A Videosec Smart IP platform előnyei

Sokféle IP-alapú kamerarendszer van jelen a piacon, de egy rendszer képességeit nem lehet néhány adatlap átolvasásával felmérni, ezért készült ez az összefoglaló, ami a Videosec Smart IP platformjának fontos részleteire, kiemelkedő tulajdonságaira szeretné felhívni a figyelmet elsőként a teljes platform magyar nyelvű felületére.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft


Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Rögzítők

A rögzítők alapadata a bejövő (és külön a kimenő) maximális sávszélesség és a dekódolási képesség. Előbbi a lerögzíthető adatmennyiségre vonatkozik, utóbbi csak a rögzítő megjelenítési képességére, úgy élőkép nézetben, mint visszajátszásnál. Például, ha egy rögzítő 16db 4K felbontású kamera képét rögzíti (H.265 és Smart Encoding használatával, második és harmadik streammel együtt ez még mindig 50Mbps alatti bejövő sávszélességet jelent!), osztott nézetben a kamerák második (rendszerint D1 felbontású) adatfolyama kerül megjelenítésre, amikor pedig egy csatornát teljes képernyőre nyitunk, csak annak az egy csatornának a képét dekódolja és jeleníti meg a rögzítő teljes, 4K felbontásban.

Minden rögzítő kezel 4K felbontású monitort. Az NVR-302-16B és a termékpalettában felette álló összes rögzítő kettő (vagy több) egymástól független tartalmat megjelenítő monitorkimenettel rendelkezik. Így megvalósítható, hogy például a HDMI2-re csatlakozó 4K felbontású monitoron az összes csatorna képe jelenik meg folyamatosan, a HDMI1/VGA (közös tartalom) pedig a kezelő előtti képernyőn jelenik meg, amin visszajátszhat, belenagyíthat, egyéb funkciókat ér el. A monitorok között a jobbkattintásos menüből vagy 5 másodperces jobbkattintással tudunk váltani.

Az adattárolás az 1 darab beépített SATA merevlemeztől a redundáns lemez kijelölésén, RAID (0,1,5,6,50,60) támogatáson át, 2, 4, 8 vagy akár 16 beépített SATA merevlemezen keresztül a külső SAS egységekkel történő bővítésig választható. Lehetőségünk van rá, hogy csatornánként eltérő tárhelyfoglalást adjuk meg, ezzel hosszabbítva meg egyes csatornák rögzítési idejét a többi rovására.

A teljes platformra jellemző hálózati tulajdonságok

A hálózati biztonság más platformokhoz képest magasabb prioritással kitűzött cél.

Minden eszköz alapértelmezetten DHCP szervertől kér IP címet. Ha ez nincs jelen a hálózatban, a kamerák alapértelmezett 192.168.1.13, a rögzítők alapértelmezett 192.168.1.30 IP címen jelennek meg.

IPv6 támogatás: a kamerák manuális unicast címeket tudnak kezelni, a rögzítők a manuális beállítás mellett DHCPv6 és Router Advertised módban is működhetnek.

Az NVR-302-16B és a termékpalettában felette álló összes rögzítő kettő (vagy több) egymástól független LAN csatlakozóval rendelkezik, ezek a multi-címzésen túl binding/kötegelt és fall-back/hibatűrés módban is használhatóak. Ideális esetben az egyik hálózatra csatlakoznak fizikailag a helyszín kamerái, a másik hálózat pedig a helyi hálózatba csatlakozik, ezen keresztül valósul meg a távoli elérés, monitoring. A kamerák alhálózatát a rögzítő képes NATolni, azaz, ha valamelyik kamera közvetlen elérésére kattintunk a rögzítőben, azt a rögzítő IP címén, 30.000 feletti portszámon fogjuk elérni.

Amennyiben bármelyik, a helyi hálózatról a rögzítőhöz csatlakozó kamera IP címe megváltozik, lényegtelen, hogy munkamenet közben, vagy újrainduláskor, a rögzítő megkeresi az új címét (sorozatszám alapján) és az adott csatorna rögzítését az előző beállításokkal, de az új IP címről folytatja.

Kamerákat rögzítőhöz adhatunk LAN IP címmel, globális IP címmel és domain címmel is, ami lehet statikus, de egy dinamikus DNS szolgáltatásé is.

Az EZDDNS szolgáltatás, a platform saját dinamikus DNS szolgáltatása, ami a rendszer cloud szerverén fut (star4live.com)

A telnet port elérhetősége minden eszközön alapértelmezetten ki van kapcsolva, de bekapcsolás után is csak egy szűkített, csak eszközdiagnosztikai funkciókat ismerő shellbe jutunk.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Az eszközök webfelületének elérése csak videómegjelenítéshez igényel ActiveX bővítményt, bármilyen webböngészőből elérhetjük az eszközök összes beállítását, kivéve azokat, amik az élőképen történő interakcióval/kattintással paraméterezhetőek, de ezeket a funkciókat (pl. VCA riasztási területek berajzolása) a rögzítő felületéről paraméterezhetjük. A kamerák kép-paramétereit úgy is módosíthatjuk, hogy közben a böngészőben nem látjuk a megjelenő élőképet, de a rögzítőre csatolt kijelzőn már igen.

A felhő-elérés minden eszköz számára csak egy tulajdonosi felhasználói fiókot tesz lehetővé, más felhasználói fiókok felé pedig megoszthatjuk az eszközhöz történő hozzáférést. A megosztás időkorlátos és a felhasználói kezelési jogosultságok is korlátozhatóak, a rögzítőn létrehozott felhasználók jelszavát viszont nem adjuk ki megosztáskor (QR-kód alapú megosztásnál jelszót csak a QR kódhoz adunk meg). A megosztások bármikor törölhetőek, ezzel pedig valódi ellenőrzést tudunk gyakorolni a rögzítőnkhöz valóhozzáférés felett.

A Videosec Smart IP rendszerében a felhő-alapú elérés valódi P2P-két működik, azaz ha manuálisan (a rögzítőben is paraméterezendő), vagy UPnP-vel NAToljuk az eszközünket, a cloud szerver ez alapján a rögzítőhöz csatlakoztatandó klienssel közvetlenül a helyi router WAN IP címére irányítja, a videóanyag nem utazik a cloudszerveren át felépülő csatornán.

Telepített rendszerek diagnosztikája

Egy működő, vagy valamiért mégse az elvárások szerint működő rendszernél fontos szerep jut az eszközökbe programozott diagnosztikai lehetőségeknek. Úgy a rögzítőkben, mint a kamerákban, bejelentkezés után a belépési felületre belépve az eszköz utolsó újraindítása óta eltelt időt (Uptime) látjuk. Az eszközök diagnosztikai információit exportálva pedig az utolsó néhány újraindítás időpontjain túl a hálózati kapcsolat megszakadásáról, újra felépüléséről, a csatlakozási sebességről és még néhány részletről nyerhetőek ki adatok, amikkel pontosan behatárolható, hol jelentkezik a hálózati infrastruktúra hibája. A diagnosztikai fájlok értelmezésében a Videosec terméktámogatás is tud segíteni.

Fejlett hálózati diagnosztikai funkciók érhetőek el a rögzítők kezelőfelületén, mint az óriás-ping, pillanatnyi hálózati forgalom grafikus megjelenítéssel, nyers hálózati forgalom kimentése, akár szűrők beállításával is, PCAP/Wireshark formátumban.

VCA analitika

A kamera látóterében zajló eseményeket bizonyos szinten a kamerák értelmezni is képesek, tehát felismernek mozgó objektumokat, a mozgásuk irányát, illetve a mozdulatlanná válásuk után is követik az objektum jelenlétét, tehát olyan eseményeket képesek felismerni, amiket a mozgásérzékelés nem.

A leggyakrabban használt VCA esemény a területre behatoláskor történő riasztás, amit az érzékenységén túl időzítve is paraméterezhetünk, tehát például 3 másodperces területen belüli tartózkodásra legyen csak riasztás, de területen áthaladásra ne.

A vonalátlépési riasztás leggyakoribb alkalmazása a tiltott irányban történő haladás.

Az emberszámlálás az – egy általunk bejelölt vonalon történő – áthaladásokat számolja, megkülönböztetve a be- és kilépést. Ennek statisztikáit a rögzítőben kameránként, vagy több kamera összevonásával, különféle időperiódusokon vizsgálva tudjuk megjeleníteni.

Az arcérzékelés a képmezőben megjelenő arcokat jelöli a videóadatfolyamban, ezzel megkönnyítve a visszakereséseket.

Az audió-analitika a környezeti hangerő változásai alapján generál riasztási eseményeket.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Videosec Smart IP kamerák előnyei

A támogatott képtömörítési eljárások MJPeG, H.264 és H.265 Smart Encoding/Intelligens Tömörítés algoritmussal.

A h.264+ és h.265+ algoritmusokról tudjuk, hogy kevés képtartalomváltozás esetén az i-frame-ek közötti intervallumot megnövelve csökkentik a sávszélesség-igényt. Ezt a funkciót Intelligens Tömörítés – Alap optimalizálás beállítással érjük el. Ez a beállítás más rendszerek h.264+ és h.265+ kompatibilis rögzítőivel is működik.

A Intelligens Tömörítés – Fejlett optimalizálás opciót választva a kamera olyan algoritmust alkalmaz, ami képterületenként eltérő bitrátabeállítást alkalmazhat, például, ha csak a képterület jobb-alsó sarkában van mozgás, a bal-felső sarok sávszélesség-igénye nem emelkedik meg.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Számszerű példák

FullHD, 25fps, bekapcsolt fejlett intelligens tömörítéssel, ha nincs mozgás, vagy villódzó fényforrás a képmezőben, a sávszélesség-igény 200kbps-ig lecsökkenhet.

4 Megapixel felbontáson, 25fps, bekapcsolt fejlett intelligens tömörítéssel, ugyanez az érték 350kbps-ig csökken, ha pedig intenzív a képtartalom-változás, pár pillanatra maximu 3Mbps-ig ugorhat a sávszélesség-igény. A beállított 1.5Mbps érték egy célzott átlagértéket jelent, amivel a tárkapacitás-igényt számolhatjuk.

Amikor 3G/4G adatátvitellel kell videót átvinni, az Intelligens Tömörítés alkalmazása megkerülhetetlen.

Képminőség

A színkezelő rendszer (Color Engine) és az automatikus fehéregyensúly kiemelendő képminőséget biztosítanak. A képalkotásvezérlő intelligencia úgy a nappali, mint az éjszakai expozícióvezérlés paraméterezésének széles eszköztárát nyújtja.

Képprofil beállításcsoportokat hozhatunk létre, és ezeket ütemezhetjük, de nem csak időszakként, hanem a kép világossága alapján is megadhatjuk, mikor, melyik beállításcsoport aktiválódjon.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

A Képprofil Beállításcsoportok a teljesség igénye nélkül az alábbi paramétereket tárolják, illetve váltják:

  • Expozícióvezérlés módja
  • Egyéni expozícióvezérléskor a megengedett leghosszabb és legrövidebb záridő és a digitális erősítés maximális értéke (Gain)
  • Színes/Fekete-fehér/Automata üzemmód és az átváltási szint
  • Infravörös fény vezérlése (általános, kiégést kompenzáló, manuális, 0-tól 1000-ig beállított érték)
  • WDR üzemmód, ami nem csak Be/Ki, hanem Automata is lehet, amikor a jelenet tényleges kontrasztja alapján vált a kamera WDR üzemmódra.
Különleges kép-igényeket kielégítő kamerák

Ahol gyors mozgások részletes rögzítésére van szükség, ott a projektek elvárása az 50fps/60fps képfrissítési sebesség. Erre az igényre 33x zoomátfogású PTZ kamerát, motorizált lencsés Starlight csőkamerát és 4mm/6mm objektívű fixfókuszú Starlight csőkamerát tudunk biztosítani.

Ahol a nagy felbontás a tervezési szempont, a 4K felbontású cső- és dómkamerák mellett 22x zoomátfogású 12MPixel felbntású PTZ kamerát is kínálunk.

Különleges, egyre gyakoribb igény szűk terek megfigyelése, amire 4MPixel és 12MPixel felbontású halszem-kamerákat kínálunk, utóbbi akár 6 független videóstreamet küld, virtuális PTZ lehetőséggel.

A leggyakoribb kamerák felé támasztott követelmény az elérhető legjobb minőségű éjszakai kép, amit SuperStarlight kameráink tudnak nyújtani.

Erről a kamerák weboldalán elérhetőek mintavideók.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

További információk: www.videosec.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások