A „csináld magad” biztonsági rendszerekkel kapcsolatos észrevételeim…

Május végi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a PARK Associates felmérése szerint az újonnan beszerzett biztonsági rendszerek saját telepítése az utóbbi években kiemelkedő dinamikával nőtt és véleményük szerint, idézve: „„A biztonsági kereskedőknek tovább kell fejleszteniük azokat az eszközöket, amelyek támogatják azokat az ügyfeleket, akik önállóan szeretnék telepíteni a technikákat és elhárítani a problémákat, de mégis szükségük lehet szakmai útmutatásra”. A téma nem kis hullámokat kelt a hazai szakmában. A következőkben Balczó Rudolf szakértőnk hozzászólását olvashatjuk.

Forrás: agroinform

Forrás: agroinform

A férfiember, főleg, ha műszaki érzékkel is rendelkezik, általában közelinek érzi magához a biztonsági és videorendszerek világát, hiszen napi szinten találkozhat „hasonlóval” miközben telefonjával játszogat, fotóz vagy videofelvételeket készít. Úgy gondolja ért hozzá, nincs benne semmi varázslat hiszen csak egy felvételről van szó.

Amikor a játékos felnőtt elkezd Lego szerű „csináld magad videorendszert” összerakni, vagy a kicsit túlbuzgó spóroláscentrikus családfő mint mindent, ezt is megoldja okosba, azzal lényegében semmi gond nincs, ameddig nem vár valódi biztonságot a rendszerétől.

Nézegesse az élőképét, nézze vissza felvételről, hogyan játszik Pötyikutya a tengerimalaccal, vagy hányszor pörög körbe Büdike a macska miközben a saját farkát kergeti, ez senkinek nem fog anyagi, vagy erkölcsi kárt okozni. A gond ott van, amikor egy konkrét ügy kapcsán felmerül a felelősség kérdése például az adatkezeléssel kapcsolatban. Magáncélra, kedvtelésből szerelt video, vagy biztonsági rendszerrel nincs baj, mindaddig amíg a működése, vagy a hibás működése nem zavarja mások nyugalmát, személyiségi jogait. Ha egy sziréna folyton visít, vagy a kamera a szomszéd kertjét kémleli, túlmegy a magánszféra határain és a felelősség kérdéskörét feszegeti.

A szerelés buktatóit nem is ecsetelem, de nem kétséges, hogy egy felületesen összeütött, távoli eléréssel rendelkező kamerarendszer tovább súlyosbíthatja a sokszor amúgy is gyenge lábakon álló informatikai rendszer támadhatóságát a kiberbűnözőkkel szemben – könnyen védtelenné, áldozattá válhatnak személyes adatok és a kukában landolhat a komplett otthoni, irodai adatbázis. Szakmai szempontból azt gondolom szükségtelen elemezni miért végezze szakember a szakmunkát, mert mi jól tudjuk mennyi buktatója lehet egy rendszer telepítésének. Még a szakembereknek sem egyszerű kapásból, akár csak kiválasztani, javasolni a feladatra legalkalmasabb eszközöket. A jól működő rendszerhez, túl az eszközökön, számos egyéb feltétel együttes teljesülésére is szükség van.

Ilyen feltétel az eszközök elhelyezése, tápellátása, vezetékezése, informatikai rendszerhez történő illesztése, a kommunikáció biztonsága és sorolhatnám. A szakemberek is sokéves tapasztalatukkal végzik ezt a munkát, részben rutinból, részben a friss rendszerekhez tartozó információk folyamatos tanulása közepette. Minél több változót veszünk ki a „mi kell a jól működő rendszerhez” -című egyenletből, a végeredmény annál biztosabban konvergál a hibás működéshez. A külföldi felmérések alapján érdekesnek tűnő adat, hogy a rendszerek telepítésénél a legtöbb hibát a rendszerek kábelezésének és szerelésének kivitelezésénél követik el. „A videó megfigyelő rendszer gyártók által összegyűjtött adatok alapján így is a video megfigyelési rendszerek problémáinak csupán 1 százalékát okozzák ténylegesen a berendezések hibái. Valójában a szervizhívások 72 százaléka a kábelek és csatlakozók helytelen használata miatt bekövetkező videóátviteli problémák, a nem megfelelő felszerelés és a telepítés során elkövetett hibák miatt következett be. Ezen felül a szervizhívások 27 százaléka tápellátással kapcsolatos hiba, a nem megfelelő, vagy túl nagy feszültségtől kezdve a földelési problémákig.”

Ezt a munkát nem lehet lemodellezni, vagy egyszerű Youtube videókba önteni, hiszen minden egyes telepítés önálló világ, ezért nem lehet konfekcióruhákba szorítani. A telefonos segítség pedig egy örökké tartó kérdés-felelet játék lenne, ahol a supportnak komplett rendszereket kéne leprogramoznia látatlanban, távolról szakavatatlan „segítséggel”. Ez nekem tökre olyannak tűnik, mint amikor azt várnák el valakitől, hogy megcsináljon egy rendszert ziziért. Amúgy, ha mi, kereskedők, műszaki támogatók preferálnánk ezt a „támogassuk direktbe a végfelhasználót”- világot, hogyan nézhetnénk ezek után a telepítő partnereink szemébe? Amúgy mi jól megszívatjuk magunkat a tapasztalatlan végfelhasználók végeláthatatlan kérdéskavalkádjával, miközben legjobb partnereink elvesztik a munkájukat? Néha tényleg úgy érzem ez a világ háttal ül a lovon. A pénz mindent felülír, bukik minden emberi érték, tudás. Szerintem nem szabadna engednünk megerősödni ezt az irányzatot.

Legfontosabb lenne az egymás iránti tisztelet megadása, és megtartása, az élni és élni hagyni-elv szem előtt tartása. Amúgyis – vajon mennyire működik a tisztességes munkáért, tisztességes bért gyakorlata mai világunkban, ahol éppen azt látjuk, hogy azok az emberi dolgok, amiket mi „idősebbek” értéknek tartunk, az adott szó megtartása, a kezünkből kikerülő munka minősége, vagy a legegyszerűbb dolog, a mesterség tisztelete,- amortizálódik. A probléma megoldása sajnos nem a mi kezünkben van, hanem sokkal inkább magasabb szinten. Megfelelő jogalkotással és a valóban tettre kész érdekképviseletekkel közösen lenne esély lépni valamit. Ha riasztó, vagy videórendszert kizárólag szakképzett szerelő vásárolhatna és szerelhetne a klímaberendezések beszerzéséhez, beüzemeléséhez hasonlóan, már változhatna a helyzet (bár mint hallottam manapság már ez a szigor is felpuhult). Szerintem inkább foglalkoztatási kedvezményt kellene adni, hiszen, ha szakembert bízunk meg a munka elvégzésével akkor a hazai munkaerőt támogatjuk és ez jó lehetne az országnak is. Igazából, szerintem inkább csak egyszerűen érdekeltté kellene tenni az embereket abban, hogy szakemberekkel dolgoztassanak, Áfa visszaigényléssel, biztosítási és egyéb kedvezményekkel.

Én személy szerint azt gondolom, a szakma és a szakmából élők védelme érdekében magánszemély ne vásárolhasson biztonságtechnikai és videórendszereket, ahogy klímaberendezést sem vásárolhat, főként nem szerelhet jogosultság nélkül. Az általam ismert jó szakembereknek, folyamatosan képezniük kell magukat, hogy szinten tarthassák tudásukat ebben a felfokozott iramban fejlődő technológiai őrületben. Tessék megadni és megvédeni ennek a szakmának is az érvényesülési lehetőségeit.

Balczó Rudolf

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások