Véleményes okoscsengő megoldást fejleszt az Amazon?

Az Amazon által benyújtott új szabadalmak már olyan megoldásokat vetítenek előre, amelyek révén az otthoni biztonsági rendszer biometrikus adatok alapján profilozza a gyanúsnak ítélt idegeneket, amely súlyos adatbiztonsági kérdéseket vet fel.

Az Amazon 2018 elején vásárolta fel az okoscsengőket és biztonsági kamerákat gyártó Ringet, amelynek termékei azóta ugyanilyen néven gyarapítják a vállalat okos otthoni termékeinek választékát. Az egyre bővülő kínálat és az új megoldások ellenére a Ring márka mégis az adatbiztonsággal kapcsolatos hírekben szokott feltűnni, legyen szó az arcfelismerő technológia problémáiról, a súlyos adatszivárgások vagy az eszközök állítólagos feltöréséről.

Forrás: bitport.hu

Bár az okos otthoni megoldásokat fejlesztő tech multik szinte mindegyike belefutott már hasonló ügyekbe, a jelek szerint mégsem lassítanak. A Business Insider ezúttal új szabadalmi beadványokat szemlézett az Amazon részéről, amelyek egy részét valószínűleg nem csak a jogvédő aktivisták találják majd véleményesnek.

A Ring új funkciói ugyanis mesterséges intelligencia segítségével profiloznák az idegeneket, és más olyan feladatokat is végeznének, amelyeket nem nehéz ijesztőnek látni.

„Látogatófelismerő rendszer”

Az összesen 17 szabadalom között ott van mindjárt az a készség, amelynek értelmében a Ring emlékezni fog a rendszeresen felbukkanó kapcsolatokra, és figyelmezteti az okos otthonok lakóit, ha idegen közeledik a házuk felé. Ez a “látogatófelismerő rendszer” arra is képes lenne, hogy riasztást küldjön a tulajdonosnak, ha a megítélése szerint gyanús alakok vagy járművek tartózkodnak a környéken, megjegyezve az utóbbiak márkáját, modelljét és színét is.

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala a beszámolók alapján októberben hagyta jóvá az Amazon beadványát a látogatófelismerő algoritmus rendszerére és módszerére vonatkozóan. Az Európai Szabadalmi Hivatalhoz nemrég benyújtott más dokumentumokból pedig az is kiderül, hogy a Ring a későbbiekben olyan képességeket szerezhet, amelyeken keresztül elemezheti majd az emberek arcát, hajszínét, magasságát, súlyát vagy ruházatát is.

Ha valakit az algoritmus gyanúsnak jelöl valakit, akkor az okos csengő az Amazon arcfelismerő technológiáját használva azonosíthatja őt az arca, a retinája, a bőr textúrája, a hangja, de még a szaga alapján is. A szabadalmak egy olyan funkciót is leírnak, amely lehetővé teszi az ajtócsengő-rendszerek számára, hogy egyetlen környéken ne csak megosszák ezeket a rekordokat, hanem kompozit képeket is alkossanak az algoritmus által kiszúrt emberekről.

A Ring tiltakozik

A beszámolók a Ring reakcióját is idézik a szabadalmakkal kapcsolatban. A társaság ebben hangsúlyozza, hogy termékeiben nem alkalmazza sem az arcfelismerő technológiát, sem a szabadalomban felvázolt más jellemzőket, és azok fejlesztés alatt lévő rendszereiben sem jelentek meg.

Forrás: bitport.hu

Hozzászólások