zcr-cover

Vezeték nélküli Polon-Alfa tűzjelző rendszerek

„Ahol a kihívások jönnek, mi ott élünk igazán” – így szól a Polon-Alfa Magyarország Kft. vezérelve, amelyet jól igazolnak a cég által forgalmazott vezeték nélküli megoldások is. Tűzjelző rendszerei megoldást kínálnak olyan körülmények között is, amelyek kizárják a vezetékes eszközök telepítésének lehetőségét. (tovább…)

POLON-ALFA-termeklogo-cover

Folyamatos fejlesztés + széles választék = POLON ALFA

Partneri igényekhez igazodó raktárkészlet és szolgáltatások, projektközpontú szemléletmód – többek között ezek a tényezők biztosítják a Polon-Alfa Magyarország Kft. számára, hogy csúcskategóriás termékeikkel, felhasználóbarát megoldásaikkal egyre nagyobb szeletet hasítsanak ki a hazai biztonságtechnika tortájából. (tovább…)

veno_screenshot-cover

VENO integrációs szoftver: mint pók a háló közepén

Az emberélet, illetve a tárgyi javak megóvása érdekében csupán egy lépést jelent beszerezni és üzembe helyezni a legmodernebb biztonságtechnikai eszközöket, legyen szó kamerarendszerről, behatolás-, vagy éppen tűzjelző rendszerről. A hatékony megelőzést, illetve szükség esetén a lehető leggyorsabb beavatkozást képes biztosítani a Polon-Alfa Magyarország Kft. által forgalmazott integrációs szoftver, a VENO. (tovább…)

IMG_0470_b2-cover

Polon-Alfa POLON 6000: tűzjelzés mesterfokon

A Polon Alfa a felhasználói észrevételekre és igényekre reagálva egyre kifinomultabb és komfortosabb megoldásokat kínál – nyilatkozta portálunknak Mitru Csaba. A lengyel vállalat csúcstermékét bemutatva a Polon-Alfa Magyarország Kft. biztonságtechnikai projektmérnöke beszélt arról is, hogy a Polon 6000 tűzjelző központ milyen megoldásokkal tette folyamatosan egyre hatékonyabbá a tűzjelzést, illetve a szükséges beavatkozást. (tovább…)

Forrás: detektorplusz.hu 

Adaptive Evacuation az Eaton új, épület evakuációs világítási rendszere. Nagyobb biztonság- gyorsabb döntés

A kereskedelmi épületek, beleértve a repülőterek, bevásárlóközpontok, vasútállomások, stadionok, irodák, iskolák, kórházak, egyetemek és ipari telephelyek kiürítése most még gyorsabb és biztonságosabb lehet, hála az Eaton Matrix CGLine+ adaptív biztonsági világítási rendszerének, amely képes módosítani a kijáratmutató piktogramon megjelenő nyíl irányát. (tovább…)

predor-mobilalk-cover

Predor mobilalkalmazás

A magyar fejlesztésű Predor beléptető- és munkaidő-nyilvántartó rendszert korábbi írásainkban már bemutattuk. Az „Enterprise” verzióhoz ingyenes mobilalkalmazást biztosítunk, melynek segítségével bármikor, bárhonnan figyelemmel kísérheti munkavállalói tevékenységeit, cégének biztonságos működését. (tovább…)

Polon-4000-cover

Polon 4000: Régi motoros a tűzjelzésben

Az idei évben több alkalommal volt szerencsénk bemutatni a lengyel POLON ALFA széleskörű tűzjelző portfólió egyes termékeit. Utoljára a POLON ALFA UCS 6000 hő és füstelvezető rendszerrel, illetve az azt vezérlő központok működésével ismerkedhettünk meg. A mai penzumunk a POLON 4000-es központ család lesz. (tovább…)

polon-alfa-6000-tel-borito.

POLON-ALFA UCS-6000 Hő – és Füstelvezető Rendszer Vezérlő Központok tervezése, telepítése

Előző cikkünkben ismerkedtünk meg a rendszerrel, egyúttal áttekintettük mindazokat az elvárásokat, amelyeknek egy korszerű hő és füstelvezető rendszer meg kell feleljen. Megállapíthattuk, hogy a POLON-ALFA UCS-6000 mindezen elvárásokat megbízhatóan teljesíti. Továbbhaladva Mitru Csaba, a forgalmazó Astal Security Technologies Kft tűzjelző projekt menedzsere nyilatkozik tervezési, telepítési kérdésekről. (tovább…)

FK-borito2

A tűzjelzés jövője. (Fórum a video megfigyelőrendszerek jövőjéről.) „ A tűzjelző rendszerektől nem információt várunk, hanem döntést ”

Az előző cikkeinkben szakértő kollégák hozzászólásaival igyekeztünk áttekinteni az IP video megfigyelő rendszerek várható jövőbeni szerepét az elektronikus vagyonvédelem területén Matkó Csaba hozzászólását olvashattuk, most Farkas Károlynak a Schrack Seconet ügyvezetőjének gondolatait olvashatjuk a tűzjelző rendszerek vonatkozásában. (tovább…)

Forrás: Astal Security Technologies Kft

POLON-ALFA UCS 6000 – a korszerű hő- és füstelvezetés szolgálatában

A POLON-ALFA tűzvédelmi termékek már 2014 óta jelen vannak a hazai piacon, a korszerű rendszerek elterjedésének dinamikus növekedése pedig a mai napig töretlen. Cikkünkben a POLON-ALFA UCS 6000 hő- és füstelvezető rendszert mutatjuk be Nagy Attila segítségével, aki az Astal Security Technologies Kft. tűzjelző projekt menedzsere. (tovább…)

POLON-ALFA tűzjelző rendszerek Forrás: Astal Security Kft

POLON-ALFA tűzjelző rendszerek

p>A POLON  ALFA lengyel gyártmányú tűzjelző rendszerek egyre népszerűbbek a magyar piacon is. Széles termékportfólió, magas minőség, öt év garancia. A forgalmazó cég nyilatkozik portálunknak. (tovább…)

Tűzvédelmi szakvizsga távoktatási formában Forrás: tuzvedelmi kepzes.hu

Tűzvédelmi szakvizsga távoktatási formában

Az IP Cam Technologies Kft  örömmel értesíti az érdeklődő szakmai közönséget  arról, hogy új rendszerű, távoktatási formában indítja  tűzvédelmi szakvizsga képzéseit.  A Képzés – továbbképzés valamint vizsga a 45/2011.(XII.07.) BM rendelet alapján kerül lebonyolításra, a tűzvédelem technika számos területét érintően.  

(tovább…)

Fogalmaink a komplex tűzvédelemről 6666++

Szeretnénk hinni abban, hogy a tűzvédelem mindannyiunk számára fontos kérdés.  Amennyiben szeretné segíteni a tűzvédelem területén dolgozó szakemberek munkáját kérjük, töltse ki rövid kérdőívünket.Fogalmaink a komplex tűzvédelemről 6666++ Forrás: http://www.unahealydesign.com/wp-content/uploads/2014/01/blog-logo-design-questionnaire-1200x557.jpg (tovább…)

Biztonság a raktárakban

Biztonság a raktárakban – Videóval a tűz ellen

A raktár a tűzoltó rémálma lehet. Meglehet, a raktártüzek ritkán eredményeznek komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket, a korai tűzérzékelési technológiák hiányosságai és a magas fokú tűzveszély miatt, a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek a helyszínre A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek.

(tovább…)

Gravitációs elvű hő- és füstelvezető rendszerek néhány hibája Forrás: http://www.dmt.de/typo3temp/GB/ad994727e1.jpg

Gravitációs elvű hő- és füstelvezető rendszerek néhány hibája

Az aktív tűzvédelem egyik legfontosabb eleme a hő és füstelvezetés, melynek fő feladata a menekülési útvonalak füstmentessé tétele. A gravitációs elvű rendszerek a biztonsági funkció mellett más feladatok betöltésére is képesek. Például megvalósítható használatukkal az objektum napi szellőztetése is.

(tovább…)

"Students Viet Tran (L) and Seth Robertson with their invention, a sound extinguisher, at the Fairfax Campus. Photo by Alexis Glenn/Creative Services/George Mason University"

Hanggal a tűz ellen, fejlesztési kísérletek a tűzoltás területén

A tűzvédelem kiemelt fontosságú ügy, mivel értékvédelem mellett, életvédelmi funkciókat is betölt. A témához kapcsolódó innovációk ezért megérdemlik a közfigyelmet. A napjainkban alkalmazott oltástechnikai eljárások többsége során az oltóanyagok jelentős károkat okozhatnak. Két amerikai egyetemi hallgató bemutatott egy érdekes oltóanyag nélküli tűzoltó technikát.

(tovább…)

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek - vezeték nélkül!

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek – vezeték nélkül! A vezetékessel versenyképes áron!

Többször is előfordul, hogy kész épületbe szükséges tűzjelző rendszert telepíteni, ahol a vezetékezés esztétikailag nem elfogadható, vagy a helyi körülmények a kábelezést túlzottan költségessé, de akár lehetetlenné teszik. Ezekben az esetekben lehet innovatív és költség hatékony megoldás a rádiós tűzjelző rendszer telepítése. (tovább…)

Rés a pajzson. A tűzvédelmi rendszerek hibái, bevezető gondolatok.

Rés a pajzson. A tűzvédelmi rendszerek hibái, bevezető gondolatok.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/dasl1/securinfo.hu/public_html/wp-content/plugins/linkify-text/linkify-text.php on line 219

„Rés a pajzson” induló cikksorozatunk célja első körben a tűzvédelmi rendszerek tervezése, telepítése kapcsán előforduló típushibák összegyűjtése és egy meghatározott szisztéma szerinti rendszerezése, közreadása. Cikkeinkkel a tervezők, kivitelezők, üzemeltetők, karbantartók munkáját igyekszünk segíteni, egyben reményeink szerint a felhasználók számára is hasznos ismereteket nyújthatunk.

(tovább…)

Pulsar tápegységek

Minőségi Pulsar tápegységek tűzjelző rendszerekhez

Ebben az évben ünnepelte 20. évét a Lengyel Pulsar gyár a biztonságtechnika világában. A biztonság nem közvetlen jelenti a riasztóközpontokat, vagy esetleg a mozgásérzékelőket. Vannak közvetlenül nem látható, de nélkülözhetetlen részei is a vagyonvédelmi rendszereknek, Ilyenek egyebek mellett, a tápegységek is. Az elmúlt évek alatt a Pulsar Európa egyik legelismertebb tápegység gyártójává nőtte ki magát. Az általuk gyártott fémdobozokat, megannyi vagyonvédelmi gyártó címkézi saját név alatt. Kiváló minőség, előremutató ötletek és maximális ügyfél központúság jellemzi.

Hiánypótló termék:

A Cég 20 éves fennállása tiszteletére mondhatjuk, hogy egy evolúciós láncszemet pótolt. A tűzjelző rendszerek piacán nem voltak, illetve csak aranyárban az EN 54 minősítésnek megfelelő, minőségi tápegységek. Persze itt nem arra gondolok, hogy egy normál fehér doboz, benne egy egyszerű tápegység, ami megkapta a minősítést. A minőségi terméket nem a minősítés teszi értékessé, hanem a tudása.

Figyelem! Nem gyártó függő, bármelyik tűzjelző rendszerhez használható!

Ismerkedjünk meg a Pulsar EN54-4 sorozatú, tűzjelző rendszerekhez tervezett tápegységekkel. A színe piros, a súlya tetemes. Ennek oka nem más, mint a 1,2mm vastag masszív fémház valamint a nagyméretű toroid transzformátor. A tápegység tömege a beépíthető akkumulátorok méretével növekszik. Induló licit 2x18Ah. A sorozat XXL-es méretű tagja a rövid „gondolkodás” után befogadja a 2x40Ah akkumulátorokat is. A 13,3kg-os akkumulátorok nélküli önsúly ne tartson vissza senkit. Ne legyen előítéletünk, mert egy kicsit nehéz. Na jó legyen. Ebből nem spóroltak ki semmit. Anyag és tudás tekintettében benne van minden, aminek ott kell lenni. Nézzük, milyen finomsággal lep meg bennünket születésnapján a Pulsar. Az alap, amire építettek, a mikroprocesszor alapú működésvezérlés, amely kiegészül egy toroid transzformátoros tápegységgel. A tervezőknek figyelembe kellett venni az EN54-4, EN12101-10 szigorú előírásait. A gondosan tervezett tápegység hatásfoka 82-84% között mozog. A kimenetek terhelhetősége 2A és 7A között változhatnak, a tápegység típusától függően. A készülék előlapján található információs modul lehet LED szegmens kijelzésű vagy Grafikus LCD modul. Erről lehet leolvasni a működési adatokat, illetve elvégezni a programozást ( bár van ennél kényelmesebb megoldás is, de erről a végén ). Amiben nincs eltérés, az az 5 év garancia.

Pulsar tápegységek en54-4 lcd open

Extra szolgáltatások, de csak kivonatosan.

A Pulsar kiemelten gondoskodik a beépített akkumulátorok hosszú és biztonságos működéséről. Folyamatosan méri az akkumulátorok belső ellenállását, ezzel számolva a töltöttségét és a töltőáram mennyiségét. A töltéshez szükséges áram nem képezi a tápegység kimeneti áramának részét. Ezzel a táp külön gazdálkodik. A kétállapotú töltő feszültség, a tápegység belső hőmérsékletének függvényében módosul. A 20V-ra kalibrált mélykisülés védelem, a hálózati feszültség hosszú távú hiánya esetén, lekapcsolja az akkumulátorokat. Természetesen rendelkezik, folyamatos akku felügyelettel, belső akkutesztelési lehetőséggel, amely akár távolról is elvégezhető. Az összes kimenet minden állapota felügyelt. Méri és ellenőrzi a 230VAC feszültséget. Felügyeli a kimeneti feszültséget és terheléseket. A tápegység összes működési adata, hiba események és egyéb információk a belső memóriában tárolódnak, amely akár 1 évig is naplózza az adatokat. A modern eszközök helyileg vagy távcsatlakozással egyaránt menedzselhetőek. Ez igaz az EN54 sorozatra is. Az ingyenesen letölthető szoftver képes helyileg USB vagy RS485 felületen csatlakozni, illetve a kor elvárásainak megfelelően LAN hálózat vagy WiFi útján.

 pulsar logoNépítélet, szubjektív módon.

Az oldal rövidségére való tekintettel nem lehet mindent felsorolni, de megállapítható, hogy a Pulsar valóban nagyszerű és költséghatékony módon ajándékozta meg a tűztervezőket és kivitelezőket, Hobbit módjára vagyis Ő adott ajándékot a születésnapján. Ráadásul nem is akármilyet. Remélem ez mindenkit tűzbe hoz annyira, hogy jobban megismerje az EN54 sorozatú tápegységeket a Modern Alarm kínálatából.

kapcsolódó cikkek:

Új Bosch tűzjelző termékcsalád – javuló érzékelési teljesítmény

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver 

AVENAR detector 4000 tűzjelző

Új Bosch tűzjelző termékcsalád – javuló érzékelési teljesítmény

A Bosch Security Systems a tűzjelző érzékelők új termékcsaládját vezeti be. A termék új eSMOG tulajdonsága a környezeti elektromágneses körülmények állandó megfigyelését nyújtja, ezáltal egyesíti a páratlan megbízhatóságot a kiemelkedő jelzési teljesítménnyel. Az AVENAR detector 4000 a Bosch már bevált ISP (intelligens jelfeldolgozás – Intelligent Signal Processing) technológiáját alkalmazza, amelynek révén valamennyi szenzoros jelet intelligens algoritmusok dolgoznak fel folyamatosan, neuronális hálózatok használatával.

Dual Ray technológia

Ez a valódi tüzek és a zavaró értékek közötti, kategórián belüli legjobb különbségtételt eredményezi. Az érzékelő család az innovatív Dual Ray technológiával ellátott modelleket is magában foglalja. A Dual Ray két érzékelő LED többszörös hullámhosszait használja a füstrészecskéknek az egyéb zavaró tényezőktől történő megkülönböztetésére. A hamis riasztások körülbelül 30%-át az olyan látható zavaró tényezők okozzák, mint a por, víz, vízpára vagy cigarettafüst. A Dual Ray technológia használatával az e tényezők által okozott hamis riasztások jelentős mértékben csökkenthetők.

eSMOG hibatűrés az elektromágneses szennyezéssel szemben

A modern épületeket egyre nagyobb mértékben látják el komplex műszaki infrastruktúrával. Ez a trend növekvő elektromágneses szennyezési tendenciához vezet, ami bármely telepített elektromos berendezés számára további kihívásokat jelent. Becslések szerint, napjaink hamis riasztásai 20-30%-ának meghatározatlan oka van (BRE tanulmány: „Hamis tűzriadók okai az épületekben – 2014”). Az AVENAR detector 4000-et ezeknek az új felismeréseknek a figyelembe vételével fejlesztettük ki. Az eSMOG tulajdonság az elektromágneses szennyezéssel szemben nyújt hibatűrési képességet, valamint a telepítést végzőt a telepítés helyének kritikus környezeti zavarairól szóló információkkal látja el. Így a rendszerintegrátor számára lehetővé válik, hogy még gyorsabban azonosítsa és kizárja a kritikus feltételeket, ezáltal időt és pénzt takarít meg.

Üzemeltetés és karbantartás során az eSMOG tovább növeli a stabilitási és jelzési teljesítményt az egyes detektorokra eső elektromágneses expozíció folyamatos mérésével és a közép- és hosszú távú átlagértékek számításával. Ezek a küszöbértékek átlépésének előre jelzésére használhatók, még mielőtt a hamis riasztások megtörténhetnének. A kezelő személyzet a tűzjelző központon látja az aktuális EMC értékeket és átlagértékeket. Ez a szolgáltatás érzékelhetően csökkenteni fogja a telepítéshez és a karbantartáshoz szükséges erőfeszítéseket.

Az AVENAR detector 4000 sorozat optikai és duáloptikai, ill. multiszenzoros hő- és kémiai érzékelőket egyaránt tartalmaz. Az új termékcsalád az Essen Security 2014 kiállításon mutatkozott be szeptemberben, a vásárlók számára 2015 januárjától lesz elérhető.

 Forrás: Bosch

Kapcsolódó cikkek:

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver
LSN teszteszköz tűzjelző- és behatolásjelző-rendszerekhez
IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

 

 

Nyomásszabályozott kiáramlás: a Fike ProInert™ szelep előnyei

Nyomásszabályozott kiáramlás: a Fike ProInert™ szelep előnyei

A Fike sok-sok éve már, hogy élen jár az inert gáztechnológia alkalmazásában, és úttörő szerepet játszik a nyomásszabályozott kiáramlással rendelkező inert gázrendszerek fejlesztésében. A Fike által 2003 márciusában kidolgozott, és teljes mértékben a cég saját szabadalmaként megjelenő ProInert szabályozószelep forradalmasította az inert gázrendszerek tervezési filozófiáját, ami a Fike-nak számottevő előnyt biztosított a versenytársakkal szemben a ProInert termékcsalád bevezetése óta eltelt több, mint hét évben. 2003. óta a Fike ProInert rendszereket biztonsággal alkalmazták több ezer, üzemi kockázatok ellen védelmet nyújtó, létfontosságú eszközökben, kritikus folyamatokban, miközben azok biztonságot jelentettek az üzleti működés fennakadásával szemben is.

A  Fike versenytársai oldaláról több próbálkozás is történt  a szabadalommal védett szeleptechnológia lemásolására, jóllehet ezek többsége pusztán addig jutott, hogy egyszerű felcsavarozható szabályozó szerkezetet illesztettek a hagyományos, szabályozatlan inert gázszelepre.
A Fike ProInert szelepet kifejezetten nyomásszabályozó szelepnek tervezték, és ezért az adott célra tökéletesen alkalmas, hatékony konstrukciót kínál jelentős költség-megtakarítási és tervezési előnyökkel.

A Fike ProInert szelep legfőbb előnyei:

 • Állandó, 42 bar értékű nyomás és áramlási sebesség a csövekben
 • Alacsonyabb „csúcs áramlási sebesség”
 • Csökkentett „légző felület”, aminek eredménye a kevesebb nyomáscsökkentő nyílás
 • Kisebb átmérőjű csővezetékek
 • Kisebb névleges nyomású csővezetékekre/szerelvényekre van szükség
 • Victaulic szerelvények alkalmazása lehetséges
 • Egyes gázokkal a versenytársakénál alacsonyabb tervezési koncentráció is megvalósítható, ami kevesebb palackot tesz szükségessé, köszönhetően a FIKE tanúsított oltásvizsgálatának
 • Egyedi, 7,7 méteres sugaras lefedettség az összes 360o-os fúvókából
 • Egyedi, 12,2 méteres sugaras lefedettség az összes 180o-os fúvókából
 • Egyszerű konstrukció, amihez nincs szükség rácsavarozható szabályozó szerkezetekre vagy külső vezérlő elemekre.
 • Teljes mértékben szabadalmazott
 • Tekintélyes alkalmazástörténet és termékmúlt
 • Az UL/FM és LPCB szabványai szerint jóváhagyott rendszerek

Tekintse meg videóinkat: ITT és ITT

A fenti előnyök mindegyike jellemző a standard ProInert termékcsaládra, melynek elemei:

 • 80 literes vagy 140 literes palackok
 • IG-55, IG-541, IG-100 vagy IG-01 inert gázok
 • 200 bar vagy 300 bar nyomás
 • UL/FM vagy LPCB szabványoknak való megfelelés
 • 180o és 360o kivezető fúvókák rendkívül széles kör, ideértve a speciális, szabadalmazott Hush fúvókákat.

Nyomásszabályozott kiáramlás

A szelepek működési alapjainak áttekintése (lásd: az ábrák)

A szelepek működési alapelvének lényege a rendszer nyomásának/áramlásának a szabályozása. Amennyiben a nyomás a beállított értéket meghaladja, a szelep képes a változást észlelni, és korlátozni a kivezető nyíláson keresztüli kiáramlást. Ellenkező esetben, ha a nyomás/áramlás egy beállított pont alá esik, a szelep érzékeli a változást, és fokozza a kivezető nyíláson keresztüli kiáramlást.

 A szelepek működési alapjainak áttekintése

 

ProInert discharge         – ProInert oltási folyamatgörbe
Pressure (bar)               – Nyomás (bar)
Cylinder bar                  – Palacknyomás
Nozzle bar                    – Fúvókanyomás
Flow rate kg/s               – Áramlási sebesség kg/mp
Time (s)                        – Idő (mp)

További Lényeges szempont a Fike ProInert szelep használatakor, hogy miként alakul a működés, ha a kiáramlás a csőhálózat egy zárt részébe történik. Ez a helyzet akkor fordulhat elő, ha a rendszerben választó szelepeket alkalmaznak. Ilyen esetekben vészeseti túlnyomás levezető szelepek kerülnek a rendszerbe, melyek 55 baron nyitnak, ezen kívül, ha a zárt csőrendszerben lévő nyomás eléri a 70 bart, a Proinert szelep magától visszazár. Ha a Fike ProInert szelep bármely esetben zárt csőhálózatra csatlakozik, a szelep automatikusan zár megközelítőleg 70 bar nyomáson.

Nyomásszabályozott kiáramlás

forrás: Pentolt 

kapcsolódó cikkek:

A Proinert2 különleges ipari oltórendszer jobb lett

Gyors, hatékony oltógázzal működő rendszer

Tűzvédelem IP-alapon 

Gondolkodjon előre…

Gondolkodjon előre…

Az emberek sajnos napjainkban sem fordítanak kellő figyelmet biztonságukra. Ebbe beleértendőek a behatolás-, valamint a tűzjelző rendszerek is. Pedig kellő körültekintéssel mindkét területen viszonylag kis ráfordítással sokkal nagyobb károktól tudjuk magunkat megkímélni. Míg első esetben elsődlegesen anyagi javak védelméről van szó, az utóbbi esetében ezen túlmenően még a személyek biztonsága is nagyon fontos szempont.

Egy-egy tűzeset során rövid idő alatt akár pótolhatatlan veszteség is érhet valakit, amennyiben a keletkező tűz kialakulása nem, vagy csak későn történik meg. A keletkezőben lévő tűz jellemzőinek korai érzékelésére szolgálnak, a felújított vagy újonnan épített létesítmények esetében már szinte kötelezőszerűen előírt tűzvédelmi jelzőrendszerek.
A hazai piacon közismert és jól csengő név a GlobalFire. Ez a portugál székhelyű cég immár több mint 20 éve foglalatoskodik tűzjelző rendszerek elemeinek tervezésével és gyártásával. Kínálatában a kisméretű hagyományos rendszerektől kezdődően a közepes, vagy nagyobb méretű analóg-digitális jelzőrendszerek kialakításához szükséges széles termékskála áll rendelkezésre.
Azokban az esetekben, amikor a hagyományos tűzjelzőközpontok által nyújtott tulajdonságok kielégítik az elvárt vagy előírt kívánalmakat, ott kiváló választási lehetőséget nyújtanak a GlobalFire kínálatának részét képező Orion központok. Ezek a hagyományos, zónás kialakítású egységek 2, 4 vagy 8 zónás változatban érhetőek el. Minden egyes zónára 32 darab érzékelő – optikai füst, hő sebesség és hő maximum vagy kombinált – érzékelő, illetve kézi jelzésadó csatlakoztatható.

Orion

Csak hogy tovább taglaljuk a kínálat által nyújtott lehetőségeket, azon felhasználási körülmények között, ahol nincsen szükség két tűzjelző és hibajelző relékimenetre akár a jóval kisebb méretekkel bíró 1 vagy 2 zónás kialakítású Orion Mini központok is megfelelhetnek.

Orion mini

Sőt még egy kis kitérőt megtéve akár az ezen központokra alapozott oltásvezérlő egységek alkalmazásának lehetősége is mindenféleképpen említésre méltó. Ezek a modellek olyan további be- és kimenetekkel is rendelkeznek, melyek alkalmasak az oltórendszer vezérlésére, továbbá az állapotnak felügyeletére is.
Ahol a műszaki előírások már szükségessé teszik a mai kor legelterjedtebb technikai színvonalát képviselő analóg-digitális rendszerek felszerelését ott kerülnek képbe az 1 vagy 2 hurkos kialakítású Junior, vagy az egészen 96 hurokig bővíthető Juno-Net tűzjelzőközpontok.

Juno Net

A két központcsaládnak közös jellemzője az azonos érzékelő típusok és a nagy részben azonos bővítő egységek használatának lehetősége. Sőt az eszközök beállítására, konfigurálására szolgáló menürendszerük is csak minimálisan tér el egymástól.
A különbség igazából abban nyilvánul meg, hogy a kisebb, maximum 2 hurkos Junior központok nem bővíthetőek már tovább, míg nagyobb testvérük, a Juno-Net alközpontok segítségével maximum 96 hurkos rendszerré fejleszthető.
A rendszerek kiépítéshez a már fentebb említett három alapvető érzékelő típus, természetes címezhető kialakításban, használható. Változatos bővítőegységeinek, be- és kimeneti moduljainak segítségével nagyon egyszerűen kialakíthatóak a helyi adottságokhoz leginkább illő vezérlési feladatok is, mint például akár szellőzés vagy füstmentesítés működtetése is. A rendszer rendkívül rugalmas kialakításának másik záloga a hardveres eszközök felhasználói igények és előírások szerinti működtetését biztosító nagyfokú szabadságot nyújtó programozási lehetőség.
Természetesen az ilyen méretű rendszerek esetében ma már nem nélkülözhető a számítógép segítségével végrehajtható konfigurálás sem, mely a szabadon hozzáférhető magyar nyelvű grafikus kezelői felülettel rendelkező program segítségével egyszerűen, könnyen elvégezhető.
Sajnos a korlátozott terjedelem miatt minden, ezekkel az eszközökkel kapcsolatos információ itt nem kerülhetett megemlítésre, pedig sok még említésre érdemes lenne. Amennyiben ez a rövidke ismertető felkeltett érdeklődését, további információkat a GlobelFire termékeit forgalmazó MASCO Kft. munkatársaitól kaphat. Kérem, keressen minket bizalommal.

Forrás: MASCO Kft. 

kapcsolódó cikkek:

Álljon át a digitális oldalra!

Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

ROGER beléptető rendszerek

 

Tűzgátló ajtók forgalmazásába kezdett az ASSA ABLOY

Tűzgátló ajtók forgalmazásába kezdett az ASSA ABLOY

Az ASSA ABLOY Hungary június végétől az anyacég által nemrég felvásárolt horvát Metalind és lengyel Mercor ajtógyártó cégek termékeit forgalmazza hazánkban. A hő- és füstelvezető rendszereket már korábban is kínáló vállalat a tűzgátló ajtók árusításával hazánkban elsőként nyújt komplett megoldást a tűzgátló rendszerek kiépítésére.

A KSH adatai szerint évente átlagosan több mint 25 000 tűzeset történik Magyarországon, ezért egyre szigorúbb szabályozások vonatkoznak az épületek tűzvédelmi rendszereinek kialakítására. A sérülések több mint 80 százalékát nem a lángok és a forróság okozza, hanem a füst és a tűz során keletkező mérgező füstgázok, melyek legtöbbször a tartószerkezet beomlását is előidézik. Ezért kiemelten fontos a megfelelő hő- és füstelvezető rendszer (RWA) kiépítése, amely füstmentes területet biztosít, és segíti az épület gyors kiürítését. A kialakított tűz szakaszhatárokra pedig speciális zárakkal ellátott tűzgátló ajtók beépítése kötelező, melyek meggátolják a lángok továbbterjedését, de lehetővé teszik a napi funkcionális használatot is.

Vasalattól a kártyás beléptető rendszeren át a tűzgátló ajtóig

„Eddig hazánkban csak külön-külön lehetett megoldani a tűzgátló ajtók, a hozzájuk tartozó egyedi zármegoldások és az RWA rendszerek beszerzését és kiépítését, ami jelentősen meghosszabbította és bonyolította egy tűzvédelmi rendszer kiépítését. Ráadásul sok esetben komoly hibaforrás volt, ezért is döntöttünk a tűzgátló ajtók bevezetése és a komplett szolgáltatás kiépítése mellett, mivel így ügyfeleink mindent egy kézből szerezhetnek be” – magyarázta Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Speciális szaktudásuknak köszönhetően az ASSA ABLOY munkatársai a belépési pontok megtervezésében, illetve a megfelelő tűzgátló ajtócsukó, pánikzár vagy akár elektronikus kártyás beléptető rendszer kiválasztásában is segítenek, így a tökéletes megoldáshoz kevesebb egyeztetésre van szükség, és biztos, hogy funkcionálisan a legmegfelelőbb megoldás kerül megvalósításra.

 

Az ASSA ABLOY a nemrég felvásárolt horvát Metalind és lengyel Mercor gyár termékeit forgalmazza, melyek között egyszárnyú, kétszárnyú és tolóajtók, illetve komplett tűzgátló üvegfalak is megtalálhatók. A beltéri, legtöbbször irodaházakba, bevásárlóközpontokba, szállodákba és sportlétesítményekbe gyártott acél tűzgátló ajtókon kívül nagyméretű ipari kapuk is részét képezik az ASSA ABLOY választékának, sőt akár egyedi méretű speciális ajtók is rendelhetők náluk. „Az általunk forgalmazott ajtók mindegyike ÉMI-tanúsítvánnyal rendelkezik, ez igazolja, hogy termékeink megfelelnek a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelményeknek” – tette hozzá Ónody Csaba. A cég új üzletágának elindításához több új taggal is bővítette csapatát.

Tűzgátló ajtók forgalmazásába kezdett az ASSA ABLOY

kapcsolódó cikkek:

Behatolás és robbanásbiztos ablakok

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás 

Proinert2 rendszer

A Proinert2 különleges ipari oltórendszer jobb lett

A Proinert2 rendszer a leginkább környezetbarát oltórendszer, mellyel beépített automatikus gáz tűzoltás megvalósítható. Egészségre ártalmatlan, nem károsítja a védendő berendezéseket, és olcsó a gáz pótlása.

Miért jó választás a PROINERT?

Környezetbarát, mert az alkalmazott oltógáz a légkörünket is alkotó gázokból kerülnek ki, így semmilyen módon nem tesznek kárt a környezetben és nincs ózonkárosító hatása, így nincs atmoszférikus lebomlási idő sem. Nem okoz kárt a berendezésekben, mert a gázok nem lépnek reakcióba semmivel, és nem rakódnak le a védett tárgyakon, berendezéseken.

A palackokat akár távolabb is el lehet helyezni a védett helyiségtől, a hosszabb csővezeték miatt. Az inert oltórendszerek esetében nem kritikus a csővezeték hidraulikai tervezése és megépítése, mert az áramló anyag közömbös a cső ellenállására.

Egy palackcsoportról akár több helyiséget is lehet védeni, úgy, hogy a palackok mennyiségét a legnagyobb térfogatú helyiségre kell számolni, majd pedig választószelepek segítségével a különböző helyiségekbe az azoknak megfelelő számú palack oltóanyagát kell bejuttatni. Ezzel a megoldással költséghatékonyan lehet több területre kiterjeszteni a védelmet.
Olcsó a gáz utánpótlása, ugyanis a legtöbb inert gázt ipari gázokkal foglalkozó szakcégek is képesek utántölteni, nem szükséges egy forrásból vásárolni a gázt. Teljesen biztonságos a bent dolgozó személyzetre, mivel az oltási koncentrációban is marad annyi oxigén a térben, mely az emberek lélegzéséhez tökéletesen elegendő.

Hol alkalmazható?

A Proinert2 oltórendszer tökéletes választás, amennyiben érzékeny elektronikus berendezéseket (tipikusan számítógép szerver terem) kell védeni. Az oltóhatást azzal éri el a rendszer, hogy a védett térbe bejuttatott gáz túlsúlyba kerül a bent lévő oxigénhez képest, lecsökkenti annak koncentrációját a normális 21% körüli értékről 12%-ra. Ilyen körülmények között az égés nem tud folytatódni de, ha valaki nem hagyta volna el a helyiséget, továbbra is tud lélegezni.

Proinert2 rendszerAz oltóanyagként használt gázok (Argon, Nitrogén, CO2) pedig nem lépnek semmilyen reakcióba sem az égéskor felszabaduló gáz gyökökkel, sem pedig a védendő berendezésekkel. Fentiek miatt a rendszer bármilyen berendezés oltására alkalmas, akár a személyzet jelenlétében is.

Miért javasoljuk a Proinert2 rendszer alkalmazását?

A Pronert2-vel újabb előnyökhöz jutnak az ügyfelek. A jelentős újdonság az univerzális szelepekben rejlik, választás a többféle gáz között, és az oltófúvókák bővített köre. A rendszer szíve a Fike szabadalmaztatott nyomáscsökkentő szelepe, mely automatikusan csökkenti az oltóanyag nyomását oltáskor 300 vagy 200 bárról 42 bárra már a palacktól kezdődően, a csöveken át, a fúvókákig. Ezzel komoly megtakarítás érhető el, mert kevesebb palack szükséges, ugyanakkora helyiség alapterületre, továbbá a palackok távolabb is telepíthetők a védett területtől. Mivel a rendszer alacsonyabb nyomáson működik a szokásosnál, kisebb keresztmetszetű cső, kisebb felfüggesztések, kevesebb fúvóka és túlnyomás levezető szükséges. Mindezek alacsonyabb telepítési költséget is jelentenek, mellyel további költségek – akár 60% – takaríthatók meg, más rendszerekhez viszonyítva, és a karbantartás is kevesebb. Az univerzális szelep kézzel és elektronikusan is megbízhatóan működtethető. Az új növelt méretű 360°‑os és 180°‑os oltófúvókák minimális turbulenciát okoznak, megkímélve a védett helyiségben lévő érzékeny berendezéseket. Alacsony zajszint eléréséhez kifejlesztésre került egy hangtompítós fúvóka is. A Proinert2 további egyedülálló előnye, hogy egy szelep akár további 100 szelepet, illetve palackot is indíthat egyszerre. Újdonság még, hogy többféle oltógáz ( IG55 hagyományos Proinert, IG01 Argon, IG100 Nitrogén, és IG541 az Inergen) közül lehet választani a nemzetközi szabványoknak megfelelően, ez nagy rugalmasságot biztosít az ügyfelek számára.

Ajánlott legfontosabb szempontok

 • Szerver terem védelem, mert fel sem merülhet, hogy az oltógáz bármilyen negatív kockázatot jelentene a berendezésekre.
 • Ahol a palackokat távolabb kell elhelyezni a védett tértől, mert a csőhálózat tetszőleges hosszúságú lehet.
 • Amennyiben fontos, hogy az oltógáz 100% természetes gáz legyen.
 • Ha állandó személyzet van a védett térben.

Mely esetben javasolt más oltórendszer használata?

 • Ha korlátozott a hely a palackok számára, inkább FM200 rendszer javasolt, mert ott 1/6 annyi palackra van szükség ugyanakkora tér védelméhez.
 • Olyan anyagok esetében, melyek levegő jelenléte nélkül is képesek oxidálni.
 • Reaktív fémek védelmére, mint lítium, magnézium, titán, cirkónium, uránium, plutónium.
 • Fémhidridek oltására, mint szódium hidrid, lítium alumínium hidrid.
 • Anyagok, melyek képesek önállóan hőt fejleszteni (pl. szerves peroxidok, vagy hidrazin).

Proinert2 rendszer

Javasolt helyek a Proiner2 alkalmazására

 • szerver terem
 • villamos kapcsoló terem
 • UPS
 • művészeti galéria
 • katonai telephely
 • gyógyszerészeti / vegyi labor
 • ipari vezérlő terem
 • archívum
 • muzeális könyvtár.

Forrás: Pentolt

Kapcsolódó cikkek:

Gyors, hatékony oltógázzal működő rendszer

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

Tűzvédelmi felderítő robot

A legújabb londoni felhőkarcoló tűzvédelme

Lap teteje