Tapasztalatok a terepről  – Napelemes szettek az üzletből kikerülve

A napelemes szettek előnyeiről és alkalmazási területeiről már részletesebben olvashattak előző cikkeinkben, most viszont a telepítői oldalról szemlélve szeretnénk összefoglalni partnereink tapasztalatait, kitérve az adatátviteli lehetőségekre is. 

01

Az elmúlt időszakban sikeresen szállítottunk le az ország különböző településeire napelemes szetteket, melyeket partnereink precízen és komoly szakmai hozzáértéssel telepítettek. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva, a GVHungáriánál sikerült egy olyan univerzális napelemes szettet összeállítani, melyet könnyen a megrendelők igényeihez tudunk igazítani és az ország bármely területén kitűnően ellátja a feladatát. Nézzük most a teendőket kronológiában!

A kezdetek…. Hogyan is állítunk össze egy szettet?

Mérnökeink az egyedi igényeket és terepviszonyokat figyelembe véve – kiválasztják a szettek elemeit. Az alkatrészek és a szerelési anyagok kiválasztása után, a szekrények összeszerelése következik. A szettek felpántolható konzolokat tartalmaznak a könnyebb telepíthetőség érdekében. A minőségellenőrzési folyamat során egy sorozatszámmal látják el a szetteket, majd dokumentálják a szállítási és adminisztratív információkat. Végül előkészítik az eszközöket a szállításra és a telepítésre. A szettek nagy súlyára és törékenységére való tekintettel, a GVHungária vállalja a kiszállítást. 

02

Kameraválasztás a partnereink tapasztalatainak tükrében

A napelemes szettek univerzálisak, terep viszonyoktól függően pedig különböző kamerákkal egészíthetőek ki. A leggyakrabban keresett kamerák: azokra a helyszínekre, ahol nagyobb terület megfigyelése volt a cél, nagyobb látószögű kamerákat szállítottunk, mint például a 20 MP-es Hikvision multiszenzoros panoráma vagy a 180 fokos Milesight panoráma kamerákat

Ahol a nagyobb terület megfigyelése mellett az elsődleges szempontok között a kamera forgatható funkciója is szerepelt, ott a Videosec Speed Dóm kameráját találtuk a legalkalmasabbnak a feladat ellátására. 

Természetesen a nagy látószög nem mindig merül fel igényként és nem is mindig szükséges. Kisebb területek, mint például illegális szemétlerakó helyek megfigyelésére, a Videosec hagyományos fix optikás kamerák kerültek előtérbe.

03

Mindegy, hogy milyen oszlopra szereljük fel a kamerákat?

Nem feltétlenül. Városi környezetben elterjedtebbek az elegánsabb, fémoszlopok állítása, míg külterületi környezetben inkább a faoszlopos betongyámos verziót részesítik előnyben. Olyan is előfordul, hogy egyes cégek különböző átmérőjű oszlopokkal dolgoznak, amelyeknél a szettekhez pontosan illeszkedő konzolokat és tartókat adunk.

Közterületen történő oszlop állításnál, ha el akarjuk kerülni a kalandos vezeték és csővezeték elvágásokat, mindenképpen ajánljuk a földben futó közművek szolgáltatóival történő egyeztetést. A Natura2000-es természetvédelmi területek esetében további hatósági engedélyekről is érdemes érdeklődni. Amennyiben a szükséges engedélyekkel kapcsolatban kérdések merülnek fel, a GVHungária kollégái szívesen segítenek a tervezésben és az egyeztetésben. 

04

A kábelezés kiváltása

Gyakran merül fel a kérdés, hogy a kamera felvételeit milyen módon lehet továbbítani a központba.

Az adatátvitel módjának kiválasztását általában a terep viszonyok határozzák meg. Nem mindig lehetséges UTP vagy optikai kábelhálózatok kiépítése, ezért a GVHunáriánál gyakran a mikrohullámú összeköttetést javasoljuk, mellyel nem csak a kábelezést válthatjuk ki, de a hosszadalmas és költséges munkafolyamatoktól is megkímélhetjük magunkat. Így az oszlopokra szerelt kamerák felvételeit könnyen továbbíthatjuk a központba.

A hálózat megtervezésében, az eszközök kiválasztásában és az átjátszók programozásában teljeskörű támogatást nyújtunk partnereink részére.

05

A folytatásban – Üzemeltetés, karbantartás, tisztítás

A következő cikkünkben hasznos üzemeltetési, karbantartási és tisztántartási tippekről lesz szó, melyeknek köszönhetően meghosszabbíthatjuk napelem moduljaink és akkumulátoraink élettartamát. 

Forrás: GeoVision Hungária Kft

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások