Kerítésvédelem az Optex REDSCAN lézeres érzékelőivel

Az Optex REDSCAN termékcsaládja egy díjnyertes lézeres érzékelő, mely képes a mozgó objektum méretének, távolságának, valamint sebességének meghatározására.

Az érzékelt területet tekintve a REDSCAN egy láthatatlan falként vagy érzékelési síkként fogható fel. Ennek kulcsa a LiDAR technológia, mely egyre növekvő népszerűséggel büszkélkedhet az innovatív érzékelési technológiák között. Mivel ez a szenzor nincs kitéve olyan zavaró hatásoknak, mint az erős fény- és hőforrások, így nagyfokú megbízhatóság jellemzi.

Vízszintesen és függőlegesen, kültéri és beltéri viszonyok között egyaránt használható, így a REDSCAN lehetséges felhasználási területeinek száma jelentős. Védhetjük vele az ingatlan határait, az épületet, tetőablakot, műtárgyakat, vagy egyéb vagyontárgyakat. De ugyanígy alkalmas a tömegközlekedés biztonságosabbá tételére is azáltal, hogy képes detektálni az olyan nemkívánatos helyen tartózkodókat, mint például egy sínek közé esett embert.
A REDSCAN széria kiemelkedő minőségű érzékelőket alkalmaz. Ezt tükrözi az ára is – ennek ellenére elmondhatjuk, hogy kiemelkedő az ár-érték aránya. A LiDAR technológiának köszönhetően extrém alacsony a téves jelzések száma.

Beépített analitika – az objektumok méretének, távolságának, valamint sebességének pontos meghatározása

A REDSCAN folyamatosan pásztázza a védendő területet, továbbá valós idejű X&Y koordinátákkal és méretinformációkkal rendelkezik az összes érzékelt tárgyról. Ezáltal a biztonsági személyzet nyomon követheti az érzékelt tárgy vagy személy mozgását, és mindig tisztában lehet annak aktuális helyzetével. A lézeres érzékelés által biztosított méretinformáció pedig arra ad lehetőséget, hogy méret alapján szűrjük azokat az objektumokat, amelyeket érzékelni szeretnénk. Így lehetőség nyílik például arra, hogy a területen áthaladó emberekről riasztásjelzést kapjunk, míg a járműveket a rendszer képes figyelmen kívül hagyni.

Független érzékelési területek

A REDSCAN érzékelők detektálási területét két részre oszthatjuk, az eszköz kimenetei is ezt a logikát követik. Ez azt jelenti, hogy önálló fizikai kimenetek tartoznak mindkét oldalhoz. Külön, mindkét fél tekintetében lehetőség van a célobjektum méretének, az érzékenységnek, valamint a kimenetek működésének testreszabására. Ez a rugalmasság biztosítja, hogy a REDSCAN két önálló érzékelőként legyen értelmezhető, így nagyobb mértékben adaptálható a védendő terület adottságaihoz. Mindkét zóna más és más műveletet aktiválhat – a felhasználó és a helyszín által támasztott követelményeknek megfelelően. Ez lehet például egy PTZ kamera preset előhívása, mely által a behatolót a kamera követni tudja; kapcsolhat világítást, hangjelzőt, vagy küldhet riasztást a biztonsági személyzet felé.
A REDSCAN széria négy modellből áll, ezek főként a védhető felület méretében és a virtuális zónák számában különböznek:

Az RLS-2020I és az RLS-2020S:

  • 20 x 20 méteres (400 m2) síkot védenek
  • 95 fokos látószögben
  • 4–4 érzékelési zónával rendelkeznek

Az I jelű beltéren, míg az S jelű bel- és kültéren egyaránt használható.

Az RLS-3060V:

  • 30 x 60 méteres (1800 m2) síkot véd

míg az RLS-50100V:

  • 50 x 100 méteres (5000 m2) síkot véd

Mindkét érzékelő 190 fokos látószögben lát és mindkét érzékelő alkalmazható bel- és kültéren is egyaránt.

A REDSCAN Pro érzékelők akár 8 független érzékelési zónára oszthatók. Az RLS-3060 modell például 4 független érzékelési területet kezel analóg csatlakozási módban, míg IP csatlakozás használata esetén ez a szám 8. Az RLS-2020 sorozat 4 területet kezel IP módban.
Ezek a területek tetszőlegesen kijelölhetők, és más-más típusú érzékelésre lehetnek alkalmasak. Létrehozhatunk például azonnali riasztást kiváltó zónát, míg más területeken történő mozgást csak előriasztásként kezelhet az érzékelő.

A REDSCAN érzékelési területének mérete, valamint széleskörű beállítási lehetőségei olyan feladatok megoldását is lehetővé teszik, melyek általában csak több érzékelő együttes használatával valósíthatók meg.

A szenzor ezenfelül egy kamerát is kapott, melynek segítségével képes rögzíteni a riasztási eseményeket, illetve az esemény előtt és után rögzített fotókat, videókat. Ennek célja a riasztás utólagos, vizuális ellenőrzése. Ez az információ hathatós segítség lehet az érzékelő finomhangolása során. A kamera a fent említett funkción túl a beállításban is a segítségünkre van: a képen látható piros vonal pontosan azt az érzékelési sávot mutatja, melyben a REDSCAN LiDAR szenzora pásztáz. Így nagy pontossággal és hihetetlen egyszerűséggel állíthatjuk be a védeni kívánt területet.

Kerítésvédelmi alkalmazása

A REDSCAN szériával minden olyan területen érdemes számolni, ahol a védendő tér jól belátható, nagy és sík a felület. Ezek közé tartoznak a kerítések is, ezért bemutatjuk hogyan használhatóak ezek az érzékelők kerítésvédelmi célokra.

Számos kerítésvédelmi megoldás létezik. Találunk közöttük olyat, amely a kerítés közvetlen megérintését jelzi, valamint olyanokat is, amelyek az adott objektum megközelítését érzékelik, így a behatolót még azelőtt detektálhatjuk, hogy elérné a kerítést. Ez utóbbi kategóriába tartozik a REDSCAN is. Tehát mindegy, hogy egy fonott drótkerítésről, egy hegesztett acélhálóról, vagy éppen egy betonkerítésről van szó, az Optex megoldása egyaránt alkalmazható bármely típus esetében, hiszen egyfajta optikai érzékelést valósít meg.

Az egyetlen feltétel, hogy a védendő síkra megfelelő rálátást biztosítsunk. Elhelyezhetjük az érzékelőt a kerítés tetejére, vagy egy önálló oszlopot is használhatunk konzolként.

Az RLS-50100V esetében ez azt jelenti, hogy akár egy száz méter hosszúságú kerítésszakasz védelmét is elláthatjuk vele, elméletben ötven méter magasságig, ami — lássuk be — messze túlmutat a gyakorlati elvárásokon. További előnye, hogy a védett szakaszon kialakíthatunk olyan zónákat/átjárókat, ahol az érzékelés nem valósul meg, vagyis tulajdonképpen kimaszkolhatunk vele akár egy ajtót.

A lézeres érzékelés előnye többek között a flexibilitásában rejlik.

A kerítés vonalától tetszőleges távolságban helyezhetjük el, így alkalmazkodhatunk a telepítési környezethez.
Nem szükséges védőtávolság tartása sem, ahogyan az a radarsorompók esetében egy ismert elvárás, így minimális szélességű „belátható folyosó” megléte esetén már telepíthető az Optex rendszere.

A REDSCAN érzékelők szabadon konfigurálható, relés kimenetekkel rendelkeznek, melyeket a meghatározott területen történt mozgási eseményekhez lehet rendelni. De ez még nem minden. A szenzor képes közvetlen http-kommunikációra a Dahua NVR-ek bizonyos típusaival. Ez azt jelenti, hogy a zóna riasztása esetén a rögzítő egy http-parancsot kap, melyet felhasználhat egy PTZ-kamera preset meghívására, vagyis riasztáskor azonnali vizuális verifikációt kaphatunk a kamerarendszer segítségével.

A radarsorompók, infrasorompók és egyéb kerítésvédelmi megoldások mellett a prémium gyártó, az Optex REDSCAN termékcsaládja olyan tulajdonságokat vonultat fel, melyek az alkalmazott technológia révén kivételes pontosságot és testre szabhatóságot kínálnak.

Az Optex érzékelőket, valamint további profi eszközöket keresd weboldalunkon vagy üzleteinkben!

Kapcsolódó cikkek: