Korszerű távfelügyeleti megoldások.

Korszerű távfelügyeleti megoldások. Beszámoló a Novosec és a TELL szakmai napjáról.

Június 9.- én tartotta a  NovoSec Kft. és partnere a TELL, hagyományos szakmai napját, ahol a TELL cégcsoport távfelügyeleti rendszereinek technológiai innovációi kerültek bemutatásra. Napjainkra az okos telefonok, tabletek és a különböző biztonságtechnikai megoldások összefonódásának a periódusát éljük. Cél a minél hatékonyabb és több irányú felhasználást lehetővé tevő távfelügyelet.

A megnyitót dr. Bedekovits László (rendezvény házigazdája), Thuróczy Géza (NovoSec Kft.) és Tóth Zoltán (Telenor) tartották.

A hatékonyabb kommunikáció érdekében

Első előadóként Kónya Sándor az  univerzális kommunikátort, az IP Bridge II-t mutatta be. A technika  távfelügyeleti és magáncélú megoldásokra egyaránt használható.. Nagy előnye, hogy az eszközben webes felület található. Lehetőség nyílik az IP kamerák által rögzített képek küldésére e-mailben, de akár élő kép figyelésére is, egy URL link továbbításával, TMS távfelügyeleten keresztül. Újdonságként jelenik meg a távoli modulok összerendelése, amivel távoli soros adat kommunikáció vagy távoli vezérlés valósítható meg. A termék összesen hat változatban jelenik meg.

Minden távfelügyelet szíve

Szarka Szilveszter előadásában több újdonságról is szó esett. A sort az OTSZ előírásainak megfelelő átjelző vevőegységgel a TELLMon-nal nyitotta. Ez egy kisméretű egység, mely fix IP címmel rendelkezik, ezzel erősítve az adatbiztonságot. Linux operációs rendszert használ, a rendszer stabilitásának érdekében. Előnye, hogy hűtésepasszív, ezért nem tartalmaz mozgó alkatrészeket.  A Dualcom tűzjelző kommunikátor két hálózat egyidejű kezelésére képes. Ezt két SIM-kártya használatával valósítja meg. Hat kimenettel és hat bemenettel rendelkezik, többek között az akkumulátorok energiaszintjéről is szolgáltat információt.  Az Alarm Messenger a távfelügyeletet ellátók munkáját könnyíti meg, minimális operációs rendszer követelménye az Android 4.0. Az előzőekben ismertetett TELLMon szerverhez kapcsolódik, az adattovábbítás gyorsításának céljából a Google Drive-al szinkronizál. Említésre méltó tulajdonsága, hogy a műszaki elhárítás és riasztás jelzései külön megfigyelő állomásra is átjelezhetők.

A gépjárműs bevetés innovációi

A TMS távfelügyeleti rendszer újításait Kardos István mutatta be. Ezzel a szisztémával lehetőség nyílik élőerős védelem esetén gépjárműs bevetés irányításra és járműfelügyeletre (Easy Track). A rendszerbe integráltan működő IP Bridge interface segítségével pontosan látható a riasztás helyszíne, emellett információt is szolgáltat a járműről. Az ügyfél adat állapota ellenőrizhetővé válik és a riasztási adatok beküldése, naplózása automatizált. A megfigyelő központban lehetőség nyílik élő kép követésére (rögzítésére nem) videó URL továbbításával. További újítás az OKF rendszerhez való kapcsolódást biztosító interfész, amin keresztül a felügyeletek képesek a rövidesen hatályba lépő szabályozás szerinti tűzátjelzésre.

A TELL további fejlesztéseit Bálintfy Ferenc ismertette. A TELL Gate Controll Pro egy smart megoldás, mobilinternet alapú univerzális távvezérlő elektromos kapukhoz és sorompókhoz. Csak néhány a felsorolható előnyök közül: kapucsengő jelzése és IP kamera átjelzése telefonra, eseménylista és riportok küldése, tíz féle automatikus nyitás beállítás.  A  Pager 7 és Pager 9 újgenerációs átjelző eszközök esetében is fontos szerepet játszanak az okos telefonok, tabletek stb., egy egységes aplikáció segítségével akár több eszközt is felügyelhetünk egyidőben. A Pager 9 extráinak egy része hardveres jellegű, mint például a 3G kommunikáció, digitális hangkezelés, RFID, NFC és iButton eszközök, intelligens akkumulátor töltés és monitorozás, stb.

A megbízhatóbb szállítmányozás érdekében

A szállítmányozás megbízhatóbbá tétele is célkitűzés volt a cég számára. Erre a feladatra egy GPS technológiát használó távfelügyeleti flottamenedzsment rendszert dolgoztak ki, melynek funkciói saját fejlesztésűek. A rendszerbe integráltan működik a TMS felügyeleti szoftver és Google térkép. Alkalmas Raktárak, teherszállítás, munkagépek, személygépkocsik monitorozására. A megoldást Dr. Bedekovics László mutatta be.

Szakály Tamás által ismertetett eszköz egy automata riasztás kezelő és segélyhívó rendszer volt, hétköznapi nyelven: „Pánik gomb”. Jelzés esetén akusztikus és vizuális visszajelzést biztosít a jelzést leadó számára.

A következőkben Horváth Ferenc, az OKF munkatársa számolt be az Országos Tűzátjelzést Fogadó Központ elindításáról és a csatlakozáshoz szükséges feltételekről. A regisztráló felek szerződésben elfogadják, hogy az általuk küldött jelzés egyenértékű a tűzjelzéssel.

Összegezve a hallottakat elmondható, hogy a biztonságtechnikai termékek és szolgáltatások is sokkal komplexebbé, megbízhatóbbá tehetők az okos technológiák használatával. Ez az irány még sok innovációt és kiaknázatlan lehetőséget rejt magában.

 

Összállította: Kovács Gergő Péter  Óbudai Egyetem

Kapcsolódó cikkek:

Új olcsó és minőségi LED reflektorok a Videosec-től

Korszerű hazai tápegységek a Novosec-nél

Kapuvezérlés határok nélkül

 

Kapuvezérlés határok nélkül

Kapuvezérlés határok nélkül

A modern kor embere egyre inkább intelligens vezérlések között érzi jól magát. Ezt az igényt már a lakókörnyezet külső rétegében is ki lehet elégíteni. A kertkapunak, garázsbejárónak vagy társasházi lépcsőházak bejáratainak GSM alapú ingyenes vezérlésére a TELL két terméke, a Gate Control 20 és Gate Control 1000 lehetőséget nyújt.

A Gate 20 és Gate 1000 használatával akár egy szomszédos országból is nyitni lehet a balatoni hétvégi ház kapuját biztonságosan, miközben az okos telefonunkon keresztül meggyőződhetünk arról is, hogy az objektumba felszerelt kamerák kinek az érkezését rögzítik. Ezen felül a Gate 1000 segítségével nagyobb objektumok kapuvezérlését egyszerűen és nyitási-esemény dokumentálhatóan tudjuk megoldani ingyenesen, akár 1000 felhasználóig is. Mindezen felül a GSM rendszerek titkosítási és azonosítási kódjai, amik például a hívó fél telefonszámához köthetőek, legalább akkora biztonságot adnak, mint az ugrókódos távirányítók.

Gate Control 20 legfontosabb műszaki paraméterei:

 • 2 relé vezérlése ingyenes hívással
 • SMS küldés 2 NO/NC kontaktus bemenetről
 • programozható SMS-ben, 20 felhasználó (telefonszám) felvételére van lehetőség
 • nagyméretű eseménymemóriával rendelkezik (akár 2000 esemény)
 • az eseménynapló távolról is letölthető

 • tápfeszültség igénye – 9-30V AC/DC

Egyéb funkciói közül kiemelendő, hogy képes érzékelni a nyitva maradt kaput vagy a fotocella letakarását és ezekről is SMS-t küld felhasználójának. Kistestvéréhez képest a Gate Control 1000 esetében már 4 kontaktus bemenetről van lehetőség SMS-küldésre és akár 1000 felhasználó is felvehető.  Ezeken kívül a Gate Control 1000 valamennyi fenti paramétere megegyezik a Gate Control 20-éval.

Termékek részletesebb leírása:

Gate Control 20 
Gate Control 1000

Forrás: Novosec Security Kft.

Kapuvezérlés határok nélkül

Kapcsolódó cikkek:

GSM-alapú kommunikátorok

Üres épületek védelme

Távfelügyeleti megoldások 4. – A rádiós rendszer kialakítása

T.E.L.L. kommunikátorok

GSM-alapú kommunikátorok

 

A debreceni székhelyű T.E.L.L. Software Hungária Kft. lassan két évtizede gyárt a biztonságtechnika hazai és nemzetközi piacaira GSM-alapú kommunikátor készülékeket.

Termékei közül is a leginkább keresett kommunikátorok a kontaktus vezérelt eszközök közül kerülnek ki. Hiszen ezekkel az eszközökkel lehet legjobban és a legegyszerűbben megfelelni a megrendelők igényeinek abban az esetben, ha egyszerű telefonos vagy SMS hívásos kontaktusvezérelt eseményátjelzésről van szó.
A T.E.L.L. kontaktusátjelzői a több mint 10 éves fejlődésük során egy sor technikai paraméterrel bővültek az alapfunkciójukon felül. Ilyen fejlesztések voltak például: több kontaktusvezérelt bemenet figyelése átjelzéssel (akár 28 a Procom GSM esetében), relés kimenetek megjelenése a visszavezérelhetőség érdekében, kapuvezérlési funkció, távfelügyeletei központok kapcsoltvonali vevője felé is küldhető riasztási események funkciója, életjelfigyelés küldése távfelügyeletek számára stb.

Jelen cikkünk keretein belül két akciós árú termékünkkel szeretnénk megismertetni az olvasót.

Compact GSM II a „kistestvér”

A T.E.L.L. kommunikátorok legkeresettebb darabjának a Compact GSM-modulnak továbbfejlesztett változata, amely két bemenettel – ebből egy opcionálisan hőmérő bemenet – és két kimenettel rendelkezik.

Főbb jellemzők

 • GSM-kommunikáció
 • 2 NO/NC kontaktus bemenet
 • 2 NO relé kimenet
 • Hőmérséklet érzékelő (easyTEMP) csatlakoztatási lehetőség
 • programozás szoftverrel USB-n, modemes kapcsolaton keresztül és SMS-ben

Alkalmazási terület

 • riasztóközpontok kommunikációs-modulja
 • kapcsolók állapotának jelzése hívással és SMS-sel
 • távolsági relévezérlés, ingyenes kapunyitó funkció
 • opcionális hőmérsékletmérés és vezérlési funkció

Üzemeltetési opciók

 • beszédhívás 4 telefonszámra beépített sziréna hanggal vagy rögzíthető hangüzenettel (2 × 6 sec)
 • SMS küldés 4 telefonszámra beállítható szöveggel
 • jelentés távfelügyeletre Contact-ID formátumban
 • események:
  – riasztás a 2 bemenetről
  – hőmérséklet-határérték riasztások (opcionális)
  – hőmérséklet-érzékelő felügyelet (opcionális)
  – alacsony tápfeszültség jelzése
  – periodikus tesztjelentés
 • relé kimenet vezérlése (monostabil/bistabil):
  – bemeneti esemény által
  – ingyenes telefonhívással
  – hőmérsékleti esemény által (opcionális)
 • állítható bemeneti érzékenység
 • autóriasztó-illesztés (szabályos ütemben érkező impulzusok figyelése)
 • a bejövő SMS-ek továbbítása (feltöltőkártya egyenleginformáció stb.)

GSM Pager3 Z6 a „nagytestvér”

A T.E.L.L. Pager-modulok harmadik generációja egy 6 bemenetel és 1 kimenettel rendelkező eszköz, amelynek specialitása, hogy akár mini riasztóközpontként is tud működni.

T.E.L.L. kommunikátorok

Főbb jellemzők

 • GSM-kommunikáció
 • 6 konfigurálható NO/NC zónabemenet
 • 1 NO relé kimenet: esemény által és távolról is vezérelhető
 • relé vezérlés ingyenes hívással (kapunyitó funkció)
 • önálló riasztó funkció (élesítés, hatástalanítás, ki- és belépési késleltetés, 24 h zónák, bemeneti érzékenység állítás)
 • 4 felhasználói telefonszám és 2 távfelügyeleti a riasztások továbbítására
 • tetszőlegesen konfigurálható Contact ID-kód minden bemenethez és saját eseményhez
 • riasztások továbbítása SMS-ben és hívással a felhasználóknak
 • konfigurálható – legfeljebb 160 karakteres – SMS a riasztások továbbítására
 • 8 × 8 mp rögzíthető hangüzenet és beépített szirénahang a riasztási hívások továbbítására
 • nyugtázási és hívószám azonosítási beállítások
 • konfigurálható élesítési/hatástalanítási módok, tesztjelentés, riasztáskorlátozás
 • tápfeszültség-figyelés (akkumulátor)
 • programozás: USB-n keresztül és GSM adathívással

 

Szarka Szilveszter, TELL üzletágvezető, Novosec Security Kft.

Forrás: Novosec

 

 

 

Üres épületek védelme, Chris Goode (Kép: ifsecglobal.com)

Üres épületek védelme

Az üres ingatlanok számának drasztikus emelkedése és az ehhez kapcsolódó kockázatok miatt egyre több a bűncselekmény ezen a területen. Ez, például a fémlopás, az ingatlan jogtalan elfoglalása, gyújtogatás és vandalizmus vezette a biztosítótársaságokat arra, hogy az üres ingatlanokat magas a kockázatúnak tartsák.

 

Ma már a biztosítók szokásos eljárása az üres helyiségek biztosítási összegének meghatározásakor, hogy a tulajdonosnak bizonyítania kell, megtesz minden tőle telhetőt, hogy védje és felügyelje az adott üresen álló ingatlant – tájékoztat Chris Goode az ifsecglobal.com oldalon megjelent írásában. Ennek keretében a tulajdonos értékelje az ingatlan kockázatait, és mutassa be, melyek a biztonságot célzó védelmi intézkedések.

Óvintézkedések

Az elhagyottan álló ingatlan esetében megvannak a szokásos óvintézkedések. Először is ki kell kapcsolni a közművek egy részét, le kell kapcsolni a vizet, a gázt, szükséges a levélszekrényeket eltömíteni. Minden hulladékot és a szabadon lévő éghető anyagokat el kell távolítani az épületből és a környezetéből. Viszont meg kell tartani a behatolásjelző, a tűzjelző és az esetleges videomegfigyelő rendszer szükséges részét. Mindemellett fontos a rendszeres helyszíni ellenőrzés.

Ellenőrzések

A kockázat mértékétől függően több módja is van az épületek ellenőrzésének. A biztosítótársaságok az ingatlanok rendszeres ellenőrzésére normál esetben 7 vagy 14 napot írnak elő Az ellenőrzéseket általában mindenre kiterjesztve, helyiségről helyiségre kell elvégezni. Ezekről az ellenőrzésekről pedig a dátum és az idő feltüntetésével jelentést kell készíteni, bizonyítani, hogy az ellenőrzést valóban elvégezték. Csökkenti az ingatlantulajdonos költségét, hogy az ellenőrzések során leolvashatják a még működő közműórák állását, így nem kell átalányt fizetni, amelyet esetleg még akkor állapítottak meg, amikor használták a helyiségeket.

Biztonsági megoldások

Ahol fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség, a környéken lakók aggályai miatt a piac kezd elmozdulni jól látható biztonsági intézkedések – rácsok, vasajtók – irányából, mivel ezek fölhívják a figyelmet arra, hogy az ingatlan üres. Ma már egyre gyakrabban alkalmaznak elektronikus biztonsági megoldásokat, mint például vezeték nélküli behatolásjelző és tűzjelző rendszereket, mindezeket hatékony távfelügyelettel kiegészítve.
A modern vezeték nélküli riasztórendszer képeket is készít, és továbbítja azokat a távfelügyeletre, ahol jól képzett szakemberek fogadják a riasztást, és teszik meg a szükséges lépéseket, riasztva a biztonsági szolgálat embereit. Ez a szolgáltatás nem csak költséghatékony eszköze a biztonságnak a nap 24 órájában, de segíti a téves riasztások minimálisra csökkentését.

Chris Goode úgy látja, hogy a következő néhány évben egyre több és több elektronikus biztonsági berendezés támogatja az üresen álló ingatlanok kezelését és védelmét, növelve annak értékét és ezzel együtt az értékesítésének lehetőségét.

 Chris Goode (Kép: ifsecglobal.com)

Chris Goode, Mitie Total Security Management 

Forrás: ifsecglobal.com

Az év telepítése az Ifsecen: a Londoni Olimpia vitorlásversenyeinek térfigyelő rendszere (www.yachtsandyachting.co.uk)

Az év telepítése az Ifsecen: a Londoni Olimpia vitorlásversenye

Az év telepítése címet az Ifsecen a Quadrant Security Group (QSG) nyerte el. A cég az ideiglenesen telepített térfigyelő rendszerrel a Dorseti Rendőrség munkáját segítette a 2012-es Londoni Olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén Weymouth-ban és Portlandban.

Az olimpia vitorlásversenyein a nézők és versenyzők biztonságára a Dorseti Rendőrségnek kellett felügyelnie. Eredetileg a Synectics Synergy térfigyelő rendszere segítette a rendőrség munkáját, ez azonban kevés lett volna az olimpia biztosítására. Ezért azután olyan megoldást kerestek, amely ideiglenesen, a versenyek idejére kiegészíti a meglévő térfigyelő rendszert úgy, hogy megfeleljen a megnőtt igényeknek is. Mindezt pedig alacsony költségvetésből kellett kialakítani. Feltétel volt még, hogy a rendszer ne legyen káros hatással a környezetre, ugyanakkor a telepített eszközök elviseljék a sós, tengeri levegőt.

 

A Quadrant Security Group az UK Broadband internetszolgáltatóval közösen hozta létre a hatékony és viszonylag olcsó térfigyelő megoldást. Tekintettel a gyenge fényviszonyokra többféle kamerát és hőkamerát telepített a QSG, így például:

 • Oculus ütésálló PTZ-kamerát
 • Synectics közepes és hosszú hatótávolságú PTZ-kamerát
 • Orbis újra telepíthető PTZ-kamerák
 • FLIR Gyro hajóra telepíthető kamerát, amelyet merev, felfújható csónakra telepítettek.

A kapcsolatot a kamerák és a rögzítők, kódolók, dekódolók között vezeték nélküli hálózaton oldották meg, amelyet az UK Broadband szélessávú internetszolgáltató biztosított a térfigyelő rendszerhez.

A Dorseti Rendőrség elégedett volt a telepítő cég munkájával, a kiépített térfigyelő rendszerrel, amelynek hatékonyságát a most elnyert Ifsec & Firex-díj is igazolja.

Forrás: Quadrant Security Group

Az Ifsec & Firex-díj többi nyertese

Az év telepítése az Ifsecen: a Londoni Olimpia vitorlásversenyeinek térfigyelő rendszere (goc2012.culture.gov.uk)

A rádiós rendszer kialakítása

Távfelügyeleti megoldások 4. – A rádiós rendszer kialakítása

 

A távfelügyeleti átjelzésben alkalmazott Diracom rádiós rendszer megoldást nyújt számos távfelügyeleti kommunikációs problémára.

A rádiós rendszer kialakítása

A jelzés átviteléhez a védett objektumban egy rádióadót kell felszerelni. A rádióadó a riasztóközponthoz a központ szabványos telefoninterfészén keresztül kapcsolódik. Ez az interfész a riasztóközpont része. Ha tetszik, ha nem ezt a telepítéskor megvesszük, mivel nem választható le a központi egységről. Előnye, hogy ezen az interfészen keresztül bármilyen szabványos telefonkommunikációval rendelkező riasztóközponthoz csatlakoztatható a rádióadó. A riasztóberendezés ezen a periférián keresztül küldi el a jelzéseket a rádióadó számára. A rádióadó a jelzések vétele után azt megfelelően titkosítja, és továbbítja a központ felé.

Titkosítás

Vajon miért is van szükség a titkosításra? Nem teljesen mindegy, hogy az éterben keringő információ kihez kerül? Hiszen az adatátvitel során csak egy darab négy számjegyű kód reprezentálja az ügyfelet. Ebből elég nehéz kitalálni, hogy ki is az illető. De sajnos ez nem elég. Magyarországon néhány elavult rádiós rendszer olyan kódolást alkalmaz, amely közkézen forog, egyszerűen megfejthető, és rosszakaratú zavartatásra alkalmazva, könnyen utánozható. (Már előfordult hazánkban, hogy a konkurens szolgáltató küldözgetett téves riasztásokat, ezáltal szinte ellehetetlenítette a másik szolgáltatót.) Ezért elengedhetetlen, hogy a kódolás ne legyen megfejthető és reprodukálható.

Rádióháló

A másik nagyon fontos szempont az adat eljuttatásához használt rádióháló kialakítása. A vagyonvédelemben az alacsonyabb beruházási költségek miatt tipikusan a szimplex rádiós rendszerek terjedtek el. Így azután a végponti egységek (ügyfélrádiók) a továbbítandó adatot beállítástól függően néhányszor megismétlik. A központ megfelelő földrajzi elhelyezkedés esetén veszi a jelzéseket. Ha a távolság túl nagy vagy tereptárgyak nehezítik a kommunikációt (az alkalmazott frekvencia tartomány a 440–450 MHz közötti sáv, terjedése egyenes vonalú, hasonlóan a fény terjedéséhez), akkor átjátszó állomásokat alkalmaznak a jelzés továbbítására. Ezek szintén szimplex ismétlők, adott számban ismétlik a vett eseményt.
Az itt bemutatott Diracom rendszer ügyfélvégpontjai ugyan szimplex rendszerűek (csak adóberendezést tartalmaznak), az átjátszó hálózat azonban intelligens, félduplex rendszerű. Ez pedig forradalmian új megoldás a vagyonvédelmi rádiókommunikáció területén.
A vett jelzést

 • az átjátszó állomás átkódolja,
 • hozzá teszi saját azonosítóját,
 • majd a frekvenciasávot figyelve szabad időrésben továbbítja az a központ felé.

 

Ha a központ vesz egy jelzést, akkor úgynevezett nyugta protokollt küld. Ez azt jelenti, hogy: vettem ezt az adatot, az átjátszó állomásoknak szükségtelen megismételni azt. Ezzel a módszerrel a felesleges ismétlések száma kiküszöbölhető. Nagyobb rendszer esetén, ami több átjátszó állomást is tartalmaz, az átviteli utak tervezése során megfelelő redundanciát betervezve, a rendszer átvitele véletlenszerűen (sztochasztikusan) alakul ki a pillanatnyi terhelés függvényében.

Diracom rádióháló elvi kialakítása (N darab vételi pont, N + 1, N + 2, …, N + n rádiócella)

A rádióháló kialakítása méhsejtszerű, döntő vezérelv az egyes cellák vételi fedettsége. Fontos szempont, hogy egy ügyfél lehetőleg két cellát „lásson”, így megfelelő redundancia keletkezik a rendszerben. A jel terjedése mindig a magasabb sorszámú cellától az alacsonyabb felé történik.

A rádiós rendszer kialakítása

A szolgáltatási területek meghatározása is ennek a cellarendszernek a kialakítása után történik, a vázlat alapján tervezhető a rádiócellák száma, prioritási sorrendje

Ennek az elvnek az alkalmazásával nagyon nagy ügyfélállomány kezelhető egyetlen frekvencián. Jelenleg a legnagyobb ilyen rendszer körülbelül 4 ezer előfizetőt kezel egyetlen frekvencián.

Kétirányú rádiós gerinchálózat

A kétirányú rádiós gerinchálózat más lehetőségeket is biztosít. A legfontosabb a távprogramozás. A felügyeleti központon keresztül a rádióháló átjátszó állomásainak beállítási paraméterei ellenőrizhetők és módosíthatók. Ezzel jelentős időt lehet megtakarítani a rendszerbővítések során szükségessé váló átprogramozással. Gondoljunk bele, hogy például egy Budapest nagyságú területen mennyi idő kell a húsz átjátszót tartalmazó hálózat bejárására.
Megfelelő számú átjátszóállomás alkalmazásával a terhelés optimalizálható, a rendszer kellő tartalékolással rendelkezik, így a hibatűrés is tervezhető, például a villámcsapás miatt kieső átjátszó mellett is üzemképes marad a rendszer. Az itt bemutatott rendszer a Diracom Kft. által forgalmazott rádiós távfelügyeletet.

A rádiós végpontok kialakítása

Tipikus probléma, hogy a rádióadót nem lehet mindig optimális módon telepíteni. Ha a riasztó központ a pincébe kerül, akkor a rádióadót is ide kell telepíteni, de előfordulhat, hogy a sok vasbetonelem miatt a rádiófrekvenciás terjedés nem megfelelő. Ezért ilyen esetben a rádió antennáját máshova kellett telepíteni, ami rádiós szempontból közel sem optimális.
Ugyanis

 • a kábeles jeltovábbítás veszteségekkel jár,
 • a szerelők többsége nincs felkészülve a szakszerű rádiófrekvenciás kábelezés kivitelezésére sem,
 • és a kis csillapítású kábel sem olcsó.

 

Ebből kiindulva a Diracom szakított a hagyományokkal. Az új terméket nem is rádióadónak nevezi, hanem aktív antennának,ugyanis, az antennafej tartalmazza a komplett rádióadó berendezést, normál, a vagyonvédelemben is használt kábellel csatlakoztatható a riasztóközpont dobozába beépítendő encoder egységhez.

A rádiós rendszer kialakítása
Aktív Antenna

 20130415 tavfel 4 3 aktivantenna dobozban

Aktív Antenna dobozban

Ez több szempontból is jó, a rádióadás nem zavarja a riasztóközpont működését, optimális helyre kerülhet a rádióadó. A szerelés egyszerű, minden vagyonvédelmi szerelőnél van „riasztós” kábel, ezzel a csatlakozás egyszerűn, a szokott technológiával elkészíthető, így nincs szükség speciális koaxkábelre, krimpelőfogóra, drága csatlakozókra.
A rádióháló nem csak vagyonvédelmi jelzések továbbítására alkalmas. A Diracom távfelügyeleti rendszer rendelkezik Tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvánnyal is, így elfogadott megoldás a tűzvédelmi jelzések továbbítására is.

A rádiós rendszer kialakítása

A tűzvédelmi alkalmazások esetében a kettős átviteli lehetőséget is biztosítja a rendszer kapcsolt vonalas és rádiós átvitel formájában.

A rádiós rendszer kialakítása
CiD3 Help segélyhívó rendszer

A segélyhívó alkalmazása is igen elterjedt, más megoldásokkal szemben jelentős előny a költséghatékony működés, illetve a hálózatoktól való független működés. Ez a rendszer megfelelő telepítés esetén katasztrófa helyzetekben is stabilan üzemel, nem omlik össze.

 • A rendszer előnyei

 A rádiófrekvenciás átvitel rendkívül gyors, titkosított átvitellel működik. A szabotálása nehezen oldható meg, adóoldalon (ügyfélrádió körzete) zavarása kétséges. Saját hálózatot használ, ezért gondos tervezés esetén rendelkezésre állása 100 százalék. Ezért alkalmas orvosi segélyhívó rendszerként, illetve nagybiztonságú távfelügyeleti rendszerként is, mivel működési intervallumát külső szolgáltató nem korlátozza.

Üzemeltetési költsége 100 forint/előfizető frekvencia használati díj, ami az egyéb módszerekkel összehasonlítva jelentős versenyelőnyt ad.

 • A rendszer hátrányai

 A rádióháló kialakítása beruházást igényel, és szakértelem kell az üzemeltetéshez.

 

Költségek

A költségek ma már senkinek nem közömbösek. Sokszor hallom a választ a távfelügyeleti vezetőktől, hogy a kommunikációs díj őket nem érdekli, hiszen azt áthárítják az ügyfelekre. Valóban nem tűnik soknak néhány száz forint. Azonban nézzünk egy példát. Nem mindegy hogy egy ügyfél előfizetését 1000 forint kommunikációs díj vagy csak 100 forint terheli.
Nézzük 3 ezer ügyfélre vetítve.

 • Havi 1000 forint kommunikációs díj esetén

Évente 3000 × 1000 × 12, vagyis 36 millió forint.

 • Havi 100 forint kommunikációs díj esetén

Évente a 3000 × 100 × 12, vagyis 3,6 millió forinttal szemben.

A különbség 32,4 millió forint, évente ennyit lehet megtakarítani. Emellett a tapasztalat az, hogy elenyésző a lemorzsolódás a rádiós rendszerek esetén. A rádiós ügyfél ritkán vált, mert stabil és árban kedvező a szolgáltatás. A rádió más módszert alkalmazó rendszerekben nem alkalmazható, így a rádió a távfelügyeleti cég birtokában marad, ha átadnák másnak, az már bűncselekmény lenne, ettől pedig mindenki ódzkodik.

 

A cikksorozat részei

Kapcsolt vonalas átjelzés

GSM alapú átjelzés

Rádiós átvitel

A rádiós rendszer kialakítása

 

 

Guardian24 az év védelmi megoldása önálló munkaállomásokra az Ifsecen

Az év védelmi megoldása önálló munkaállomásokra az Ifsecen

Androidos okostelefonra készített biztonsági megoldás, a Guardian24 nyerte az Ifsec & Firex 2013 biztonságtechnikai és tűzvédelmi kiállítás Az év védelmi megoldása önálló munkaállomásokra díját.

A „Dolgozz biztonságban, dolgozz okosan” jelmondattal bíró Guardian24 androidos okostelefonra készített biztonsági megoldás. Mára az Android lett a legelterjedtebb operációs rendszer az okostelefonok, ezért választotta alapnak az Androidot a fejlesztő. Felmérések szerint az okostelefonokat a felhasználók 87 százaléka munkája közben is használja, mint önálló munkaállomást.

Mára egyre több munkahelyen használják az okostelefonokat a „Hozd magaddal a telefonod” (BYOD, bring your own device) elv alapján többek közt biztonsági alkalmazásokhoz, így a beléptetés során az azonosításhoz. Az irányvonalaknak megfelelően a Guardian24, mint önálló munkaállomás megoldás lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy bárhol dolgozva tájékoztassa a munkaadót, illetve munkahelye védelmi rendszerét hollétéről. A Guardian24 folyamatosan rögzíti a hely GPS koordinátáit, és egy diszkrét pánikgomb megnyomása esetén riasztja a központot. Abban az esetben is leadható a riasztás, az okostelefon billentyűzete le van zárva, így a dolgozó titokban kérhet segítség, anélkül, hogy figyelmeztetné a veszély forrását.

Vészhelyzetben a Guardian24 rögzíti a hangokat, és haladéktalanul értesíti a beállított távfelügyeleti központot. Miközben az operátor számára lehetővé teszi, hogy értékelje a fenyegetés komolyságát, megadja a válasz szükséges szintjét. Az androidos okostelefont már eddig is lehetett hordozható eszközként, mint önálló munkaállomást használni például az az e-mailek olvasására, írására, hang és szöveg rögzítésére. Most pedig már a személyes biztonság védelme érdekében is alkalmazható az okostelefon.

Forrás: www.guardian24.co.uk

 

Az Ifsec & Firex-díj többi nyertese

 

Guardian24 az év védelmi megoldása önálló munkaállomásokra az Ifsecen

 

 

Az év kommunikációs terméke az Ifsecen

Az év kommunikációs terméke az Ifsecen

 

Az Ifsec 2013 biztonságtechnikai kiállításon az év kommunikációs terméke az AES Corporation SiteLink24 kommunikátora lett.

Az AES-Intellinet interaktív biztonsági szolgáltatása az Interactive Security Services (ISS), egyesíti a rádiós technológiát az interaktív kommunikációt biztosító nagysebességű Internettel. SiteLink24 az ISS kommunikátora lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználó távolról kezelje és vezérelje az otthoni vagy irodai biztonsági rendszert Apple iOS, Google Android OS okostelefon vagy bármilyen személyi számítógép böngészőjén keresztül. A készülék több riasztórendszer márkát is képes vezérelni, így például Honeywell Vista, DSC Power, UTC (GE) NetworX NX. A gyártó a későbbiekben tovább kívánja bővíteni ezt a listát.

Az új AES ISS sorozat jellemzői és előnyei

 • könnyű telepíteni és vezérelni
 • működése gyors
 • rendkívül megbízható
 • nem fog elavulni a kommunikációs technológia
 • azonos alkalmazáson keresztül képes kezelni több rendszert is, például az otthonit és az irodait
 • a riasztási jelet a rádiós rendszerben és az interaktív szolgáltatást biztosító interneten keresztül is továbbíthatja
 • fejlesztések: klímaszabályozás, világításvezérlés, videószolgáltatások

 

Az Ifsec & Firex-díj többi nyertese

Forrás: aes-intellinet.cmadigital.com

Térfigyelő rendszerek IV. – Képtartalom-elemzés

Térfigyelő rendszerek IV. – Képtartalom-elemzés

A térfigyelő rendszerek képalkotási és képminőségi jellemzőinek áttekintését követően cikksorozatunk negyedik, egyben záró részében az előző részben említett analízisre vagy képtartalom-elemzésre összpontosítunk.

 

Tematikájában így ez a rész látszólag elválik a képalkotás előbbiekben említett jellemzőitől, viszont szervesen kapcsolódik ahhoz: az analízis hatékonyságát természetesen elemi szinten befolyásolja az a képi anyag, amelyen a különböző szűrési feltételek szerint dolgozhatunk.

A legfontosabb kérdés, amelyhez szempontokat gyűjtünk: mit lehet tenni, annak érdekében, hogy tetszőleges térfigyelő rendszerben növelhessük a megfigyelés hatékonyságát?

Képtartalom-elemzésben alkalmazható szűrési feltételek

 • a megfigyelt területre belépő vagy azt elhagyó, illetve a mozdulatlan objektumok érzékelése, számlálása,
 • adott sugarú területen, adott időtartam alatti bóklászás érzékelése,
 • elhagyott objektumok észlelése meghatározott időtartományban,
 • elmozdított objektumok észlelése adott konfigurálható időtartományban,
 • a színhelyen áthaladó objektumok nyomvonalának/útvonalának érzékelése, a nyomvonalak megjelenítésével,
 • mozgó objektumok színének érzékelése,
 • több vonalon való áthaladás érzékelése egytől három vonalig, logikai sorrendbe állítva azokat,
 • peremfeltételek megváltozásának észlelése, mint például méret, sebesség, irány- és méretarány változása adott időben, például valami leesik,
 • fej érzékelése, ezáltal emberi mozgásra történő szűrés,
 • felügyelt területen a mozgásirány érzékelése.

 

Térfigyelő rendszerek IV. – Képtartalom-elemzés
Elmozdított tárgy érzékelése, beállított érzékeny terület esetén, 1. ábra

Térfigyelő rendszerek IV. – Képtartalom-elemzés
Több vonalon való áthaladás érzékelése 2. ábra

 

Analízis

Felhasználói szempontból is kiemelt jelentőséggel bír az analízis. Legyen szó akár az élőképes tartalmak kiértékeléséről, akár a már rögzített adatmennyiség feldolgozásáról, az igények kezelése mindenképpen hatékony válaszokat követelnek.

Felhasználói szempontok a tartalomelemzés használatában

 • Figyelem fókuszálása

A legtöbb CCTV-rendszer működtetése gyakran csupán azon alapul, hogy legyen lehetőség a rögzített felvételek alapján rekonstruálni egy korábban megtörtént eseményt, ezzel segítve később a feldolgozási/bizonyítási folyamatokat. Nagyobb kameraszám esetén – még ha van is helyi élőerős felügyelet –, 20 perc elteltével (az előző cikkben is említett statisztikát alapul véve) a kamerákon megfigyelhető aktivitások jelentős része már reakció nélkül marad. Döntő mértékben nem marad tehát egyéb, mint az események utólagos rekonstruálása. A kulcstényező természetesen itt is az emberi erőforrás hatékony kihasználása – figyelembe véve természetesen a munkakör monotonitásából fakadó korlátokat. Azzal tehát, ha például a fent említett szűrési feltételek alkalmazásával a rendszert alkalmassá tesszük arra, hogy valós időben riasztást küldjön az őrszemélyzet felé, egyben azonnali akciót is kiválthatunk. Így már nem csupán rögzítve, hanem akár meg is akadályozva a nem kívánt esemény bekövetkeztét, kiküszöbölve egyben a figyelem lankadásából adódó hibaforrásokat.

 • Adatkeresés

A másik sarkalatos kérdés az azonnali beavatkozás lehetőségén túl a nagy mennyiségű rögzített állományban való gyors és hatékony keresés lehetősége. Térfigyelő rendszerek kameráin keresztül általában nagy mennyiségű mozgási eseményt rögzít a rendszer, amelyek utólagos kiértékelése – illetve konkrét esemény bekövetkeztekor, meghatározott képanyagok keresése – legtöbbször nehézkes és időigényes feladat. A tartalomelemzés során viszont a konkrét képanyag mellett annak „leírását” is tartalmazó adatbázis keletkezik, amely a keresést jóval gyorsabban és hatékonyabban teszi lehetővé, mint a hagyományos eljárások.

Térfigyelő rendszerek IV. – Képtartalom-elemzés
A tartalomelemzés által a kép lényeges, meghatározó részleteihez metaadatokat rendelünk, amelyek az intelligens elemzés és keresés alapját adják, 3. ábra

Ennek során ugyanis lehetőség nyílik a fenti szűrési feltételeket ezúttal nem élőképre, hanem a már rögzített képanyagra alkalmazva megadni, az eredeti szűréstől függetlenül. Van mód például arra is, hogy az eredetileg otthagyott tárgyra riasztó kamera képén utólag adott vonalon áthaladó, meghatározott objektumra keressünk. Így a maximálisan rugalmas feltételrendszernek köszönhetően, rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg a felvételek kezelésekor.

Összegzés

A részletesebben kifejtett térfigyelős rendszerelemek példáin keresztül tehát a legfontosabb hangsúly azon volt, hogy a felhasználói oldal számára a tájékoztatás és ismeretterjesztés céljával felvillanthassunk olyan gyakorlati szempontokat, amelyek segítségére lehetnek a rendszerek tervezésekor – egyben szemléletmódot adhatnak konkrét anyagok kiértékeléséhez is.
Számos további ponton lehet csatlakozni a felvetésekhez, de valamely teljes rendszer összetevőinek feltárása és hasonló szintű tárgyalása is meghaladja a cikksorozat kereteit. A téma mindenesetre aktuális, a térfigyelő rendszerek iránti igény folyamatosan nő – így bármilyen kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre. 

Szűcs Gábor, videotechnikai rendszermérnök 
Castrum Sec Kft. 
H-1103 Budapest, Gyömrői út 128.
Telefon: (+36 1) 297 4613, fax: (+36 1) 297 4614
Web: www.castrumsec.hu


CastrumSec Logo

Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III.

Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III.

Cikksorozatunk a térfigyelő rendszerek megrendelői számára kíván segítséget nyújtani, hogy minél hatékonyabban alakíthassanak ki térfigyelő rendszert. Most további kameraoldali funkciókat tekintünk át.

 

Az előző írásainkban foglaltakat röviden összefoglalva: a cél az volt, hogy körüljárhassuk a térfigyelő rendszerek tervezése kapcsán felmerülő, felhasználói szempontú kezdeti lépéseket.
Ez alapján tekintettük át a kamerák elhelyezéséhez és az optimális képalkotási minőség biztosításához szükséges lefedettségi kritériumokat a megfigyelési igények szerint.
Előző cikkünk folytatásaként, egyben a képalkotói oldal lezárásaként mostani írásunkban a felbontási kritériumok kiegészítésével további kameraoldali funkciókat tekintünk át, amelyek felhasználói szempontból különösen is fontos lehet a térfigyelő rendszerek tervezésében.

 

Rendszertervezési szempontok

Tekintsük át az előzetesen már közölt rendszerábrát, amellyel szerkezetében tetszőleges térfigyelő rendszer leírható (1. ábra).


1. ábra

 

 1. Képalkotás
  1. Képminőség
  2. A korábban említett felbontási értékek önmagukban nem ad(hat)nak kielégítő képminőséget akkor, ha nem adnak egyben megfelelő választ a megfigyelt helyszín egyéb helyi adottságaira is. Ez pedig alkalmazás szerint a legkülönfélébb kameraparaméterek (akár egyidejű) jelenlétét is megkövetelheti. Fontos tehát összességében látnunk, hogy az egyes követelmények milyen képalkotási vagy kameraoldali funkciót igényelnek.

A helyszín adottságai A kamerafunkció
Általános áttekintő funkcióra szánt kamera – nappal általános megvilágítással, éjszaka alacsony fénytartalom melletti működéssel.

A színes és a fekete-fehér képtartalom közötti váltás (day/night funkció) a megvilágítási szint függvényében. A day/night funkció váltása segítségével a kamera fényérzékenysége jelentősen javul az egy pixelre jutó fénymennyiség növelésének köszönhetően.

 

Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III. Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III.

Színes és fekete-fehér üzemmódok közötti érzékenységkülönbség (2. ábra)

 

A helyszín adottságai A kamerafunkció
Áttekintő kamera kifejezetten éles ellenfényben vagy nagy megvilágításbeli különbségekkel rendelkező helyszínek megfigyelésére (például bejáratok vagy eltérő reflexiós tényezőjű felületek megfigyelésekor). Dinamikai tartomány (WDR) – az eltérő megvilágítottságú képrészletek különböző feltételek szerinti kezeléséhez (például kettős expozícióval biztosítva a sötét tartalmak részletgazdagságát, illetve a világos képrészek túlexponáltság nélküli leképezését.)
Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III. Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III.

Képalkotási különbség WDR nélkül illetve WDR-rel (3. ábra)

 

A helyszín adottságai A kamerafunkció
Köztéri nátriumgőzlámpák vagy hasonló, rossz színhűséget eredményező fényforrások melletti, éjszaka is megfelelő színvisszaadást követelő telepítési helyszín. Specifikus fehéregyensúly a kamerán, amely a megvilágítás tartománya szerinti beállításokkal biztosítja a színhűséget.

Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III.

Nagynyomású nátriumgőzlámpák színösszetevői és specifikus fehéregyensúly nélküli kamerák színhűsége (4. ábra)

 

A helyszín adottságai A kamerafunkció
Gyorsan mozgó objektumok megfigyelése (például rendszámtábla-figyelés, gépjármű azonosíthatóság). Progressive scan funkció a kamerán – a képalkotó szenzor tartalmának egyidejű (nem váltott soros) kiolvasásával. 
Állítható shuttersebesség, amely a fényviszonyoknak megfelelően az elérhető minimális időtartamban biztosítja a mozgó tartalom mosódásmentes leképezését.

Térfigyelő rendszerek – felhasználói szemmel III.

Mozgó objektumok leképezése váltott soros letapogatással és progressive scan technológiával (5. ábra)

 

 1. Analízis

 

 Egyre gyakrabban merül fel az igény CCTV-rendszerekben hagyományos mozgásérzékelés mellett, további érzékelési megoldások integrálására. 

Tipikus érzékelési megoldások lehetnek

 • az otthagyott tárgyak érzékelésére,
 • a kötelező haladási irány megsértésére,
 • a piros lámpán történő áthaladás és
 • további közlekedésbiztonsági követelmények érvényesítésére szolgáló szempontok,
 • illetve ezek mellett akár egyéb, kiemelt közbiztonsági kockázatot jelentő helyszínek (bankok, parkolók) megfigyelése.

 

Tehát a hagyományos mozgásérzékelés helyett bonyolultabb algoritmusok használatát indokolhatják akár

 • a megfigyelt terület sajátosságai, akár
 • az őrszemélyzet munkájának segítése is.

Álljon ugyanis akárhány kamerából is az adott CCTV-rendszer, komoly kihívás elé állítja a megfigyelést végző személyzetet a lényeges tartalmak folyamatos ellenőrzése. Koncentrálóképességének határára kényszeríti az embert, akár csak egyetlen képernyő hosszú időn át történő figyelése. E téren végzett felmérések kimutatták, hogy akár egy monitoron végzett megfigyelés esetén is, mindössze 20 perc elteltével – a kezelő a helyszínen történő eseményeknek akár a 90 százalékát is figyelmen kívül hagyhatja.

Tovább árnyalja tehát a kockázati tényezőket és a rendszer hatékonyságát a jól definiált műszaki tartalom mellett az emberi tényező is. A felügyeleti feladat ellátása során a legfontosabb elem lehet az őrszemélyzet kiszolgálása és figyelmének hatékony irányítása.

A kérdés tehát adott: mit lehet tenni, hogy a fenti tényezők mellett tetszőleges térfigyelő rendszerben növelhessük a megfigyelés hatékonyságát? (folytatjuk)

 

Szűcs Gábor, videotechnikai rendszermérnök  Castrum Sec Kft. 

H-1103 Budapest, Gyömrői út 128.
Telefon: (+36 1) 297 4613, fax: (+36 1) 297 4614
Web: www.castrumsec.hu

A cikksorozat 1. része

A cikksorozat 2. része

CastrumSec Logo

Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás

Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás

Cikksorozatunk a térfigyelő rendszerek megrendelői számára kíván segítséget nyújtani, hogy minél hatékonyabban alakíthassanak ki térfigyelő rendszert.

 

Előző írásunkban arról szóltunk, milyen szempontokra kell figyelni a térfigyelő rendszerek kiépítése előtt. Célunk továbbra is, hogy alapvető szempontokat adjunk a témában kevésbé jártas megrendelők számára a térfigyelő rendszer kiépítéséhez. Nem szükséges tehát a térfigyelő rendszerek szakértőjévé válni, elég csupán néhány gondolatot megfogalmazni, hogy azok segítségével pontosan lehessen megfogalmazni az igényeket.

Rendszertervezési szempontok
Annak érdekében, hogy a sokszor pontatlan felhasználói igények hatékonyan megragadhatók legyenek, érdemes elsősorban végpontokban gondolkozni: meghatározni a kameraoldali igényeket a megfigyelések tárgyain keresztül, illetve kellő figyelmet fordítani a felügyeleti szempontú megközelítésekre is.
A végponti rendszerelemek és a hozzájuk csatlakozó feladatok ilyen típusú csoportosítását alapul véve az 1. ábrán látható a tetszőleges térfigyelő rendszer szerkezete.

1. ábra

Annak érdekében tehát, hogy a felhasználói igények minél teljesebben feltárhatók legyenek, érdemes minél több fő alkotóelemet és hozzá szervesen kapcsolódó feladatot figyelembe venni. Mivel az összes modul részletes áttekintése meghaladja e cikksorozat kereteit, így azok közül is a végfelhasználói szempontból legfontosabb, kezdeti lépésekhez elengedhetetlen elemeket tekintjük át, először a képalkotást, ezen belül is a kamerák és a lefedettség kérdését.

Képalkotás, kamerák és lefedettség:
Előző írásunkban szóltunk arról, melyek azok a legfontosabb helyek, amelyeket a legtöbb térfigyelő rendszer esetében lefedni érdemes. A telepítési helyeken túl azonban különösen fontos figyelmet fordítani arra is, hogy a lefedett területről – ezen belül is a megfigyelés tárgyáról –, milyen részletgazdagságú anyagot szeretnénk megjeleníteni illetve rögzíteni.

Johnson kritérium
Annak érdekében, hogy ez mozgó objektumok megfigyelése kapcsán számszerűsíthető legyen, John B. Johnson kritériumaként elhíresült adatokat vehetjük alapul. John B. Johnson még az 1950-es években kezdte meg katonai célú kutatásait azért, hogy az akkor még gyerekcipőben járó éjszakai képalkotás és a megfigyelési oldal vizuális képfeldolgozásának hatékonysága modellezhető legyen. Azt vizsgálta, hogy különböző méretű objektumok mozgásának különböző szintű felismeréséhez hozzávetőlegesen milyen felbontású képtartalom-változásra van szükség.
Az általa használt modell alapvetően még képsorokra vonatkoztatott információkon alapul, ezt azonban mostanra már képpontokra (pixelekre) is meg tudjuk adni, hogy a legújabb felbontási értékek mellett is érvényesen alkalmazható legyen ez az eredetileg katonai modell.

DCRI
Az egyes kategóriák angol elnevezéséből DCRI-nek (Detection Detektálás, Classification Osztályozás, Recognition Felismerés, Identification Azonosítás) is elkeresztelt besorolás az alábbi értékeket tartalmazza.

Detection Detektálás
A megfigyelési területen a tárgy megkülönböztethető a környezettől – például megjelent, vagy mozog
Szükséges legkisebb felbontás:
10 pixel (h) vagy 25 pixel (v) / tárgy (legalább a képernyő 5 százaléka)

Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás

Classification Osztályozás
A megfigyelés tárgya már egyértelműen besorolható.
Szükséges legkisebb felbontás:
15 pixel (h) vagy 60 pixel (v) / tárgy (legalább a képernyő 10 százaléka)

Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás

Recognition Felismerés
Emberi megfigyelés esetén például a ruházat típusa vagy a csomag jellege már azonosítható.
Szükséges legkisebb felbontás:
40 pixel (h) vagy 230 pixel (v) / tárgy (legalább a képernyő 50 százaléka)

Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás

 

Identification Azonosítás
A megfigyelés tárgya azonosítható.
Szükséges legkisebb felbontás:
75 pixel (h) vagy 250 pixel (v ) / tárgy (legalább a képernyő 120 százaléka)

Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás Térfigyelő rendszerek felhasználói szemmel II. – A képalkotás

Tehát elmondható, hogy a kamerapozíciók ismerete mellett az alkalmazás jellege, illetve a felhasználói igény kell, hogy kiadja, meghatározza az elvárt felbontási értékeket, egyszerre figyelve a kamera által biztosított felbontásra, az alkalmazott optikára és a megfigyelési távolságra.

A felbontási értékek érintését követően, a következő írásunkban a képminőséget – majd e kettő felhasználása mellett az analízist vagy képtartalomelemzési funkciókat vizsgáljuk meg.

Szűcs Gábor, videotechnikai rendszermérnök
Castrum Sec Kft.
H-1103 Budapest, Gyömrői út 128.
Telefon: (+36 1) 297 4613, fax: (+36 1) 297 4614
Web: www.castrumsec.hu

CastrumSec Logo 

Castrum térfigyelőrendszerek

Térfigyelőrendszerek – felhasználói szemmel I.

Napjainkban egyre elterjedtebbek a térfigyelő rendszerek, ezek kapcsán azonban felvetődik számos kérdés. A térfigyelő rendszerek területe olyan ága a biztonságtechnikának, amelyről szinte mindenkinek van véleménye: van, aki támogatja, van, aki ellenzi, van, aki több, van, aki kevesebb kamerát szeretne a közterületeken maga körül látni.

A közbiztonságért dolgozók és a közbiztonságért tenni vágyók azonban legtöbbször egyetértenek abban, hogy a bűnmegelőzést és bűnüldözést nagyban segítheti a megfelelő pontokon elhelyezett, megfelelő minőségű képet szolgáltató térfigyelő kamerarendszer jelenléte.

Castrum térfigyelőrendszerek          

Megfelelő képminőség
A biztonságtechnikában dolgozó rendszerintegrátorként a fenti, „megfelelő minőségű” jelző kibontásában szeretnénk segítséget nyújtani e cikksorozattal. Telepített térfigyelő referenciáink során ugyanis számos végfelhasználói kérdéssel és igénnyel találkoztunk. Tapasztalataink tükrében e kérdések körüljárásával szeretnénk segítséget és nyújtani, és szempontrendszert adni a videós biztonsági rendszerekben gondolkodó telepítői és megrendelői körnek is:

 • Hogyan érdemes a rendszer tervezéséhez fogni?
 • Melyek az ideális kamerapozíciók?
 • Mely funkciókkal érdemes a rendszerünket felvértezni, hogy a kapott adatok minél sokrétűbben felhasználhatók legyenek?
 • Milyen szempontokat érdemes felhasználói szemmel figyelemmel kísérni ahhoz, hogy a térfigyelőrendszerünk könnyen és hatékonyan működtethető legyen?
 • Hogyan győződhetünk meg róla, hogy az eredeti célkitűzést leginkább szolgáló műszaki tartalom kerül az ajánlatba?

Gyakran fordul elő, hogy egy-egy komolyabb bűncselekmény kapcsán a televízióban is bemutatott képanyag értékelhetetlen, és a bizonyítási folyamatban használhatatlan. Ahhoz, hogy az általában komoly anyagi ráfordítást igénylő térfigyelő rendszerek végül a megfelelő, tőlük elvárt minőséget nyújtsák, több szempontnak kell egyszerre megfelelni, ezek pedig mind a telepítők, mind a megrendelők számára sok feladatot jelenthetnek.
A cél tehát, hogy világos megrendelői és műszaki szempontok alapján végül olyan térfigyelőrendszer készüljön el, amely a fenti igényeknek egyaránt megfelel.

 Castrum térfigyelőrendszerek

Melyek általában az ideális kameratelepítési pontok, kameratelepítési helyszínek?
Fontos tudni, hogy közterületen működő térfigyelő kamerarendszer képeinek ellenőrzésére, élő- és archivált felvételeinek megtekintésére kizárólag a rendőrség jogosult. Működtetett kamerarendszerek kapcsán a vagyonvédelmi törvény (2005. évi CXXXIII. törvény) és az új adatvédelmi törvény (2011. évi CXII. törvény) eleve nagyon körültekintően rendelkezik – ebben természetesen kiemelt figyelmet kap a közterületen működő adatrögzítés.
A rendőrség szerepe tehát mindenképpen meghatározó már a térfigyelőrendszer létesítésekor is – a velük való minél szorosabb együttműködés lesz a természetes alappillére a térfigyelő alkalmazás hatékonyságának. Annak érdekében tehát, hogy a rendfenntartási célok teljes körűen kiszolgálhatók legyenek, a városi vagy térségi térfigyelőrendszerek kialakításakor érdemes elsődlegesen a rendőrségi nyilvántartások felhasználásával, a frekventált bűnelkövetési pontokra elhelyezni a kamerákat.
Az elhelyezési szempontok azonban gyakran nem állnak meg itt, hanem a térfigyelésben további célokkal is kijelölnek kamerapontokat:

 • a főbb csomópontok általános áttekintése
 • szabálysértési- és közlekedési felügyelet: tilosban parkolás, piros lámpán való áthaladás stb.
 • kiemelt objektumok és környezetük megfigyelése
 • átmenő forgalom ellenőrzése

 

Ezek segítségével olyan további feladatok is elvégezhetők a térfigyelő rendszer kameráinak felhasználásával, amelyek nem szorosan a térfigyelési feladatok körébe sorolhatók – összességében viszont a közbiztonság további erősítéséhez járulnak hozzá.

Cikkünk folytatásában a további szempontokat vesszük górcső alá

 Castrum térfigyelőrendszerek

 

Szűcs Gábor, videotechnikai rendszermérnök

Castrum Sec Kft.
H-1103 Budapest, Gyömrői út 128.
Telefon: (+36 1) 297 4613, fax: (+36 1) 297 4614
Web: www.castrumsec.hu

CastrumSec Logo

 

Castrum térfigyelőrendszerek

 

Távfelügyeleti megoldások 3. – rádiós átvitel

Távfelügyeleti megoldások 3. – rádiós átvitel

A távfelügyelet terén a rádiós átvitel akkor kezdett elterjedni Magyarországon, amikor a telefonhálózat fejlett(len)sége nem tette lehetővé annak vagyonvédelmi alkalmazását.

Az akkor távfelügyeleti átjelzésre alkalmazott rádiós rendszerek többsége importból került Magyarországra. A rádiós átvitellel üzemelő rendszert több cég is kínál(t) Magyarországon. Jellemzőjük a szimplex (egyirányú) adásmód, egyszerű szimplex ismétlő állomások alkalmazása és vételi gyűjtőponton (diszpécserszolgálat) csak vevőkészülék alkalmazása. Ezek a rendszerek több mint húszéves koncepcióra épülnek, valahol a LARS rendszerből kapott ihletet mindegyik, némi módosítással. Ezeknek jellemzője, hogy a végponti eszközök – rádióadók, amelyek a riasztóközpontra csatlakoznak – az adatokat bizonyos ismétlésszámmal továbbítják a vevőegység felé. A rádióhálózat a tereptárgyak leküzdésére és a távolságok áthidalására ismétlő állomásokat alkalmaz, amelyek a vett jeleket bizonyos számban megismételve továbbítják azokat.

Az ilyen kialakítással csak viszonylag kisszámú előfizető kezelhető egyetlen frekvencián jelvesztés nélkül (tipikusan néhány száz, esetleg ezer). Ha a rendszer telítődik – a sok folyamatos ismétlés miatt – mivel az átjátszók mindent megismételnek többször is –, akkor csak az újabb frekvencia (rádiócsatorna) kérése jelenthet kiutat. Ez azonban számos műszaki problémát vet fel, a megfelelő csatornatávolság biztosítása, illetve az azonos ponton működő átjátszók kölcsönös zavartatásának kiszűrése.
A nagyobb ügyfélszám esetén jelentkező rádiós problémákat kevés gyártó/forgalmazó volt képes megoldani, mivel sem felkészültségük sem műszerezettségük nem volt (nincs) az ilyen problémák kezelésére. Az ilyen problémák miatt sok növekedésnek indult cég szakított a rádiós átvitellel, és inkább valami egyszerűbb módszert igyekezett alkalmazni. Pedig nem a rádiós átvitel alkalmatlansága okozta a kiábrándulást, hanem a gyártók/forgalmazók alkalmatlansága, hozzáállása.

Hiányzott a piacról egy valóban korszerű, növekedési korlátok nélküli, versenyképes áru, megfelelő technikai háttérrel, gyártó és szervizbázissal rendelkező cég/termék. A rádiós piaci helyzet 2007-ben változott meg gyökeresen. Piacra kerül egy a fenti kívánalmaknak eleget tevő rádiós rendszer. Alkalmasságát mi sem bizonyítja jobban, hogy több mint negyvenezer rádiót vásároltak a távfelügyeleti szolgáltató ügyfeleink öt év alatt. Pedig a konkurencia sem tétlenkedett, a GSM-alkalmazások is mind több végkészüléket adnak el.

Vajon mi a titka ennek a rendszernek? Hogyan működik, és merre fejlődik tovább? Ezt szeretnénk bemutatni a következő részben.

 

A cikksorozat részei

Kapcsolt vonalas átjelzés

GSM alapú átjelzés

Rádiós átvitel

A rádiós rendszer kialakítása

Bosch HD videofelügyeleti rendszerek távoli elérése iPad-re

HD videofelügyeleti rendszerek távoli elérése iPad-re

Megjelent a Bosch Video Security iPad-alkalmazás, amely új lehetőségeket biztosít a HD megfigyelőrendszerek terén. A dinamikus átkódoló technológiának (Dynamic Transcoding Technology) köszönhetően még korlátozott sávszélességű internetkapcsolat esetén is biztosítja a hozzáférést a megfigyelő rendszerhez az iPad-alkalmazás.

 

Ezzel az új távfelügyeleti funkcióval a Bosch az első, amely iPad-es közvetlen hozzáférést biztosít a HD videokamerás rendszerekhez. Az alkalmazás és a hardvermegoldás egyedülálló élményt nyújt a felhasználónak. A Video Security iPad-alkalmazás lehetővé teszi, hogy a dinamikus átkódoló technológián keresztül a Bosch bármely H.264 SD/HD kamerájára csatlakozzanak átkódoló (transzkóder) segítségével. Az iPad-es alkalmazás úgy konfigurálható, hogy az összes kamera teljes körű vezérlését biztosítsa, beleértve a Bosch PTZ kamerák elforgatási, billentési, ráközelítő és fókuszáló funkcióit is.

A Video Security iPad-alkalmazás támogatja az IVA-technológia (intelligens képtartalom-elemzés) létesítményvédelmi keresőfunkcióját is a kiválasztott időszakon belül a megfigyelési területre behatoló, bizonyos határt átlépő objektumok vagy bármilyen mozgás alapján. Konkrét esemény vagy érdekes pont megtalálásakor a lejátszás megállításakor teljes HD-képet kapunk – az eredeti felvett minőségben – azonnali képrészlet-kiemeléssel (Instant Detail Enhancement).

A Video Security iPad-alkalmazás egyik fő előnye a rendelkezésre álló sávszélesség és a képminőség folyamatos összehangolása úgy, hogy a felhasználó mindig az elérhető internetkapcsolattal megvalósítható legjobb képminőséget kapja. Emellett ötletes pillanatvezérlő és forgatógombos kezelőelemekkel az alkalmazás teljes körű lejátszási funkcionalitást biztosít, valamint időtengelyt ad, amely tartalmazza a hibalistát és a tömörített nézetet. A felvett anyag feldolgozhatósága érdekében az alkalmazás lehetővé teszi a pillanatfelvételek elküldését e-mailben vagy az elmentésüket adott fényképmappába. Emellett a képállományok FTP-szerverekre vagy Dropbox felhőalapú tárolási megoldásokba is exportálhatók. A legmagasabb szintű biztonsági előírások teljesítése érdekében az alkalmazás jelszavas védelmet is biztosít a felhasználó számára, valamint az alkalmazás és az átkódoló között biztonságos SSL-kapcsolat jön létre.

Jelenleg a Video Security alkalmazáshoz Bosch VideoJet XTC átkódolóra vagy VideoJet X20/X40 XF kódolóra van szükség 5.60-as verziójú vagy annál fejlettebb beégetett vezérlőprogrammal. A jövőbeni fejlesztések további Bosch gyártmányú, IP-protokollon elérhető videotermékek támogatását célozzák.

Bosch HD videofelügyeleti rendszerek távoli elérése iPad-re

 

Az alkalmazás az App Store-ban elérhető, további információk: boschsecurity.com

Forrás: boschsecurity.hu

Távfelügyeleti megoldások 2. – GSM-alapú átjelzés (Forrás: Tell)

Távfelügyeleti megoldások 2. – GSM-alapú átjelzés

A távfelügyeletben elterjedt a GSM-alapú átjelzés, ez a fogalom több módszert is lefed. A GSM-hálózatok többfajta szolgáltatást nyújtanak, ezek közül azokat mutatjuk be, amelyek megfelelnek a minimális igényeknek.

A távfelügyeletre használt GSM-alapú modulok közül az SMS küldő megoldást nem sorolom a biztonsági szolgáltatások közé.

 

 

Beszédalapú átvitel
A GSM-rendszerek megjelenésével szinte azonos időben jelent meg a beszédalapú (Voice) átvitel. Lényege, hogy a beszédkommunikációra használt csatornán továbbítják a riasztóberendezés jelzéseit a távfelügyeleti szolgáltató vevőberendezéséhez. Több cég gyárt ehhez készülékeket, több-kevesebb sikerrel.

 • Hátránya magában a működési módban rejlik. A GSM-telefon a beszédet mintavételezi, kódolja, továbbítja, majd dekódolva hallhatóvá teszi azt. A beszédkódolás ezért kihatással van az átvitelre. A füllel nem hallható torzulások, adatkiesések rendkívüli mértékben zavarják az átvitelt. Ezért ilyen végkészülékeknél viszonylag magas a kommunikációs hiba miatti telefonálás. Ez azt jelenti, hogy az adott esemény nem biztos, hogy első kísérletre eljut a felügyeleti vevőegységhez, az átvitel időcsúszást szenved a többszöri próbálkozás miatt. Ez igazából csak a híváslista alapján állapítható meg, ezért sokan nem is érzékelik a hibás működést. Tapasztalataink szerint készüléktől, szolgáltatótól, területtől, sőt sokszor még napszaktól is függ az átvitel találati aránya.
 • Külön gond az előfizetés kézben tartása. Ha a havi díjfizetés elmarad, feltöltős kártya vagy akár adminisztrációs hiba miatt, akkor a szolgáltatás leáll.

 

Adatcsatornán történő átvitel
A távfelügyeletben az GSM-hálózat adatcsatornáját használó módszer a Data Chanel átvitel. Itt többféle módszert alkalmaznak, gyártótól, fejlesztőtől függően, így például modemkommunikáció, hosszú DTMF-jelek átvitele.

 • Előnye, hogy sokkal stabilabb, biztonságosabb az átvitel, mint beszédalapú esetén.
 • Hátránya, hogy csak speciális vevőberendezéssel fogadható a jelzés, ezért ez a megoldás mára már visszaszorult.

 

GPRS-alapú adatátvitel
A távfelügyeletben jelenleg a GSM-bázisú átviteli módok közül a GPRS adatátvitel tekinthető a legfejlettebb módszernek.

 • Hátránya, hogy a rendszer üzemeltetéséhez nem elég egy végponti készülék az ügyfélnél és egy vevőberendezés a felügyeletnél, hanem szervereket kell üzemeltetni, a kommunikáció sajátossága miatt, és ez bonyolítja a rendszert.

 

A GSM-alapú átviteli módú távfelügyeleti rendszerek előnyei és hátrányai

 

Előnyök

 • A távfelügyelet biztonságos üzemeléséhez nem szükséges külön hálózatot kiépíteni, mivel az ország szinte területe a szolgáltatók által teljesen lefedett, bár az igaz, hogy egy szolgáltató nem biztos, hogy a teljes területet fedi egyedül.
 • Csekély szakértelemmel, egyszerűen telepíthető a végpont.
 • Viszonylag gyors adatátvitellel dolgozik, mód van a kapcsolat periodikus ellenőrzésére. Bár itt van némi ellentmondás a rendszereket kínálók részéről, nevezetesen az az állítás, hogy akár néhány másodperces ciklusokban is képesek a kommunikációs csatornák ellenőrzésére, ez GPRS-rendszer esetén nem mindig igaz. Ugyanis több ezer vagy tízezer előfizető esetén kizártnak tartom, hogy ilyen mennyiségű adatot valós időben kezeljen a GPRS-rendszer.

 

Hátrányok

 • A távfelügyeleti adatátvitel esetén a GSM-alapú adatátvitel legnagyobb hátránya, hogy alapvetően nem vagyonvédelmi alkalmazásokra készült. Ebből következően a rendelkezésre állási mutatójuk közel sem az optimális 100 százalék körüli érték. Ez a rendszer lényegéből fakad, mivel nem gond, ha adott időben nem tudunk egyszerre telefonálni, faxolni vagy internetezni. Ez azonban a vagyonvédelemben nem engedhető meg. Különösen veszélyesnek tartom azt, amikor orvosi segélyhívó vagy tűzvédelmi rendszerek, esetleg magasabb biztonsági igényű rendszerek kerülnek a GSM-bázisú adattovábbításra. Ilyen esetben a szolgáltatás időszaki kimaradása emberéleteket követelhet. Példaként említhetem, hogy időszakonként kapunk értesítést adott terület GSM-üzemszünetéről. Hiába tudjuk, hogy valamely napon 2 és 4 óra között kiesés várható, nem közölhetjük azt akár több száz vagy több ezer ügyféllel, hogy ebben az időben ne legyenek rosszul, mert a segélyhívó nem működik. De előfordult a közelmúltban, hogy az egyik szolgáltató szoftvert frissített a GSM-hálózaton, ennek következtében több ezer vagyonvédelmi végpont leállt. A szerelőknek kellett kimenni az ügyfelekhez és újraindítani a GSM-rendszert. Majd a szerelők beépítettek egy nyomógombot, ettől kezdve, ha gond lesz, elég telefonálni az ügyfélnek, hogy szíveskedjék megnyomni a dróton logó gombot… Vagy a másik szolgáltató esetén a szoftverfrissítést két napig szenvedte az ország. Ilyenkor mit tud tenni a távfelügyeleti szolgáltató? Ugyan nem ő a felelős, de a „kabátlopási ügy” elve itt is működik, egy idő után csak arra emlékeznek az emberek, hogy valamely esemény történt, de a távfelügyelet nem tett semmit… A közelmúltban ismét jelentős GSM-kiesés volt Budapest és Pest megye egyes területein. Az üzemzavar hálózati táphiba miatt következett be, és több órán át tartott.
 • Komoly probléma a GSM ügyfélvégpontokkal kapcsolatosan a szabotázs. Sajnos nem lehet elhallgatni, hogy ma már egyszerűen (akár interneten is) beszerezhetők a GSM-átvitelt blokkoló eszközök. Ezek alkalmazása nem igényel különös szakértelmet, elég bekapcsolni és adott körzeten belül (néhány métertől néhány tíz méterig terjedő körben) a GSM működést blokkolja. Elég ezt a behatolás idejére blokkolni, utána már szabad a vársár. Ez komoly hátrányt jelent a távfelügyeletben a GSM-alapú adatátvitel esetén. Néhány évvel ezelőtt az ágvágó volt a sláger a betörőknél a telefonvezetés vágásához, tartok tőle, hogy rövidesen a GSM-blokkoló válhat az elektronikus „ágvágóvá”.

Távfelügyeleti megoldások 2. – GSM-alapú átjelzés
Ennyi és a GSM vételnek annyi….

 • Komoly hátrányt jelent az anyagi a kiszolgáltatottság is. Nem tervezhetők előre a szerverek költségei. Ki tudja megmondani, hogy két év múlva mennyi lesz a kommunikációs díj? Ha a távfelügyeleti szolgáltató cég maga üzemelteti szerverhálózatát, övé a kockázat is. Ha más cégtől bérli a szolgáltatást, megint csak a kiszolgáltatottság jelenik meg, vajon a jövőben mennyiért kapja a szolgáltatást? Hogyan győződik meg arról, hogy az ügyfél kapcsolat ép, mikor ő csak annyit lát a kapcsolatból, amennyit a szerverüzemeltető láttatni enged?
 • Jelentős versenyhátrányt okoz még a kommunikációs költség is. Ez a távfelügyeleti szolgáltatótól is függő díj tipikusan havi néhány száztól akár ezer forint közötti összeg lehet, az alkalmazott megoldástól és darabszámtól függően. Ez jelentős versenyhátrányt okozhat olcsóbb kommunikációs módszert alkalmazó vállalkozásokkal szemben.
 • A távfelügyeletben GSM-alapú átjelzés esetén a végkészülékek ára is széles palettán mozog, néhány cég akár ingyen adja a készüléket, de sajnos már megtapasztaltuk, hogy „ingyen zsemle nincs”. Ha térítésmentesen adják, akkor a SIM-kártya havidíján folyamatosan beszedik a pénzt a távfelügyelettől. Ha megvásárolják szabad SIM felhasználásra a végkészüléket, akkor ez típustól függően 20–50 ezer forint közötti összeg, amelyet a távfelügyeleti szolgáltatók általában áthárítanak az ügyfélre, plusz a havi GSM-díjat. Ha nem hárítják át, akkor hűségnyilatkozat és némileg emelt díj mellett adják a készülékeket.

A következő részben a rádiós átvitelt mutatjuk be.

A cikksorozat részei

Kapcsolt vonalas átjelzés

GSM alapú átjelzés

Rádiós átvitel

A rádiós rendszer kialakítása

 

Távfelügyeleti megoldások 1. – kapcsolt vonalas átjelzés

Távfelügyeleti megoldások 1. – kapcsolt vonalas átjelzés

A távfelügyelet mára életünk szerves részévé vált, mivel a mai kriminalisztikai helyzetben nem lehet kétséges, hogy a helyes út értékeink védelmére a távfelügyelet.

A gyártók, forgalmazók, szolgáltatók részéről a távfelügyelet megélhetés, az ügyfelek oldaláról pedig kiadás. Sajnos a mai kriminalisztikai helyzetben nem lehet kétséges, hogy értékeink védelmére nem annak elásása a helyes megoldás, bár ez lehet költségkímélő (már, akinek van hol és mit elásnia), hanem az egyetlen helyes út a távfelügyelet.
Több megoldás között lehet ma már választani, de sokszor még a szolgáltatást nyújtók sem ismerik teljes mértékben az alkalmazható műszaki megoldásokat.
Pedig a szolgáltatási technika kiválasztása alapvetően meghatározhatja egy távfelügyeleti szolgáltató eredményezőségét, piaci stratégiáját, versenytársakkal szembeni piacszerzési stratégiáját.
Sajnos sok távfelügyeleti szolgáltató nem mérlegel kellően, később pedig a visszakozás jelentős veszteséggel járhat. De sok emberben munkál a büszkeség, vagy akár a félelem attól, hogy beismerje hibás döntéseit. Pedig igaz itt is az örök érvényű közmondás: „jobb későn, mint soha…”.
A távfelügyeleti megoldások áttekintésével szeretnék átfogó körképet adni a választható megoldásokból.

A távfelügyeleti módszerek
A távfelügyeleti módszereket adatgyűjtési szempontból is osztályozhatjuk. Az alkalmazott technika jelentősen befolyásolja a távfelügyelet biztonsági, szolgáltatási és nem utolsó sorban gazdaságossági, eredménytermelő képességeit.
A feladathoz jól megválasztott módszer előnyt jelenthet a konkurens vállalkozásokkal szemben, mind költséghatékonyságban, mind biztonsági szolgáltatási szintben. A megfelelő módszer kiválasztásához azonban elengedhetetlen az alkalmazható műszaki megoldások ismerete, ezért ezek rövid áttekintése következik.

Kapcsolt vonalas nyilvános (PSTN) telefonhálózatot alkalmazó távfelügyeletek
Ez az egyik legrégebb óta és tömegesen alkalmazott módszer. Lényege, hogy a védett objektumba két dolog szükséges, telefonhálózat és a telefonhálózaton kommunikálni képes riasztóberendezés.
A telefonellátottságnak köszönhetően az első feltétel szinte mindenhol megoldható, bár Magyarország egyes területein – főleg kisebb, üdülőövezeti területeken, tanyavilágban – jelenleg nem érhető el a szolgáltatás.
A működési módja egyszerű, eseménytovábbítási igény esetén – ez lehet riasztás, műszaki információ, mint például hálózati feszültség hiánya-, zárás-/nyitásesemény – a riasztóközpont felhívja a távfelügyeleti szolgáltató vevőkészülékét és kódsorozat formájában elküldi az eseményt. A távfelügyeleti központ vevője a jelzéseket egy számítógép felé továbbítja, ahol az események naplózása, dekódolása megtörténik, szükség esetén, a diszpécser intézkedést kezdeményez.

A módszer egyszerű, de néhány problémát felvet

 • Elsősorban az ADSL technika elterjedése okoz gondot a kommunikáció területén. A nagysebességű adatátvitel jelentősen befolyásolhatja az átvitel minőségét, különösen nem megfelelő telepítés esetén – sok esetben nem építik be az ADSL szűrőket a végponti elágazásokhoz, ami a vagyonvédelmi kommunikációt jelentősen zavarja.
 • A másik gond a szabotálhatóság. A légvezetékes hálózat egyszerűen és olcsón megszakítható. A megszakadás tényét a távfelügyeleti központ nem érzékeli, illetve legfeljebb a napi tesztelmaradáskor érzékeli, amikor már hasztalan az intézkedés.
 • A harmadik gond a költségek kérdése. Ma már az emberek többsége alkalmazkodva rohanó világunkhoz, csak mobiltelefont használ. Nincs igazán szükség a vezetékes telefonra. Csak azért fenntartani egy telefonelőfizetést, hogy a riasztóberendezés képes legyen kommunikálni, sok ember számára luxus. Az előfizetők is rendkívül költségérzékenyek, egy telefonelőfizetés plusz a havi kommunikációs költség, amelyet a biztonságtechnikai rendszer okoz – napi teszt, zárások-nyitások – adott esetben 1–3 ezer forint költséget jelenthetnek.
 • A következő probléma, hogy a távfelügyeleti szolgáltatás a telefonhálózat szolgáltatójától függ. Bár a telefonhálózat rendelkezésre állási mutatója igen magas, nem zárható ki olyan esemény, hogy órákra vagy napokra is megbénuljon a telefonszolgáltatás – gondoljunk csak a közelmúltban történt kábellopásokra vagy komolyabb viharkárokra.
 • Ehhez társul még, hogy hosszú távra nem kalkulálható telefonkommunikációs díj. Ez teljes mértékben a telefonszolgáltatótól függ, a szolgáltatást igénybe vevő csak tudomásul veheti az esetleges díjemelést.

 

A következő részben a GSM-alapú átjelzést mutatjuk be.

A cikksorozat részei

Kapcsolt vonalas átjelzés

GSM alapú átjelzés

Rádiós átvitel

A rádiós rendszer kialakítása

 

Pete Stanley, az alkalmazást készítő Plymouth-i Securi-Guard vezetője

Személyes távfelügyeleti szolgáltatás okostelefonra

Új személyi biztonsági szolgáltatással állt elő az egyesült királyságbeli Securi-Guard távfelügyeleti központ, ez a rendszer mobiltelefonra készített alkalmazáson keresztül biztosít személyi távfelügyeleti szolgáltatást.

A PanicGuard alkalmazás okostelefonra készült, jelenleg iPhone-okon és bizonyos androidos telefonokon elérhető. A rendszer működéséhez hang- és videofelvétel készítésére alkalmas bekapcsolt okostelefonra, GPS nyomkövetőre van szükség.

A felhasználó a PanicGuard riasztást akár rázással, akár a telefon megfelelő helyen történő megérintésével, aktiválhatja a programot, ezzel jelezve a távfelügyeleti központnak a vészhelyzetet. Ezzel egy időben a mobiltelefon SMS-t küld a felhasználó által előre megadott számra is.

Pete Stanley, az alkalmazást készítő Plymouth-i Securi-Guard vezetője

A riasztás befejezése után az alkalmazás látszólag bezár, és a készülék képernyője külsőre hasonlít a közönséges mobiltelefon kezdőképernyőre. Miközben automatikusan rögzíti a videót, amelyet később használni lehet a támadó azonosítására, az okostelefon automatikusan feltölti a videót a felhasználó Panicguard.com felületére is.

Az alkalmazás GPS-technológián alapul, így attól a pillanattól kezdve, hogy bekapcsolták, a Securi-Guard távfelügyeleti központjában követhetik a felhasználó mozgását, és szükség esetén előkereshető, hol járt a riasztás aktiválása előtt. Ezzel lehetővé téve – ha szükséges – további információk, például korábbi videofelvételek előkeresését.
videó
Forrás: www.info4security.com
 

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

A GSM-alapú kommunikációs eszközök alkalmazása alternatívát jelent az olyan ritkán lakott helyeken, ahol nagyon gazdaságtalan lenne hagyományos vezetékes telefonhálózat kiépítése.

25–30 évvel ezelőtt a telefonigénylőknek még hosszú éveket kellett várniuk vágyuk teljesülésére. Aki akkor még kisgyerek volt vagy talán még meg sem született, el sem tudja képzelni, mikor manapság már a mobiltelefonok teljesen mindennapjaink részévé váltak, és csak szándék kérdése, hogy ki mikor tér be egy szaküzletbe a legújabb telefonmodellért. De a mobilkommunikáció világa nem csak a kedvesünkkel történő csevegést foglalja magában, hanem egyre inkább más gépek, készülékek távoli felügyeletét, vezérlését is. Ez persze nem csak a klasszikus hangcsatorna használatával, hanem egyéb a mobilkommunikációhoz kapcsolódó adatátviteli csatornák alkalmazásával is. A GSM-alapú kommunikációs eszközök alkalmazása alternatívát jelent az olyan ritkán lakott helyeken, ahol nagyon gazdaságtalan lenne hagyományos vezetékes telefonhálózat kiépítése.

GSM-alapú átjelzők
Ma már szinte minden behatolásjelző központ alapból rendelkezik PSTN (hagyományos földi) vonal fogadására alkalmas kommunikátorral, ami ezt biztosítani tudja.
A GSM-alapú kommunikátorok egyik családja, mint a Satel által gyártott GSMLT1, GSMLT2, illetve GSM4, a mobilhálózat alapján ilyen PSTN-telefonvonalat szimulálhat.

 

 

GSMLT1

 

 • Ezek kimenetét a riasztóközpont kommunikátorára kötve máris lehetővé válik a központ által elküldött hangjelzések, személyes értesítés esetén hangüzenet vagy távfelügyelet esetén DTMF-jelzések továbbítása. Erre a célra a GSMLT1 tökéletesen megfelel.
 • A GSMLT2, további bemenetekkel is rendelkezik, amelyek működtetésével például SMS-t kaphatunk, annak aktuális állapotáról.
 • Harmadikként a GSM4 egyesíti az előzőekben ismertetett eszközök tulajdonságait, plusz távolról vezérelhető kimenetekkel is rendelkezik, de ami ennél talán még fontosabb, hogy képes a hozzá csatlakoztatott PSTN-vonal hibája esetén magától átváltani a beépített GSM-telefon használatára. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy az átjelzés biztonságának növelése céljából a földi telefonvonal tartalékaként is üzemeljen.

GPRS
Mivel a mai technika már nem csak hangátvitelt tesz lehetővé, ezért olyan adatátviteli csatornák használata is lehetővé vált, mint a GPRS-adatátvitel. Ennek előnye a hagyományos telefonvonal használatán alapuló megoldásokkal szemben, hogy gyakorlatilag folyamatos kapcsolat tart fent a két végpont, az ügyfél és távfelügyeleti szolgáltató között, lényegesen gyorsabb annál, és mivel kapcsolási díjat nem számítanak föl, olcsóbb is.

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

GPRST1

 

Az ilyen átvitel használatához más egységek is kellenek, mint a GPRST1, GPRST2. De itt meg kell említeni ismét a GSM4 egységet is.

 • A GPRST1-es egység alapvetően ugyan olyan módon alkalmazható, mint az előző kategóriában említett egységek. Vagyis a modul által kiadott vonalat a riasztó kommunikátorának bemenetére csatlakoztatva onnan tudja levenni a megfelelő jelzéseket, majd azokat adatcsomagokká alakítva a GPRS-átvitel segítségével továbbítani a célállomás felé. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen módon szimulált telefonvonal csak adatátvitelre alkalmas, hangátvitelre nem.
 • A GPRST2 nem ad ki telefonvonalat, viszont a GSMLT2-es hasonlóan a bemenetein keresztül adott jelzések továbbítására alkalmazható.
 • Utolsóként ismét egy pár szó a GSM4-ről. A gyártó ebbe a modellbe az összes eddig említett egység tudását összegyúrta, így ez is alkalmas egy riasztókészülék DTMF-jelzései által továbbított információ GPRS-adatcsomagokká történő átalakítására.

 

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

GPRST2

Üzenetek
Sok olyan felhasználó is van, aki nem feltétlenül gondolkodik távfelügyeleti szolgáltatás igénybevételén, hanem jobban szeretne ő maga értesítést kapni a bekövetkező eseményekről. Erre három megoldási mód kínálkozik az előre rögzített hangüzenet, az SMS és a hívószámküldés (CLIP szolgáltatás).

 

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok
GSM4
 

 • Az előre rögzített hangüzenet abban az esetben alkalmazható, ha a riasztóhoz vagy akár közvetlenül a GSM4-hez az üzenetet tartalmazó hangmodult csatlakoztatunk.
 • Azalkalmazására két további mód lehetséges. Elsőként a vezérlőpanelben (például CA6, CA10, VERSA vagy INTEGRA) tárolt üzenetet alakítja át a kommunikációs modul SMS-sé. Erre a célra mind a GSMLT1, GSMLT2, illetve a GSM4 modulok alkalmazhatóak.
 • Második esetben maga a modul tartalmazza az előre beprogramozott üzeneteket, amelyek elküldésére ismételten két alternatív mód kínálkozik. A GSMLT2, GSM4 vagy GPRST2 modulok esetében azok bemeneteinek közvetlen működtetetésével indítható el a kívánt üzenet továbbítása.
 • Alternatívaként a GSM4 és a GPRST1 modulok esetében a riasztóról vett DTMF-jelzések vételével a modul szimulálja a távfelügyelet működését, és a beállított feltételeknek megfelelő feltételek bekövetkezte esetén a megfelelő SMS-t a felhasználónak továbbítja. Hívószámküldés használatakor a kommunikációs modul mindössze megcsörgeti a felhasználót, ily módon költségmentes üzenési mód kialakítására nyílik lehetőség a fentebb leírtakkal szemben.

Micra
Érdekes lehetőséget biztosít a Micra, amely riasztó- és kommunikációs modul is egyben. Áramköri lapjára egy 12 zónás (4 vezetékes és 8 rádiós zóna) riasztóközpont, valamint egy GSM/GPRS-telefont építettek föl, amely a Micra jelzéseinek fenti módokon történő továbbítására alkalmas, kivéve a hanghívást.

Video-távfelügyelet Blackberryre

Video-távfelügyelet Blackberryre

A Honeywell új alkalmazást készített a BlackBerry mobiltelefonokra, ezzel a felhasználók távolról elérhetik biztonsági rendszereiket. Az alkalmazás segítségével a felhasználó bárhonnan élőben nézheti az otthonában vagy cégében készült videofelvételeket.

Ez az alkalmazás a legújabb változata a Honeywell Total Connect nevű távoli elérhetőséget biztosító szolgáltatásának. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az internet, az okostelefonok, a kamerák és az ezekkel kompatibilis vezeték nélküli eszközök segítségével elérjék otthonukat vagy vállalkozásukat bárhonnan a világból.
Az új felület lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék a biztonsági rendszerüket: a BlackBerryn egy ujjnyomással videón nézhetik a megfigyelni kívánt területet, így például a cégükben zajló eseményeket, vagy amikor gyermekük hazaérkezik az iskolából.

Az alkalmazás leképezi a távoli biztonsági rendszer billentyűzetét az okostelefon kezelőfelületére. Ennek segítségével bizonyos feladatok elvégezhetők, például a teljes rendszer élesítése, hatástalanítása, vagy csak bizonyos területek kikapcsolása, így hazaérkezés előtt a garázsajtó nyitásérzékelőjének hatástalanítása. De beállítható az is, hogy a felhasználó értesítést kapjon, ha mozgás történik valamely kijelölt területen, akár kültéren, akár az épületben, otthon vagy üzletében. Ha valamely értékes tárgyat, festményt elmozdítottak a helyéről, vagy ha a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás történt.

Forrás: www.mytotalconnect.com

Stryker PoleCat vandálbiztos térfigyelő rendszer vezeték nélkül

Négy dóm egy házban – vandálbiztos térfigyelő rendszer vezeték nélkül

A brit Stryker Communications bemutatta a PoleCat névre hallgató vandálbiztos, vezeték nélküli térfigyelő rendszerét. A PoleCat rendszerben vandálbiztos dobozban négy dómkamerát helyeztek el. Nagy Britanniában a rendőrség és számos helyi hatóság által már alkalmazott és kedvelt rendszert célzottan a bűnözés megelőzésére használják.

PoleCat vonzerejét azon képessége adja, hogy egyetlen házba négy kamerát helyeztek el: két nappali és két éjszakai vandálbiztos dómot. A készülékbe akár 1 TB-os rögzítő is beépíthető. A rögzített képeket igény szerint WiFi-n vagy 3G/4G hálózaton keresztül juttatja el a felügyeleti központba, de megoldható az adatátvitel Etherneten keresztül is. A PTZ-kamerák 22-szeres optikai zoommal rendelkeznek, ezzel a megfigyelő személyzet képes nyomon követni az utcán zajló eseményeket. A készüléket erős fémburkolat védi a támadásoktól. Mindez együtt alig 6 kg tömegű, a készülék telepíthető a meglévő közvilágítás mellé.

A PoleCat legfontosabb jellemzői

 • IP 68-as fémburkolat
 • vandálbiztos
 • egyszerű a telepítése
 • 1 TB-os beépített digitális rögzítő
 • Wifi elérhetőség az élő felvételek ellenőrzésére és letöltésére
 • opcionális 3G & Mesh
 • házba épített antenna

 

Stryker Communications dinamikusan fejlődő brit cég. Fő profiljuk a térfigyelő rendszerek telepítése.

Forrás: www.stryker.uk.com

XProtect Mobile Milestone Systems

IP-videofelügyeleti rendszer mobil változata

A Milestone Systems bemutatta az IP-videofelügyeleti rendszer mobil alkalmazását.

A Milestone Systems a nyílt platformú IP-videofelügyeleti szoftver (video management software – VMS) vezető fejlesztője, a cég világszerte több mint 100 ezer ügyféllel rendelkezik.

A Milestone bemutatta új termékét, az XProtect Mobile-t. Az egyszerűen használható, mégis nagy teljesítményű VMS célja, hogy az XProtect termékek kompatibilisek legyenek az IP-kamerákkal, encoderekkel és digitális videorögzítőkkel, így a felhasználók igényeinek és forrásaiknak megfelelően szabadon választhatnak összeillő hardvert.

Az új XProtect Mobile VMS mobilhozzáférést biztosít a biztonsági kamerákhoz, ezzel jelentős változást hoz a videomegfigyelés területén. Az új szoftver okostelefonokra és táblagépekre kínál olyan alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy a biztonsági személyzet bárhonnan – akár otthonról vagy másik épületből, telephelyről – figyelemmel kísérje a biztonsági kamerák képét vagy épp valamely nyilvántartást. Ez az alkalmazás annak az irányvonalnak a része, amely szerint a videofelügyeletnek már nem feltétlenül egy elkülönített helyiségben kell üzemelnie.

Ez nem az első próbálkozás arra, hogy a VMS-t elérjék mobil eszközökről is. A Milestone mellett több nagy cég, így a Genetec és az Exacq is elkezdte a saját mobil alkalmazások fejlesztését.

„Azért döntöttünk úgy, hogy elkészítjük az XProtect Mobile alkalmazást, mert megnőtt az igény az olyan mobilalkalmazások iránt, amelyek képesek együttműködni egy sor Milestone VMS termékkel – mondta el Christian Bohn, a Milestone Systems alelnöke. Majd hozzátette az ügyfelek és az értékesítő partnerek igénye indította el a fejlesztést.”

A MobiDEOS és a Lextech Labs – amelyek rendelkeznek OnSSI videofelügyeleti termékkel – már felajánlották a mobilalkalmazásaikat, amelyekkel csatlakozni kívánnak a Milestone XProtect VMS-hez, hogy megoldják a biztonsági kamerák távoli hozzáférését.

Forrás: Milestone

Lap teteje