A Milesight év végi nagyágyúi: a 4K és a pörgős „apróság”

A Milesight állta a szavát, és a két hónapja beharangozott újdonságok már meg is jelentek. A 180°-os panoráma csőkamera 4K felbontásra történő „upgrade”-je, a speed dome család bővülése 36x és 42x ZOOM funkciós tagokkal, valamint az új mini PTZ dome család megjelenése tart számot a figyelemre.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Miért jó egy 180°/95°-os csőkamera? A piac évtizedek óta a „mindent látni szeretnék” lázban ég. Természetesen, a „mindent” lehetőleg minél kevesebb kamerával szeretné megfigyelni. Erre nyújt megoldást a Milesight mini cső panoráma kamerája. Az 5 MP-es verzió még alig élvezhette ki piaci sikereit, máris megjelent a 4K verzió.

4K verzió

A 4K előnyeit nem adják ingyen. Nem az áráról beszélek, hiszen 60 %-kal nagyobb felbontásért mindössze 20%-kal kell többet fizetni. A 4K minőséget a frissítési sebességben ( 15 kép/s ), valamint fényérzékenységben fizetjük meg. Ez utóbbi még így is figyelemre méltó (0.01Lux), de elmarad az 5 MP-es kistestvér 0.005 Lux-os értékétől.

Minden egyéb képességeiket tekintve az 5 MP-s és a 4K panoráma kamera megegyezik. A “kiegyengetés” (dewarp) funkciónak hála szinte észrevehetetlen, hogy egy „halszemkép” áll a monitoron megcsodált kép „mögött”. A beépített SD foglalatnak köszönhetően akár “stand-alone” CCTV rendszer is kialakítható. Természetesen az NVR-mentes rendszert csak akkor javaslom, ha nem oldható meg más módon a kép rögzítése. Lehetőség van time-lapse rögzítésre is, pl. egy építkezés megörökítésére. A 4K-s családtag is megkapta a 120dB-es WDR funkciót. Az IP67-es kültéri védettséget a beépített mikrofon sem gyengíti, köszönhetően a gyártó által alkalmazott PTFE Membránnak. A SIP/VoIP támogatásnak köszönhetően a kamera képanyaga behívható arra alkalmas mobil- és videotelefonokon. A készülékbe be van építve a Milesight videotartalom-elemző szoftvercsomag.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Akár 42x messzebbre

A Milesight speed dome családja is szintet lépett. A 2 MP-es „szekció” egy 36x-os optikai ZOOM és a cég 140dB WDR funkciójával, és 300 m hatótávolságú IR sugárzóval rendelkező, 60(!) kép/s frissítési sebességre képes, 0.001Lux fényérzékenységű taggal bővült. Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy a méret a lényeg és inkább a 42x-es ZOOM funkcióval rendelkező 5 MP-es, vagy a 4K-s verziót (36x ZOOM) választaná, annak meg kell békülnie a 30 kép/s frissítési sebességgel.

Az új kamerák és régebbi társaik az alábbi jellemzőkkel írhatók le röviden:

  • beépített Video Elemző Funkciók
  • PoE tápellátás
  • 4 mozgásminta rögzíthetősége
  • 6 KV-os túlfeszültségvédelem

Mi az? 18.3cm átmérőjű, 17.5cm magas és PTZ

Röviden összefoglalva: egy erőteljes speed dome. Az új mini PTZ dome család arasznál is kisebb méretű, így rendkívül egyszerű kvázi rejtetten telepíteni. 2MP/5MP és ezeken belül 12x/23x optikai ZOOM funkcióval rendelkezik. A 2 MP-es mini dome PTZ-k 60 kép/s frissítési sebességre képesek, 0.002Lux fényérzékenységűek és a Milesight 140dB WDR funkcóját kapták. Az 5 MP-esek esetében meg kell elégednünk a 30 kép/s frissítési sebességgel, a 0.005Lux fényérzékenységgel és 120dB WDR-rel. A végállás nélküli vízszintes mozgástartomány mellett -5°~185°-os függőleges mozgathatósággal rendelkezik. Azaz függőleges irányban tovább fordítható az alsó pozícióból, nem kell a kamerát vízszintesen forgatni, illetve a horizont felett is „lát” (5°-kal).

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

A mini dome PTZ-k közös jellemzői a szokásos preset és túra útvonalakon túl:

  • beépített Video Elemző Funkciók
  • PoE tápellátás
  • 4 mozgásminta rögzíthetősége
  • Riasztási és Audio ki-/bemenet I/O

…és a maradék

A meglévő kamerák tekintetében is történt némi ráncfelvarrás, kiemelten az IR sugárzók hatótávolsága nőtt meg. A varifokális Pro Dome esetében 90m-re, a 12x ZOOM optikás Pro Csőkameránál 80-ról 120m-re; a PTZ Csőkamerák esetében 140m-re, míg a PTZ Dome-oknál 120m-re nőtt az IR megvilágítási határ.

Csak halkan jegyezném meg, a fenyegetés látszatát messzire kerülve: még nincs vége az évnek. Vajon, mit tartogat még a Milesight „alkotó műhelye”?!

Szabó László
LDSZ Kft
www.ldsz.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások