Polon-Alfa POLON 6000: tűzjelzés mesterfokon

A Polon Alfa a felhasználói észrevételekre és igényekre reagálva egyre kifinomultabb és komfortosabb megoldásokat kínál – nyilatkozta portálunknak Mitru Csaba. A lengyel vállalat csúcstermékét bemutatva a Polon-Alfa Magyarország Kft. biztonságtechnikai projektmérnöke beszélt arról is, hogy a Polon 6000 tűzjelző központ milyen megoldásokkal tette folyamatosan egyre hatékonyabbá a tűzjelzést, illetve a szükséges beavatkozást.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft.

A Polon-Alfa rendszerek magyarországi képviselete új cégnév alatt kínálja termékeit. A megrendelők, felhasználók számára jelent-e változást, hogy a patinás lengyel vállalat tűz- és füstjelző rendszereit immár Polon-Alfa Magyarország Kft. néven forgalmazza az Astal Security Technologies Kft-ként megismert cég?

Sem a cég vezetésében, sem a technikai hátteret biztosító szakembergárdában nem történt változás, ugyanakkor a lengyel gyártóval szorosabb lett a kapcsolatunk. Ennek előnyeit a magyarországi ügyfelek is érezhetik, hiszen a legújabb fejlesztések, szoftverfrissítések gyorsabban futnak be hozzájuk, és nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni egyedi igényeik kielégítésére is.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft.

Melyik termékre van ma a legnagyobb kereslet, mi viszi a prímet a Polon-Alfa Magyarország Kft. palettáján?

Ez egyértelműen a varsói központú cég zászlóshajója, a csúcskategóriás Polon 6000 tűzjelzőközpont. Rendkívül megbízható és stabil rendszer, amely a hat évtizedes tapasztalattal bíró gyár kifinomult érzékelőivel összehangolva nyújtja a lehető legnagyobb védelmet. A gyártó és a felhasználók közötti aktív információcserének köszönhetően, a megrendelők igényeire reagálva a Polon 6000 egy 10 colos színes érintőképernyőt kapott. Az okostelefonok, a tabletek ma már annyira elterjedtek, hogy az őrök, a kezelőszemélyzet biztosabban és szívesebben is használja ezt, mint a hagyományos, folyadékkristályos kijelzőt, amelyen ráadásul sokkal kevesebb információ jeleníthető meg.

A Polon 6000 ismertetőjéből kiderül, hogy ez egy úgynevezett címzett tűzjelző rendszer. Mit takar ez pontosan, hogyan működik?

A címzett tűzjelző rendszer központjából érzékelőkkel ellátott kábel hurkok indulnak ki, majd térnek vissza a központba. Ennek nagy előnye, hogy ha valahol elszakad a kábel, a rendszer többi eszköze még műkőképes marad. A címezhetőség a jelzés pontos lokalizálását, s ezzel szükség esetén a tűz megfékezését gyorsította meg a korábbi fejlesztésű tűzjelző rendszerekhez képest, amelyek csak meghatározott számú zónára osztották fel az épületet. Egy ilyen zóna volt például a földszint, vagyis jelzés esetén a portán szolgálatot teljesítő őrnek fel kellet deríteni az egész területet, hogy megtudja, honnan futott be a riasztás. A címzettség éppen ezt, a felderítés és az oltás szempontjából sorsdöntő időveszteséget képes minimalizálni.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft.

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Vegyünk egy példát: a hurkon van 110 darab érzékelő, amelyek egyenként saját címekkel rendelkeznek. Az előzetesen betáplált adatok, az érzékelők megcímzése alapján a központ szoftvere azonnal kiírja nekünk, hogy pontosan melyik helyiségből futott be a jelzés, így azonnal azonosíthatjuk az esemény helyét és kiváltó okát.

Ezt a jelzést fogadják a területileg illetékes tűzoltóságok is?

A tűzjelző rendszerek, így a Polon 6000 tűzoltóságra történő bekötése ma már sokkal inkább kötelezettség, mint választható lehetőség.

Ha bekövetkezik a baj, tűz üt ki, mindent elborít a füst, hogyan reagál a rendszer?

Tűz automatikus érzékelése, vagy a védett területen elhelyezett kézi jelzésadók megnyomása esetén, a tűzjelző központ képes aktiválni a különböző tűzeseti vezérléseket. Ezek közé tartoznak az oltórendszerek, szirénák, liftek, beléptetők, vagy akár a saját termékpalettán található UCS 6000 hő és füstelvezetés vezérlő központ is. Utóbbi a tűzjelző központtal együttműködve, illetve önállóan is képes biztosítani a kijutást a füst és a több száz fokos levegő miatt életveszélyessé vált épületből. A hő- és füstelvezető rendszer a menekülési útvonalak mentén túlnyomást generál tiszta levegőből, így megakadályozza a felforrósodott levegő és füst bejutását, ezáltal az útvonalak használhatók maradnak a tűz okozta életveszélyes körülmények között is.

polon-alfa-tűzjelzőrendszerek_logo

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások