Parkolás menedzsment „Amazon módra” – Hogyan csinálja egy multi?

Hogyan parkoltasson központjában egy internetes kereskedelemmel foglalkozó óriáscég, amelynek négyszáz(!) futárautója teljesen egyforma? Van lehetőség segíteni a sofőröket a gyors parkolásban, majd később autójuk megtalálásában? A megoldást a Parksol biztosította, nézzük a projektet.

Forrás: Parksol

Az Amazon a világ legnagyobb webáruháza, melynek felületén naponta több millió vásárlás történik. Éppen ezért hatalmas logisztikai kapacitással rendelkezik a világ számos pontján elhelyezett raktárainak köszönhetően. A németországi Bayreuth-ban található raktárközpontból minden egyes nap négyszáz futár indul útnak elektromos furgonjával, hogy leszállítsa a küldeményeket országszerte.

Miért volt szükség egy modern parkolás menedzsment rendszerre?

A rekordidő alatt épített többszintes parkolóházban több mint 400 elektromos áruszállító kisteherautót helyeztek el. Ilyen mennyiségű dolgozói autó mellett nehéz volt hatékonyan kezelni a parkolót.

Az alkalmazottaknak a műszakjuk alatt a számukra kijelölt autóval kell közlekedniük. A műszak befejezése után bárhol leparkolhatták az autót, és másnap a váltótárs számára nehéz volt megtalálni a járművet. Gyakran az egész parkolót át kellett kutatniuk a rendszámokat fürkészve, hogy megtalálják a hozzájuk rendelt furgont, melyet kollégájuk az előző napon tetszés szerinti helyen leparkolt. A Parksol parkolás menedzsment rendszer alkalmazásának elsődleges célja az alkalmazottak munkájának megkönnyítése volt.

Hogyan történt mindez?

Ez a szokatlan kihívás szokatlan megoldásokat igényelt, így ebben az esetben a Parksol több parkolási megoldása is integrálásra került a végleges rendszerbe.

Az optimális megoldáshoz videós irányító rendszer és BLE helykijelzők kerültek telepítésre. Ez egy egyedülálló megoldás, amikor minden egyes parkolóhelynek nem csupán külön-külön kell a foglaltságát jelezni, de az érkező jármű rendszámtábláját is le kell olvasni. A kijelzők vezérlése Bluetooth Low Energy(BLE)  rádiós kommunikációval történik, un. mesh hálózati konfigurációval. A Parksol címezhető BLE-jelzők könnyen telepíthetők, mivel csak egy tápegységet igényelnek, emellett nagyon praktikusak: RGB színspektrummal rendelkeznek, amely minden egyes jelzőhöz külön-külön beállítható.

A PBOX vezérlőkkel ellátott kamerák képesek felismerni az autókat és azok rendszámát. Ez a funkció lehetővé teszi különböző szűrések, osztályozások alkalmazását az épületüzemeltető számára. Például fehérlisták/fekete listák készítését, az alkalmazottak azonosítását, a túl hosszú ideig parkoló autók felismerését, parkolóhely lefoglalását egy adott jármű vagy külső vendég számára, jelentések készítését az egyes járművekről, sofőrökről vagy látogatókról.

Ennél a projektnél rendszámtábla felismerésre is szükség volt ahhoz, hogy a parkolóhelyén lévő konkrét autókat egy adott alkalmazotthoz rendelje. A Find My Car alkalmazás is bekerült a projektbe, így a parkolóban elhelyezett érintőképernyős konzolokon az alkalmazottak beírhatják a rendszámot, és gyorsabban megtalálhatják az autójukat, látva, hogy a jármű melyik emeleten és melyik parkolóhelyen várakozik.

A jobb koordináció érdekében a Parksol irányvezérlő LED-táblái is a falakra kerültek, hogy az alkalmazottak és az ügyfelek gyorsan az üres parkolóhelyekre jussanak.

Az egész rendszer megvalósítása, árajánlattól a tervezésen át a teljes telepítésig kevesebb mint 4 hónapot vett igénybe.

A rendszer további jellemzői

  • Telepítés a parkolóhely elé (egy kamera akár 3 parkolóhelyig)
  • Egyedi parkolóhely-kijelző
  • Az ügyfelek szűrése típus szerint (például nem kívánt vagy alkalmazott)
  • A túl sokáig parkoló autók észlelése (a szabálysértő azonosítása)
  • Parkolóhelyek foglalása (egy adott ügyfél vagy ügyfélcsoport számára)
  • Parkolóhelyek kezelése bérlők számára
  • Parkolás nem kijelölt helyen (riasztás felugró üzenetek vagy e-mail generálásával)
  • Ügyféladatbázis, jelentések
  • Videó felügyelet (minden egyes parkolóhelyen)

A Parksol parkolás menedzsment rendszer alkalmazásának köszönhetően nagyban javult a parkolási hatékonyság. A munkatársak gyorsan megtalálják a számukra kijelölt autót, illetve rakodásra érkezéskor a szabad parkolóhelyeket, ami egy kiszállítással foglalkozó vállalat esetében kulcsfontosságú.

Amennyiben az Ön rendelkezésére is állhatunk parkolás menedzsment rendszerünkkel, vagy kérdése merül fel, keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:

Kreutzer András
SBT Protect Kft.
Tel.: +36 30 233 1030
E-mail: andras.kreutzer@sbtprotect.hu
www.sbtprotect.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások