Az okostelefonos hozzáférés vezérlés megváltoztatta a piacot

A mobil hozzáférés vezérlés új távlatokat nyitott a felhasználók számára. Egy általuk már eddig is hordozott eszköz biztosítja a biztonságos beléptetést, az ajtók nyitását, akár több helyszínen is. A securityworldmarket cikkében Thomas Schulz, az Assa Abloy EMEA termékmarketing-igazgatója, adja közre véleményét a témában. Az írásból szemezgetünk.

A szervezetek csaknem kétharmada már elfogadta a mobil hozzáférés-ellenőrzést – vagy két éven belül tervezi ezt megtenni. Az Omdia elemzői szerint a mobil hitelesítő adatok letöltése 220% -kal nőtt 2018 és 2019 között. Ez a növekedés folytatódik. Egy nemrégiben készült piaci felmérés feltárja a felhasználók által jelentett fő előnyöket: kényelem, költség takarékosság és biztonság.

Forrás: Security Info Watch

Forrás: Security Info Watch

Kényelem, költségtakarékosság, biztonság

A mobil hitelesítő adatok biztonsága javul a hagyományos intelligens kártyák és fobok esetében. A biometrikus adatok szinte minden modern okostelefonba beépülnek, ujjlenyomat vagy arcazonosító megoldással. Az emberi viselkedés is pártolja az okostelefonos megoldásokat, hiszen egy elveszett műanyag belépőkártya nem tűnik fel azonnal, de a mobiltelefonjával mindenki óvatosabb.

A felhasználók számára az okostelefonos kényelmi előnyök nyilvánvalóak – és máris mobil forradalmat indítottak el a banki ügyekben, az utazásfoglalásban, az élelmiszer-szállításban és még sok más ágazatban. A fejlesztések sikerességében a biztonságon felül a felhasználói élmény és az adatvédelem is kritikus szempont.

Az akkumulátoros Aperio zárak révén történő mobil hozzáférés például a Seos platformra épül, amely titkosítással és adatvédelemmel rendelkezik. Az Aperio készülékkel rögzített nyitása egyszerű és intuitív. A felhasználók egyszerűen bemutatják telefonjukat az RFID-olvasón, ugyanúgy, mint egy intelligens kártyát. Nem is kell megnyitniuk az alkalmazást. Az Aperio zárak már kompatibilisek az összes fő RFID hitelesítő adattal és NFC-vel. Az E100 Electronic Escutcheon kompatibilis a Bluetooth Low Energy technológiával is – amelyet a közeljövőben több Aperio eszközzel kínálnak. A felhasználói élmény a nyitás során mindig azonos.

A vállalkozások párhuzamosan futtathatják az RFID-t és a mobileszközt, ha úgy döntenek. Mindkét technológia benne van az Aperio csomagban: nem szükséges dönteni a vásárláskor. Mivel az Aperio nyílt platformra épül a maximális kompatibilitás érdekében, a zárak zökkenőmentesen integrálódnak több mint 100 különböző biztonsági és hozzáférési rendszerrel.

Néhány korszerű megoldás

A létesítménykezelés szempontjából a biztonság, a költségek és a kényelem egyaránt javul a mobil alkalmazással. Az elveszített fizikai azonosítók komoly problémákat jelentenek a munkahelyekre. Egy felmérés válaszadóinak több mint 17% -a elismerte, hogy az elmúlt 12 hónapban elvesztette az RFID-kártyát vagy a FOB-ot. A mobil hitelesítő adatok az online törölhetők vagy módosíthatók, nem szükséges frissítő vagy hitelesítő adatok átadása. Senki sem várja a hozzáférési engedélyek frissítését

Az Arkansas State University új mexikói campusán például egy Smartair Openow mobil hozzáférés-vezérlési megoldás virtuális „kulcsok” kezelését kínálja egy biztonságos alkalmazáson belül. A kulcsok bárhonnan létrehozhatók és elküldhetők. Az alkalmazásalapú vezérléssel a biztonsági menedzserek bármikor ellenőrzik és módosítják a virtuális kulcs hozzáférési jogait. Ha egy virtuális kulcs törlődik, az azonnal eltűnik a felhasználó Openow alkalmazásából.

Az intelligens kulcsú hitelesítő adatok telepítésénél a mobilkezelés időt és pénzt takarít meg. A Cliq Go a Cliq programozható kulcsalapú hozzáférési megoldás kiterjesztése, kifejezetten a kis- és középvállalkozásoknak ajánlott. Itt leginkább (anyagi okokból) gyakran hiányzik egy külön biztonsági szolgáltató vagy akár egy speciális menedzser alkalmazása erre a területre. A Cliq Go alkalmazás megkönnyíti a hozzáférés kezelését. A cégtulajdonosok szinte bármilyen okostelefonról kezelhetik zárrendszerüket.

A Cliq Connect egy másik, a mobil menedzsmenthez kapcsolódó kiterjesztése. A Cliq Connect a Detektor International Award korábbi nyertese, amely egyszerűsíti a munkahelyen kívüli alkalmazottak és vállalkozók biztonsági munkafolyamatait. A kulcs tulajdonos hozzáférési jogainak megváltoztatásához a rendszergazda egyszerűen – bárhonnan – hozzáfér a Clientq Web Manager szoftverhez és frissíti azt. A kulcstartó biztonságos Bluetooth kapcsolatot létesít a Cliq Connect kulcs és a mobilalkalmazás között az engedélyek azonnali frissítése érdekében. Időt és pénzt takarít meg azáltal, hogy csökkenti a felesleges utazásokat minden olyan vállalkozás számára, ahol a munkavállalók mindig mozgásban vannak.

Forrás: securityworldmarket.com

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások