Professzionális CCTV rendszerrel erősödött a Kecskeméti Konzerv Kft. Milesight + CathexisVision = konzervált biztonság

Az 1995-ben alakult Kecskeméti Konzerv Kft. 2017-ben 1,89 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajtott végre, melynek keretében meglévő video-megfigyelőrendszerét 60 további IP CCTV kamerával bővítette. Ismerkedjünk a telepített technológiával.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Milesight + Cathexis – látványosan stabil biztonság

Az alcímben említett két márka alkotta a Kecskeméti Konzerv telephelyén lévő CCTV rendszer bővítésének gerincét, mely termékcsaládok stabilitása és szolgáltatáskészlete kiemelkedő, különösen ár/érték arányuk tükrében. A Milesight a felhasználó számára is sok előnyt kínál, de számos, a telepítők munkáját megkönnyítő technológiai megoldással rendelkezik. Egy CCTV rendszer esetén nem lehet eléggé hangsúlyozni, így a Milesight kamerák esetén is kiemelendő a magas színvonalú képalkotási képesség. A Cathexis Professional VMS az egyszerű telepíthetőség és kezelhetőség etalonja.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

A Kecskeméti Konzerv projekt

A méretek szemléltetése érdekében néhány adat: a redundáns optikai gerinchálózathoz több mint 1 km-nyi optikai kábelt kellett a telepítőnek kihúznia, UTP/FTP kábelekből közel 3 km-t. A gerinchálózat redundáns – a hálózati struktúrát úgy alakította ki a tervező, hogy egy adott „haladási irány akadályoztatása” esetén a rendszer automatikusan az ellenkező (épen maradt) irányba tereli az adatforgalmat.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Milesight – a CCTV „kishercege”

Mint azt a márka forgalmazójának (LDSZ Kft.) képviselője elmondta, a Milesight kiemelkedő előnye, hogy pontosan azt nyújtja (versenyképes áron), amire a felhasználónak és telepítőnek szüksége van. Kecskeméti Konzerv esetében a megrendelőnek határozott elképzelései voltak arról, hogy hol, mit és hogyan szeretne látni/megfigyelni. A Milesight termékei tökéletesen illettek a felhasználó elképzeléseihez.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

A megrendelő a „mindent látni akarok” elve helyett pontos igényeket tesz le az asztalra, így került be a projektbe – az áttekintő képet biztosító 5MP-es cső és vandálbiztos dome kamera (PoE, 0.006 lux, H.265, S-WDR, ONVIF, Starlight funkció) mellett –a világ legkisebb IP PTZ, valamint a Milesight 12 MP-s fisheye (halszemoptikás) kamerája.

Milesight Mini PoE PTZ

A Mini PoE PTZ-k feladata a Kecskeméti Konzerv fő útvonalainak és kamion beállóinak felügyelete. A 12x-es optikai ZOOM funkcióval rendelkező Milesight Mini PoE PTZ, mint a nevéből is kiderül, egy olyan PoE táplálású, 5MP képfelbontást biztosító PTZ kamera, melynek felhasználhatósága messze felülmúlhatja a hagyományos biztonságtechnikai elvárásokat. Bár a Kecskeméti Konzerv telephelyén a fehérfény LED-je háttérbe szorult, de a SMART IR LED sugárzóknak jó hasznát veszi a cég biztonsági szolgálata.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

A SMART IR II funkció garantálja, hogy úgy a távolabbi, mint a közelebbi területek megvilágítása ideális legyen, elkerülve az elsötétedés és túlvilágítás okozta információvesztést. Érdemes megemlíteni, hogy a kamera folyamatos 360°-os vízszintes és 75°-os függőleges mozgásra képes. A felhasználók 255 ún. preset (előre beállított) pozíciót adhatnak meg, melyet 8 járőr útvonalba szervezhetnek, illetve a kezelő is megadhat manuálisan 4 mozgási útvonal mintát. A kamera szerkezeti kialakításának köszönhetően a belső párásodás lehetősége minimális, valamint nem igényel további kötődobozt, mivel az, az alapcsomag része. A szolgáltatási bónusz ennél az eszköznél az automatikus objektumfelismerés és követés. Adott esetben arra is képes, hogy a feltételezett behatolóra álljon, ráközelítsen, bekapcsolja a fehérfény LED-jét, így tökéletes minőségű, színes képet továbbítson a rögzítő felé.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Ahol a P/T (mozgathatóság) funkcióra nem volt szükség, de némi ráközelítési opciót igényelt a megrendelő, oda a Milesight 4MP-es, 4x-es optikai ZOOM funkcióval rendelkező csőkamerája került.

Milesight Fisheye

Ahogyan arra már utaltunk, a Kecskeméti Konzerv Kft nem csak biztonságtechnikai célokra kívánta használni új CCTV rendszerének egy részét. A gyártócsarnokokban, pontosabban a magyar fejlesztésű Hunister sterilizálók fölé a Milesight 12 MP-es, 360°-os látószögű Fisheye vandálbiztos dómkamerái (S-WDR, IR LED, H.264, H.265, ONVIF, PoE) kerültek. A kamerák részben vagyonvédelmi, részben gyártásfelügyeleti feladatokat látnak el.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Annyit még röviden érdemes elmondani ezen apróságról (tényleg kisméretű), hogy nem csak gyártócsarnokban, de még a legigényesebb otthonokban / hotelekben / irodaházakban / kereskedelmi egységekben is megállják a helyüket. Úgy kis méretük, mint letisztult, modern, „csavarmentes” formaviláguk garantálja a szinte észrevehetetlen megfigyelést. Persze, a Kecskeméti Konzerv esetében ez nem volt szempont. Ellenben szempont volt az IP67/IK09 védettség, az extrém nagy áttekintés és a kiváló képminőség. Más esetben akár falra, esetleg földön álló talapzatra is telepíthető a kamera, de itt erre nem volt igény. Természetesen a kamera képes a panoráma kép „kiegyengetésére”, de ennél a projektnél ezt a funkciót a VMS látja el.

Cathexis VMS – egyszerűen profi

A dél-afrikai „származású” Cathexis videomenedzsment megoldásai ténylegesen arra törekednek, hogy minél hatékonyabb módon, mégis egyszerűen támogassák a felhasználók és telepítők munkáját. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legkisebb hardveres erőforrásigénnyel ez a szoftvercsalád rendelkezik jelenleg. Telepítése és használata extrém gyors, intuitív. A Cathexis további előnye, hogy nagyon egyszerűen „upgradelhető”, tehát a felhasználó igényeivel együtt fejlődik/fejleszthető.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

CathexisVision Professional annyiban különbözik testvéreitől, hogy egy adott telephelyen legfeljebb 150 kamerát kezel és 10 megfigyelőt szolgál ki egyidejűleg. További szolgáltatásait tekintve jórészt „versenyképes” nagytestvérével. Amit a megrendelő (Kecskeméti Konzerv illetékese) kiemelt – rövid gyakorlati tapasztalataira alapozva – az a szoftver intelligens visszakeresési funkciója. Ennek köszönhetően nem szükséges tetemes mennyiségű videoanyagot áttekintenie; mindössze ki kell jelölnie egy adott kamera képterületének egy részét és megadnia, hogy milyen tartalomváltozásra (pl. mozgás) kíváncsi. Ezt követően a rendszer kilistázza a felhasználót érdeklő tartalmakat.

Zárszó és folytatás…

Bár a projekt nagyobbik része lezárult, a közeljövőben kerül telepítésre egy speciális kameraházba integrált Milesight ún. box kamera. Ez kifejezetten meleg (60°C) és párás környezetbe kerül, ahol a legnagyobb kihívás a folyamatos páralecsapódás. Amennyiben a próbaüzem sikeres lesz, több hasonló eszköz telepítése várható.

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Forrás: LDSZ Kft

Milesight_Logo
Cathexis-logo

Hozzászólások