Tűzjelző rendszer korszerűsítése lépésről lépésre

A tűzjelző rendszer idővel veszíthet hatékonyságából. Egyes elemei az idő előrehaladtával cserére szorulnak, legyen szó a periféria hálózatról vagy magáról a tűzjelző központról. Néhány típus gyártása és szerviztámogatása megszűnhet, illetve a tűzvédelmi szabályzat változásai miatt szorulhat korszerűsítésre. A tűzjelző rendszerek üzemeltetői felismerték, hogy egy időben megkezdett korszerűsítés jó irányba mozdítja mind a biztonságot, mind a rendszerre fordított üzemeltetési költségeket. A tűzjelző rendszer bonyolult modernizációs folyamatának lépéseit a Lurdy Ház tűzjelző rendszerének megvalósult, sikeres projektjén keresztül igyekszünk bemutatni.

Forrás: GlobalPlazza

Forrás: GlobalPlazza

Lurdy Ház tűzjelzőrendszer korszerűsítés

Tervezés, előkészítés

A tervező első lépésként az évek során összegyűlt információkat rendszerezte, a rendszermérnökök segítségével felmérte a jelenlegi rendszer állapotát. A korszerűsítés terve a teljes rendszerre készült el, a gyártói előírásoknak, illetve az azóta megváltozott jogszabályi háttérnek megfelelően.

A Siemens többlépcsős fejlesztési koncepciója alapján, az első ütemben a ház tűzjelző rendszerének csak egy része került korszerűsítésre. A létesítési engedély birtokában – annak érvényességi idején belül – lehetőség van több ütemben korszerűsíteni és használatba venni a megújult rendszert.

A projektindításkor több főből állt össze az a csapat, amely a korszerűsítés minden lépéséért felelt.

Kivitelezés

Összehangolt munkával dolgozó csapatok cserélték a jelzőhurkokon lévő periféria eszközöket. Egyes területeken, üzlethelyiségekben csak őrszolgálattal, ellenőrzés alatt lehetett elvégezni a munkálatokat, sok esetben normál munkaidőn kívül.

Az automatikus és kézi működtetésű jelzőperifériákkal egyidőben a vezérlő- és/vagy bemeneti I/O modulokat is kicseréltük. Ez utóbbi eszközök cseréjénél a tűzjelzőhöz kapcsolódó társrendszerek működését is figyelembe kellett venni, és szükség esetén ezen rendszerek szakembereit is be kellett vonni. Párhuzamosan a régi tűzjelző központ bontását és az új központ összeszerelését is megkezdtük.

A Lurdy Ház nagyon összetett tűzjelző rendszerrel rendelkezik, több mint 10 érzékelőhurok található a rendszerben, így indokolt volt az egyedülálló Siemens Sinteso FC2080 típusú központ alkalmazása. A jelzőhurkok új központra történő átterhelését komoly előkészületek előzték meg, így az átkötés már gyorsan lebonyolítható volt.

Az új tűzjelző központ alkalmazásával párhuzamosan a régi grafikus felügyeleti rendszer cseréje is szükségessé vált. Az új grafikus felügyeleti rendszert a tűzjelző rendszer 2/3-os készültségénél helyeztük üzembe. Az összehangolás után ez is zavartalanul működött, emellett a grafikus rendszer 30 percre elegendő másodlagos tápellátást is kapott, így áramkimaradás esetén is biztosítottá vált a folyamatos működés.

Forrás: Siemens

Forrás: Siemens

Üzembe helyezés és az átadás

Az üzembe helyezés során a legfőbb hangsúly a periféria eszközök tesztelésén, illetve a szükséges jelölések elhelyezésén volt. Az összegyűjtött adatokat összevetettük a felügyeleti rendszer és a központ adataival, és az eredményeket megvalósulási tervben rögzítettük. Miután az üzemi tesztek sikeresek voltak, a tűzjelző rendszer átadásra került a Katasztrófavédelmi hatóság, illetve az üzemeltető számára.

A Lurdy Ház tűzjelző rendszerén végzett modernizációs projekt bemutatásán keresztül látható, hogy alapos előkészítés és aprólékos, figyelmes, jól szervezett munka szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez.

Amennyiben segítségre van szüksége régi rendszerével kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal!

Szakács Tibor
Biztonságtechnikai mérnök
Beépített automatikus tűzjelző rendszer tervező/szakértő
www.sbtprotect.hu

sbt-protect-logo

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások