chip and pin

Bizalmatlanság a chip és pin kód technológiával kapcsolatban

Az amerikai Ponemon intézet kutatása azt igazolja, hogy az érintett területek, ágazatok (kereskedelem, vendéglátás, banki műveletek stb.)  nem bíznak abban, hogy a hagyományos mágneskártyás fizető terminálok CHIP és PIN technológiára cserélése nagyobb biztonságot nyújtana a fogyasztók adataira nézve. A válaszolók ugyan 59 %-a állítja, hogy a CHIP és PIN kódos rendszer fontos előrelépést jelentene a fizetési stratégiájukat érintően, mégis mindössze 53 %-a gondolja, hogy az új technológia  csökkenteni fogja a személyes adatok lopását illetve feltörésük kockázatát.

A növekvő igény a mobil fizetési eszközökre további fenyegetést jelenthet azok számára, akik az IT biztonság, illetve rizikó kezelés és termék fejlesztés területein jártasak, állította közel 750 válaszadó. Az emberek 59 %-a gondolja, hogy az az Apple Pay-hez hasonló megoldások felkelthetik a hackerek érdeklődését is.

Cél a fizetés és a biztonság egyensúlya

Michael Bruemmer az „Experian Consumer Protection” alelnöke szerint döntő szempont a fizetési  módszer  és a biztonság egyensúlyának megteremtése. Olyan megoldások bevezetésére van szükség, amelyek a cégek és magánszemélyek adatait egyaránt védik.  A fogyasztók kényelmét kell előtérbe helyezni, de jelentős figyelmet kell fordítanunk a rendszerek használhatóságára, mivel nem lehet teljes mértékben megelőzni a személyes adatok ellopására irányuló cselekményeket. Az ügyfelek kényelem és elégedettség érzete csak a megfelelő biztonsági szint elérésével teljesíthető.

Bár egyik technológia sem csodaszer, az embereknek nagyobb bizalommal kellene fordulniuk a CHIP és PIN kódos technológiák alkalmazása felé. Az ilyen módszerekkel foglalkozó kutatások területén talán a legmeglepőbb eredmény,  hogy a megkérdezettek a biztonság elé helyezik a kényelmet, annak ellenére hogy a válaszadók 43 %-a az internetes támadásoktól és emellett cégük hírnevének hanyatlásától tart.
chip

Kiemelt szempont az adatvédelem

Az elhíresült adatfeltörések, melyek az elmúlt pár évben amerikaiak millióit érintett, bizonyította, hogy a fogyasztók adatainak védelme mindig is az első számú feladat. Nem kevés  cég azonban még mindig nem a megfelelő módon jár utána az adatok eltulajdonításának. Csak 39 %-uk jelezte, hogy cégük figyelmet fordítana, valamint invesztálna az alkalmazottak adatvédelmi képzésére. Bruemmer hangsúlyozta, hogy nincs kellő együttműködés a kiskereskedők között, ha ehhez hasonló problémába ütköznek. Tapasztalatcserére lenne szükség az internetes fenyegetések és a biztonsági újítások területén. Sajnos jelen helyzetben a cégek az információcserére konkurenciaharcként tekintenek. Márkától és helységtől függetlenül az érintett cégeknek  és  a lakossági felhasználók széles körének  együtt kellene működnie.

Véleménye szerint ez a szolgáltatói terület szűkölködik mind az IT biztonsági, mind a vezető pozíciókban lévő biztonságtechnikai szakemberek tekintetében.

Azonban a kutatás eredménye nem csak negatívumokat mutat, hiszen nem kevesen vannak akik, jó úton haladnak a személyes adatlopások csökkentésében, a veszély elhárításának gyorsításában.  Bruemmer szerint  a cégek egyre tudatosabban ismerik fel, hogy  a biztonság tervezése nélkülözhetetlen,  de az is látható, hogy az új technológiák nem minden biztonsági problémára nyújtanak megnyugtató megoldást.

EREDETI ANGOL SZÖVEG FORRÁSA:
szerző:  Joel Griffin 2015. ápr. 29.
http://www.securityinfowatch.com/article/12069588/payments-industry-not-completely-sold-on-security-of-chip-and-pin-new-ponemon-institute-study-finds

Fordította: Valkó Máté

Irány az IP, a kiskereskedelemben!

Irány az IP, a kiskereskedelemben! Jelentés egy Angol – Észak-Európai felmérésről a kiskereskedelmi szektorban

A hálózati videó rendszerek globális piacvezetője, az Axis Communications által megbízott Kiskereskedelmi Kutatási Központ (KKK) legutóbbi éves felmérése szerint – mely a kiskereskedelemben használt CCTV alkalmazást vizsgálta – 60% fölötti a száma azoknak az Egyesült Királyságbeli kiskereskedőknek, akik a hálózati IP video rendszer kiépítését tervezik a következő három évben, és majdnem harmaduk már ki is építette ezt 2012 óta.

Domináns CCTV használat a kiskereskedelemben.

Az adatok szerint a 278 Egyesült Királyságbeli kereskedőből, akik visszajeleztek – ők összesen 20.350 üzlet tulajdonosai – 92,8%-uk használ jelenleg CCTV-t. Közülük 32% már váltott hálózati IP technológiára – ez 3,2%-os növekedés az előző évhez képest. Ez a tendencia még hangsúlyosabb az észak-európai régióban.  A még mindig analóg biztonsági video rendszert használók 58.5%-a (súlyozott átlag) tervezi, hogy átvált a hálózati IP-re. Ez is 17%-os növekedést mutat 2012 értékeihez képest.

A tanulmány eredményei t nemrégen  a „Kiskereskedelmi csalások”  című műsor keretében mutatták be Leicesterben, ahol a témáról  Atul Rajput, az Axis Communications észak-európai regionális igazgatója, valamint Joshua Barnfield a KKK igazgatója nyilatkozott.

Áttérés analóg CCTV-ről hálózati IP-re

Az eredményekre reagálva Atul hozzáfűzte: „Az analóg CCTV-ről a hálózati IP-re való áttérés továbbra is hatalmas jelentőséggel bír majd a kiskereskedelem számára. Az Egyesült Királyságbeli kiskereskedők többsége (60,3%-a ) tervezi, hogy áttér az IP-re a következő három évben. Ezen cégek több, mint kétharmada (77%) bír 26 és 500 üzlet közötti kiskereskedelmi egységgel. Ebből adódóan nagy valószínűséggel ez lesz a legnagyobb hatással a kiskereskedelmi vagyonvédelemre, míg a digitális felügyelet és a hálózati videó rendszerek mérvadóvá válnak. Hiszem, hogy a hálózati IP-re való áttérés általánossá válik, és többé nem az lesz a kérdés hogy „mi lenne ha”, hanem az, hogy „mikor” kerül befogadásra a technológia.”

CCTV használat a bolti lopások ellen

A tanulmány megállapította, hogy a mai napig a legnagyobb vagyonvédelmi kihívás, mellyel a kiskereskedőknek szembe kell nézniük, a bolti lopás. Közel egy negyed részük – 24,2% – emelte ki a lopások megelőzését és későbbi vizsgálatát, mint fő okot a CCTV használatára. A válaszadók óriási többsége ( 80%) hangsúlyozta a belső és külső lopások megelőzését és a nagyobb biztonságot, mint a CCTV használatának fő hajtóerejét.

Az Egyesült Királyság összegészében él a CCTV nyújtotta előnyökkel, és ez alól a kiskereskedők sem kivételek. A megkérdezettek 22%-a megállapította, hogy a CCTV legfőbb előnye, hogy jelentős mértékben csökkent a lopások száma. A válaszadók 14%-a fontos tényezőnek tartja a hálózati videó rendszereket, mely 40%-os növekedés az előző évhez képest. Ennek köszönhetően látható, hogy a magas képminőség, melyet a hálózati videó rendszerek nyújtanak, kritikus fontosságú a kiskereskedők számára a lopások számának visszaszorításához és a biztonság fejlődéséhez.

Hálózati IP – integrált üzleti alkalmazások lehetősége.

A felmérésben kérdésként merült fel, hogy milyen szempontok szerepelnek még okként, a hálózati digitális megfigyelések alkalmazására  a vagyonvédelmi  felhasználási lehetőségeken túl is. A válaszadók több mint negyede ( 27 %) gondolja úgy, hogy  az „üzleti intelligenciával integrált alkalmazások”  bevezetését jelentősen segíthetik  az hálózati IP megoldások  Ez legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságban és Észak-Európában jellemző.

Főutcára nyíló üzletekből származik a legtöbb kiskereskedelmi  tranzakció és általában ezeknek az üzleteknek a legmagasabb a rezsiköltségük.  Így a költségek csökkentésének szempontja is felértékeli  a megfigyelő rendszerek valós időben történő alkalmazását az üzleten belüli napi működés megfigyelésének lehetőségével. Ez jó példa a hálózati IP hasznosságának bemutatására, hiszen így nem csak a biztonság szintje emelkedik, de a szolgáltatás és az eladások is fejlődhetnek, megtérülő befektetés tehát egy video megfigyelő rendszer.

Irány az IP, a kiskereskedelemben!

A felhő alapú videós rendszerek használata iránt való érdeklődés, mely nem csak a vagyonvédelmi alkalmazásokra irányul, növekszik az Egyesült Királyságbeli kiskereskedők körében. A válaszadók közel fele (49,9%) érdeklődik az ügyfélhívó és áthaladó forgalmat megszámláló rendszerek iránt – melyek új segítői az értékesítésnek és a marketingnek.

A KKK igazgatója, Joshua Bamfield Professzor hozzátette: „A felmérés egyértelműen rávilágít a kiskereskedelmi szektorban meglévő folyamatos IP-alapú kamera rendszerre való átállásra. Ezt a HD minőségű képek, valamint az üzleti célú elemzések lehetősége iránti igény hajtja. Ez az a két terület, ahol az IP rendszerek egyértelmű előnyökkel bírnak a régi technológiákhoz képest.  

Forrás : Detektor International, 2014 NOV/DEC

Válogatta, fordította: Szabó László

POSeidon logo

POSeidon – kasszafelügyelet felsőfokon

A napokban foglalkoztunk portálunkon az áruvédelem aktuális kérdéseivel. Ennek keretében talán a legmegdöbbentőbb megállapítás az volt, hogy napjainkban a kereskedelemben nagyobb károkat okoznak a belső eredetű károkozások, mint a vásárlói lopások. Ezeknek a jelentős százaléka szűrhető ki a fizetési folyamat során a kasszáknál, erre nyújt megoldást a POSeidon intelligens kasszafelügyeleti rendszer

A megoldást a JUSTICE Security Kft 2006-ban fejlesztette ki A POSeidon a kasszáknál történt szándékos vagy gondatlan hibákat szűri ki, úgy hogy a kasszainformációkat a kasszát felügyelő kamera képére keveri. Így a rendszert nézve Real-Time látható, hogy mi történik a kasszánál, és milyen adatok kerülnek be a kasszába. Tehát például, ha egy 10 ezres tételt, az eladó „véletlenül” 1000 forintosként visz be, reménykedve, hogy a nap végén 9000 forinttal gazdagodik, akkor azt a POSeidon rendszert figyelő személy könnyedén kiszúrja.

Csakhogy a rendszer nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy túlmutat az emberi figyelem lehetőségein. Speciális nyomozati moduljával, bármilyen kasszainformációra rá lehet keresni visszamenőleg. Tegyük fel, hogy a pénztáros rájött arra, hogy ha visszáruzik egy terméket, akkor azt nem felügyeli senki. Így titokban fiktív visszárukat csinál, a pénzt pedig elteszi magának. Senki nem jön rá, mi történt. Azonban ha rákeresünk a visszáruzásra a rendszerben, és mellé látjuk a videó felvételt is, hogy se vevő, se termék, csak az eladó és a kasszából kivett pénz, akkor máris érthetővé válik minden.

 POSeidon működési modell

A POSeidon Kasszafelügyeleti Rendszer szinte egyedülálló megoldást kínál a belső elkövetésekből származó leltárhiányra. Felhasználóbarát, bárki könnyedén elsajátíthatja a kezelését, összetett keresési funkciókra képes, statisztikákat készít, és ami a legfontosabb: rendkívül hatékony. Használatával akár az iparág ötödére lehet csökkenteni a leltárhiányt.

Elért eredményei:

Drogériák: 3%-ról 0,5%-ra
Diszkont áruházak: 1,5%-ról 0,3%-ra
Lakberendezési áruházak: 2,5%-ról 0,7%ra
Barkács áruházak: 2%-ról 0,5%-ra

A rendszer hazai sikerén túl nemzetközi karriert is immár magáénak tudhat, hiszen nagy hatékonysággal működtetik Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Románia több kereskedelmi egységében is. 2007-ben az „Év hazai biztonságtechnikai megoldása” díjat, is elnyerte.

Hova tovább?

A POSeidon feladata, hogy a belső elkövetők által okozott, kasszáknál keletkező leltárhiányt meggátolja. Ennek továbbfejlesztési iránya a kosártartalom felügyelete, azaz hogy lehessen tudni pontosan mely termék került a kosárba. Meg lehessen állapítani, hogy üres-e a kosár vagy, hogy éppen mennyi összegnél tart a tartalma.
A kasszafelügyelet hatékonysága érdekében szintén fejlesztés alatt van a termék képi felismerése. Ez azt jelenti, hogy a videó kamera képből szoftveresen felismerhető, mely termékek kerültek a szalagra. Ezzel még nagyobb bizonyosságot adva annak, hogy valóban az a termék került kasszázásra, amit a vásárló meg kívánt venni.
Ezen kívül a megoldás kasszán túli kiterjesztése is folyamatban van. Jelenleg is zajlik a POSeidon tesztelése abból a célból is, hogy a beszállítói oldalon történő felügyeletre is hatékony, korszerű megoldást nyújtson.

kapcsolódó cikkek:

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

 

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

A leltárhiány nem  új keletű fogalom. Amióta az emberek termékekkel kereskednek, azóta vannak, akik megpróbálják jogtalanul eltulajdonítani azokat. Míg régen többnyire brutális törvények elrettentő ereje (pl.: kézlevágás, nyilvános megszégyenítés), valamint a kezdetleges mechanikai eszközök (lakatok, zárak), tartották vissza a tolvajokat a kívánt termék ingyenes megszerzésétől, addig a mai modern korban már egy teljes iparág épült ki a kereskedelmi szektor vagyonvédelmére, az árú és szállítmányvédelemre. Megdöbbentő adat: napjainkban nagyobb károkat okoz a belső eredetű elkövetés a vásárlói lopáskároknál.

Mi az a leltárhiány?

„Leltárhiánynak minősül az értékesítésre, forgalmazásra vagy kezelésre szabályszerűen átadott és átvett anyagban, áruban (leltári készletben) ismeretlen okból keletkezett, a természetes mennyiségi csökkenés és a kezeléssel járó veszteség mértékét meghaladó hiány.”

De mitől vagy még inkább kitől is keletkezik pontosan a leltárhiány?

Négy féle csoportra bonthatjuk a leltárhiányt okozó tényezőket:

  • A külső okokból eredő hiányt a bolti szarkák okozzák, akik jobb esetben kisebb terméket tulajdonítanak el saját felhasználásra. Rosszabb esetben szervezetten tevékenykednek, a nagymennyiségű lopott árut feketén értékesítve.
  • A belső gondatlanságból eredő hiányt a véletlen, figyelmetlenség, vagy a rossz belső szabályozások okozzák. A termék megrongálódik, eladásra alkalmatlan állapotba kerül, vagy leggyakrabban könyvelési hibából rosszul van dokumentálva az áru mozgása. Legtipikusabb példája a beszállításnál történő gondatlanság. Az árut a szállítótól átvevő dolgozó, hanyagul végzi munkáját. A precíz számolás helyett, felületesen veszi át a termékeket. Így ha valami benn maradt a logisztikai központban, akkor azt ott kiszállítottnak, az üzletben pedig  megérkezettnek számítják, amely így később  ismeretlen eredetű leltárhiánynak lesz könyvelve.
  • A belső szándékos okokból eredő hiány tabu téma, holott a dolgozói visszaélés nagyon is gyakori. Érthető, hogy az érintettek ügyelnek rá, hogy az ilyen eset ne kapjon visszhangot. Ezek döntő hányada a kasszánál történik, ahol pénzzel és a kasszaműveletekkel lehet manipulálni. Így a dolgozó jogtalanul tulajdonítja el a kiskereskedés bevételének egy részét.

A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

  • A leltárhiány legsúlyosabb formája, amikor a tolvajt belső munkatárs segíti: ez a külső- és belső szándékos visszaélés. Tipikus példa erre, amikor a család egyik tagja a kasszában ül, a másik pedig „ingyen” viszi ki a terméket; vagy amikor lefizetik a vagyonőrt, hogy kapcsolja ki az áruvédelmi kaput, amíg a telepakolt szatyrot kiviszik; vagy pl. amikor éjszaka a kamionsofőr beszállításkor a rámpa mellé rakja az árut, hogy később a cinkostársa elvigye onnan.
A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem

Forrás: Global RetailTheftBarometer 2012-2013

A Global RetailTheftBarometer évenkénti statisztikát készít a leltárhiányról és annak okairól, a világ minden tájáról vett mintával. A fenti ábrából látszik, hogy míg a külső elkövetés (bolti lopás) átlagosan 40-45% körül mozog az országokban, úgy a belső okokból eredő leltárhiány (dolgozói lopás, beszállítói csalás, egyéb nem szándékos hibák) 55-60%-ra tehető. Ezek az arányok Magyarországon is megfigyelhetőek, a 2010-es GRTB tanulmány szerint 44:56% -os arányban a belső elkövetések vezetnek. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy ezek a statisztikák nem tükrözik teljes körűen a valóságot, mert csak a kereskedelmi üzletek bevallási adatain alapszanak. Viszont ki szereti bevallani, hogy a saját maga által kiválasztott alkalmazottai  folyamatosan meglopják? Így ezek a hivatalos statisztikai adatok  és döntően a belső elkövetések száma vonatkozásában vélhetően szépítenek, azaz az érintettek által még felvállalható kimutatást közölnek.

Hogyan tehetjük ismertté az ismeretlent?

Míg a kiskereskedelmi üzletek komplex vagyonvédelmében egyes elemek állandóak, csak egy egyszeri optimális beállítást, majd annak a rendszeres felülvizsgálatát igényelik (élőerős őrzés, rezsim szabályok), addig a technika folyamatos fejlődése biztosítja az ismeretlen eredetű leltárhiány felderítésének lehetőségét és annak minimalizálását.  Szerencsére napjainkban már nem csak a CCTV előtt ülő szemfüles vagyonőrre, valamint az áruvédelmi kapu mellett rendületlenül álló kollegájára lehet támaszkodni. Ennek ellenére sajnos a legtöbb kiskereskedésben csak ezekkel az elemekkel lehet találkozni. 

De miért is nem elég ez?

A zárt láncú videokamera rendszer teljesen megfelelő arra, hogy az üzletbe betérő gyanús személyeket operatív módon, nyomon lehessen követni, majd amikor a zsebébe rejtett termékkel túlhalad a kasszán, a felvétel alapján felelősségre lehessen vonni. Ma már IP kamerák széleskörű kínálata  ad lehetőséget a nagyfelbontású megfigyelésre; az úgynevezett „fisheye” kamerák pedig akár 3-4 kamerát is tudnak helyettesíteni egyszerre 360 fokos látószögükkel.
A Leltárhiány ellenszere: áruvédelem 
A különböző technológiákon alapuló áruvédelmi kapuk (EMS, RFID, stb.) pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy az etikettel, címkével felszerelt terméket eltulajdonító személyeknél kifele menet hang- és fényjelzést adjanak, így a vagyonőr minden előzetes információ nélkül meg tudja gátolni a termék kijutását.

Árúvédelmi kapu

Léteznek újabban olyan megoldások is, melyek a terméket egy apró, szabad szemmel észrevehetetlen hitelesített azonosítószámmal látják el. Így ha a termék utólagosan illegális formában előkerül, könnyen beazonosítható, hogy honnan és mikor tulajdonították el. Ez mind hasznos, viszont ezek csak a külső elkövetésre fókuszálnak. Arra a bizonyos 40-45%-ra. És hogy a maradék 55-60% belső elkövetéssel ki foglalkozik? Többnyire senki.

Mi a megoldás?

A legkézenfekvőbb a gondos kiválasztás, mind a dolgozók, mind a beszállítók terén. Azonban rengetek időt és munkát igényelne minden egyes eladót átvilágítani, hogy tökéletesen megbízható, precíz és motivált legyen. Ez szinte lehetetlen. Szükséges tehát olyan technikákat bevezetni amelyek döntően a belső károkozások kiszűrésére, itt is a pénztári műveletek pontosabb és folyamatos követésére alkalmasak.

Talán a legsikeresebb itthoni intelligens kasszafelügyeleti rendszer rendszert 2006 -ban fejlesztették ki. Az úttörő módszer lényege, hogy a kasszáknál történt szándékos vagy gondatlan hibákat szűri ki, mégpedig olyan módon, hogy az alkalmazás a kasszainformációkat a kasszát felügyelő kamera képére keveri. Így a rendszert nézve Real-Time látható, hogy mi történik a kasszánál, és milyen adatok kerülnek be a kasszába. Tehát például, ha egy 10 ezres tételt, az eladó „véletlenül” 1000 forintosként visz be, reménykedve, hogy a nap végén 9000 forinttal gazdagodik, akkor azt a rendszert figyelő személy könnyedén kiszúrja. További előnye, hogy Speciális nyomozati moduljával, bármilyen kasszainformációra rá lehet keresni visszamenőleg is, hiszen a képi és a hozzátartozó kasszaműveleti adatok archiválva is rendelkezésre állnak.  

kapcsolódó cikk:

 

POSeidon – kasszafelügyelet felsőfokon

 

Lap teteje