Hotel-room-with-Aperio-cover

Vezeték nélküli beléptető rendszer a gyakorlatban

A vezeték nélküli eszközök, mint például zárak és a mobiltelefonos azonosítás a beléptető rendszerek piacán való térnyerésének aktuális trendjeivel korábban már foglalkoztunk, a mostani írásban egy megvalósult projekt tapasztalatait foglalja össze Papp Márton az ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója. (tovább…)

POLON-ALFA-termeklogo-cover

Folyamatos fejlesztés + széles választék = POLON ALFA

Partneri igényekhez igazodó raktárkészlet és szolgáltatások, projektközpontú szemléletmód – többek között ezek a tényezők biztosítják a Polon-Alfa Magyarország Kft. számára, hogy csúcskategóriás termékeikkel, felhasználóbarát megoldásaikkal egyre nagyobb szeletet hasítsanak ki a hazai biztonságtechnika tortájából. (tovább…)

SmartIP-cover

A Videosec Smart IP platform előnyei

Sokféle IP-alapú kamerarendszer van jelen a piacon, de egy rendszer képességeit nem lehet néhány adatlap átolvasásával felmérni, ezért készült ez az összefoglaló, ami a Videosec Smart IP platformjának fontos részleteire, kiemelkedő tulajdonságaira szeretné felhívni a figyelmet elsőként a teljes platform magyar nyelvű felületére. (tovább…)

cctv-utmutato-cover

CCTV kiskáté – Cél és követelményrendszer abc

Egy a felhasználói célkitűzéseket figyelmen kívül hagyó zárt láncú video megfigyelő rendszer telepítése pénz, idő és energia pazarlás. Működtetése felelősséggel jár, az általa nyújtott hamis biztonságérzet miatt.  Ennek az ostoba helyzetnek a megoldása viszonylag egyszerű… (tovább…)

polon-alfa-6000-tel-borito.

POLON-ALFA UCS-6000 Hő – és Füstelvezető Rendszer Vezérlő Központok tervezése, telepítése

Előző cikkünkben ismerkedtünk meg a rendszerrel, egyúttal áttekintettük mindazokat az elvárásokat, amelyeknek egy korszerű hő és füstelvezető rendszer meg kell feleljen. Megállapíthattuk, hogy a POLON-ALFA UCS-6000 mindezen elvárásokat megbízhatóan teljesíti. Továbbhaladva Mitru Csaba, a forgalmazó Astal Security Technologies Kft tűzjelző projekt menedzsere nyilatkozik tervezési, telepítési kérdésekről. (tovább…)

Mikrohullámú sorompók – tervezési telepítési alapok www.umirs.eu

Mikrohullámú sorompók – tervezési telepítési alapok

A mikrohullámú sorompók napjainkban viszonylag elterjedten alkalmazott nagy hatótávolságú kerületvédelmi eszközök közé tartoznak. Jelentős kiterjedésű, hosszú, egyenes szakaszokkal határolt objektumok kerületvédelmére ideális. Cikkünk a téma  tervezési, telepítési kérdéseit igyekszik körüljárni.
(tovább…)

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek - vezeték nélkül!

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek – vezeték nélkül! A vezetékessel versenyképes áron!

Többször is előfordul, hogy kész épületbe szükséges tűzjelző rendszert telepíteni, ahol a vezetékezés esztétikailag nem elfogadható, vagy a helyi körülmények a kábelezést túlzottan költségessé, de akár lehetetlenné teszik. Ezekben az esetekben lehet innovatív és költség hatékony megoldás a rádiós tűzjelző rendszer telepítése. (tovább…)

villanyszerelo tanonc

Egy riasztás és garantált a szívroham. Zárt előszoba + 120dB= örökség

Egy napos délután idegesen megszólalt a telefon. Mintha érezte volna, hogy a túloldalon kétségbe esett hívó áll. A telefonáló egy idősebb hölgy volt, akinek egy riasztó rendszert telepített valaki. Nos, ez a valaki sajnos nem tudta befejezni a munkát mondva, hogy ez a rendszer hibás. Végső megoldása az én elérhetőségem volt, már persze nem ő hívott fel, hanem megadta a hölgynek a telefonszámomat.

Majd én megoldom ezt a kis problémát, az ő mandátuma lejárt. Imádom az ilyen helyzeteket, gyakran fordul elő, hogy segítséget kérnek tőlem, és tényszerű hogy néha a végfelhasználó hív. A kétségbe esett kérlelésre úgy döntöttem, hogy ránézek, mi lehet a hiba.

Tanácstalanul néztem szét, és próbáltam felmérni mi menthető.

Szerencsére nem volt túl messze, így egyik délután meglátogattam a nénit. Idős német tanárnő volt, aki aggódó szemmel nézte a hírek állandó tragikus eseményeit. No igen, a rémhíradók. Belépve hamar felmértem, mennyire volt „szakember” aki a telepítést elkövette, amit riasztónak titulált az előállító. Igaza volt: ez a riasztó láthatóan nem a behatolót tartja távol, hanem az idősnő látogatóit attól, hogy valaha vagyonvédelmi rendszerbe gondolkodjanak. Tanácstalanul néztem szét, és próbáltam felmérni mi menthető. A megrendelő bizakodva kérdezte: ugye nincs nagy baj. Na erre mondjam, hogy nincs. Rövid sóhaj után elkezdtem mondani a fekete valóságot.

A doboz fejjel lefelé volt felszerelve.

Ez a lakás egy régi bérház második emelete. Körfolyosós épület, felette még egy szint van. A lakásba bejutni, normális emberi lény számára, csak a körfolyosóra nyíló ajtón keresztül lehet. Illetve lehetne a tetőről leereszkedve is, de akkor Tom Cruise jönne fekete ruhában, hogy ellopja a szuper titkos adatokat. A bejárati ajtón egy felületszerelt nyitásérzékelő éktelenkedett, aminek a vezetékét a telepítő egy könnyed mozdulattal szigetelő szalaggal rögzített. No, nem ment messzire a vezeték, csak a felülvilágító ablakig, ahol egy másik típusú, ragasztócsíkkal rögzített érzékelő díszelgett. Innen a már bevált technológiával vándorolt tovább a bejárati ajtótól kb. 2 méterre lévő „gitnopzök”, akarom mondani központig. Mert, hogy a doboz fejjel lefelé volt felszerelve, amiben az akkumulátort szigetelőszalag rögzített a panelhez, hogy ne essen le. Fő a biztonság, végül is a nyák vékony, még lebillen róla az akku.

A kezelőegységet parafa dugó tartotta távol a faltól.

A figyelmes telepítő nem kívánt kárt tenni a falban, így a központ alatt felszerelt kezelőegységet egy félbevágott parafa dugó tartotta távol a faltól, így nem kellett alávésni a vezetéknek a kezelő alatt. Hasonló oknál fogva ez a vezeték sem volt elrejtve, csak úgy parasztosan lengedezett a levegőben.

Üvöltő sziréna az előszobába.

Gondos iparosunk tudta, hogy hangjelző is kell. Mégpedig kültéri, hiszen annak van ám nagy hangja. Egy dolgot hibázott el, a Solo hangjelző a központ mellett volt az előszobában. Na gondoltam, ha én lennék Sherlock Holmes, akkor egy közeli rokonra gyanakodtam volna, aki az örökség reményében, el akarja tenni láb alól a nénit. Egy riasztás és garantált a szívroham. Zárt előszoba + 120dB= örökség. A csiszolt elméjű vállalkozó felismerte a sebezhető pontját a lakásnak.

Mozgásérzékelő a szobabelső irányába.

Ezért felszerelt egy mozgásérzékelőt a központ mellé. Nem a bejárati ajtó irányába tekintett, hanem befelé nézett a szobába, amelynek két ablaka volt, alatta meg 12méter mélység. Mivel a központnak hálózati tápellátásra is szüksége volt, egy MTK energiavezeték indult a riasztóközponttól, amelynek végcélja a szoba sarkában lévő konnektor volt. Plug and Pray rendszer. Bedug és imádkozik, hogy ne húzza ki senki. Az esztétikáról már régen letettem. Csak nyalánkságnak említem, hogy a vonalvégi lezáró ellenállások (EOL) a központba lapultak. Forrasztott kötést még hírből sem ismert a telepítő. Szabotázs nem volt a rendszerben, illetve mégis, ez az egész egy nagy szabotázs volt, még pedig a szakma ellen.

Röviden összefoglaltam a javasolt megoldásokat: A nyitásérzékelőket kell cserélni süllyesztett kivitelre, egyszerűen megoldható és nem látható. Amennyiben nem szeretné a falat megvésetni, akkor a vezetéket be kell tenni műanyag csatornába (MCS1). A hangjelzőt a nevében is jelzett helyre kell helyezni, vagyis kültérre. Ezért kültéri hang és fényjelző. Ezzel garantálva, hogy a néni még a következő születésnapján is koccinthat az unokákkal. A riasztóközpontot, engedve a gravitációnak hagyni kell, hogy az akkumulátor lefelé húzza, meg kell fordítani. A kezelő vezetékét csatornába rakni, a fal meg had porladjon, alá kell vésni a kezelő alatt. A hálózati tápellátást meg lehet oldani, a nem messze lévő kismegszakító szekrényről. A mozgásérzékelőt, az ajtó felé kell fordítani, olyan szögben, hogy ha valaki belép, akkor metssze az infra érzékelő zónáit. A vonalvégi ellenállásokat (DEOL) az érzékelőkben kell elhelyezni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor egy erre a célra szolgáló kötődobozban. A szabotázsra ne legyen gondja, mert a DEOL bekötés egyben felügyeli a vezeték épségét is.

Kilépve a ház kapuján megállapítottam, hogy elszaladt az idő, lassan lemegy a nap. Egy kérdés merült fel bennem: mikor fog az ilyen kóklertelepítők napja is leáldozni.

kapcsolódó cikkek:

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal?

Egy sörösüveg van a kamera helyén! Nézek, mint béka a szatyorból. – Telepítői „Málnaesetek” sorozat I.

 

Telepítői „HIBA TÜKÖR”! Fotózz! írd meg! Megjelentetjük!

Telepítői „HIBA TÜKÖR”! Fotózz! Írd meg! Megjelentetjük!

A vagyonvédelmi szakma halaszthatatlan feladata, a telepítések minőségének, műszaki színvonalának az emelése. Ennek fontos eszköze kell legyen a nyilvánosság, ezért a Securinfo Biztonságtechnikai Szakportál és a  Modern Alarm KFT. Telepítői „HIBA TÜKÖR” címmel, kezdeményezést indít!

Tisztelt olvasóink!

A napokban megjelent „Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal!” című cikkünk keretében igyekeztünk vázlatosan bemutatni a szakma egészét feszítő egyik legsúlyosabb problémát, a telepítések minőségének alacsony színvonalát és annak vélhető okait. Megértettük, hogy a különböző végzettséggel, felkészültséggel dolgozó kollégák szakmai színvonalának oktatási programok keretében történő fejlesztése hosszú távú, igen nehéz és összetett feladat, de semmiképpen sem spórolható meg a szakma számára, mint ahogy látjuk az e célt szolgáló állami és céges erőfeszítéseket is.

Feltettük a kérdést magunknak, hogy vajon segíthet-e ebben a helyzetben egy biztonságtechnikai szakportál? Azt nyilván nem tudjuk vállalni, hogy mi magunk szervezzünk kurzusokat, hiszen azt nálunk sokkal hozzáértőbbek már teszik, de azt igen, hogy szélesebb körű nyilvánosságot biztosítsunk a saját eszközeinkkel, a jó példák és a tanúságokkal járó, elrettentő színvonalú telepítések közreadásának.

A cél, tehát a vagyonvédelmi telepítések minőségének, műszaki színvonalának az emelése. Ennek fontos eszköze kell legyen a nyilvánosság, ezért a Securinfo Biztonságtechnikai Szakportál és a Modern Alarm Kft. Telepítői „HIBA TÜKÖR” címmel, kezdeményezést indít!

A „HIBA TÜKÖR” kezdeményezés közreadási szándékának a célja, konkrét illusztrált példákon keresztül, bemutatni okulásul szolgáló hanyag, telepítői munkákat. Várunk tehát képekkel illusztrált viszonylag rövid cikkeket, elemzésekkel, tanulságokkal. Abban az esetben, ha a tapasztalt trehány munkát Ti javítottátok, és fotóztatok is a javítás előtti és utáni helyzetről, azt külön örömmel fogadnánk. Tudjuk,  hogy nem kevesen dokumentálják képekkel is a szakmai tapasztalataikat. Legyen ez innentől kezdve széleskörű, tudatos törekvés, várjuk az anyagokat! A portál önálló menüpontot hoz létre közreadásukra. Az alapítók remélik, a szakma felzárkózását a kezdeményezéshez, ezért megkereséssel fordulnak a telepítő partnerekkel dolgozó további hazai vállalkozások irányába is. A kezdeményezők egyúttal átgondolják a legtanulságosabb közreadott esetek jutalmazásának lehetőségét is.

Technikai információk

A szövegnél lehetőleg tartsuk a maximum 4 300 karaktert. A szöveget szerkeszthető word formátumban, a képeket, nagy felbontású kép formátumban kérjük (JPEG, PDF).
Leadási cím: szerkeszto@securinfo.hu , iroda@homeinfo.hu
További információk: Tel.: 06 20 979 0465

kapcsolódó cikkek:

Egy sörösüveg van a kamera helyén! Nézek, mint béka a szatyorból. – Telepítői „Málnaesetek” sorozat I.

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal?

Egy riasztás és garantált a szívroham. Zárt előszoba + 120dB= örökségEgy riasztás és garantált a szívroham. Zárt előszoba + 120dB= örökség 

Kábellián szigetelőszalag „hegyekkel”

Egy sörösüveg van a kamera helyén! Nézek, mint béka a szatyorból. – Telepítői „Málnaesetek” sorozat I.

Nocsak, ismét felkértek egy beteg rendszer vizsgálatára. Aha, ez az. Egy új ügyfelem átépíti az irodájukat. Nahát, azt sem tudtam, hogy ott is van érdekeltségük. II.kerület, na finom lesz itt parkolni. Széll Kálmán tér felett egy kis utca. Rövid 2 órás út után, meg is érkeztem. 2 óra alatt 5km. Taxisként pont éhen halnék. Meglepődve nézem a régi villa épületet. Mi a manó, ez nagyon tetszetős. Nem is gondoltam volna, hogy nem messze a mamuttól még létezik egy másik őslény is. A lakásba belépve tovább fokozódott a meglepetésem. Gyönyörű belső, hatalmas tér, márványoszlopok, kandalló és …mi a fene régi besárgult DSC infra.

Reggel. Napi rutin, számítógép bekapcsol, kávé, üveges tekintet. Minden munkanap így indul. Ennek a kellemes zsibbadtságnak mégis frissítő hatása van. Lassan felpörgök belülről, mint a ventilátor a lábam mellett ébredező pc-ben. Hiába, nehéz ez mindkettőnknek. A képernyőn a jól ismert Gibson gitár képe fogad. Hiába, imádom a gitárokat. Ezt a párom is alátámaszthatná, Ő porolja néha a gitárokat, bár erre nem nagyon van szükség. Esélye sincs porosodni. Üzenetek fogadása. Nocsak, ismét felkértek egy beteg rendszer vizsgálatára. Aha, ez az. Egy új ügyfelem átépíti az irodájukat. Nahát, azt sem tudtam, hogy ott is van érdekeltségük. II. kerület, na finom lesz itt parkolni. Széll Kálmán tér felett egy kis utca. Rövid 2 órás út után, meg is érkeztem. 2 óra alatt 5 km. Taxisként pont éhen halnék. Meglepődve néztem a régi villa épületet. Mi a manó, ez nagyon tetszetős. Nem is gondoltam volna, hogy nem messze a mamuttól még létezik egy másik őslény is. A lakásba belépve tovább fokozódott a meglepetésem. Gyönyörű belső, hatalmas tér, márványoszlopok, kandalló és …mi a fene régi besárgult DSC infra. Visszatekertem magamban a filmet, mit is láttam mielőtt beléptem?

„Az üveg hasonlít az objektív elejére” – vélte a Tulaj

Az ajtó felett egy távol-keleti kameraház, benne… Na még egyszer a képet, visszalép, megállít. Lejátszás. Egy sörösüveg van a kamera helyén! Nézek mint béka a szatyorból. Jön a tulajdonos, látja a megdöbbenésem. Hát igen -mondta, ezt találta ki a régi rendszer telepítője. A kameraház látványa csökkenti a betörők hajlandóságát a nem kívánt látogatásra. Az üveg hasonlít az objektív elejére. Értem, mondtam csendben, de belül veszettül nevettem. Szerintem a telepítő is. Megitta a sört, majd bedobta az üveget a kameraházba. Így kötelességből fogyasztott alkoholt munkaidő alatt. Ráadásul a megrendelő fizette. Na nézzük, milyen a többi munkája. Sajnos nem csalódtam. „A bejárati nyitásérzékelő vezetéke nem jó, ki kell cserélni. Kihívtam, aki a rendszert régen telepítette, de csak így lehetett megoldani, ahogy most van”. A bejárati ajtóra rászerelt a „telepítő” egy nyitásérzékelőt, majd a vezeték a falon kívül lógva felkúszott a fali stukkóig, mint egy inda. A stukkó tetejébe gipszkarton csavarok lettek behajtva, úgy kb. félméterenként. Erre rátekerve a vezeték, egészen egy ajtóig.

A kiéhezett kábelkupac rám ugrott…

A „kábellián” ismét elindult, de már lefelé. Amikor elérte a hőn áhított ajtótokot keresztül furakodott, majd zsupsz be a központba a szellőző kopoltyún át. Kinyitottam és ó uram bár ne tettem volna. A kiéhezett kábelkupac rám ugrott, magával ragadva az utolsó reményemet is. Össze-vissza vezetékek, szigetelő szalag mindenhol.

Érvég, forrasztás sehol

Érvég, forrasztás sehol (forrás: Rácz Géza)

Érvég nyomokban sem, forrasztás nuku. A lezáró ellenállások a központban, a vezetékek rátekerve az ellenállás lábakra. Zsugorcső helyett zsugori kivitelező.

Vezetékek az ellenállás lábakon, forrasztás, szigetelés nélkül

Vezetékek az ellenállás lábakon, forrasztás, szigetelés nélkül (forrás: Rácz Géza)

Nincs akku, de van feszültség az érzékelőben. Hurrá!

Rövid szörnyülködés után feltűnt, hogy nincs akkumulátor a rendszerben, de van még egy tápegység modul. Hálózati feszültség lekapcsolása után még mindig világítottak a kivénhedt érzékelők Séta LEDjei. Ez hogy lehet? Nincs 230VAC, nincs akku és van feszültség az érzékelőben. Hurrá, meg van a megoldás a villanyszámlámra. Ez az ember feltalált valamit. Nem, még sem. Meg van az akku a gipszkartonba süllyesztve a padlónál. No kérem, a riasztóközpont akkutöltő vezetékei rákötve a tápegység AUX kimentére. A tápegység rákötve a riasztóközpont trafójára. Az érzékelők bekötve a tápegység DC kimenetére. Szóval akku nem volt a központon, a hálózat kimaradás pillanatában egyből leállt a központ, viszont az érzékelők vidáman duruzsoltak vagy 1 hónapig is a 17 amperórás akkumulátorról. A riasztóközpont akkutöltő része szembe dolgozott a táppal. A lépcsőházba elhelyezett Crow hangjelzőt egy 4×0,22 vezeték köti össze azzal a kábel kupaccal, ami a kezelő alatt bújik. Aha, szedjük csak le. Bumm, itt sincs forrasztás. Viszont meg van a nyitásérzékelő hibája. A kezelő alatt. Bravó. Ilyen kötésből még találtam kettőt a falban. Mindig szerettem a Wolfenstein játékot. Keresni kell a titkos rejtett ablakokat a falban. Régebben egy ismerősöm, így talált egy második világháborúban befalazott trezort. Mázlista, tele volt arannyal. Megütötte a főnyereményt, engem meg a guta.

Megoldás a következő volt: összes kötés szétbontása, majd leforrasztva zsugorcsővel szigetelve vissza a falba. Nyitásérzékelő cseréje süllyesztettre. Falon kívüli vezeték eldobása jobb váll fölött. Nem vagyok babonás. Mert aki minden reggel, ha kilép az utcára elköp nyugatra, az nem lesz babonás. A gipszkarton csavarok a zsebembe. Még jól jöhetnek más hol. Érzékelők cseréje, esztétikus Texecom infrákra. A kandalló területén szigorúan csak kombinált érzékelő jöhet számításba. Kinek hiányzik a false riasztás. Központ teljes kibelezése, újra kötve minden vezeték. Hetykén kacsint rám a helyéről a friss akkumulátor. Sajnos a hangjelző vezetéke a régi maradt. Ezzel nem lehetett tenni most semmit. Majd legközelebb, ha szét lesz szedve az a rész is.

Végre eljutottam a végére, a ventilátorom lassan kezd leállni. Az autómmal kifordulva az utcából megjelent előttem egy üveg sör képe, amit kinyitok otthon. Azonban én a szelektív gyűjtőbe dobom az üres üveget.

kapcsolódó cikkek:

Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal? Vagyonvédelmi rendszertelepítő 8 általánossal? 

Mérnöktovábbképzés végfelhasználóknak és rendszerintegrátoroknak

windows logo

Veszélyben az összes Windows verzió!

A Microsoft bejelentése értelmében a Windows valamennyi verziója veszélyesen sebezhetővé vált, ezért javasolják az MS14-066 javító verzió azonnali telepítését. Kiemelten azoknak ajánlják, akik rendszeresen honlapokat töltenek le.

A sebezhetőség eredete az SSL/TLS biztonsági protokollokat megvalósító Microsoft secure channel (schannel) nevű biztonsági összetevőjében van. A kockázatot az jelenti, hogy a potenciális támadók speciálisan elkészített csomagokkal kódot futtathatnak a Windows-alapú szervereken.

Veszélyben igazán a Microsoft jelzése szerint a Windows szerverek vannak, de a sebezhetőség minden Windowsban megtalálható, így a hiba akár távolról is kihasználható és az asztali felhasználókat is érintheti, elég, ha bármilyen olyan szoftvert (mondjuk egy FTP-szervert) futtatnak, ami figyel az internetről érkező kapcsolatokra.
Eddig még a sebezhetőséget kihasználó működő kódot nem láttak, de azok megjelenése bármikor várható.

kapcsolódó cikkek:

Mire jók a sérülékenységi vizsgálatok?

A hónap fenyegetése a drive-by letöltés

Védd magad – és az adataidat!

 

A vevő igényeinek kiszolgálása a siker érdekében

A vevő igényeinek kiszolgálása a siker érdekében

Úgy gondolom, a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a projekt sikerét nagy mértékben meghatározza mennyire tudunk megfelelni a vásárló, a megrendelő igényeinek. Természetesen a telepítés során nagyon fontos szempont a költség, de ha a munka a végén nem lesz annyira nyereséges, mint az elején terveztük, akkor még lehet hasznos referencia is.

Senki nem akar pénzt veszteni a munkán, de az ügyfélnek sem szabad elégedetlennek lennie, mert különben világgá kürtöli, mennyire alkalmatlanok vagyunk a feladatra. Tehát, ha megvalósítható az, amit a megrendelő szeretne, akkor magyarázzuk el neki milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár az ő elképzelése.

Szakkifejezések

Ahogy egyre jobban terjed a videotechnológia, úgy hódítanak teret a szakkifejezések a köznyelvben is. Például, az új rendszerben az ügyfél szeretne képet készíteni minden be- és kilépő autó rendszámtáblájáról, ezeket azután tárolni kellene, majd a képeket nézegetve lehetne tudni, mely autók jártak a telepen. Az ügyfél viszont „rendszámfelismerő kameráról” beszél, amely viszont a grafikus jeleket szöveggé alakítja. Ebben az esetben már a tervezés idején kell fölvilágosítani őt a két rendszer közti különbségekről, különben az a veszély fenyeget, hogy a végén teljesen mást kap, mint amit szeretne.

Képminőség

Itt megint az elején tisztázni kell, mit is szeretne látni az ügyfél. Ha a parkoló négy sarkába teszünk egy-egy kamerát, akkor lehet, lesznek lefedetlen területek is. A kamerák számának változásával, változik a lefedett terület is változik. Szükség van-e az arcok azonosítására is? Pontosan meg kell határozni, hol, milyen felbontású kamerára lesz szükség.

Üzemképesség

A berendezések kiválasztásában nagy szerepet játszik, hogy milyen megfigyelő személyzet kapcsolódik hozzá. Hiába helyeznek el PTZ kamerákat, ha azok nagyrészt felügyelet nélkül, egy irányba néznek pan-módban, főleg, ha a várható események egész másutt lesznek. Ezek a kamerák feleslegesen lettek fölszerelve, bár a tervek szerint működnek, csak a tervek nem feleltek meg a tényleges lehetőségeknek. Hasonlóképpen, ha a monitorok túl messze kerülnek az operátoroktól – mert kevesen vannak –, akkor nem tudják pontosan megfigyelni az eseményeket vagy felismerni valakit.

A környezet

A kamerák elhelyezése sem mindegy, ha például a nagy optikai nagyítású PTZ-kamerát egy 12 méteres oszlopra szerelik fel, akkor nagy szélben hamar tengeribeteg lesz a kezelő.
Ha a kártyaolvasót túl magasra vagy túl alacsonyra szerelik, akkor kellemetlen lesz a használata, és hamar kiiktatják.

Valóságos élmény

Azért említem valós tapasztalatokat, mert ennek hiányában az emberek hajlamosak a gyártók katalógusaira vagy a Hollywood-i filmekben tapasztaltakra hagyatkozni, ennek megfelelők a várakozásaik. A katalógusokban minden kamera tökéletes, képes az arcfelismerésre, széles dinamika tartománnyal rendelkezik és sötétben is tökéletesen lát. A Hollywood-i filmekben pedig a kamerák még a bevásárló szatyrokba is belelátnak vagy fölismernek valakit öt másodperc alatt a jogosítványában található fénykép alapján.

Nincs biztos recept egyetlen telepítésre sem, minden helyzet más és más, mindenfeladatra más a legjobb megoldás.

 

Robert-D-Grossman 

Robert D. Grossman, az R. Grossman és Társai elnöke

Forrás: www.ifsecglobal.com

 

 

Az év telepítése az IFSEC-en: Siemens Siveillance SiteIQ Wide Area (Forrás: http://www.info4security.com)

Az év telepítése az IFSEC-en

A 2012-es IFSEC-en az év telepítése díjat a Siemens nyerte el a PPG Industries vegyiművekben telepített felügyeleti rendszerével. A megoldás az egyik legnagyobb területet lefedő felügyeleti rendszer az Egyesült Királyságban.

A PPG Industries festékeket, bevonatokat, optikai termékeket, különleges anyagokat, vegyszereket, üveget és üvegszálat gyárt. A Siemens a PPG-ben a Siveillance SiteIQ Wide Area rendszert telepítette. A nagyméretű automatizált videofelügyeleti rendszert úgy tervezték, hogy összekapcsolja a kamerákat és a behatolás-, tűzjelző- és beléptetőrendszerek bemeneteit. A teljes rendszer lefed ipari létesítményeket, közlekedési csomópontokat, tengeri kikötőket és repülőtereket, víztisztító berendezéseket és más kritikus infrastruktúrákat, folyamatosan felügyelve ezeket.

 

A felügyeleti rendszer az eseményekről valós időben ad tájékoztatást, az érzékelők és kamerák által küldött jeleket feldolgozza, szűri, majd az eredményt a helyszínek digitális térképén egyetlen képernyőn összegzi. Ezzel a felhasználó valós időben nyomon követheti az eseményeket.

A PPG szóvivője elmondta, a régi rendszer, amelyet alkalmaztak napi 24 órában rögzítette az eseményeket, és csak időszakonként volt valós idejű felügyelet, amikor is a biztonsági őrök megszakítás nélkül figyelték a videoképeket. Most azonban a Siemens Building Technologies megoldása a Siveillance SiteIQ Wide Area növelte a terület védelmét, és ezzel egyidejűleg csökkenti a felügyeleti költségeket. A kamerák madártávlatban olyan élő képet adnak a teljes gyártási területről, amely ezer hektárt átível, egy mérföldnyi partvonalat figyel, ellenőrzi a vasúti be- és kilépést.

Riasztási zónákat jelöltek ki, amelyeken az észlelt események automatikus indítják az ellenőrzést, ezzel újabb költségeket takarítva meg. A rendkívüli eseményeket a rendszer automatikusan érzékeli, figyeli a behatoló tartózkodási helyét, nyomon követi az elkövetőket, és közben riasztja az őröket: hanggal, képpel és e-mailben is. A riasztást kiválthatja akár személy, akár jármű, amely a riasztási zónában van. De riasztást válthat ki valamely objektum sebességének esetleg méretének változása is. Az eseményt akár gyorsbillentyűk segítségével is követheti a megfigyelő. A Siveillance SiteIQ Wide Area nyitott rendszer, így a változó biztonsági igényeknek megfelelően átalakítható és bővíthető.

A PPG-t őrző biztonsági cég szóvivője elmondta, a rendszer üzembe helyezése után ál-támadást intéztek, amikor is a feltételezett terroristákat folyamatosan követték, ellenőrizték és rögzítették haladásukat. A betolakodók hajón és gyalog is közlekedtek, és megállapították, soha még ennyire pontosan és hatékonyan nem tudták észlelni és nyomon követni a veszélyes eseményeket, és értesíteni az őrszemélyzetet a pontos helyszínről.

Forrás: http://www.info4security.com
 

English
Siemens provides surveillance at chemical paint factory

A surveillance solution by Siemens has been used to watch over a chemical manufacturing facility. The factory, owned by PPG Industries, produces and supplies paints, coatings, optical products, specialty materials, chemicals, glass and fibre glass.
PPG, which operates worldwide, has updated the surveillance system at one of its largest sites in the UK. With Siemens‘

Siveillance SiteIQ Wide Area solution
An automated large-scale video surveillance solution, Siveillance has been designed to combine camera and other sensor input, such as intrusion, fire detection and access control. It has been designed for industrial facilities, transportation hubs and byways such as seaports and airports, water treatment facilities and other critical infrastructure by continuously monitoring sites through intelligent policy zones and virtual barriers.

Classifying events in real-time
It has been built to detect, track, and classify activity in real time, filtering critical events from camera and other sensor input, displaying the results on a comprehensive digital map of the entire site – on a single screen. This enables operators to see exactly what is happening at any time throughout the whole site. Integrated 3D analytics determine object attributes in absolute ‘real-world’ coordinates.
A spokesman compared the old system to the Siemens solution: “While the system recorded activity 24 hours a day, accurate real-time surveillance was limited to periods when security guards watched video-feed without interruption.
“It was a relatively simple matter to realize that the software intelligence built into the Siveillance SiteIQ Wide Area solution from Siemens Building Technologies Division, would enhance protection of the site, with the additional benefit of simultaneously reducing surveillance costs.”
At the PPG site, the software-driven nerve center of the Siveillance SiteIQ Wide Area solution takes input from many cameras and provides a live, bird’s-eye view of the entire manufacturing facility, spanning over 1000 acres and including a mile of shoreline as well as railway entry and exit. The perimeter and other sensitive areas have been protected by ‘Alert’ zones, an automated triggering of instantaneous alerts that are hoped to ‚substantially‘ reduce the cost of monitoring.

If anything unexpected occurs, Siveillance should automatically detect activity, pinpoint the location and tracks the perpetrators whilst simultaneously alerting guards through audio, video notifications, and e-mail alerts, Siemens said. Alerts are triggered from changes as simple as a vehicle or an individual entering a restricted area, but can also be triggered by object speed or size. Alert areas are easily and instantly set or changed by dragging area boundaries in the composite image of the site and can be adjusted using preset shortcuts. The open architecture enables Siveillance SiteIQ Wide Area to run on standard hardware and software and allows it to be modified and expanded to respond to changing security needs, according to tthe security company.
“Shortly after the Siemens’ solution was operational, a mock attack was staged with actors portraying terrorists”, a spokesman said. “Operators tracked, monitored, and recorded the progress of the ‘intruders’ by vessel and on foot, via the screen image of the site. Never before had security officials at the site been able to detect and monitor a potential threat to their facility so effectively. They then dispatched guards to their exact locations.”
Source: http://www.info4security.com

Lap teteje