Egy szuperpanoráma-kamera meglepetései. Lehet, hogy a fontos és érdekes dolgok a szemünk sarkában történnek…

A Milesight 180 fokos panoráma csőkamerája amelyről egy előző cikkünkben már beszámoltunk egy üdítő kivételt testesít meg a jelen piaci választékban. Látószög tekintetében mindenképp kiemelkedik a tömegből, de egyedi funkcióival (RTMP) is lenyűgöz, továbbá a különleges szerelődoboza végre újdonságot hoz a telepítők számára is. Jelen cikkünk egy alaposabb ismerkedés.

Mindenféle kamerával találkoztunk már, tudjuk, hogy nagyjából mind egy kaptafa, ritkán lehet már új vagy különleges megoldásokat látni. Mindenki számára ismertek a hagyományos dóm, cső és egyéb kialakítású kamerák, megapixelben és tudásban sincsenek már nagy különbségek. Mondjuk ki, egy tapasztalt telepítőt igencsak nehéz meglepni. A tesztelésre hozzám került kamera ezt kihívásnak vette és bevallom őszintén, hogy sikerrel is járt.

Milesight 180 fokos panoráma csőkamera

A dobozból kivéve nem gondoltam volna, hogy már a bekapcsolás előtt ilyen meglepetés ér. Mivel nem találtam kábelkorbácsot, nem maradt más választásom, minthogy a kamera hátulján lévő kis szerelődobozt felnyissam.

01kép

Itt ért az első meglepetés. A szerelődobozt úgy alakították ki, hogy nem közvetlenül a kamerába kell dugni az RJ-45 csatlakozót, hanem a doboz hátlapjára integrált aljzatba, ahonnan a kamera egy csúszóérintkező segítségével kapja meg a tápellátást és az adatkapcsolatot. A kialakításnak köszönhetően mind a bekötés, mind a felszerelés nagyságrendekkel egyszerűbb, mint a megszokott kábelkorbácsos kamerák esetében.

Bekapcsolás után egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát felület fogadott. A menürendszer értelemszerű és letisztult, könnyű benne a tájékozódás. Ki sem térek a WDR, mozgásérzkelés, shutter beállítás és a szokásos sláger maszlagra, ezeket a mai világban már tudnia kell egy kamerának. Az ígéretes kezdés után próbára tettem a terméket, látni akartam mit is tud a felszín alatt.

Kíváncsi voltam, hogy az ígért 180° a valóságban is annyi-e amennyi. És igen, ráadásul a látószög szélein sem használhatatlanul torz a kép! További plusz pont, hogy a beépített infra is ugyanezt a szöget nyújtja, fénnyel derítve így éjszaka a teljes látószöget.

02kép

Az elismerő hümmögés és szemöldök felhúzás után körbeforgatva a kamerát, észrevettem egy leszerelhető fedelet a kameratest alján. A kamera képes microSD kártya (max. 256 GB) fogadására, így a rögzítést (videó és állóképek) arra is végezheti. Oké, ez így remek, de távolról, hogyan érem el? A kamerát kérhetjük P2P eléréssel is, így a telefonos alkalmazással – mely nem igényel semmiféle regisztrációt – pár lépésben beállíthatom a közvetlen kapcsolódást, mindenféle router beállítás és port nyitástól függetlenül. Van persze lehetőség IP címen, porton és egyéb hálózati autentikáción keresztüli elérésekre is.

Mint tudjuk ahány ügyfél, annyi igény és annyiféle rögzítő. Tudni akartam, hogy bármilyen rendszerhez integrálható-e a kamera, vagy szigorúan ragaszkodik-e a saját márkájú rögzítőjéhez. Noha a rengeteg ingyenesen benne lévő analitika (vonalátlépés, területre be/ki hatolás, ember érzékelés, ember számlálás, stb.) kívánja a saját NVR-t, de ha ezekről lemondunk, akkor a beépített ONVIF (Profile G & Q & S & T) protokolloknak köszönhetően egy teljes értékű kamerát kapunk egy nem azonos márkájú célhardveren is.

03kép

Rögzítője válogatja, hogy igényel-e külön beállítást, de képes mozgásérzékelésre rögzíteni, illetve a kamerában található többféle audio kodeknek és a beépített mikrofonnak köszönhetően a hangrögzítés sem fejvakarás tárgya többé.

Külön kiemelném a kamera SIP/VoIP szolgáltatását, mely ritkaság az ilyen árkategóriájú IP kamerák körében. Továbbá rendelkezik RTMP funkcióval, mellyel élő közvetítést nyújthatunk YouTube-on keresztül. Ez tökéletes választás lehet rendezvények streamelésére, vagy különböző városi helyszínek élő bemutatására.

Összességében ez a tesztelés kellemes felüdülés volt. A megapixel huszároknak jó hír, hogy az 5,0 Mpixel kivitel mellett megtalálható a 4K (UHD) felbontású testvére is a kamerának, mely tudásban és külső megjelenésében is a fentebb leírtakat tudja. Bátran merem ajánlani azoknak, akik egy újszerű kamerát keresnek és nem szeretnének lemaradni a hagyományos kamerák látószögén kívül történtekről.

Forrás: GeoVision Hungaria Kft

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások