Az Amazon Ring okos eszközök külső-belső támadás alatt!

Az Amazon két évvel ezelőtt vásárolta fel a Ring nevű, okoscsengőket és biztonsági kamerákat gyártó céget. Az egymilliárd dolláros tranzakció eredményeként a vállalat termékei ugyanezen a néven már az Amazon okos otthoni termékeinek körét gyarapítják, amelyben azóta már lámpák vagy kutyákra akasztható nyomkövető is szerepel. A legtöbben mégis az adatbiztonsági témájú hírekből ismerhetik az Amazon leányvállalataként működő Ringet.

Forrás: bitport

Forrás: bitport

Az Amazon adatbiztonsági problémái

Korábban már szó volt az arcfelismerő technológia bevezetésének problémáiról és súlyos adatszivárgásokról, decemberben pedig az eszközök állítólagos feltörése miatt adtak be több millió dolláros csoportos keresetet az Amazon ellen.

Legújabban az derült ki, hogy a cég saját alkalmazottai éltek vissza azzal a lehetőségükkel, hogy hozzáférhetnek a felhasználók otthonaiban telepített kamerák felvételeihez, egy következő szempontból is rávilágítva a Ring termékeit (mellesleg az összes hasonló terméket) érintő problémákra. A Vice (Motherboard) szerint az Amazon legalább négy alkalommal indított elbocsátásokhoz vezető vizsgálatot amiatt, hogy egyes dolgozói visszaéltek a videófolyamokhoz fűződő jogosultságaikkal.

Biztonsági cuccok vagy újabb kiskapuk?

Ron Wyden demokrata szenátor, kifejtette, hogy aggasztónak tartja a Ring titkosítási eljárásait, amelyek láthatólag elmaradnak a más társaságok által alkalmazott technológiáktól és annak biztosításától, hogy tényleg csak ők maguk férhessenek hozzá a személyes adataikat illető kulcsokhoz.

Az okos otthoni eszközök és általában a netre kapcsolódó – exponenciális tempóba növekvő – otthoni kiegészítőkről szólva rendszeresen felmerül, hogy az internetre csatlakozó eszközök mindegyike újabb támadási pontokat is jelenthet és ez sajnos nem csak a noname gyártókat érintő probléma.

Az eszközök biztonsági szintje gyakran hagy maga mögött kívánnivalókat. Ahogy az előző év végén beszámoltunk róla, a legnagyobb piaci szereplők (köztük az Amazon) már közösen dolgoznak az olyan új kommunikációs szabványokon, amelyek célja az olcsóbban fejleszthető, biztonságosabb és könnyebben kezelhető eszközök tervezése lenne.

A Google, az Apple és az Amazon is részt vesz abban a Connected Home over IP nevű projektben, amely egy új munkacsoport felállítását célozza új okos otthoni kommunikációs szabványok kidolgozására. A csoport arra a ZigBee Alliance nevű szervezetre épül, amely meghatározó piaci szereplőket egyesít a tárgyak internetében (IoT) működő eszközök kommunikációjában alkalmazott új, globális szabványok kifejlesztésére, minősítésére és promotálására. A 2002 óta működő, pillanatnyilag körülbelül húsz tagú csoportban ott található a Comcast, a Texas Instruments, a Schneider Electric, a Samsung SmartThings, sőt még az Ikea is.

Forrás: bitport.hu, bitport.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások