Az integrált felügyelet már a jelen…

Ahogy manapság látjuk, a grafikus felügyeleti rendszerek alkalmazása nem egy ördögtől való dolog. Egyre több tervezői koncepció születik, mind az automatika, mind a gyengeáramú rendszerek terén, amely magába foglalja a különböző technológiák közös platformon történő felhasználását, mint felelős és innovatív beruházói igényt.

Grafikus rendszer felügyelet

Ez már önmagában is nagyszerű, hiszen azt mutatja, hogy a megrendelői oldal is értesült a lehetséges előnyökről, köszönhetően a megannyi konferenciának és bemutatónak, amelyeket rendeznek hazánkban is. Ez magával hozza, hogy a rendszertervezők oldalán is megjelent az igény ilyen jellegű szoftveres megoldások megismerésére és gyakorlatba való átültetésére.

Forrás: SBT Protect Kft.

Forrás: SBT Protect Kft.

Az integráció megkerülhetetlen részévé vált a biztonságtechnikai iparágnak, ahogy az egyes elemek (CCTV, beléptető, interkom stb.) képesek ugyanazon a „nyelven” kommunikálni. Ez a technológiai előrelépés azért jelentős, mert a felelős rendszerüzemeltető kollégáknak minél részletesebb információhoz kell jutniuk és ezután komplex cselekvéssorozatot kell végrehajtaniuk.

A grafikus felügyeleti szoftver egy olyan operatív irányítási lehetőséget ad az üzemeltető és/vagy a karbantartó cégnek, amellyel lényegesen kevesebb emberi erőforrással és idővel képesek elvégezni a feladataikat. Ezzel a megoldással egy teljes és átfogó képet kaphatnak a létesítmény egészéről és az abban működő rendszerekről, külön helyiségeire nagyítva ellenőrizhetővé és vezérelhetővé válnak az egyes rendszerelemek is, így például az épületautomatikai rendszer berendezései, a beléptető-, a video rendszer vagy az interkom és tűzjelző rendszer elemek stb.

Általánosságban a szoftveren keresztül láthatjuk az előre feltöltött alaprajzokat épületeinkről és könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyikbe szeretnénk részletesebb bepillantást nyerni. A program megszerkesztett alaprajzokon mutatja a létesítmény megvalósult állapotának megfelelően az egyes érzékelőket, kamerákat stb. külön-külön piktogramok megjelölésével. Ezekre kattintva érhetjük el a különböző ellenőrzési, tesztelési, vezérlési funkciókat.

Forrás: SBT Protect Kft.

Forrás: SBT Protect Kft.

Lehetőségünk van egyedi intézkedési folyamatok felvitelére is, amelyek megalkotása komoly feladat mind a megrendelő, mind az üzembe helyező számára. Elkészültével azonban egy olyan „fegyvert” adhatunk a felügyelő személyzet kezébe, amellyel a veszélyhelyzet kezeléskor felmerülő feladataikat lényegesen gyorsabban és hibáktól mentesen tudják elvégezni. Ez felfogható ellenőrző listaként, ahol ki kell pipálni az elvégzett lépéseket és így ennek mentén beavatkozás esetén, az őrség gyorsan tudja eldönteni az adott helyzetben szükséges legcélszerűbb megoldást.

Forrás: SBT Protect Kft.

Forrás: SBT Protect Kft.

Egyszerű példa, amikor a tűzjelző- és video rendszer integrációja révén a jelzést kiváltó érzékelőhöz legközelebb lévő kamera élőképe jelenik meg automatikusan az őr számára. Így, a nyugtázás pillanatában már tudhatja, hogy a hatóságnak csak egy hibás jelzésről, vagy egy valódi tűz eseményéről kell beszámolnia. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni a felderítési időt. Mindemellett lehetősége van az őrnek, hogy a jelzés beérkezésekor előre felprogramozott intézkedési rendet kövessen, így például egy időben tájékoztassa az embereket, a hatóságot, az épület üzemeltetőjét. Továbbá a szoftver megjeleníti számára a legrövidebb útvonalat az adott érzékelő, kamera eléréséhez, ha szükséges az emberi beavatkozás. Ezáltal csökken az események felderítésére fordított idő.

Azonban a leginnovatívabb megoldások sem érik el a célt, ha egy beruházás tervezésekor és a rendszerek beszerzésekor nem a minőség a vezető szempont. Hányszor találkozunk olyan helyzettel, amikor egy újonnan felépített objektum rendszerei nem működnek megfelelően. Esetleg olyan új bérlők, ügyfelek, üzemeltetők jelennek meg, akiknek az igényeit a rendszerek már nem elégítik ki maradéktalanul. Majd ezt követi a fejvakarás, a tulajdonos részéről a bezárkózás és a fejlesztés elodázása. Fontos lenne, hogy a beruházáskor ne legyünk megalkuvók és gondoljunk a jövőbeni lehetőségek kiaknázására, még ha azokat jelenleg nem is látjuk teljes körűen. Azaz nem akkor járunk el igazán okosan, ha kiválasztjuk a legolcsóbb rendszert a piacon, mert az most még éppen megfelel a jelen szükségleteinek és tudja a specifikációban szereplő minimum elvárásokat.

Forrás: SBT Protect Kft.

Forrás: SBT Protect Kft.

Mindenképpen számításba kell vennünk, a rendszerek fejlesztőjének a jövőre vonatkozó terveit. Nem fog-e leállni a gyártás évekkel később, vagy akár lesz-e bármilyen új helyettesítő eszköz, ha a jelenlegi elavulni látszik? Gondoljunk az egyes érzékelőkben rejlő jelfeldolgozási technológiákra, amely lecsökkenti a hibás jelzésekből keletkező horribilis költségeket. Gondoljunk a megfelelő gyártói/kivitelezői háttértámogatásra. Járjunk utána, hogy fejlesztésben és szakmaiságban hányadán áll az adott cég. Ez sokat elmond arról, hogy milyen gördülékeny a kivitelezés és a későbbi karbantartáskor a problémák kezelésének hatékonysága.

Mobiltelefon vásárlásakor is fizetünk egy sor olyan funkcióért, amit nem használunk az első napon, de később jól jönnek és megkönnyítik mindennapjainkat…

Kreutzer András
SBT Protect Kft.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások