Polon 4000: Régi motoros a tűzjelzésben

Az idei évben több alkalommal volt szerencsénk bemutatni a lengyel POLON ALFA széleskörű tűzjelző portfólió egyes termékeit. Utoljára a POLON ALFA UCS 6000 hő és füstelvezető rendszerrel, illetve az azt vezérlő központok működésével ismerkedhettünk meg. A mai penzumunk a POLON 4000-es központ család lesz.

A Polon 4000-es termékcsaládForrás: Astal Security Kft

A Polon 4000-es termékcsalád
Forrás: Astal Security Kft

Általános tapasztalatként mondhatjuk el, hogy az egyes szakmákban a legendás brendek, márkák kialakulása hosszú folyamat, de a végeredménye a vitán felül álló elfogadott minőség. Így épül ez világszerte a magyar pálinkától a Mercedesig. A folyamat nem könnyű és általános tapasztalat, hogy sok nehézséggel kell megküzdeni, amire beérkezik az elismerés a közvélekedésbe. Hát ezt az utat járta be a Polon-Alfa vállalat több mint 50 év tapasztalattal a tűzjelző rendszerek gyártása területén.

Tallózás a Polon múltba: „történelmi” érzékelő sorozatForrás: Astal Security Kft

Tallózás a Polon múltba: „történelmi” érzékelő sorozat
Forrás: Astal Security Kft

Látható azért, hogy termékfejlesztésekbe a használhatóságon és a minőség javulás szempontjain felül idővel előtérbe került a dizájn is, ez persze szinte valamennyi technológiai termékfejlesztés történetére elmondható.

A Polon 4000-es központ család 2001 óta van jelen a piacon, több mint 20.000 eladott tűzjelző központtal. Az eladott központokra ugyanaz igaz, mint a bevezetőben említett Claas kombájnokra: Sok év után is megbízhatóan végzik a dolgukat. Nincs is fontosabb szempont a tűzjelzésben (hiszen ebben a „pakliban” tényleg nincs benne a tévedés lehetősége)

A Polon 4000-es termékcsalád termékei

Polon 4100-as központ 2 hurokkal, 2 x 64 címzett eszközzelForrás: Astal Security Kft

Polon 4100-as központ 2 hurokkal, 2 x 64 címzett eszközzel
Forrás: Astal Security Kft

Polon 4200-as központ 4 hurokkal, 4 x 64 címzett eszközzelForrás: Astal Security Kft

Polon 4200-as központ 4 hurokkal, 4 x 64 címzett eszközzel
Forrás: Astal Security Kft

Polon 4900-as központ 8 hurokkal, 8 x 128 címzett eszközzelForrás: Astal Security Kft

Polon 4900-as központ 8 hurokkal, 8 x 128 címzett eszközzel
Forrás: Astal Security Kft

Felépítés, működés

A központokba minden modul (tápegység, LCD kijelző, hurok kártyák, sziréna vezérlések, be- és kimenetek) gyárilag be van építve, gyakorlatilag csak két akkumulátor (és természetesen a hurkon levő eszközök) szükségesek a működéshez.

A csatlakoztatott érzékelők listája teljeskörű, megtaláljuk benne a klasszikus optikai IR füst érzékelőt (DOR-4046), a kisebb füstszemcsék azonosítására is alkalmas optikai UV füst érzékelőt (DUR-4046), többféle hőmaximum és hősebesség érzékelésére alkalmas hő érzékelőt (TUN-4046), kombinált érzékelőket (DOT-4046 – füst és hő, DPR-4046 – füst és láng). A hurok eszközöknél egyre nagyobb szerepet kapnak a SAL-4001 címezhető hurok szirénák, hiszen alkalmazásukkal (tűzoltóságtól megkért eltérési engedéllyel) nem szükséges tűzálló nyomvonal a szirénáknak. Várhatóan ez a lehetőség a jogszabályi előírásokba is hamarosan bekerül, ezután már eltérési engedélyre sem lesz szükség. Az érzékelő palettát a hurokra illeszthető ACR-4001 vezeték nélküli vevő egység egészíti ki, használatával vezeték nélküli füst érzékelőket és vezeték nélküli kézi jelzésadókat illeszthetünk a rendszerünkbe.

A PC programozás a központ soros portján / USB csatlakozóján keresztül könnyen elvégezhető. Emellett van lehetőség PS2 billentyűzet (régi motorosról beszélünk) csatlakoztatására a központhoz, amivel közvetlenül a központról is elvégezhetjük a programozást, hiszen az elnevezések bevitele a billentyűzet használatával egyszerűvé válik.

UI.
Felgyorsult világunkban felértékelődnek a stabilitást, az időtállóságot képviselő termékek.. Sajnos egyre kevesebb ilyen eszközzel találkozunk. Ezért is üde színfolt a tűzjelző eszközök piacán a Polon 4000 központ család, ami megbízhatósága mellett egyszerű programozást, és hasznos funkciókat is biztosít használói számára.

További információk: www.astalsecurity.hu

Forrás: Astal Security Technologies Kft.

astal-sec-logo

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások