Még egy szakértői vélemény a „csináld magad” telepítésű biztonságtechnikáról

Május végi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a PARK Associates felmérése szerint az újonnan beszerzett biztonsági rendszerek saját telepítése az utóbbi években kiemelkedő dinamikával nőtt és véleményük szerint, idézve: „„A biztonsági kereskedőknek tovább kell fejleszteniük azokat az eszközöket, amelyek támogatják azokat az ügyfeleket, akik önállóan szeretnék telepíteni a technikákat és elhárítani a problémákat, de mégis szükségük lehet szakmai útmutatásra”. A téma nem kis hullámokat kelt a hazai szakmában. A következőkben Szilárd Csaba szakértőnk hozzászólását olvashatjuk.

Forrás: aprohirdetes ingyen

Forrás: aprohirdetes ingyen

A SaaS leszállt– avagy, miért jó buli egy „csináld magad” CCTV rendszer

Mostanában egyre többször teszem fel magamnak a kérdést, hogy mit érezhetett az a dinoszaurusz, aki legelőször látta meg azt az ominózus kisbolygót belépni a föld légkörébe; vagy mit érezhetett Kasszandra, mikor minden erejével próbálta meggyőzni polgártársait a fa ló valódi rendeltetéséről. Köze lehet hozzá, hogy lassacskán több van már mögöttem, mint amit a szemem a CCTV galaxis horizontján előre nézvést képes befogni. Biztosan minden generáció számára eljön az idő, amikor úgy érzi, a történelem hamarosan véget ér, s utolsó toronyőrként igyekszik hivatása egykor fényes lángját tovább táplálni és néhány apró szikrát tovább adni a következő generációnak. A nagy kérdés: szükség van-e egyáltalán ebbéli igyekezetünkre?!

Best of 2021

Most leírnék néhány nevet:
Arlo, Nest Cam, Logitech, Vivint, Simplicam, Abode, Blue (by ADT), Amcrest, Annke, Night Owl, Reolink, Zosi, TP-Link, Hive, Yale, Google Nest…

Nem teszem fel az átlátszó keresztkérdést, hogy ezek közül melyik rejthet biztonságtechnikai megoldást (is), mert mindegyik. Ha bepötyögjük kedvenc keresőnkbe, hogy „best of CCTV 2021” a fent soroltak közül biztosan megjelenik 4-5 az első 10-ben. A jövő nagy üdvöskéje az Arlo; ki az, ’ki e nevet még nem hallotta?! (Én biztosan nem…)

Egykori világunk, szép lassan, elenyészni látszik az egyszerűsítés „szent” oltárán. Persze, ha megnézzük, hogy mit takar az „egyszerűsítés”, akkor azért kibúvik a szeg a zsákból.

Marketing mindenek felett

Tömören és egyszerűen nehéz ezt kifejteni, ezért kérem, alapvetésként fogadjuk el, hogy a „csináld magad” (angolosan: DIY) egyfajta trójai faló. Kinek épp miért. A TP-Link szerint „ha már egyszer vannak igen jó IT hálózati megoldásaink, miért ne harapjunk még ki egy keveset a piacból”. A cég megközelítése egyszerű: a kedves vásárló el fogja hinni, hogy az a cég, aki WiFi routereket gyárt, az csak olyan (wifis) biztonságtechnikai kamerákat gyárt, melyek kompatibilisek ezen routerekkel. Pláne, ha egyébként elégedett a TP WiFi megoldásokkal, nagyobb a valószínűsége, hogy TP „CCTV kamerát” választ.

Az ADT esetében a márkanév terjesztésének egy remek eszköze a „költséghatékony” termékcsalád piacra dobása. Amellett, hogy potenciális, azonnali árbevételi forrás, zseniális marketing eszköz. Hiszen, ha egy döntési / előkészítői jogkörrel rendelkező személynek otthon már van ADT DIY kamerás rendszere, vajh mely márkát választja, ha komolyabb termék / szolgáltatás beszerzéséről van szó a vállalkozása életében? Szabad találgatni… Biztosan Panasonicot…

Az után ott az Arlo. Olcsón, kábelezésmentes (kivéve, esetenként a táp) eszközöket kínál. A h…-nek is megéri! De, mert egy „de” mindig van, ha a kamerákba integrált analitikát szeretnénk használni, akkor fizessünk bagatell mennyiségű (2-3) dollárt (kameránként és analitikánként) havonta. Lássuk be, ez nem kevés, rendszeres, megújuló bevételt jelent a gyártónak!

Azután ott a Google… valójában egy külön tanulmányt is megérne annak vizsgálata, hogy miért jó a Google-nek (Amazonnak, Applennek), hogy belépjen a biztonságtechnika kies piacára. Persze, itt is szerepet játszik a kapcsolódó szolgáltatások (okos otthon stb.) értékesítési lehetősége; de ezeken erősen túlmutat a tény, hogy minden ilyen végponti eszköz/rendszer a fejlesztő mesterséges intelligenciáinak fejlesztéséhez / tanításához szolgáltat iszonyat mennyiségű adatot.

Természetesen, az előbbiekben kiragadtam néhány speciális célt / irányvonalat, melyek egyenként is igazak lehetnek, de az esetek többségében multi-marketing-funkcionális célok mentén veszik fel a gyártók DIY biztonságtechnikai megoldásaikat portfóliójukba.

SaaS

Jelen alcím betűszava annyit tesz: Biztonság, mint Szolgáltatás. Voltak (és vannak) kezdeményezések, melyekben még akár a hardvert sem kell megvennie a végfelhasználónak, csak egy „szerény” havidíjat kell fizetnie. Cserébe tokkal és vonóval mindent megkap, még akár a telepítést sem kell magának abszolválnia. Hátulütője a dolognak, hogy kiszolgáltatottá válik egy adott gyártónak/szolgáltatónak.

Nem tudom kitűnik-e, de a fenti példák rávilágítanak arra, hogy a gyártók (fejlesztők) többsége igyekszik ennél jóval többet markolni és a „szimpla” biztonságtechnikai szolgáltatásokon túl, egyebekkel is „kényeztetni” kedves vevőit – magától értetődően: jó pénzért.

Teszik ezt részben azért, mert ez a piac elvárása; részben azért, hogy egyre inkább ez legyen a globális piac elvárása. Ismerjük el, a végfelhasználó (ma már) nem egy beléptető/CCTV/riasztó/okos otthon stb. rendszert szeretne, hanem egy „minden-egyben” (all-in-1) megoldást, ami lehetőleg mindenre (is) képes.

Na és(?!) – összegzés

Pontosan tudom, hogy a DIY megközelítésnek hol vannak a hátulütői. Valójában nincs az a szakma, ami tökéletesen működhetne DIY jelleggel. Mindenhol vannak olyan sajátosságok, melyek csak kellő ismeretek megszerzésével, kellő idejű tapasztalatgyűjtéssel ismerhetők meg/ki. Jelen iromány szűkebb szegmensénél maradva, a háttér/ ellenfény és a WiFi kapcsolat felépítésének és fenntartásának finomságait nem lehet egy „hasznut”-ból megismerni (amit többnyire el sem olvasnak). Persze, millió és egy apróságot sorolhatnék, de azt a két leggyakoribbat írtam le, amivel megtalálnak közelebbi és távolabbi DIY rajongó ismerőseim.

Mi ebből a kiút? Szerintem, kiút az nincs. El kell fogadnunk, együtt kell élnünk azzal, hogy a piac egy adott szegmense erre állt át / fog átállni az elkövetkezendő években. Valójában, itt a kereskedők felelőssége és kötelessége fog megnőni, a használati útmutatók mérete mellett. Nem is beszélve a jogkövetkezményeket („nem rögzítette a rendszer” jellegű problémák) csökkentő klauzulák számának növekedéséről. Magyarán, hasonlatosan a gázkészülékekhez, a gyártó ugyan nem tiltja, hogy a felhasználó maga kösse be, de felelősséget és garanciát csak akkor vállal, ha hivatalos szerviz végzi el a telepítést.

Továbbá el kell fogadnunk, hogy a jövő még nálunk is a „full-integrált” biztonság- és egyéb technikai megoldások irányába mutat. Egy nagy váltást már megéltünk – a biztonságtechnika IP forradalmát. A következő itt van a nyakunkban. A kérdés csak az, hogy hagyjuk, hogy letaroljon minket, vagy képesek leszünk a változások élére állni?

Szilárd Csaba

Hozzászólások