, ezzel számolva a töltöttségét és a töltőáram mennyiségét. A töltéshez szükséges áram nem képezi a tápegység kimeneti áramának részét. Ezzel a táp külön gazdálkodik. A kétállapotú töltő feszültség, a tápegység belső hőmérsékletének függvényében módosul. A 20V-ra kalibrált mélykisülés védelem, a hálózati feszültség hosszú távú hiánya esetén, lekapcsolja az akkumulátorokat. Természetesen rendelkezik, folyamatos akku felügyelettel, belső akkutesztelési lehetőséggel, amely akár távolról is elvégezhető. Az összes kimenet minden állapota felügyelt. Méri és ellenőrzi a 230VAC feszültséget. Felügyeli a kimeneti feszültséget és terheléseket. A tápegység összes működési adata, hiba események és egyéb információk a belső memóriában tárolódnak, amely akár 1 évig is naplózza az adatokat. A modern eszközök helyileg vagy távcsatlakozással egyaránt menedzselhetőek. Ez igaz az EN54 sorozatra is. Az ingyenesen letölthető szoftver képes helyileg USB vagy RS485 felületen csatlakozni, illetve a kor elvárásainak megfelelően LAN hálózat vagy WiFi útján.

 pulsar logoNépítélet, szubjektív módon.

Az oldal rövidségére való tekintettel nem lehet mindent felsorolni, de megállapítható, hogy a Pulsar valóban nagyszerű és költséghatékony módon ajándékozta meg a tűztervezőket és kivitelezőket, Hobbit módjára vagyis Ő adott ajándékot a születésnapján. Ráadásul nem is akármilyet. Remélem ez mindenkit tűzbe hoz annyira, hogy jobban megismerje az EN54 sorozatú tápegységeket a Modern Alarm kínálatából.

kapcsolódó cikkek:

Új Bosch tűzjelző termékcsalád – javuló érzékelési teljesítmény

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver 

Lap teteje