Hogyan növeljük a napelemtáblák élettartamát videómegfigyelési rendszerünkben?

A napelem táblák tisztántartása és a rendszer megfelelő karbantartása egy hosszú távú, kifizetődő folyamat, amellyel nagyban hozzájárulhatunk élettartamuk meghosszabbításához. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttünk pár hasznos üzemeltetési és karbantartási tippet, melyek elvégzésével biztosíthatjuk napelem tábláink gondtalan működését.

Forrás: GeoVision Hungária Kft

Forrás: GeoVision Hungária Kft

Üzemeltetési és karbantartási tanácsok

A legfontosabb karbantartási feladatok közé tartozik a tartószerkezet, csavarok, hozzáférhető villamos kötések és vezetékek rendszeres ellenőrzése, hiszen a szél és egyéb időjárási hatások miatt, a kötések meglazulhatnak. Mindezek mellett, az esetleges sérülések, elszíneződések és szennyeződések, könnyebben kiszűrhetőek a napelem modul gyakori szemrevételezésével.

A töltésvezérlő vizsgálata során érdemes időt szentelni a hibakódok kiolvasására, az elektromos bekötések átnézésére, és nem utolsó sorban az akkumulátor töltés ellenőrzésére, valamint szükség szerinti feltöltésére vagy cseréjére. Az akkumulátor ellenőrzéshez javasolt minőségi teszter használata. A napelem modulok teljesítménymutatóinak mérése gyakoribb ellenőrzést igényel, melyeket javasolt 12:00 óra után, napsütéses időben elvégezni.

Minden egyéb üzemeltetési és karbantartási feladatot minimum félévente, de legalább évente ajánlott elvégezni.

Forrás: GeoVision Hungária Kft

Forrás: GeoVision Hungária Kft

A napelemtáblák tisztántartása

Kezdjük a jó hírrel! A napelemtáblák karbantartása nem olyan művelet, amit minden hónapban el kell végezni. Mindenesetre az általában 1-2 évente aktuális munkát nem érdemes megspórolni, hiszen a napelem rendszer legnagyobb felületű része – főként a napelem cellák – állandóan ki vannak téve az aktuális időjárási és éghajlati viszonyoknak.

Ami itt mindenképpen kerülendő!

A napelem cellák felületét erősen maró hatású anyaggal, folyékony mosószerrel, dörzskefével, nagynyomású mosóval, illetve gőztisztítóval nem szabad tisztítani! Továbbá a karcveszély miatt, szárazon sem igazán jó lekaparni a napelem cellákra száradt szennyeződéseket, sarat.  Ehelyett inkább valamilyen puha anyaggal vagy szivaccsal javasolt letörölni a panelek felületét, melyekkel karcmentesen távolíthatóak el a szennyeződések. Ami a tisztítószereket illeti, érdemes a gyártó által javasolt kifejezetten erre a célra szolgáló folyadékokat használni. Az ásványvíz és csapvíz használata szintén kerülendő, mivel nyomot hagynak a cellák felületén. Az ásványi anyagoktól mentes desztillált víz sokkal alkalmasabb erre a célra. 

Megoldás a téli időszakra, a Battery Life Management előnye

A téli időszakban a napelemtábla jóval kevesebb energiát termel, ezért nagyon fontos az akkumulátor állapotának megóvása. Az akkumulátor hosszú élettartamának megőrzése és a folyamatos üzemmód biztosítása az intelligens töltésnek köszönhetően érhető el.

Forrás: GeoVision Hungária Kft

Forrás: GeoVision Hungária Kft

Amikor egy napelemes töltésszabályozó nem képes egy napon belül feltölteni az akkumulátort teljes kapacitására, az akkumulátor folyamatosan változik a „részben feltöltött” állapot és a „ teljes kisütés”  állapot között. Ez a működési mód, mivel nincs rendszeres teljes feltöltés, hetek vagy hónapok alatt megsemmisíti az akkumulátort.

A Battery Life algoritmus figyelemmel kíséri az akkumulátor töltöttségi állapotát, és ha szükséges, napról napra kissé megnöveli a terhelés leválasztási szintjét (azaz a terhelést korábban kapcsolja le), amíg a betakarított napenergia elegendő ahhoz, hogy az akkumulátort majdnem teljes 100%-ra feltöltse.
Az intelligens vezérlésnek köszönhetően a hozzávetőleges 100% -os újra töltés elérhető átlagosan hetente egyszer, ezzel biztosítva az akkumulátor hosszú élettartamát.

A GVHungária szakemberei kellő odafigyeléssel és hozzáértéssel állnak rendelkezésre minden napelemtábla és szigetüzemű napelemrendszer iránt érdeklődő számára. További műszaki részletek, ajánlatkérés és szállítási információkkal kapcsolatban keressék bizalommal a GVHungária kollégáit az info@gvhungaria.hu e-mail címen, vagy a 06 1 205 3527 telefonszámon!

Forrás: GeoVision Hungária Kft

Kapcsolódó cikkek: