Gresham Palota – Tűzjelző rendszer módosítása/ fejlesztése

Mi az SBT Protect Kft-nél a hosszútávú ügyfélkapcsolatokban hiszünk, ezért fontos számunkra, hogy az általunk telepített, karbantartott rendszerek üzemeltetőit évtizedeken keresztül támogassuk és ha a rendszer felett eljár az idő, akkor szakmailag és műszakilag megfelelő megoldásokkal segítsük a megújulást. Így történt ez a Four Seasons Hotel Gresham Palota tűzjelző rendszerével is.

A Gresham Palota üzemeltetése megbízást adott cégünknek a tárgyi feladat megtervezésére. Pontosabban, első kőrben egy földszinti átalakítás következtében a tűzjelző rendszer módosítására.

A tervezés megkezdésekor még nem volt látható, hogy a projekt zárásakor a földszinti átalakításokon felül, a teljes rendszer központ oldali fejlesztését is átadhatjuk az megrendelő részére.

Ahogy haladt előre a projekt, úgy változtak a tűzjelző rendszerrel szemben támasztott igények és módosítási követelmények. Számtalan egyeztetést követően arra jutottunk, hogy a korábbi létesítési engedéllyel rendelkező kivitelezéssel párhuzamosan már akkorára duzzadt a módosítás igénye, hogy egy újabb a fentiekben leírt témával összefüggő létesítési tervdokumentációt engedélyeztettünk a tűzvédelmi hatósággal.

Forrás: Siemens

Forrás: Siemens

Így vált az egyszerűnek tűnő mégis megoldások terén kihívásokkal teli tűzjelző rendszer módosításból, egy összetett, számtalan egyedi, helyszín specifikus rendszerfejlesztéssé a projekt. A tervezés és a kivitelezés szorosan együtt dolgozott, ügyelve a részletekre és a határidőkre is. Az egyes mérföldköveket már a tervezés fázisában igyekeztünk úgy meghatározni, hogy egyetlen érdek se sérüljön.

A palota védelmét 2 db SIEMENS ALGOREX központ látta el hálózatba kötve, 1 db teljes értékű kezelővel a recepción. A garázs területén ettől a hálózattól függetlenül külön központ üzemelt. A két rendszer kommunikációja megfelelő darabszámú kimeneten keresztül volt biztosított. A földszinti átalakítás új hurok kiépítését követelte meg, így a meglévő Algorex rendszer az épület ezen szektorában elérte a maximumát. Az új hurkot már a Sinteso termékcsalád eszközeivel méreteztük.

A Sinteso hurok a régi rendszerhez nem illeszthető, azonban a Sinteso FC2080 tűzjelző központhoz a korábban telepített és üzemelő Interaktív hurkok megfelelő kártyákon keresztül igen. Ezért egy központ oldali rendszerfejlesztés mellett döntöttünk.

Gresham-tuzj-belso-

A határidőket szem előtt tartva, a műszaki megoldás I. üteme egy párhuzamosan működő 3 központos rendszer lett. Az új központra kizárólag 1 db Sinteso hurkot terheltünk át. A régi és az új rendszer hálózatba nem köthető, így a kommunikációt felügyelt kimeneteken keresztül biztosítottuk. A három központot úgy alakítottuk ki, hogy a ház tűzvédelme még átmenetileg se csorbuljon. „Egy rendszer” filozófia mentén a tűzeseti vezérlések, kijelzés és üzembiztos működés továbbra is biztosított volt.

Ezt követte az FC2080 tűzjelző központot redundáns kialakítású kiépítése azért, hogy a két régi központot egy az egyben ki tudjuk váltani. Az interaktív meglévő hurkokat és perifériákat meglévőnek tekintettük. A hurkok átterhelésének lehetőségét gondos tervezés előzte meg – melybe bevontuk a kivitelezőt az üzembehelyező mérnököt és a tervezőt is -, így felkészülten vártuk az átterhelés minden egyes lépését.

A recepció egy új FC2020 teljes értékű kezelőként üzemelő kisközpontot kapott. A garázs központját FC2060 központra cseréltük és hálózatba kötöttük az eddig külön hálózati topológiában üzemelő palota rendszerével. A II. ütem átadását követően, új topológiával kialakított és fejlesztett rendszer üzemel a létesítmény teljes területén.

A projekt számos egyedi megoldást rejt, a tervezés, a kivitelezés, valamint az üzemeltetés szoros együttműködésének gyümölcse a jelenleg üzemelő stabil és korszerűsített tűzjelző rendszer.

Ertinger Imre ügyvezető
SBT Protect Kft
sbt protect logo

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások