A videorendszer lelke a rögzítő! Videosec NVR rögzítők

Minden IP-alapú rögzítési platform lelke a rögzítést végző NVR. Ehhez csatlakoznak a kamerák, a szenzorok, riasztási kimenetek, a kameravezérlő billentyűzetek és a monitoringot végző szoftverek is. A videórendszer középpontjában álló rögzítő határozza meg a rendszer képességeit. Jelen bemutatónk témája a Videosec NVR-302-16B hálózati rögzítő, a Videosec termékpalettájának „pusztavacsi Jeltornya”, a rögzítő paletta közepe.

Még a kis rögzítőkhöz sorolható, hiszen csak két merevlemezt fogad, csak 16 csatornát kezel, de már a nagy rögzítőkhöz is tartozik, hiszen a B-jelölés mögött álló két független hálókártyát, két független tartalmat megjelenítő monitorkimenetet, a halszemkamerák képének kiegyenesítését, dewrapolását, akár 12 MegaPixel felbontású kamerafelbontás támogatását (ebből egyidejűleg hármat, 4K felbontásúból egyidejűleg négy streamet) képes az összes csatorna ilyen felbontású rögzítése mellett megjeleníteni is! És a magas hálózati sávszélesség (160Mbps bejövő, rögzítési és 320Mbps kimenő, monitoring/visszajátszási sávszélesség) nyújtotta lehetőségeket is magában tudhatja.

Dobozából kivéve

Egy esztétikailag és ergonómiailag is gondosan megformált rögzítőház kerül a kezünkbe. Nem csak asztalra, polcra, hanem 19″ rackszekrénybe is telepíthetjük, amihez a rackfüleken kívül a ház belsejének levegőkeringtetését biztosító ventilátor is adott.

Minden rögzítő beüzemelése úgy kezdődik, hogy csatlakoztatunk hozzá egy egeret, legalább egy monitort, legalább egy hálózati kábelt és a tápegység DC-csatlakozóját. A két monitor között válthatunk a jobbkattintással elérhető menüből is és a jobb egérgombot 5 másodpercig nyomva tartva is. A két hálózati csatlakozó használata során figyeljünk arra, hogy mindkettő különböző IP alhálózathoz tartozzon, vagy váltsuk a rendszert hibatűrő módba, ha csak egy hálózathoz csatlakozunk. Az IPv6 támogatás nem csak manuális, hanem DHCP konfigurációban is adott.

Csatlakoztassunk kamerákat

A Videosec Smart IP kamerák alapértelmezett IP címe a 192.168.1.13, ha nincs jelen DHCP szerver, tehát ezt a címet jeleníti meg többször, egymás alatt a kereső. Az egykattintásos hozzáadást választva a rögzítő beállított manuális IP címétől kezdődően a rendszer lefixálja a kamerák IP címeit és a csatornákhoz rendeli. Ez után a kamerarendezés lehetőséget nyújt, hogy a kamerák rögzítési sorrendjét húzz-és-vidd módszerrel a nekünk tetsző rögzítési sorrendbe rendezzük. Ha DHCP címkiosztást használunk, a csatornahozzárendeléseknek része a kamerák sorozatszáma is, tehát címváltozáskor a rögzítő utánamegy a kamerának, az új IP címéről folytatja a rögzítését. Akár távoli kamerát is csatolhatunk a rögzítőhöz a beépített EZDDNS vagy egyéb DNS-szolgáltatás használatával.

Videótömörítési algoritmusok

A már megszokott h.264, h.264+, h.265 és h.265+ eljárásokon túl használhatjuk a Smart Encoding algoritmust, amely a képminőség romlása nélkül, mint egy automata ROI funkció, tovább csökkenti a videóadatfolyam sávszélesség igényét. Ennek a lehetőségnek kis sávszélességű jelátlövéseknél és hosszú adattárolási követelményű projekteknél elengedhetetlen szerep jut. A rögzítés a folyamatos, vagy különféle riasztási eseményekre történő indításán túl alkalmazhatunk egy olyan esemény-vezérelt beállítási módot is, melyben alacsony sávszélességgel és képfrissítési sebességgel folyamatosan rögzítjük a kamerák képét, majd rögzítendő eseménykor az NVR megemelteti a kamera bitsebességét és képfrissítését, az utórögzítési idő elteltével pedig visszaveteti a folyamatos rögzítés beállításai szerint. Ilyenkor természetesen a kamerák a képanalitikát továbbra is a szenzorból kiolvasott 25fps mozgóképen végzik.

A rögzített felvételek visszajátszása

Történhet azonnal, az élőkép-nézetben – ekkor az általunk beállított időtartamnyi videóanyag visszajátszására van lehetőségünk az adott csatornáról, a rögzítő menüjében elérhető VCA keresés menüpont alatt, pedig a VCA események hatására indított rögzítések bélyegképes listájából jelölhetjük ki, melyik eseményeket szeretnénk .mp4 formátumban kimenteni. A visszajátszás menüben a szokásos lineáris visszajátszáson túl választható a folyosó-módban történő visszajátszás is, illetve kereshetünk riasztási események alapján, de az Intelligens Visszajátszás funkció a mozgásérzékelési területek és érzékenységük utólagos, visszajátszáskori kijelölésére is lehetőséget biztosít.

Diagnosztikai lehetőségek

A diagnosztikai lehetőségek széles tárházát kínálja a rögzítő, amikkel a merevlemez állapotáról kaphatunk bővebb tájékoztatást (S.M.A.R.T. funkciók és felület-tesztelés), hálózaton óriás-ping csomagokat küldhetünk, illetve szűrőzhető módon .pcap-formátumban USB-re menthetünk hálózati forgalommentést.

Mobilapplikáció

Mobilapplikációnk, a GuardViewer az élőkép-nézet és a visszajátszás lehetőségén túl riasztási push-üzeneteket is fogad, valamint a mások felhő-hozzáférése felé történő megosztásokat is kezelhetjük (a felhasználónév, jelszó és a P2P kód birtokában sem lehet bárki számára távolról belépni a rögzítőre, illetve megosztáskor, ami időkorlátos, nem adjuk meg a felhasználói fiók belépési adatait a másik star4live.com fióktulajdonos részére, csak a megosztási jogosultságokról rendelkezünk).

PC-re telepíthető GuardStation

Az élőkép-nézeteket akár négy kijelzőre is képes megjeleníteni, illetve az egyes riasztási eseményekhez paraméterezhetjük a felugró ablakban megjelenő csatornákat. A helyi hálózaton, IP cím alapján hozzáadott és a felhő-fiókon keresztül csatlakozó eszközöket a szoftver egyenrangúan kezeli.

A Videosec Smart NVR-család az egymerevlemezes, négycsatornás PoE NVR-től skálázódik egészen a 128 csatornás, 16 merevlemezes rögzítőig, illetve ezek kombinálásával létrehozható megfigyelőrendszerekig.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

További információk: www.videosec.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások