Az IONSCAN™ 600 robbanóanyagnyom-detektor TSA minősített lett

A Smith Detection IOSCAN 600-as robbanóanyagnyom – detektort az Amerikai Egyesült Államok legfőbb szövetségi közlekedésbiztonsági hatósága, a Transportation Security Administration (TSA) hozzáadta a „Minősített Robbanóanyag Nyomdetektor Technológia” kategóriához a légiszállítmányok biztonsági ellenőrzés listáján. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól az IONSCAN 600 is megvásárolható a szabályozott légi teherszállítási létesítmények számára is az ellenőrzési műveletekhez. (tovább…)

Trükkös tükrös leképezés helyett digitális alvázvizsgálat

Az objektumvédelmi eljárások során a gépjárművek ellenőrzése, átvizsgálása körülményes és aprólékos feladat. A járművet általában a biztonsági személyzet technikai segítséggel, de manuális módon végzi. Az alváz vizsgálata különösen nehézkes, lassú és nagy odafigyelést igénylő eljárás és az időjárás, a látási viszonyok pedig még inkább befolyásolják az ellenőrzés sikerességét. Ezt segíti az UVIScan járműellenőrző rendszer. (tovább…)

A biztonsági röntgenberendezés sikertörténete – Kubától a komputertomográfig

Amikor egy „forradalmi” berendezésről vagy eszközről beszélünk, általában kapcsolódik hozzá a feltalálók, fejlesztők neve és sikersztorija. Az itt következő „problémát megoldó találmánynak nem volt szabadalma, a kitalálásáért és megalkotásáért senki nem kapott elismerést, a feltalálóit pedig soha nem is azonosították be. Ez a találmány ugyanakkor egy évtizeden belül világszerte elterjedt, és valószínűleg a hasznára vált…” Mindannyiunk számára biztonságosabbá tette a világot. A hódító új találmány neve pedig csomagvizsgáló röntgenberendezés. (tovább…)

OPENGATE – Megnyílt a kapu a tömegek átvizsgálásához

„Mobil megoldás a tömegek gyors biztonsági átvizsgálásához, amely egyrészt felgyorsítja az ellenőrzést, csökkenti, vagy megszünteti a várakozást, optimalizálja a biztonsági költségeket, miközben egyszerűen lehetővé teszi a biztonsági rendszer telepítését és problémamentes használatát.” (tovább…)

Mesterséges intelligencia és mélytanulás a biztonsági röntgengépekben

Napjainkban az élet minden területén alkalmaznak mesterséges intelligenciával (AI) működő vagy azt használó berendezéseket, gépeket, rendszereket. Mint majdnem minden áttörést jelentő technológia, a mesterséges intelligencia is a hadiipari ágazatban, a harcászati-hadászati rendszerekben és eljárásokban jelent meg legkorábban. A biztonságtechnikai rendszerek fejlesztésénél új irányt és lendületet adott az öntanulás és az intelligens automatizálás lehetősége, amely az üzemeltetési kockázatokat és az emberi tévedéseket is jelentősen csökkentheti. A röntgengépek is okosodnak! (tovább…)

Új automatikus csempészárú észlelő szoftver

A holland OD Security bevezetésre kerülő THEIA csempészárú felderítő szoftvere a cég véleménye szerint világszerte az egyetlen olyan teljes test szkenner lesz a piacon, amely automatikus fenyegetésfelismerő szoftverrel rendelkezik. (tovább…)

Én és az adatcsomagom

A repülőutak, vagy egy őrzött létesítménybe lépés előtt manapság már minden esetben biztonsági ellenőrzésen kell átesnünk. Ez az eljárás nem csak adataink, hanem minden nálunk lévő tárgy és eszköz virtuális átadásával is együtt jár. A csomagröntgen ugyanis mindent lát és mindent felismer – ráadásul már meg is jegyez. (tovább…)

NOVO Digital Radiography – A hordozható képalkotás mesterfoka

A NOVO digitális röntgenberendezések a hordozható képalkotás mesterfokát képviselik, a jelenleg elérhető legjobb képminőséget, felbontást és képelemző funkciókat kínálják a hordozható röntgengépek piacán. Az izraeli gyártó mindemellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a rendszereik még a legmostohább körülmények között is megbízhatóan, könnyedén és gyorsan végezzék feladatukat. (tovább…)

Előnyben a német megbízhatóság – Az amerikai TSA újabb Smiths Detection csomagröntgent minősített megfelelőre

A Smith Detection, a világ vezető biztonsági röntgen fejlesztője és gyártója újfent hozta a papírformát. A HI-SCAN 145180-2is pro csomagröntgen ugyanis kiérdemelte a „megfelelt” minősítést az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Ügynökségétől (TSA), így a német gyártó újabb berendezése került fel a megbízható és ajánlott légibiztonsági teherátvizsgáló technológiák listájára. (tovább…)

Ampulla, töltött fánk, akkumulátor. Biztonsági röntgengépek szokatlan szerepben

Törött ampulla, töltetlen fánk, hiányzó akkumulátor: a legtöbb esetben a vásárló lesz az, aki szembesül az ilyen bosszantó helyzetekkel, ezért a gyártók számára megkerülhetetlen a termékek tökéletességét, teljességét és érintetlenségét ellenőrizni, biztosítani és vitás helyzetben, igazolni. Ebben segíthet a biztonsági röntgen technológia. (tovább…)

Ideje továbblépni…. – Tömeges biztonsági személyátvizsgálás a világjárvány utáni időszakban

2005-ben egy nappal a bejelentés után, hogy London lesz a 2012. évi olimpiai és paralimpiai játékok házigazdája, a robbantások figyelmeztető jelentőségűek voltak a világ számára.  A terrorizmus fenyegetése belépett a polgári társadalmak hétköznapjaiba. Olyan biztonsági rendszereket kell (kellett) kifejleszteni, amelyek gyorsan, nagy létszámok valós idejű és precíz ellenőrzését teszik lehetővé. (tovább…)

A legkorszerűbb átvilágítási technológia – Az XCT megérkezett Ferihegyre

A legmodernebb átvilágító berendezésekkel és megnövelt kapacitással várja az utasokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megújult csomagátvilágító és szállító rendszere. A csaknem 3 kilométer hosszú szállítószalag-rendszer az elérhető legjobb átvilágítási technológiával, a Smiths Detection HS 10080 XCT röntgenberendezésekkel egészült ki. (tovább…)

Biztonsági kapuk lázmérő funkcióval – Elengedhetetlen kiegészítő a CEIA-tól világjárvány alatt és után

A koronavírus komoly kihívás elé állította az ellenőrző-áteresztő pontokon szolgálatot teljesítő biztonsági személyzetet is. Mostanra már nem „csak” a közbiztonságra veszélyt jelentő tárgyakat és eszközöket kell megtalálni, hanem a vizsgált személyeket a járvány elleni védekezés szempontjai szerint is szűrni kell. A COVID-19 elleni védekezésben ez a belépni szándékozók testhőmérsékletének mérését jelenti gyors, pontos, de legfőképp érintésmentes módszerrel. (tovább…)

SecuScan a védelem első vonala

Olvasóink az előzőekben megismerkedhettek az Orion 21 Kft tevékenységével, céljaival a speciális biztonsági megoldások területén. Jelen cikkünkben a már említett SecuScan alvázszkennert mutatjuk be részletesebben. (tovább…)

Bővített Fokozatú Sugárvédelmi Továbbképzés

A csomagvizsgáló röntgenberendezések röntgensugárral működnek, amelynek használata az atomenergia alkalmazási körébe tartozó tevékenységnek minősül, így azok forgalmazását és a használatát is szigorú törvények és rendeletek szabályozzák. A készülékekkel foglalkozók körének kötelező továbbképzésen kell részt vennie, amit a Z&Z és társ cége a DTS Consulting szervez. (tovább…)

Lap teteje