ParkSol – Okos parkolási megoldások videó analitika segítségével

Egy irodaházi parkoló, mélygarázs vagy egy parkolóház üzemeltetőjeként gyakran felmerül a
bérlők vagy éppen az érkező vendégek gépjárműveinek bonyolultnak tűnő kezelése, parkolási menedzsment feladatainak ellátása. Hova is parkolhat az adott vendég? Melyek a bérlői parkolóhelyek? Biztosan oda parkolt? Nem foglalja el már éppen valaki az adott férőhelyet? Erre nyújt megoldást a ParkSol intelligens foglaltságjelző kamerás rendszer amelyről egy korábbi cikkünkben már vázlatosabb formában beszámoltunk.

Parkolásfelügyelet – foglaltságjelző rendszer

Parkolónk felügyeletére, az üzemeltetési költségeink csökkentésére vagy a parkolások általi bevételek növelésére tett erőfeszítéseink határozottan eredményesebbek, ha már rendelkezünk egy ultrahangos, vagy TOF érzékelési technológiával működő (és online adatokat szolgáltató) foglaltságjelző rendszerrel. Ügyfeleink elégedettek lesznek, mert hamar megtalálják az üres férőhelyeket, ezáltal kevesebb időt töltenek bolyongással, a létesítmény levegőminőségének jelentős javulása mellett. Egy ilyen rendszerrel ügyfeleinknek stresszmentes parkolási élményt nyújtunk, de még mindig nincs kezelésünk alatt az, hogy az adott gépjárművezető vajon a megfelelő bérelt helyhez, vagy a számára kiosztott vendég parkolóhelyre áll-e be vagy sem.

A mai okos parkolás és a biztonságtechnikai videó analitikai megoldások révén, a parkolót és a gépjárműveket teljes ellenőrzésünk és felügyeletünk alá tudjuk vonni, segítve ezzel a parkolási rend betartását a parkoló optimális kihasználását. Egyúttal segítségével biztosítjuk a könnyű és gyors anyagi jellegű elszámoltatást hó végén a keletkezett parkolásokról. Hogy ez hogyan valósítható meg?

A ParkSol intelligens foglaltságjelző rendszere már túlmutat a szimplán ultrahangos gépjármű érzékelésen. Kamerás foglaltságjelző egységeivel beltéren egyszerre 3 (egy kamerás érzékelő), vagy 6 (két kamerás érzékelő) parkolóhelyet is képesek vagyunk megfigyelni. Parkolóhely csoportonként, illetve minden helyhez dedikált kijelzővel tudjuk tájékoztatni az érkező sofőröket az adott parkolóhely foglaltsági állapotát illetően. A videó analitika abban is segítséget nyújt nekünk, hogy nem csak a parkolóhelyek foglaltságát, hanem a gépjárművek rendszámát is azonosítsuk és adataikat feldolgozzuk.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Az egység két oldalán lévő kamerák között egy integrált LED-es visszajelző lámpát találunk, ami 256 különböző szín megjelenítését teszi lehetővé. Az általános alkalmazás szerint a zöld szín szabad állapotot, a piros szín a foglaltat jelzi. Amennyiben a parkolóhelyenkénti távkijelzést választjuk, úgy külön színnel jelölhetjük a mozgáskorlátozott, vagy éppen az elektromos autó töltésére kialakított férőhelyeket.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

A kamera képeket feldolgozó P-BOX elnevezésű vezérlő egysége 15 db kétoldalas és 30 db egyoldalas kamerás foglaltságjelző egység kezelését teszi lehetővé, darabszámuk nincs limitálva a rendszeren belül. A P-BOX vezérlő egy komplett miniszámítógép a rendszer megfelelő működését segítő egyéb eszközökkel mint: tápegység, PoE injektor. Minden egyes kamerás egység 2 db RJ45 Ethernet porttal rendelkezik azért, hogy sorba köthetőek legyenek. Felfűzve egyetlen Power Over Ethernet hálózaton biztosítjuk a tápellátást és adatkommunikációt. A kamerák 8 MP-es Sony IMX CMOS szenzorral rendelkeznek, hogy a lehető legmegbízhatóbb képalkotást biztosítsák a 3-3 darab rendszám egyidejű feldolgozására.

Nem lenne teljes a megoldás, ha a kültéri férőhelyek foglaltság érzékelését ne tehetnénk lehetővé ügyfeleink számára. A ParkSol kültéri kamerás megoldása ugyan parkolóhelyenkénti visszajelzést nem tesz lehetővé, de a kamerák elhelyezésének függvényében egyszerre akár 50 férőhelyet tudunk megfigyelni és mérni az ott eltöltött parkolási időt. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy már meglévő IP kamerarendszer integrálására is alkalmas legyen bizonyos ParkSol követelmények mentén. A szoftveres úton megoldott feldolgozó algoritmus megtanítható, hogy figyelembe vegye a parkolások érzékelésénél a szélsőséges körülményeket (pl.: hó, eső, nagyon magas hőmérséklet) és fényviszonyokat (esti, nappali időszak).

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Látható, hogy a fentebb említett beltéri kamerás foglaltságjelzéssel könnyedén azonosíthatóvá válnak a beérkezett gépjárművek. Nagy méretű VMS kijelzők kiépítésével abba az irányba tudjuk terelni a sofőröket, ahova csak szeretnénk. Az éppen begördülő vendégek számára lehetséges jelezni, hogy merre található az adott bérlői vendégparkoló, akihez érkezett. Sőt, akár külön dedikált parkolóhelyhez irányíthatjuk, ahol szintén egy LED kijelzőn megjelenítjük a rendszámát jelezve, hogy hol van a számára lefoglalt parkolóhely.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Üzemeltetőként hátra dőlhetünk, parkoló vendégeink úgy fogják érezni már az épületbe történő első belépéskor, hogy minőségi ügyfélkiszolgálásban részesülnek. Ezentúl a kamerákkal megoldott foglaltságjelző rendszer jól egészíti ki a biztonsági kamerarendszert az épületben, mivel minden egyes gépjárművet megfigyelés alatt tudunk tartani. A videó stream megosztható a CCTV rendszer rögzítőjével és megjelenítő számítógépével is.

De gondoljunk a garázsmesteri vagy recepciós pultnál dolgozó kollégáinkra is, akik magát a rendszert kezelik és fogadják a vendégektől telefonon keresztül bediktált, vagy a bérlőktől listaszerűen leadott gépjárművek rendszámait. A parkolónk menedzselését elősegítendő, a ParkSol rendszer lelke a grafikus, alaprajzot is megjelenítő felügyeleti szoftver.

Rajta keresztül minden egyes férőhelyen ellenőrizni tudjuk, hogy azzal a rendszámmal parkolnak-e az adott parkolóban, akinek a foglalása oda szólt. Természetesen egy körülbelül 100-as darabszám feletti parkolóval rendelkező épületben is bonyolult lehet ellenőrizni egyesével azt, hogy ki, hol, milyen rendszámmal parkol, így olyan automatikus riasztási eseményeket tudunk beállítani a szoftveren keresztül, hogy a rendszer jelezze számunkra, ha éppen a nem megfelelő helyre parkoltak be egy adott rendszámmal. Mindezen túl az előre meghatározott időtartamon túli parkolásokat is riasztási eseményként kaphatjuk vissza a rendszertől, hogy elháríthassuk a visszaéléseket és felszabadíthassuk a férőhelyeket a valóban fizető vendégeink számára. Ezen riasztási eseményekre rá tudunk szűrni a szoftverben, hogy könnyedén kitűnjenek a szabályszerűen parkolók közül és kezelhetővé váljanak. Ezután meg tudjuk tenni a megfelelő lépéseket, legyen az a bérlők értesítése vagy hangosbemondón keresztüli jelzés a sofőrnek.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

A szoftver olyan nyílt platformot kínál számunkra, hogy fejlesztéssel akár a létesítményünk arculatára szabhatjuk a megjelenését. Továbbá, ha egyéb rendszerek, mint például egy fizető automata rendszer is üzemel az épületben, könnyedén átadhatjuk az információkat további feldolgozásra, például a bérlői bérletkezeléssel kapcsolatos adatokat. Tegyük fel, hogy egy bevásárlóközpontot, vagy egy több épülettel és így több mélygarázzsal rendelkező irodaház komplexumot üzemeltetünk. Előfordulhat, hogy vendégeink ügyeiket intézve megfeledkeznek arról, hogy pontosan hova is parkolták le gépjárművüket a mélygarázsban. Rendszerünk elemeként olyan terminálokat tudunk elhelyezni a személybejáratokhoz, amely a gépjármű rendszámát begépelve megmutatja, hogy parkoló területén hol található a jármű. Ha ezt vegyítjük a mai okostelefonos applikációkkal, akkor akár a létesítményünk mobil alkalmazásán keresztül is be lehet gépelni a rendszámot és telefonon is tájékozódhatunk az autónk pontos
helyzetéről.

Ha hasonló megoldásokban gondolkodik, kiegészítve akár valamilyen sorompós és fizető automata rendszerrel együtt, akkor keressen bátran az alábbi elérhetőségen.

Forrás: SBT Protect Kft

Forrás: SBT Protect Kft

Részletes információkérés és igényfelmérés:
Kreutzer András
SBT Protect Kft.
Tel.: +36 30 233 1030
E-mail: andras.kreutzer@sbtprotect.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások