És akkor megint egy megfigyeléses hír a brutálisabb kategóriából: Orwell fantázia nevű arcfelismerő kamerák az orosz iskolákban

Baljós nevű arcfelismerő rendszerrel, az Orwellel szerelik fel az orosz iskolákat. A drága beruházást az azt intéző cég szerint a gyermekek érdekében valósítják meg. (???!!! A szerk.)

Miután tucatnyi orosz régióban jól vizsgázott, összesen 43 000 iskolát szerelnek fel a kissé baljós nevű kamerarendszerrel, az Orwellel; a Moscow Times szerint a kamerák arcfelismerővel rendelkeznek, a berendezéseket a Rusznano állami technológiai vállalat fejleszti. Az algoritmus a lap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársának, Szergej Csemezo NTechLab nevű leányvállalatához köthető.

Forrás: 444.hu

Forrás: 444.hu

Az arcfelismerő rendszer kiépítése Putyin egyik legfontosabb, a digitalizáció érdekében tett törekvése. A kamerák az azt kidolgozó cég szerint garantálják a gyerekek biztonságát, mivel azt is ellenőrzik, kik lépnek be az intézmények kapuin.

A fejlesztő szerint így könnyebben kiszúrhatók az idegenek. A rendszer állítólag nem rendelkezik központi adatbázissal, a szivárgások elkerülése érdekében minden adatot helyben, az adott iskola szerverén tárolnak.

A fejlesztő szerint néhány kamerával nem biztosítható a rendszer működése, ahhoz, hogy a megfigyelés hatékony legyen, legalább 20 egységet kell telepíteni.

A Vedomoszty orosz napilap szerint a beruházás igen költséges, ugyanis 2 milliárd rubelbe, kb. 8,8 milliárd forintba kerül. A szerződések már létrejöttek az illetékes oktatási hivatalok és a kamerákat telepítő cégek közt.

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások