VENO integrációs szoftver: mint pók a háló közepén

Az emberélet, illetve a tárgyi javak megóvása érdekében csupán egy lépést jelent beszerezni és üzembe helyezni a legmodernebb biztonságtechnikai eszközöket, legyen szó kamerarendszerről, behatolás-, vagy éppen tűzjelző rendszerről. A hatékony megelőzést, illetve szükség esetén a lehető leggyorsabb beavatkozást képes biztosítani a Polon-Alfa Magyarország Kft. által forgalmazott integrációs szoftver, a VENO.

„A VENO integrációs szoftver legnagyobb előnye, hogy a különböző biztonságtechnikai rendszereket képes összehangolva kezelni, még hatékonyabbá téve ezzel személyes és tárgyi biztonságunkat. A számítógép a VENO szoftver segítségével biztosítja az egyes rendszerek közötti adatkommunikációt, s ezzel együtt villámgyorsan lépéseket is tesz az esetleges vészhelyzet kezelésére” – nyilatkozta Mitru Csaba a Securinfonak.

A Polon-Alfa Magyarország Kft. biztonságtechnikai projektmérnöke hangsúlyozta, hogy a VENO által a különböző rendszerek között biztosított adatkommunikáció-alapú kapcsolat sokkal több információt hordoz, mint a hagyományos, úgynevezett relékommunikáció, amely jelzés esetén például csak magát a riasztás tényét képes közölni, de hogy a tűz az épület melyik zónájában van, annak melyik helyiségben keletkezhetett, azt már nem.

Ezzel szemben – mutatott rá a szakember – a VENO (Például a csúcskategóriás Polon 6000 tűzjelző rendszerrel összehangolva – lásd előző cikkünkben – nemcsak pontosan lokalizálja a tűz, füst keletkezésének helyét az épületben, de a szolgálatot teljesítő őrséget olyan információkkal is ellátja, amely még gyorsabbá tehetik a reakciót.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft

Például a tűzjelzővel IP kapcsolaton keresztül kommunikáló VENO megkapja azt az információt, hogy a 3-as számú hurok 12-es érzékelője jelzett, ez alapján pedig az őrség azonnal látja a monitoron megjelenő térképen, hogy a jelzés a bevásárlóközpont 2. emeletén, az üzletsorról, a táskaüzletből érkezett. Ha a területen található biztonsági kamera, a képét megjeleníti a szoftver, a VENO a számítógép hangszóróján keresztül is közli a jelzés pontos helyét, miközben a szoftver utasítására a nyomtató azonnal dolgozni kezd, így az őr térképpel a kezében, a lehető legkisebb időveszteséggel juthat el ahhoz a helyiséghez, ahonnan a riasztás befutott.

A több évtized tapasztalatát magában hordozó, azokat a legújabb technikai megoldásokkal ötvöző VENO szoftver olyan, kritikus helyzetben fontos figyelmeztetést is küldhet az őrségnek, hogy mivel délután 6 óra elmúlt, az épület raktára – ahonnan a jelzés befutott – már zárva van, vegye magához annak kulcsát.

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft

A Polon-Alfa Magyarország Kft. tűzjelző rendszer projektmérnöke rámutatott, hogy a tűz terjedését akadályozó tűzvédelmi berendezések mellett a VENO szoftver az általa feldolgozott információk alapján kényelmi vezérléseket is végezhet. Például a gyorsabb evakuálás érdekében kinyithatja a beléptető rendszer által vezérelt ajtókat a folyosón, leállíthatja a mozgólépcsőt (a tülekedő emberek így kisebb eséllyel lökik fel egymást menekülés közben).

A csúcskategóriás szoftverről szólva végül Mitru Csaba elmondta: „Minél több biztonságtechnikai rendszer integrálódik benne, a VENO annál hatékonyabban tudja betölteni szerepét úgy a megelőzésben, mint a beavatkozás támogatásában, illetve szükség esetén (betörés, rongálás, rablás) a hatóságok számára használható bizonyítékok rögzítésében.”

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft

Forrás: Polon-Alfa Magyarország Kft

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások