POLON-ALFA UCS 6000 – a korszerű hő- és füstelvezetés szolgálatában

A 60 év szakmai tapasztalatával rendelkező POLON ALFA tűzvédelem technikai portfólió immár 2014 óta van jelen Magyarországon korszerű rendszereivel, egyre dinamikusabb piaci jelenlétével. Olvasóink a témához kapcsolódó korábban megjelent cikkünkben ismerkedhettek meg tűzjelző rendszereikkel. Most a POLON-ALFA UCS-6000 hő és füstelvezető rendszerük bemutatása következik. Nagy Attilával a forgalmazó Astal Security Technologies Kft tűzjelző projekt menedzserével beszélgetü

Forrás: Astal Security Technologies Kft

Forrás: Astal Security Technologies Kft

Melyek egy korszerű hő és füstelvezető rendszer legfontosabb kritériumai?

A mai rendszernek elsősorban a hamarosan elkészülő EN-12101-9 szabványnak kell megfelelnie. A hő- és füstelvezetést, valamint a légutánpótlást biztosító nyílászáró motorok, patronok és csappantyúk vezérlésén kívül képesnek kell lennie néhány kollektív füstérzékelőt úgy kezelni, mint egy hagyományos tűzjelző központ. További kritérium a komfortszellőztetés „okos” használata. Például a tápellátás vesztése során (akkumulátoros üzemmód) szüntesse meg a komfortszellőztetést, a hozzá tartó kapcsolókról érkező jeleket pedig hagyja figyelmen kívül (Smart UPS mód). Egy másik példa az okos használatra: előre beállított idősávokban nyissa/zárja a nyílászárókat, de csak akkor, ha nincs túl nagy szél vagy nem esik az eső. Fontos, hogy a termék mellé megfelelő terméktámogatás is legyen biztosítva. Ezen elvárt paraméterek mindegyikének megfelel a POLON-ALFA UCS 6000 rendszere.

Az UCS 6000 helye a POLON ALFA kínálatában (azaz mit tudhatunk meg a bemutatott technika kapcsolódási pontjairól a portfólióban)?

AZ UCS 6000 HFR központok működtetéséhez nem feltétlen szükséges POLON-ALFA, vagy más gyártó tűzjelző központja. Igen széles palettával állunk rendelkezésre, 1 darab 4A terhelhetőségű csoporttól a 3db 8A és 2db 4A csoporton át egészen a 8db 8A-es csoportot egy rendszerben kezelő vezérlőegységig. Utóbbi összesen 64A terhelést jelent 24V egyenfeszültség mellett. Jelenleg összesen 32 változat érhető el.

Mit emelne még ki a rendszer előnyei közül, amely segítheti a felhasználók munkáját?

Az okos komfortszellőztetés és Smart UPS mód mellett, olyan funkciók is rendelkezésre állnak, mint a POLON-ALFA tűzjelző rendszer címezhető hurokba illeszthetőség kétirányú kommunikációja, nyugtázás és jelzés törlés (vagy reset) a POLON-ALFA 4000/6000 tűzjelző központok bármelyikével. A programozása is megfelel a kor kimondatlan technikai követelményeinek, azaz jumperelés helyett egy USB kábel segítségével egy laptophoz csatlakozva gyári programon keresztül lehetséges a konfigurálás. A programot akár előre is meg lehet írni az irodában.

Milyen típusú létesítmények hő- és füstelvezetésére javasolható az UCS 6000 alkalmazása?

Gyakorlatilag bárhol használható, ahol a katasztrófavédelem megköveteli, ahol az OTSZ előírja. Szinte minden újépítésű épületben kötelező valamilyen hő- és füstelvezető megoldás alkalmazása. Cégünk referenciái között megtalálhatóak többek között sportcsarnokok, lakóépületek, oktatási intézmények is.

Köszönjük az interjút!

A továbbiakban vázlatosan tekintsük át a rendszer fő műszaki paramétereit és funkcióit.

POLON-ALFA UCS-6000
HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ RENDSZER

UCS 6000 felügyeleti (RWA) központ, tűzvédelmi berendezések működtetésére szolgáló felügyeleti központ. Mechanikai (motoros) vagy gravitációs hő-és füstelvezetés vezérlő központjaként az alábbi bemenetekkel / vezérlésekkel rendelkezik:

  • füstérzékelő bemenet
  • hő- és füstelvezető rendszer automatikus vagy kézi működtetése
  • hang- és fényjelző berendezések működtetése (riasztás, hiba módban)
  • automatikus működtető rendszerek felügyelete, vezérlése (szervomotor, elektromágnes, ventilátorok, stb.)
  • automatikus rendszer önellenőrzés (modulok, panelek)
  • jeltovábbítás külső eszköz felé (POLON 4000 címezhető rendszerbe csatlakozás, más rendszerek, stb.) Riasztás, hiba, állapotok átadása.

Az UCS 6000 felügyeleti központ képes önálló működésre, multi-zónás füstelvezető rendszerként és címezhető hurokelemként a POLON 4000/6000 rendszerekhez. 4 féle alapváltozatán felül 30 további kialakításban érhető el, 4A-tól 64A, nagyfeszültségű relé kimenetekkel különféle konfigurációkban.

Forrás: Astal Security Technologies Kft

Forrás: Astal Security Technologies Kft

PO-6x kézi indító nyomógomb, hő-és füstelvezető rendszer kézi indításához való nyomógombok, különböző típusban érhetőek el:

  • PO-61 – Kézi indító gomb, 1x (tűz) LED jelzővel (aktivált állapot)
  • PO-62 – Kézi indító nyomógomb, 1x (tűz) LED jelzővel, megszakítás kapcsolóval,
  • PO-63 – Kézi indító nyomógomb, 3x (tűz, rendben, hiba) LED jelzővel, megszakítás kapcsolóval és hiba kijelzéssel

A PO-6x kézi indító nyomógombok fali villanyszerelő dobozra süllyesztve, vagy RM-60-O szerelő kerettel falon kívüli szerelésre alkalmasak.

PP-6x napi szellőztető nyomógomb, a PP-61 és PP-62 napi szellőztető nyomógombok a hő- és füstelvezető rendszerrel felszerelt (szervomotoros, egyéb…) nyílászárók nyitását teszi lehetővé az UCS 6000 központ vezérlésével. Segítségükkel nyitás/zárás funkció valósítható meg. Elektronikus védelem biztosítja, hogy a két gomb egyidejű megnyomása ne okozzon hibát a rendszerben.

20171107_astal sec logoKapcsolat
Astal Security Technologies kft
Szőlőkert u. 13
H-1033 Budapest
Magyarország
Telefon: +36 1 919 1420
E-mail: info@astalsecurity.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások