lurdy-haz-globalplazza-cover

Tűzjelző rendszer korszerűsítése lépésről lépésre

A tűzjelző rendszer idővel veszíthet hatékonyságából. Egyes elemei az idő előrehaladtával cserére szorulnak, legyen szó a periféria hálózatról vagy magáról a tűzjelző központról. korszerűsítésre. A tűzjelző rendszerek üzemeltetői felismerték, hogy egy időben megkezdett korszerűsítés jó irányba mozdítja mind a biztonságot, mind a rendszerre fordított üzemeltetési költségeket. Ennek a receptjét kapjuk meg konkrét példán keresztül az SBT Protect szakemberétől. (tovább…)

rosenbauer-kamera-cover.

Tűzérzékelés felsőfokon! – Az első infravörös tűzérzékelő rendszer lézeres távolságméréssel

Tudjuk, hogy a nagy teljesítményű infravörös hőkameráknak egyre jelentősebb szerepe van a korai tüzek érzékelése kapcsán. Azonban az, hogy egy kamera tűzérzékelési képességét, azaz a tűzfészkek észlelésén túl azok helyének pontos bemérését az infravörös technika mellett lézeres távolságmérés is segíti világújdonság és nagyban segítheti a mielőbb történő beavatkozások lehetőségét. (tovább…)

zcr-cover

Vezeték nélküli Polon-Alfa tűzjelző rendszerek

„Ahol a kihívások jönnek, mi ott élünk igazán” – így szól a Polon-Alfa Magyarország Kft. vezérelve, amelyet jól igazolnak a cég által forgalmazott vezeték nélküli megoldások is. Tűzjelző rendszerei megoldást kínálnak olyan körülmények között is, amelyek kizárják a vezetékes eszközök telepítésének lehetőségét. (tovább…)

veno_screenshot-cover

VENO integrációs szoftver: mint pók a háló közepén

Az emberélet, illetve a tárgyi javak megóvása érdekében csupán egy lépést jelent beszerezni és üzembe helyezni a legmodernebb biztonságtechnikai eszközöket, legyen szó kamerarendszerről, behatolás-, vagy éppen tűzjelző rendszerről. A hatékony megelőzést, illetve szükség esetén a lehető leggyorsabb beavatkozást képes biztosítani a Polon-Alfa Magyarország Kft. által forgalmazott integrációs szoftver, a VENO. (tovább…)

IMG_0470_b2-cover

Polon-Alfa POLON 6000: tűzjelzés mesterfokon

A Polon Alfa a felhasználói észrevételekre és igényekre reagálva egyre kifinomultabb és komfortosabb megoldásokat kínál – nyilatkozta portálunknak Mitru Csaba. A lengyel vállalat csúcstermékét bemutatva a Polon-Alfa Magyarország Kft. biztonságtechnikai projektmérnöke beszélt arról is, hogy a Polon 6000 tűzjelző központ milyen megoldásokkal tette folyamatosan egyre hatékonyabbá a tűzjelzést, illetve a szükséges beavatkozást. (tovább…)

retroba-csomagolt-cover

Retroba csomagolt csúcstechnológia! Modern Alarm Biztonságtechnikai Konferencia

A Modern Alarm Kft szeptember 21-22-én rendezte tradicionális éves két napos szakmai konferenciáját telepítő partnerei számára a Grandhotel Galya vendéglátásában. Való igaz, hogy az elmúlt évekbe beszámolva a rendezvényről, mindig kiemeltük a színvonalas szakmai programokon túl, ezzel a közösséggel való együttlét nagyszerű hangulatát, amit idén is vidám szabadidős kiegészítő programok „katalizáltak”, most a „retro feeling” jegyében. (tovább…)

Polon-4000-cover

Polon 4000: Régi motoros a tűzjelzésben

Az idei évben több alkalommal volt szerencsénk bemutatni a lengyel POLON ALFA széleskörű tűzjelző portfólió egyes termékeit. Utoljára a POLON ALFA UCS 6000 hő és füstelvezető rendszerrel, illetve az azt vezérlő központok működésével ismerkedhettünk meg. A mai penzumunk a POLON 4000-es központ család lesz. (tovább…)

Biztonság a raktárakban

Biztonság a raktárakban – Videóval a tűz ellen

A raktár a tűzoltó rémálma lehet. Meglehet, a raktártüzek ritkán eredményeznek komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket, a korai tűzérzékelési technológiák hiányosságai és a magas fokú tűzveszély miatt, a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek a helyszínre A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek.

(tovább…)

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek - vezeték nélkül!

A reális alternatíva! Tűzjelző rendszerek – vezeték nélkül! A vezetékessel versenyképes áron!

Többször is előfordul, hogy kész épületbe szükséges tűzjelző rendszert telepíteni, ahol a vezetékezés esztétikailag nem elfogadható, vagy a helyi körülmények a kábelezést túlzottan költségessé, de akár lehetetlenné teszik. Ezekben az esetekben lehet innovatív és költség hatékony megoldás a rádiós tűzjelző rendszer telepítése. (tovább…)

AVENAR detector 4000 tűzjelző

Új Bosch tűzjelző termékcsalád – javuló érzékelési teljesítmény

A Bosch Security Systems a tűzjelző érzékelők új termékcsaládját vezeti be. A termék új eSMOG tulajdonsága a környezeti elektromágneses körülmények állandó megfigyelését nyújtja, ezáltal egyesíti a páratlan megbízhatóságot a kiemelkedő jelzési teljesítménnyel. Az AVENAR detector 4000 a Bosch már bevált ISP (intelligens jelfeldolgozás – Intelligent Signal Processing) technológiáját alkalmazza, amelynek révén valamennyi szenzoros jelet intelligens algoritmusok dolgoznak fel folyamatosan, neuronális hálózatok használatával.

Dual Ray technológia

Ez a valódi tüzek és a zavaró értékek közötti, kategórián belüli legjobb különbségtételt eredményezi. Az érzékelő család az innovatív Dual Ray technológiával ellátott modelleket is magában foglalja. A Dual Ray két érzékelő LED többszörös hullámhosszait használja a füstrészecskéknek az egyéb zavaró tényezőktől történő megkülönböztetésére. A hamis riasztások körülbelül 30%-át az olyan látható zavaró tényezők okozzák, mint a por, víz, vízpára vagy cigarettafüst. A Dual Ray technológia használatával az e tényezők által okozott hamis riasztások jelentős mértékben csökkenthetők.

eSMOG hibatűrés az elektromágneses szennyezéssel szemben

A modern épületeket egyre nagyobb mértékben látják el komplex műszaki infrastruktúrával. Ez a trend növekvő elektromágneses szennyezési tendenciához vezet, ami bármely telepített elektromos berendezés számára további kihívásokat jelent. Becslések szerint, napjaink hamis riasztásai 20-30%-ának meghatározatlan oka van (BRE tanulmány: „Hamis tűzriadók okai az épületekben – 2014”). Az AVENAR detector 4000-et ezeknek az új felismeréseknek a figyelembe vételével fejlesztettük ki. Az eSMOG tulajdonság az elektromágneses szennyezéssel szemben nyújt hibatűrési képességet, valamint a telepítést végzőt a telepítés helyének kritikus környezeti zavarairól szóló információkkal látja el. Így a rendszerintegrátor számára lehetővé válik, hogy még gyorsabban azonosítsa és kizárja a kritikus feltételeket, ezáltal időt és pénzt takarít meg.

Üzemeltetés és karbantartás során az eSMOG tovább növeli a stabilitási és jelzési teljesítményt az egyes detektorokra eső elektromágneses expozíció folyamatos mérésével és a közép- és hosszú távú átlagértékek számításával. Ezek a küszöbértékek átlépésének előre jelzésére használhatók, még mielőtt a hamis riasztások megtörténhetnének. A kezelő személyzet a tűzjelző központon látja az aktuális EMC értékeket és átlagértékeket. Ez a szolgáltatás érzékelhetően csökkenteni fogja a telepítéshez és a karbantartáshoz szükséges erőfeszítéseket.

Az AVENAR detector 4000 sorozat optikai és duáloptikai, ill. multiszenzoros hő- és kémiai érzékelőket egyaránt tartalmaz. Az új termékcsalád az Essen Security 2014 kiállításon mutatkozott be szeptemberben, a vásárlók számára 2015 januárjától lesz elérhető.

 Forrás: Bosch

Kapcsolódó cikkek:

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver
LSN teszteszköz tűzjelző- és behatolásjelző-rendszerekhez
IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

 

 

Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel és Praesideo épület- és vészhangosítási rendszer

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

Tűz esetén az épület adott részének vagy egészének biztonságos kiürítése a legfontosabb szempont. A Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel legújabb változata mostantól egy IP-kommunikációs felülettel bővült, rugalmas és időtálló kapcsolatot teremtve a Praesideo épület- és vészhangosítási rendszerrel.

Ha a tűz evakuálási területet vagy épületet érint, akkor mindig az első helyen a kiürítés áll. Emiatt fontos, hogy a tűzjelző- és a vészhangosító rendszert megbízható és kétirányú kapcsolattal kössék össze. A Bosch5000- as sorozatú moduláris tűzjelző központja már rendelkezik egy IP-kommunikációs felülettel, amely biztosítja a megbízható kapcsolatot a Praesideo épület- és vészhangosítási rendszerrel.

 

A tűzjelző rendszer és az evakuációs rendszer Ethernettel csatlakozik egymáshoz. Ennek előnye, hogy felesleges további hardvermodulokat telepíteni, nincs szükség bonyolult kábelezésre. Mindezekkel időt és költségeket lehet megtakarítani, és elhárul az esetleges rossz telepítés, kábelezés okozta kár is. További előny, hogy – hála a kiterjedt diagnosztikai funkcióknak – a rendszerek közti kapcsolat állapotát folyamatosan és gyorsan ellenőrzi a központ. Ha pedig fejleszteni kívánják a meglévő rendszert, akkor lényegesen egyszerűbb, mint amikor még nem Ethernet kapcsolat állt fönn az elemek között.

Az új tűzjelző központ nagyobb rugalmasságot biztosít a projekttervezés során is, mert lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyedi és teljes kiürítési szabályokat programozzanak be. Az interfész megfelel az EN 54 szabványnak, és a rendszer csatlakoztatható egy, már meglévő külső épületfelügyeleti rendszerhez is.

Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel és Praesideo épület- és vészhangosítási rendszer

 Forrás: Bosch

 

Lap teteje