Légtömörség mérés az eredményes gázzal oltáshoz

Digitalizált világunk egyik legfontosabb értéke az adat, biztonságos adattárolás nélkül életünk számtalan területe válna működésképtelenné. Korábbi cikkünkben írtunk már arról, hogy a korszerű adattárakat, szerverszobákat, vagy értékes elektronikai berendezéseket beépített oltórendszerekkel védik felelősségteljes tulajdonosaik.

Ezek a többnyire gázzal oltó rendszerek megakadályozzák a tűz kialakulását, illetve csírájában fojtják el azt oly módon, hogy az elektronikai eszközök nem sérülnek meg, a tárolt adatok továbbra is használhatóak maradnak.

Kevesen tudják azonban, hogy egy ilyen oltórendszer kiépítése előtt fontos meggyőződni a védendő helyiség megfelelő légtömörségéről. Enélkül a kiáramló gáz elszivároghatna és a szükséges oltási koncentráció nem lenne képes fennmaradni a szükséges ideig, így a gondosan megválasztott oltórendszer nem tudná betölteni a szerepét.

A légtömörség megfelelő biztosítása ezért kulcsfontosságú. Az ISO14520 pontos eljárást és mérési elvet fogalmaz meg a mérés elvégzéséhez. A mérés úgy történik, hogy általában a helyiség ajtónyílásába beépítésre kerül a mérőegység. A mérőegység – a szükséges kalibrációt követően – egy ventilátorral túlnyomást, vagy alacsonyabb nyomást hoz létre a helyiségben, a beépített érzékelők pedig, egy szoftveres feldolgozást követően, meghatározzák a szivárgás mértékét. A mérést többféle nyomásértéken szükséges elvégezni és fontos a helyiség, valamint a külső tér hőmérsékletének feljegyzése is. A mérési eredmények számítógépes feldolgozást követően kerülnek kiértékelésre.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Ha nagy méretű nyílás található a helyiséget körülhatároló épületszerkezeten, akkor annak megtalálása általában egyszerűbb feladat, akár a kezünkkel is érezhetjük a huzatot. Ha kisebb, vagy több kisebb szivárgó terület van, akkor a megtaláláshoz segítségünkre lehet ködgyertya, füstgenerátor, vagy hőkamera is.

Természetesen, ha a nyílásokat azonosítottuk, akkor gondoskodni kell azok megfelelő tömítéséről (nem szabad elfeledkezni az esetleges tűzállósági követelmények megtartásáról) és a mérést meg kell ismételni.

Az oltórendszer szakhatósági átadása csak a megfelelő légtömörséget igazoló mérési jegyzőkönyv birtokában történhet meg.

Természetesen a légtömörség megléte nem kizárólag a beépített gázzal oltó rendszerek működésének biztosításához szükséges. Sok esetben végeznek ilyen méréseket épületgépészeti, energiahatékonysági vagy komfort szempontok miatt is.

Az SBT Protect Kft. felkészült szakembereivel áll partnerei rendelkezésére a légtömörség mérés elvégzésében is. www.sbtprotect.hu

Hozzászólások