Napelemek telepítése: három centivel több lett a rés, maradhat?

A hagyományos napelempanel-telepítések kapcsán számos tűzvédelmi aggály merült fel. Ilyen például az egyéb biztonsági berendezésekkel (például a hő- és füstelvezető kupolákkal) való átfedések, és az ezek miatti sérülésveszély kérdése, másrészt az oltáshoz szükséges hozzáférési sávok hiánya. Norvég kutatók ugyanakkor arra is rámutattak: a tető és a napelemek közötti rések növelése pozitív különbséget eredményezhet egy esetleges tűz terjedési sebességében. (tovább…)

GLOBAL FIRE – Modulok a „Chameleon Network” hálózatban

A Chameleon Network egy elosztott intelligenciájú és az objektum méretéhez rugalmasan alakítható hálózat, melybe a Global Fire új generációs tűzjelző központjait és bővítőit fűzhetjük össze. Ezáltal költséghatékonyan hozhatunk létre akár 128 hurokból álló rendszert is! Cikkünkben bemutatjuk a Chameleon hálózattal használható modulokat. (tovább…)

Vészvilágítási rendszerek a POWER-től

A cég kínálatunkban két gyártó vészvilágítási termékcsaládja érhető el. Az egyszerűbb megoldásokra a PH Svesis EXIDUS és ARCO termékeit használhatjuk, melyek 230 V-os betáplálású, akkumulátoros vészvilágítók, míg a Hochiki FIREscape rendszerével professzionális, központilag felügyelt és szünetmentesített gyengeáramú rendszer alakítható ki. (tovább…)

Tűzmegelőzés a digitális korban – kiterjesztett valóság a menekítésben

Lássuk be: a tűzriadó tervek gyakorlása nem az erősségünk. A végrehajtás, ha van, sokszor sablonos, így az érintettek különösen időrablónak érzik. Sajnos az eredmény is ilyen lesz, pedig a kiürítési, menekülési gyakorlatoknak egyre nagyobb szerepe lesz a bonyolult szerkezetű épületekben, és sajnos nem csak tűz esetére kell felkészülni. (tovább…)

A hamis tűzriasztások sokba kerülnek az Egyesült Királyságnak

A téves tűzriasztások száma a világjárvány után tovább növekszik, és jelentős kihívásokat okoz a brit gazdaság számára azáltal, hogy létfontosságú időt és erőforrásokat veszít el. Viszont a mechanikai védekezésre van hatékony mód, amire Evie Fry, a Safety Technology International szakembere hívja fel a figyelmet. (tovább…)

Füstérzékelők az erdőtüzek korai észlelését elősegítve

Rendkívül érdekes és várhatóan hasznos kezdeményezést tesztel a brandenburgi erdőtűzvédelmi szolgálat: egy német cég közreműködésével füstérzékelő szenzorokból álló hálózatot telepítettek egy németországi erdőbe, amely mesterséges intelligencia segítségével már a lehető legkorábbi fázisban érzékelné a kialakuló erdőtüzeket, és így segítene a nagyobb tüzek megelőzésében. (tovább…)

Új módszer az akkutüzek megakadályozására?

Egy, a stanfordi egyetemen végzett kutatás az alapja az új megközelítésnek, amely ígéretes irányba viheti a lítiumion-akkumulátorok fejlesztését. A túlmelegedésekkel (és ezáltal az akkutüzekkel) kapcsolatos problémára jelenthet megoldást az akkumulátorok lítiumsóval történő „tűzbiztossá tétele” – számol be róla híranyagába a védelem online portál (tovább…)

E-autók oltása mélygarázsban – automatikus oltótakaróval

Az elektromos gépjárművek oltása főleg mélygarázsokban rendkívül nehéz és veszélyes, a tűz sok potenciális kárral jár. De mi van akkor, ha létezik egy rendszer, ami a tűz kialakulásakor automatikusan riasztja a tűzoltókat, és a kiérkezésig oltóponyvával fékezi meg a tüzet? (tovább…)

Litium Ion akkumulátorok tűzvédelme

Az energiaválság, a klímaváltozás elleni küzdelem, a megújuló energiaforrások terjedése következtében egyre nagyobb szerepet kap az energiatárolás. Jelenleg ez Li-ion akkumulátorokkal lehetséges. A technológia azonban rejt veszélyeket magában. Lássuk hogyan védekezhetünk egy akkumulátorok okozta tűzzel szemben. (tovább…)

Gyújtóbombás drónokkal az erdőtüzek ellen

Erre a címre valószínűleg mindenki felkapja a fejét – ezúttal azonban még csak nem is túloztunk: egy USA-béli startup olyan megoldással kísérletezik, amelynek keretén belül drónok apró labdacsokat dobnak le bizonyos erdőrészekre, amelyek a megfelelőnek ítélt pontokon tüzet „csiholnak”. (tovább…)

A Siemens új digitális tűzbiztonsági szolgáltatási portfóliója

A technológiai vállalat elindította a Fire Safety Digital Services szolgáltatást, amely digitális és menedzselt szolgáltatások portfóliója, amely a tűzvédelmi rendszereket a felhőhöz köti. A digitális szolgáltatások működtetésével, eseménykezelésével és karbantartásával az ügyfelek javíthatják a veszélyek azonosítását és megelőzését. (tovább…)

Mik lesznek a tűzmegelőzés legnagyobb kihívásai?

A kérdésre meglepő válaszokat adott Jürgen Kunkelmann, a Karlsruhe Technológiai Intézet (KIT) Tűzvédelmi Technológiai Kutatóközpontjának mérnöke. A háromból mindössze egy helyes tippünk lett volna: a litiumion-akkumulátorok. (tovább…)

Társasházak garázsvédelme Siemens – DURGAS CO „plug and play” rendszereivel

Napjainkban sorra „húzzák fel” a kisebb-nagyobb épületeket, társasházakat, amelyek környezetében nem kis problémát jelent a parkolás Ha nincs elegendő parkolóhely, akkor sok esetben ez beállóhelyekkel rendelkező teremgarázs formájában épül meg. Ezen területek védelmére kínál a Siemens – DURAN költséghatékony és megbízható megoldást. (tovább…)

Tűzjelző rendszerek téves riasztásai Európában – EURalarm tanulmány

Egyre nagyobb problémát és plusz költségeket jelentenek a beépített tűzjelző rendszerek téves riasztásai nemcsak hazánkban, de szerte Európában is. Az Euralarm munkacsoportja – immár második alkalommal – több európai országban vizsgálta az automatikus tűzjelző rendszerekkel kapcsolatos téves riasztásokat. A fogalmi kavalkádban már az adatok összevetése sem egyszerű. (tovább…)

Lítiumion-akkumulátorok töltésének tűzbiztonsági felügyelete

A lítiumion-akkumulátorok napjainkban szinte minden területen nélkülözhetetlenek, ugyanakkor a nagyobb akkumulátorok töltése során kialakulhatnak olyan elektrokémiai folyamatok, amelyek túlmelegedéshez és tűzhöz vezethetnek. Ennek megelőzésére fejlesztették ki a Honeywell Li-ion Tamer® érzékelő rendszert . (tovább…)

Hogyan előzhetők meg a veszélyes akkumulátortüzek az adatközpontokban?

Az adatközpontok üzemeltetőinek a nem tervezett üzemszünetek esetén komoly anyagi veszteségekkel és nem ritkán az ügyfeleik bizalomvesztésével is számolniuk kell. A cél a leállások kiküszöbölése, ebben pedig a szünetmentes tápegységeknek kulcsfontosságú szerepe van, amelyeknél azonban szintén számolni kell hibákkal, ráadásul a lítiumion-akkumulátorok komoly tűzkockázatot jelenthetnek. (tovább…)

VARIODYN® ONE – Épülethangosítás felsőfokon

Célszerű, ha az épülethangosítás az általános hangosbemondói funkciók mellett vészhelyzetek kezelését is hatékonyan képes megoldani. A Honeywell új, VARIODYN® ONE globális értesítési platformja, rendelkezik mezzel a képességgel. (tovább…)

Egy újabb sikeres tűzjelző rendszer kiépítés

Ha léteznek kiemelten tűzveszélyes területek, akkor egy dohánygyár mindenképpen ezek között említendő. Szerencsére tudják ezt a Continental Dohányipari Zrt-nél is, így az új gyártócsarnok építésekor a világszínvonalú Siemens tűzjelző rendszert építhették be kollégáink. (tovább…)

Az IoT szerepe a tűzbiztonsági megoldásokban – Brit piaci vélemények

A kiberbiztonsággal és az üzembiztos működéssel kapcsolatos érthető aggodalmak ellenére az olyan technológia, mint az IoT, egyre fontosabb szerepet játszik a tűzbiztonságban is, habár a többi iparághoz képest – érthető biztonsági okokból – érzékelhető a lemaradás.. Az Ifsec Global véleménycikkéből szemezgetünk. (tovább…)

Lap teteje