A beléptetés jövője: vezeték nélküli technológia, mobiltelefonos azonosítás

Az 1980-as évek elején a McKinsey Consulting azt jósolta, hogy az ezredfordulón 900 000 mobiltelefont fognak használni világszerte, ehhez képest 1999-re három naponta értékesítettek 900 000 új készüléket. Miért tévedhettek ekkorát? Mert nem számoltak a fejlesztések hatására bekövetkező óriási funkció bővüléssel és a volumen felfutásával bekövetkező áreséssel.

A vezeték nélküli kommunikáció és mobil telefonnal történő azonosítás is hosszú idő óta elérhető a beléptető rendszerek világában, azonban a Bluetooth Low Energy (BLE) még szélesebb körű támogatása és a volumenek felfutása elhozhatja a végső áttörést az elterjedésében.

Forrás: ASSA ABLOY

Forrás: ASSA ABLOY

Egy kis statisztika: vezetékes- vezeték nélküli beléptetés

Az ASSA ABLOY rendszeresen elvégezteti a vezeték nélküli beléptető rendszerek globális világának felmérését1, amely szerint 2016-ban még 57 % volt a tisztán vezetékes beléptető rendszerek aránya, ez 2018-ra 41 %-ra esett vissza. A vegyes rendszerek aránya 24 %-ról 31 %-ra növekedett és a tisztán vezeték nélküli rendszerek száma 5%-ról 6%-ra emelkedett.

A térnyerés tehát egyértelmű a megkérdezett 50 000 vásárló véleménye alapján. Milyen kiváltó okai vannak ennek? A vezeték nélküli eszközök bekerülési ára átlagosan 20% magasabb, mint a hagyományos vezetékes eszközöké, azonban a megkérdezett telepítők egyöntetű véleménye alapján, a járulékos alkatrészek és a szerelés során elvégzendő munkák összetettsége közel 40 %-kal drágítja a vezetékes rendszerek kiépítését. A vezeték nélküli beléptető rendszer telepítését a megkérdezettek 75 %-a egyértelműen egyszerűbbnek tartja. Különösen érdekes ez az olyan piacokon, mint amilyen a magyarországi is, ahol a munkaerő szűkössége miatt a gyorsan és hatékonyan telepíthető rendszerek elérhetősége felértékelődik. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az új pontok létesítésének leegyszerűsödésével és ezáltal költséghatékonyabb megoldással olyan ajtókra és belépési pontokra is elérhető az elektronikus megoldás, amelyek korábban nem képezték részét a rendszereknek. Összességében a védett területek kiterjesztésre kerülnek, nő a biztonság és az ellenőrizhetőség.

Forrás: ASSA ABLOY

Forrás: ASSA ABLOY

Régiónkban ugyan kevésbé hangsúlyos a környezet-tudatosság, de az elemmel működő vezeték nélküli rendszerek energiatakarékosabbak is. Nyitás vagy olvastatás esetén használnak csak energiát, ellentétben a vezetékes megoldásokkal, amelyek folyamatosan áram alatt vannak. Az sem mellékes, hogy áramszünet esetén a működés alapból megoldott. A vezeték nélküli megoldás kevesebb rendszeremből épül fel, amely nem csak egyszerűbben telepíthető, de a meghibásodás lehetősége is kisebb, így összességében olcsóbban üzemeltethető és karbantartható.

A nehezen menedzselhető hagyományos kulcsok kiváltása valamilyen elektronikus rendszerrel pedig szintén egy globális trend. Egy kulcs elvesztését nem feltétlenül vesszük észre azonnal, illetve a zárcsere vagy egyéb beavatkozás is időigényes, míg egy elektronikus rendszerből kitiltás néhány másodperc és nem jár semmilyen beruházással. Nem beszélve arról, hogyha nem hagyományos azonosítót – például kártyát használunk a rendszerben – hanem a mobiltelefonunkat. A készülékünk elvesztését gyakorlatilag azonnal észrevesszük és az illetéktelen kártyahasználatot még a biometrikus vagy jelszavas védelemmel, a telefon szintjén is védhetjük.

A mobiltelefonos azonosítás még a vezeték nélküli rendszerek elterjedéséhez képest is gyerek cipőben jár, de a Gartner becslése szerint 2020-ra a mobil belépési kártyák részaránya 20 %-ra növekedik, amely azt jelenti, hogy a jelenlegi kb. 1 millióról 44 millióra emelkedik a számuk. Az elterjedést jelenleg gátolja, hogy a céges környezetben nem támogatják a saját készülékek használatát az IT biztonsági kockázatok miatt.

Forrás: ASSA ABLOY

Forrás: ASSA ABLOY

Nehézség még az is, hogy nagyon sokféle telefon van a piacon, amelyek különböző típusú és verziójú rendszereket futtatnak, ezek egységes kezelése nem egyszerű feladat. A megkérdezett 700 IT vezető szerint, a kezelhetetlenné váló BYOD (bring your own device) helyett a CYOD (choose your own device) lehet a megoldás. Az nem menedzselhető, hogy bárki bármilyen típusú eszközt behozzon a vállalati környezetbe, ha azonban kiadnak a támogatott készülékekről egy listát és a felhasználók azok közül választanak már kezelhető válnak a mobiltelefonos vállalati megoldások. Így már meghozhatja az áttörést – a mobillal történő belépés terén – az elemzések és a nyilvánvaló műszaki előnyei miatt a BLE. A Bluetooth technológia szabványos, gyakorlatilag készülék független és egyre több beléptető rendszer eszközben jelenik meg, mint elérhető olvasási képesség.

A technológia fejlesztések mellett az is segíti a mobillal történő azonosítást, hogy más területeken rohamosan növekszik a felhasználás. Például a bankkártyáinkat is egyre gyakrabban a mobiltelefonunkkal helyettesítjük, ez pedig mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy a biztonsági szint megegyezik vagy még magasabb, mint egy kártyás rendszernél, hiszen hagyományosan a banki megoldásokat tekintjük a legmagasabb biztonsági szintnek.

Forrás: ASSA ABLOY

Forrás: ASSA ABLOY

A korlátozott munkaerő is elősegíti, hogy felgyorsuljon bizonyos szektorokban a mobilos azonosítás, ilyen a hotelek és egyéb szállásadók világa. Egyre gyakoribb igény – bizonyos szegmensben – hogy a szállásadó vagy annak képviselője és a vendége elkerülje a tényleges személyes találkozást. A vendég igénye, hogy akkor jusson be a szobájába, amikor Ő akar, ehhez előre kapja meg a szükséges azonosítókat, lehetőleg gyorsan és kényelmesen. A szállásadó igénye pedig az, hogy csak az jusson be a szobába , aki arra jogosult és abban az időintervallumban, amikor neki ez engedélyezett, ehhez azonban ne kelljen a szállásadónak készenlétben tartani egy recepcióst. Kézenfekvő megoldás tehát a telefonra megküldött vagy letölthető magas biztonságú azonosító.

A Transparency Market Research1 előrejelzése azt mutatja, hogy a Vezeték nélküli beléptető rendszer piaca 2025-ig éves szinten átlag 7,9 %-kal nő és figyelembe véve a bevezetőben felvetett tévedési lehetőséget és a régiónk valamelyes elmaradottságát ezen a téren, magyarországi viszonylatban ez a fejlődés még jóval dinamikusabb is lehet. Hozzátéve még a mobil azonosítók piacán várható ugrásszerű növekedést, semmiképpen sem lesznek megkerülhetőek ezen a területen az elérhető és megjelenő eszközök és megoldások a közeljövő beléptető rendszereiben.

PAPP MÁRTON
Üzletfejlesztési igazgató
ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások