CCTV kiskáté – Cél és követelményrendszer abc

Egy a felhasználói célkitűzéseket figyelmen kívül hagyó zárt láncú video megfigyelő rendszer telepítése pénz, idő és energia pazarlás. Működtetése felelősséggel jár, az általa nyújtott hamis biztonságérzet miatt.  Ennek az ostoba helyzetnek a megoldása viszonylag egyszerű, vissza kell kanyarodni a kezdetekhez és definiálni, vagy újradefiniálni a célokat.  Ne feledje, hogy a CCTV nem feltétlenül a legjobb, csak egy megoldás a lehetőségek közül!

Forrás: Ademco Security Group

Forrás: Ademco Security Group

A célok meghatározása

Ilyen rendszer telepítésekor célok lehetnek: a lopás, a bűnözés, az antiszociális viselkedés, vagy számos más bűnözéssel kapcsolatos tevékenység megelőzése, vagy megakadályozása. CCTV megoldásokra lehet szükség esetenként a menedzsment, a közösség, a járművek, a megfelelőségi engedélyezés, a pénzügyi és az állami tranzakciók számára, valamint a riasztás-jóváhagyás kezelésével kapcsolatos segítségnyújtáshoz, hogy csak néhányat említsünk. Az egészség és a biztonság létfontosságú lehet, beleértve a tömeg mozgatást, az élet megőrzését (pl. úszómedencékben), a munkavállalók egyéni védelmét, a személyzet és a nyilvánosság kapcsolódási pontjait, vagy a beléptetés biztosítását az elzárt területeken.

Működési követelmény

Ha a CCTV a kézenfekvő megoldás a célok eléréséhez, akkor a következő lépés annak eldöntése, hogy a rendszernek mit kell tennie annak érdekében, hogy kielégítse ezeket a célokat. A CCTV zsargonban a „must do” teendők az “Operational Requirement” ( Működési Követelmény ) dokumentumban szerepelnek. Egyszerűen megfogalmazva, ez minden kulcsfontosságú szempontra válaszol: ki, mit, hol, miért, hogyan és mikor tesz. Hivatalos formában ez az előírási rendszer részletesen szerepel a CCTV Operational Requirements Manual 2009, kiadványában, a 28/09, számban a Belügyminisztériumi Tudományos Fejlesztési Osztály (azóta CAST néven), által összeállítva, amely szabadon elérhető, 55 oldalas PDF formátumban (Itt a következőkben természetesen a hatályos brit szabályozásról beszélünk, ami persze vastagon használható az itthoni környezetre is. A szerk.)

Az “1. szintű működési követelmény” válaszol a “miért”-re a fent vázolt célkitűzések egyértelmű megfogalmazásával, beleértve:

 • a probléma feltárását;
 • az érintettek listáját,
 • a kockázatértékelést;
 • a siker kritériumait;
 • és a leghatékonyabb megoldást a fentiekre.

A “2. szintű üzemeltetési követelmény” még nagyobb részletezést követel:

 • Probléma meghatározása. A kamerák merre irányuljanak ? Milyen tevékenységet szeretne megtekinteni? Milyen szintű részletezettségű legyen a videó? Milyen sebességű az akció?
 • Műkötetési kérdések. Ki felügyeli, mikor figyelik, hol nézik a CCTV-t  Ki reagál indokolt helyzetekben?
 • Rendszerkövetelmények. Hogyan jelennek meg a riasztások? Milyen képernyő formátumokat használnak? Mennyi adatot és mennyi ideig kell tárolni? Hogyan exportálják a felvételeket?
 • Vezetési kérdések. Milyen a szabályozási környezet? Milyen jogszabályokat kell betartani? Hogyan lehet fenntartani a rendszert? Mik a források és milyen képzés szükséges?
A Rotakin CCTV teszt célja akcióbanForrás: ifsecglobal.com

A Rotakin CCTV teszt célja akcióban
Forrás: ifsecglobal.com

A minősítés eszközei

1994 óta, amikor az Egyesült Királyság Belügyminisztériuma bevezette a “Rotakin” emberméretű CCTV teszt célalakot, az akkori kameraképeken a célkitűzések eléréséhez szükséges részletességi szintet jól definiálták. 2009-ben frissítették ezeket a kritériumokat újabb 1,7 méter magas célpont segítségével. Meg kell jegyezni, hogy ezek a számok a hagyományos felbontású (SD) kamerák PAL videóira vonatkoznak, amelyek még mindig nagyon széles körben voltak használatosak 2012-ben.

 • Az azonosításhoz: a képernyő magasságának 100% -át elfoglaló figurának elegendőnek kell lennie az egyén azonosítására, ésszerű kétséget kizárva.
 • A felismeréshez: a képernyő magasságának 50% -át elfoglaló figurát a nézőknek nagy bizonyossággal azonosítani, ha a magánszemélyt már látta korábban.
 • A megfigyeléshez: a képernyő magasságának 25-30% -át elfoglaló figurán felismerhetők kell legyenek a jellegzetes részletek, mint pl. a ruházat, és a megtekintés pillanatában a környező aktivitás.
 • Az észleléshez: a képernyő magasságának 10% -át elfoglaló figura esetében a megfigyelő nagy biztonsággal kell tudja megerősíteni az alarmjelzést, ha a képernyőn személy látható.
 • A felügyeléshez és ellenőrzéshez: a képernyő magasságának 5% -át elfoglaló figurák esetében tegye lehetővé a megfigyelő számára az alakok mozgási irányának, sebességének figyelemmel kísérését széles területen, feltéve, ha ezek jelenléte ismert.

Fontos megjegyezni, hogy a nagy felbontású (HD) kamerák és a több megapixeles kamerák elterjedése nem változtatja meg az értékelés módját. Például az SD videó használatával történő azonosításhoz 1,7 m-es ábramérethez kell a 100% képernyő méret, (a fentiekben leírtak szerint), de ha Full-HD videót használunk, akkor az ábrának csak a képernyő magasság 38% -át kell betöltenie ugyanolyan szintű követelményrendszer teljesítéséhez.

A lényeg tehát, ha szeretnénk, hogy a CCTV rendszerünk megfeleljen a célkitűzéseinek, és megfelelő megtérülést biztosítson a beruházásnak, akkor munkánkat Működési Követelményrendszer áttekintésével, kialakításával (Operational Requirement) kell kezdjük .

Ingyenesen letölthető: A felügyeleti állapot tárolása

Az egyre növekvő mennyiségű adatmennyiség és a számtalan újszerű fejlesztések okán, mint például a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás, a felügyeleti és biztonsági környezet változik. A 2018-as SeagateSurveillance Storage Survey áttekinti, a valóságos iparági kihívásokat és azt, hogy mely vállalkozásoknak, a biztonsági iparág mely szakembereinek, telepítőknek és integrálóknak  kell a tárolásban előre lépniük. 

Videófelügyeleti forrásanyagok

Forrás: ifsecglobal.com

Fordította: Ecsedi Ákos

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások