Szervertermek védelme: szerver oltó rendszerek kialakítása

Az adatforgalom és adattárolás túlnyomó része ma már elektronikus formában történik. Az ehhez szükséges infrastruktúra védelme, működésének zavartalan fenntartása nélkülözhetetlen a mindennapi munkavégzéshez, pont ezért a szervertermek tűzvédelmére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a beruházók. (tovább…)

Tűzérzékelés felsőfokon! – Az első infravörös tűzérzékelő rendszer lézeres távolságméréssel

Tudjuk, hogy a nagy teljesítményű infravörös hőkameráknak egyre jelentősebb szerepe van a korai tüzek érzékelése kapcsán. Azonban az, hogy egy kamera tűzérzékelési képességét, azaz a tűzfészkek észlelésén túl azok helyének pontos bemérését az infravörös technika mellett lézeres távolságmérés is segíti világújdonság és nagyban segítheti a mielőbb történő beavatkozások lehetőségét. (tovább…)

VENO integrációs szoftver: mint pók a háló közepén

Az emberélet, illetve a tárgyi javak megóvása érdekében csupán egy lépést jelent beszerezni és üzembe helyezni a legmodernebb biztonságtechnikai eszközöket, legyen szó kamerarendszerről, behatolás-, vagy éppen tűzjelző rendszerről. A hatékony megelőzést, illetve szükség esetén a lehető leggyorsabb beavatkozást képes biztosítani a Polon-Alfa Magyarország Kft. által forgalmazott integrációs szoftver, a VENO. (tovább…)

Polon 4000: Régi motoros a tűzjelzésben

Az idei évben több alkalommal volt szerencsénk bemutatni a lengyel POLON ALFA széleskörű tűzjelző portfólió egyes termékeit. Utoljára a POLON ALFA UCS 6000 hő és füstelvezető rendszerrel, illetve az azt vezérlő központok működésével ismerkedhettünk meg. A mai penzumunk a POLON 4000-es központ család lesz. (tovább…)

POLON-ALFA UCS 6000 – a korszerű hő- és füstelvezetés szolgálatában

A POLON-ALFA tűzvédelmi termékek már 2014 óta jelen vannak a hazai piacon, a korszerű rendszerek elterjedésének dinamikus növekedése pedig a mai napig töretlen. Cikkünkben a POLON-ALFA UCS 6000 hő- és füstelvezető rendszert mutatjuk be Nagy Attila segítségével, aki az Astal Security Technologies Kft. tűzjelző projekt menedzsere. (tovább…)

Integrált biztonsági rendszer a közbiztonság szolgálatában Tatabányán -beszélgetés Molnár Tamás közbiztonsági tanácsnokkal Forrás: Molnár Tamás

Integrált biztonsági rendszer a közbiztonság szolgálatában Tatabányán -beszélgetés Molnár Tamás közbiztonsági tanácsnokkal

Az egyre inkább terjedő biztonsági integrált rendszerek lehetőséget nyújtanak arra, hogy végre településeken is valódi integrált rendszerről beszélhessünk, amely nemcsak a kamerarendszereket, hanem a behatolásvédelmi , a tűzvédelmi, valamint a beléptető rendszereket is egységes felületen kezeli, megkönnyítve ezzel a polgári védelmi szolgáltatást is. Erre tesznek kísérletet Tatabányán. (tovább…)

Gravitációs elvű hő- és füstelvezető rendszerek néhány hibája Forrás: http://www.dmt.de/typo3temp/GB/ad994727e1.jpg

Gravitációs elvű hő- és füstelvezető rendszerek néhány hibája

Az aktív tűzvédelem egyik legfontosabb eleme a hő és füstelvezetés, melynek fő feladata a menekülési útvonalak füstmentessé tétele. A gravitációs elvű rendszerek a biztonsági funkció mellett más feladatok betöltésére is képesek. Például megvalósítható használatukkal az objektum napi szellőztetése is.

(tovább…)

Hanggal a tűz ellen, fejlesztési kísérletek a tűzoltás területén

A tűzvédelem kiemelt fontosságú ügy, mivel értékvédelem mellett, életvédelmi funkciókat is betölt. A témához kapcsolódó innovációk ezért megérdemlik a közfigyelmet. A napjainkban alkalmazott oltástechnikai eljárások többsége során az oltóanyagok jelentős károkat okozhatnak. Két amerikai egyetemi hallgató bemutatott egy érdekes oltóanyag nélküli tűzoltó technikát.

(tovább…)

XI. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia

XI. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia és Továbbképzés, az új OTSZ. jegyében

2015. február 19 én a Budapest, SYMA Rendezvényközpont ad otthont a nagy érdeklődéssel várt rendezvénynek. Az új OTSZ számos vonatkozásában jelentősen változtatja meg a tűzvédelmi építész tervezők munkáját, hiszen életbe lép az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés. A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának szakmai továbbképzése, gyakorlati oldalról kívánja tematikus programja során áttekinteni a teendőket.

2015.március 05.-ével hatályát veszti a korábbi OTSZ, mellyel lezárul egy korszak a hazai tűzvédelem területén és az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0) életbe lépésével elkezdődik az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés.Az új OTSZ felépítésében is eltér a korábbi szabályozástól. A rendeletben találhatóak meg a követelmények, viszont új elem, hogy az OTSZ-hez Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket (TvMI) készít el az OKF irányítása alatt működő Tűzvédelmi Műszaki Bizottság, mely irányelvekben a követelményeket kielégítő, megkívánt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldások és számítási módszerek kerülnek kidolgozásra. A rugalmasabb, megváltozott szemléletmódú új OTSZ egyre szélesebb lehetőséget biztosít a mérnöki módszerek alkalmazására, valamint azok megfelelőség igazolásához történő felhasználására, egyúttal megnöveli a tervezők felelősségét is az alkalmazott műszaki megoldások, a tervezés során meghatározott bemenő adatok megadása, az építési termékek és építmény szerkezetek kiválasztása tekintetében. Vége annak a korszaknak, amikor elég volt kiolvasni a követelmény értékeket a „tervezési” munka során. Ma már elengedhetetlen a jogszabályi előírások hierarchiájának és tartalmának, a fogalmak, szabványi előírások, épületszerkezetek tűzvédelmi szempontból lényeges statikai hierarchiájának, építési termékek és építményszerkezetek teljesítmény jellemzői igazolási módjainak, a mérnöki módszerek és az alkalmazásukhoz szükséges bemenő adatok, stb. ismerete, ahhoz, hogy egy létesítmény esetében a tervező a megfelelő tűzvédelmi teljesítményjellemzővel bíró műszaki megoldást a tervezési folyamat során meghatározza.

Az MMK Tűzvédelmi Tagozata és a szakmai szervezetek a konferencia program összeállítása során arra törekedtek, hogy gyakorlati oldalról, tematikusan felépített előadásokban mutassák be az egyes építményszerkezetek tervezési és kiválasztási elveit, miként kell azokat a teljesítmény orientált tervezésben kiírni, terveken feltüntetni és a megfelelőségük igazolásának milyen lehetséges módjai vannak.

A tervezés és hatósági engedélyeztetés teljes folyamatában érintett kör, így az építész és tűzvédelmi tervezők, szakértők, szakhatóságok (építésügyi, építésfelügyeleti, tűzoltó), számára feltétlen javasolt a részvétel.

forrás: Rockwool Kft.

Tűzgátló ajtók forgalmazásába kezdett az ASSA ABLOY

Tűzgátló ajtók forgalmazásába kezdett az ASSA ABLOY

Az ASSA ABLOY Hungary június végétől az anyacég által nemrég felvásárolt horvát Metalind és lengyel Mercor ajtógyártó cégek termékeit forgalmazza hazánkban. A hő- és füstelvezető rendszereket már korábban is kínáló vállalat a tűzgátló ajtók árusításával hazánkban elsőként nyújt komplett megoldást a tűzgátló rendszerek kiépítésére.

A KSH adatai szerint évente átlagosan több mint 25 000 tűzeset történik Magyarországon, ezért egyre szigorúbb szabályozások vonatkoznak az épületek tűzvédelmi rendszereinek kialakítására. A sérülések több mint 80 százalékát nem a lángok és a forróság okozza, hanem a füst és a tűz során keletkező mérgező füstgázok, melyek legtöbbször a tartószerkezet beomlását is előidézik. Ezért kiemelten fontos a megfelelő hő- és füstelvezető rendszer (RWA) kiépítése, amely füstmentes területet biztosít, és segíti az épület gyors kiürítését. A kialakított tűz szakaszhatárokra pedig speciális zárakkal ellátott tűzgátló ajtók beépítése kötelező, melyek meggátolják a lángok továbbterjedését, de lehetővé teszik a napi funkcionális használatot is.

Vasalattól a kártyás beléptető rendszeren át a tűzgátló ajtóig

„Eddig hazánkban csak külön-külön lehetett megoldani a tűzgátló ajtók, a hozzájuk tartozó egyedi zármegoldások és az RWA rendszerek beszerzését és kiépítését, ami jelentősen meghosszabbította és bonyolította egy tűzvédelmi rendszer kiépítését. Ráadásul sok esetben komoly hibaforrás volt, ezért is döntöttünk a tűzgátló ajtók bevezetése és a komplett szolgáltatás kiépítése mellett, mivel így ügyfeleink mindent egy kézből szerezhetnek be” – magyarázta Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Speciális szaktudásuknak köszönhetően az ASSA ABLOY munkatársai a belépési pontok megtervezésében, illetve a megfelelő tűzgátló ajtócsukó, pánikzár vagy akár elektronikus kártyás beléptető rendszer kiválasztásában is segítenek, így a tökéletes megoldáshoz kevesebb egyeztetésre van szükség, és biztos, hogy funkcionálisan a legmegfelelőbb megoldás kerül megvalósításra.

 

Az ASSA ABLOY a nemrég felvásárolt horvát Metalind és lengyel Mercor gyár termékeit forgalmazza, melyek között egyszárnyú, kétszárnyú és tolóajtók, illetve komplett tűzgátló üvegfalak is megtalálhatók. A beltéri, legtöbbször irodaházakba, bevásárlóközpontokba, szállodákba és sportlétesítményekbe gyártott acél tűzgátló ajtókon kívül nagyméretű ipari kapuk is részét képezik az ASSA ABLOY választékának, sőt akár egyedi méretű speciális ajtók is rendelhetők náluk. „Az általunk forgalmazott ajtók mindegyike ÉMI-tanúsítvánnyal rendelkezik, ez igazolja, hogy termékeink megfelelnek a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelményeknek” – tette hozzá Ónody Csaba. A cég új üzletágának elindításához több új taggal is bővítette csapatát.

Tűzgátló ajtók forgalmazásába kezdett az ASSA ABLOY

kapcsolódó cikkek:

Behatolás és robbanásbiztos ablakok

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás 

Proinert2 rendszer

A Proinert2 különleges ipari oltórendszer jobb lett

A Proinert2 rendszer a leginkább környezetbarát oltórendszer, mellyel beépített automatikus gáz tűzoltás megvalósítható. Egészségre ártalmatlan, nem károsítja a védendő berendezéseket, és olcsó a gáz pótlása.

Miért jó választás a PROINERT?

Környezetbarát, mert az alkalmazott oltógáz a légkörünket is alkotó gázokból kerülnek ki, így semmilyen módon nem tesznek kárt a környezetben és nincs ózonkárosító hatása, így nincs atmoszférikus lebomlási idő sem. Nem okoz kárt a berendezésekben, mert a gázok nem lépnek reakcióba semmivel, és nem rakódnak le a védett tárgyakon, berendezéseken.

A palackokat akár távolabb is el lehet helyezni a védett helyiségtől, a hosszabb csővezeték miatt. Az inert oltórendszerek esetében nem kritikus a csővezeték hidraulikai tervezése és megépítése, mert az áramló anyag közömbös a cső ellenállására.

Egy palackcsoportról akár több helyiséget is lehet védeni, úgy, hogy a palackok mennyiségét a legnagyobb térfogatú helyiségre kell számolni, majd pedig választószelepek segítségével a különböző helyiségekbe az azoknak megfelelő számú palack oltóanyagát kell bejuttatni. Ezzel a megoldással költséghatékonyan lehet több területre kiterjeszteni a védelmet.
Olcsó a gáz utánpótlása, ugyanis a legtöbb inert gázt ipari gázokkal foglalkozó szakcégek is képesek utántölteni, nem szükséges egy forrásból vásárolni a gázt. Teljesen biztonságos a bent dolgozó személyzetre, mivel az oltási koncentrációban is marad annyi oxigén a térben, mely az emberek lélegzéséhez tökéletesen elegendő.

Hol alkalmazható?

A Proinert2 oltórendszer tökéletes választás, amennyiben érzékeny elektronikus berendezéseket (tipikusan számítógép szerver terem) kell védeni. Az oltóhatást azzal éri el a rendszer, hogy a védett térbe bejuttatott gáz túlsúlyba kerül a bent lévő oxigénhez képest, lecsökkenti annak koncentrációját a normális 21% körüli értékről 12%-ra. Ilyen körülmények között az égés nem tud folytatódni de, ha valaki nem hagyta volna el a helyiséget, továbbra is tud lélegezni.

Proinert2 rendszerAz oltóanyagként használt gázok (Argon, Nitrogén, CO2) pedig nem lépnek semmilyen reakcióba sem az égéskor felszabaduló gáz gyökökkel, sem pedig a védendő berendezésekkel. Fentiek miatt a rendszer bármilyen berendezés oltására alkalmas, akár a személyzet jelenlétében is.

Miért javasoljuk a Proinert2 rendszer alkalmazását?

A Pronert2-vel újabb előnyökhöz jutnak az ügyfelek. A jelentős újdonság az univerzális szelepekben rejlik, választás a többféle gáz között, és az oltófúvókák bővített köre. A rendszer szíve a Fike szabadalmaztatott nyomáscsökkentő szelepe, mely automatikusan csökkenti az oltóanyag nyomását oltáskor 300 vagy 200 bárról 42 bárra már a palacktól kezdődően, a csöveken át, a fúvókákig. Ezzel komoly megtakarítás érhető el, mert kevesebb palack szükséges, ugyanakkora helyiség alapterületre, továbbá a palackok távolabb is telepíthetők a védett területtől. Mivel a rendszer alacsonyabb nyomáson működik a szokásosnál, kisebb keresztmetszetű cső, kisebb felfüggesztések, kevesebb fúvóka és túlnyomás levezető szükséges. Mindezek alacsonyabb telepítési költséget is jelentenek, mellyel további költségek – akár 60% – takaríthatók meg, más rendszerekhez viszonyítva, és a karbantartás is kevesebb. Az univerzális szelep kézzel és elektronikusan is megbízhatóan működtethető. Az új növelt méretű 360°‑os és 180°‑os oltófúvókák minimális turbulenciát okoznak, megkímélve a védett helyiségben lévő érzékeny berendezéseket. Alacsony zajszint eléréséhez kifejlesztésre került egy hangtompítós fúvóka is. A Proinert2 további egyedülálló előnye, hogy egy szelep akár további 100 szelepet, illetve palackot is indíthat egyszerre. Újdonság még, hogy többféle oltógáz ( IG55 hagyományos Proinert, IG01 Argon, IG100 Nitrogén, és IG541 az Inergen) közül lehet választani a nemzetközi szabványoknak megfelelően, ez nagy rugalmasságot biztosít az ügyfelek számára.

Ajánlott legfontosabb szempontok

 • Szerver terem védelem, mert fel sem merülhet, hogy az oltógáz bármilyen negatív kockázatot jelentene a berendezésekre.
 • Ahol a palackokat távolabb kell elhelyezni a védett tértől, mert a csőhálózat tetszőleges hosszúságú lehet.
 • Amennyiben fontos, hogy az oltógáz 100% természetes gáz legyen.
 • Ha állandó személyzet van a védett térben.

Mely esetben javasolt más oltórendszer használata?

 • Ha korlátozott a hely a palackok számára, inkább FM200 rendszer javasolt, mert ott 1/6 annyi palackra van szükség ugyanakkora tér védelméhez.
 • Olyan anyagok esetében, melyek levegő jelenléte nélkül is képesek oxidálni.
 • Reaktív fémek védelmére, mint lítium, magnézium, titán, cirkónium, uránium, plutónium.
 • Fémhidridek oltására, mint szódium hidrid, lítium alumínium hidrid.
 • Anyagok, melyek képesek önállóan hőt fejleszteni (pl. szerves peroxidok, vagy hidrazin).

Proinert2 rendszer

Javasolt helyek a Proiner2 alkalmazására

 • szerver terem
 • villamos kapcsoló terem
 • UPS
 • művészeti galéria
 • katonai telephely
 • gyógyszerészeti / vegyi labor
 • ipari vezérlő terem
 • archívum
 • muzeális könyvtár.

Forrás: Pentolt

Kapcsolódó cikkek:

Gyors, hatékony oltógázzal működő rendszer

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

Tűzvédelmi felderítő robot

A legújabb londoni felhőkarcoló tűzvédelme

Korszerű hazai tápegységek a Novosec-nél

Korszerű hazai tápegységek a Novosec-nél

Sokszor felmerül az igény, egy komolyabb, több tudással bíró tápegységre. Manapság, a tömegtermelés miatt úgy tűnhet telített a piac. Azt láthatjuk, hogy egy-két féle termékből a kínálat kimeríthetetlen, de ha kicsit mást szeretnénk, például nagyobb tudású, speciális tápot, az már lehet, hogy hiánycikknek minősül.

A Makrai Transformers a magyar biztonságtechnikai piaccal egyidős. Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a transzformátorok és a tápegységek területén. A cég teljesen magyar tulajdonú, minőségi német alapanyagokat használ, korszerű gépparkkal rendelkezik. Termékeire jellemző a „túlméretezés”, melynek következtében stabil üzemű alkatrészeket gyárt. Az elmúlt évben a nagyszabású fejlesztések eredményeképpen több korszerű tápegység jelent meg, melyek közül alább ismertetünk néhányat.

240W tápegység Két típusa létezik, a 12V 20A és a 24V 10A. Primer oldali stabilizált kapcsolóüzemű tápegység. A szokásos védelmek mellett (hőmegfutás, túlmelegedés, túlterhelés, akku mélykisülés, stb.) egy hibajel kimenet teszi egyedivé. Ha a tápegység valamilyen hibát észlel, akkor egy relékimenetet aktivál. Ezt be lehet kötni egy riasztórendszerbe, DVR-be, tűzjelző rendszerbe és jelzi a diszpécsernek, kezelőnek, felhasználónak, távfelügyeletnek, hogy gond van.

Korszerű hazai tápegységek a Novosec-nél

DC-DC konverter – 9-20V bemeneti feszültség mellett, Fix 12-14V-ot állít elő. Főként nagyobb kamerarendszerekhez alkalmazható, ahol a kamera oldalán kisebb tápfeszültségből képes a kamera számára elfogadható feszültséget előállítani, illetve galvanikus leválasztással rendelkezik! Ha a kamerarendszer földhurok problémával rendelkezik, akkor ez a termék segíti ennek kiküszöbölését. Terhelhetősége 1,5A

Korszerű hazai tápegységek a Novosec-nélTáposztós kameratáp Egy dobozba beépítve található a hálózati tápegység és egy táposztó. Az egységnek 5 vagy 10 tápkimenete van. Mindegyik kimenet külön – külön biztosítékkal védett. A biztosítékok 1A értékűek és a terhelés megszűntével automatikusan visszaállnak. Fontos, hogy tervezéskor ügyelni kell, hogy a kimenetek 1A-el terhelhetőek, de az összes terhelés nem lehet nagyobb 3, ill. 6A-nél. Két típusa létezik, az 5-ös és 10-es osztós.

Szünetmentesített video rendszer tápegység – Az előbb ismertetett terméktől annyiban tér el, hogy az 5-ös osztós egy-, a 10-es osztós két állítható DC-DC konvertert tartalmaz. Így akkumulátor üzemben a kimeneti feszültség nem függ az akkumulátor feszültségétől. Továbbá tartalmaz egy másik  DC-DC konvertert is, fix 12V kimeneti feszültséggel, a DVR számára.

Korszerű hazai tápegységek a Novosec-nél

A Makrai Transformers tehát a speciális igények kielégítésére is felkészült, korszerű és megbízható tápjai hiánypótló termékek a magyar piacon. A Makrai tápok forgalmazója a Novosec Security Kft.

Korszerű hazai tápegységek a Novosec-nél
Forrás: Novosec Security Kft

Kapcsolódó cikkek:

CCTV újdonságok: HD-CVI

CCTV újdonságok: Mobotix IP-kamerák

Ma már nem számít luxuskiadásnak egy önálló Hybrid rögzítő

Kapuvezérlés határok nélkül

Egyszerű megoldás a beléptetés területén

Betörésbiztos ajtó

Behatolás és robbanásbiztos ablakok

A legerősebb behatolási kísérletek megakadályozására fejlesztette ki az RC3 nemzetközi szabványnak megfelelő ablakait és üvegajtóit a Sälzer. A nyílászárókat különféle erősségű erőszakos behatolási kísérlet teszteknek vetették alá. Az ablakok ballisztikai tulajdonságai szintén megfelelnek a nemzetközi szabványoknak (FB4-NS), valamint 8.8 bar nyomásig ellenállnak a robbanásoknak is.

A rendkívül nagy ellenálló képességük mellett az ablakokat formatervezett kivitelezés jellemzi, így látszólag nem különböznek nagymértékben a hagyományos ablakoktól. A Sälzer biztonsági ablakok széleskörű méretválasztékuk, megjelenésük révén bármilyen típusú intézménynél alkalmazhatóak. Az ablakokat és biztonsági üvegajtókat úgy tervezték, hogy tűzállóak legyenek, így a legextrémebb helyzetekben is megfelelő védelmet nyújthassanak.

Kapcsolódó videó: 
Sälzer biztonsági ablak – mechanikai védelem teszt  

Forrás: SÄLZER – building security

Kapcsolódó cikkek:

Biztonságos üvegfelületek

Az építőipar hatása a biztonsági iparra

 

20140425 dsc logoszlogen fekvo nevjegy lead

Meghívó a DSC Hungária Szakmai napjára

Újdonságokkal, érdekes szakmai bemutatókkal várják az érdeklődőket a DSC Hungária szakmai napjára. Az érdeklődők működés közben láthatják az új Neo termékcsaládot is a rendezvényen. A DSC Hungária a biztonságtechnikai piac egyik legnagyobb forgalmú nagykereskedője, országszerte több ezer telepítő, kivitelező, távfelügyeleti cég és projekt vásárol tőlük.

A DSC Hungária 5 fő termékcsoportban forgalmaz meghatározó világmárkákat:

 • DSC riasztó – kizárólagos magyarországi forgalmazóként
 • Analóg és IP kamera rendszerek, rögzítők, szoftverek: Sony, Avigilon, Pelco, dIPix
 • Tűzjelző rendszerek: DSC, Cofem, Bentel
 • Beléptető rendszerek: Kantech
 • Tápegységek, kiegészítők

Időpont

2014. május 13. kedd, 8.30 – 16.00 – érkezés: 8.00-8.30.

Helyszín

Hotel Residence Siófok
8600 Siófok, Erkel Ferenc utca 49. 
térkép itt 

Program:

 • Megnyitó, rövid cégbemutató
 • AVIGILON – új trendek az IP CCTV világában – Megapixel mánia és Analitikák –előadók:Polonyi Tibor, Tóth Bence

Kávészünet

 • Telepítői Partner Program– Egy hajóban evezünk…HÁROM PONT – előadó: Gábor Márta
 • PELCO – Minőség és megbízhatóság, új kínálat – előadó: Kiss Ákos

EBÉDSZÜNET

 • dIPix– IP CCTV – Bátran kezdje el! – előadó: Tóth Bence
 • DSC – Várható újdonságok – előadó:Polonyi Tibor
 • Cofem – tűzjelzők és CO rendszere – előadó: Sipos Zoltán

DSC Hungária Szakmai nap

A sok hasznos információ mellett, a nap végén ajándéksorsoláson vehetnek részt a vendégek.

Érdemes minél előbb jelentkezni, mivel a rendezvényre helyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.

{rsform 3}

A rendezvényen a részvétel ingyenes.

Forrás: DSC Hungária

Kapcsolódó cikkek:

Állás: Termékmenedzser – Tűzjelzők
Állás: Értékesítő projektmenedzser

Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel és Praesideo épület- és vészhangosítási rendszer

IP alapon: tűzjelzés és vészhangosítás

Tűz esetén az épület adott részének vagy egészének biztonságos kiürítése a legfontosabb szempont. A Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel legújabb változata mostantól egy IP-kommunikációs felülettel bővült, rugalmas és időtálló kapcsolatot teremtve a Praesideo épület- és vészhangosítási rendszerrel.

Ha a tűz evakuálási területet vagy épületet érint, akkor mindig az első helyen a kiürítés áll. Emiatt fontos, hogy a tűzjelző- és a vészhangosító rendszert megbízható és kétirányú kapcsolattal kössék össze. A Bosch5000- as sorozatú moduláris tűzjelző központja már rendelkezik egy IP-kommunikációs felülettel, amely biztosítja a megbízható kapcsolatot a Praesideo épület- és vészhangosítási rendszerrel.

 

A tűzjelző rendszer és az evakuációs rendszer Ethernettel csatlakozik egymáshoz. Ennek előnye, hogy felesleges további hardvermodulokat telepíteni, nincs szükség bonyolult kábelezésre. Mindezekkel időt és költségeket lehet megtakarítani, és elhárul az esetleges rossz telepítés, kábelezés okozta kár is. További előny, hogy – hála a kiterjedt diagnosztikai funkcióknak – a rendszerek közti kapcsolat állapotát folyamatosan és gyorsan ellenőrzi a központ. Ha pedig fejleszteni kívánják a meglévő rendszert, akkor lényegesen egyszerűbb, mint amikor még nem Ethernet kapcsolat állt fönn az elemek között.

Az új tűzjelző központ nagyobb rugalmasságot biztosít a projekttervezés során is, mert lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyedi és teljes kiürítési szabályokat programozzanak be. Az interfész megfelel az EN 54 szabványnak, és a rendszer csatlakoztatható egy, már meglévő külső épületfelügyeleti rendszerhez is.

Bosch 5000-es sorozatú moduláris tűzjelző panel és Praesideo épület- és vészhangosítási rendszer

 Forrás: Bosch

 

Novosec: Cooper és Unipos tűzjelző szakmai nap

Novosec: Cooper és Unipos tűzjelző szakmai nap

Szeretettel várja az érdeklődőket a Novosec 2013. október 22-én, 9 órára budapesti boltja előadótermébe a Cooper és Unipos tűzjelző szakmai napra. A rendezvényen a szakmai előadások mellett gyakorlati oktatás is lesz.

A Cooper és Unipos tűzjelző szakmai nap résztvevőinek a rendszerek árából egyedi kedvezményt ad a Novosec.

 

A képzés időpontja

 • 2013. október 22., kedd, 9 óra

Témakörök

 • A Cooper és Unipos tűzjelző rendszerek bemutatása

Helyszín

 • Novosec
 • 1095 Budapest IX.
 • Tóth Kálmán utca 33.

 

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót

Ahhoz hogy a tűzgátló ajtó teljesítse feladatát, szakszerűen kell beépíteni. Képgalériánkban a tűzgátló ajtók beépítésének „állatorvosi lovát” mutatjuk be, pontosabban egy egész ménest.

Az Egyesült Királyság-beli Stoke-on-Trent városában álló lakótelep épületeibe 30 perces tűzállósági határértékű tűzgátló ajtókat építettek be, ezek bejárati ajtók és tűzszakasz határokra telepített ajtók voltak. A számos beépítési hiba miatt a tűzoltóság nem adta meg a szükséges engedélyeket.

Az ifsecglobal.com oldalon az eredeti cikk után a hozzászólók fölvetették, hogy bár a kivitelező egyértelműen felelős a rosszul elvégzett munkáért, a megrendelő tájékozatlansága is okolható a hibák miatt. Tegyük hozzá, nem biztos, hogy mindig a legolcsóbb ajánlatot kell elfogadni, és ajánlott ellenőrizni, vajon a kivitelező munkatársai rendelkeznek-e a szükséges képesítésekkel, engedélyekkel.

Íme, néhány kép a beépítési hibákról. (A képeket a tűzoltóság munkatársai készítették, a képek minősége kívánni valót hagy maga után.)

Rés van a fal és a hab között

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A csuklópánt rögzítésénél hiányzik a hőre duzzadó hab.

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A keret fölső részénél az ajtó széle és a keret között 10 mm-es rés található

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A zárat kivéve az ajtóból, látszik, hogy kimaradt a hőre duzzadó hab

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
Befér a vonalzó a keret és a fal közé, kimaradt a hőre duzzadó hab

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A keret és a fal közé műanyag távtartót tettek, a 13 mm-es résbe nem tettek hőre duzzadó habot

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A tok és a fal közti résbe műanyagot (!) tettek távtartónak

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
Elektromos kábeleket vezettek át az ajtókereten, kimaradt a hőre duzzadó hab

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
65 mm-es rés a keret és a fal között, az ajtó nincs rögzítve, nincs hőre duzzadó hab

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
65 mm-es rés a keret és a fal között, az ajtó nincs rögzítve, nincs hőre duzzadó hab

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A konnektor miatt kivágtak az ajtókeretből

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
Hiányzik a zárból a hőre duzzadó hab

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
Hatalmas rés a keret és a fal között tömítés nélkül

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A takaró lécet csak ragasztották, mechanikusan nem rögzítették

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
Áttörés a kereten, hiányzik a tűzvédelmi csappantyú

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
Szivárog az olaj az ajtócsukóból

Hogyan nem szabad beépíteni tűzgátló ajtót
A tűzoltók más hibákat is találtak az épületben, így például a tűzszakasz határon a falon egy lyuk tátong, amit egyszerűen leragasztottak

Forrás: Rob Ratcliff, www.ifsecglobal.com

 

 

tűzvédelmi felderítő robot

Tűzvédelmi felderítő robot

 

A San Diego-ban működő University of California robotlaboratóriuma több mérnökcsoport munkáját összehangolva, új képfeldolgozó technikát fejlesztett ki. Ennek segítségével a tűzvédelmi felderítő robot, ha a tűzoltók előtt beküldik az égő épületbe, fontos adatokat szolgáltat a benti állapotokról.

 

A tűzvédelmi felderítő robot kifinomult fedélzeti szoftverrendszere összeveti és elemzi a kis infravörös kamera és a térbeli képet készítő, két színes kamera képét. Ennek köszönhetően az önjáró robot szoftvere által összerakott kép tartalmaz egyrészt egy 3D-s térképeket az épület belsejéről, másrészt hőmérsékleti adatokat is szolgáltat. A különféle érzékelők által összegyűjtött adatokat az égő épület állapotának jellemzésére használják, beleértve a hőmérsékletet, a gázokat és az épület szerkezetét, miközben túlélőket is keres a robot. Ezen adatok birtokában hozhat a tűzoltás irányítója a tűzoltók és a bent rekedtek biztonságát növelő döntéseket.

A tűzvédelmi felderítő robot prototípusa

Thomas Bewley, az UC San Diego Jacobs School of Engineering professzora vezetésével már megépítették a tűzvédelmi felderítő robot prototípusát, ez lényegében egy önjáró Segway-szerű jármű, amely lépcsőn is képes mozogni.

20130726 robot video 1
A tűzvédelmi felderítő robotot bemutató videó megtekintése
 

„A tűzvédelmi felderítő robot kicsi, olcsó, gyors és önálló lesz – tájékoztatott Thomas Bewley. – Amikor a tűzoltók megérkeznek a helyszínre, a tűz már javában lángol. Azért, hogy valóban hasznos legyen a tűzvédelmi felderítő robot, úgy kell dolgoznia, mint a jól képzett vadászkutyának. Így tudja valóban hatékonyan segíteni a tűzoltók munkáját.”

tűzvédelmi felderítő robotA tűzvédelmi felderítő robot prototípusának elkészítésének főbb szereplői

 • UC San Diego Jacobs School of Engineering
 • San Diego városa Tűzvédelmi Osztálya
 • National Science Foundation’s Robotics Initiative (pénzügyi támogatás)
 • Prof. Yoav Freund laboratóriuma (számítógépes programfejlesztő szakemberei a képelemző szoftver fejlesztették)
 • Prof. Deli Wang laboratóriuma (az elektronikus orr kifejlesztése az illékony szerves vegyületek észlelésére)
 • University of Illinois (a robot mozgása)
 • a San Diego-i ATA Engineering, L-P3 és a Brain Corporation

 

Forrás: University of California, San Diego, jacobsschool.ucsd.edu

 

 

 

 

 

 

 

Az év passzív tűzvédelmi rendszere az Ifsecen

A legújabb londoni felhőkarcoló passzív tűzvédelme

 

Ifsec & Firex-díj 2013 (Ifsec & Firex Awards 2013) nyertese Az év passzív tűzvédelmi rendszere kategóriában a Sharpfibre Limited lett a londoni Fenchurch Street 20 alatt épült 37 emeletes felhőkarcoló építészeti, passzív tűzvédelmi rendszeréért.

A londoni városkép legújabb elemét jellegzetes alakja miatt a helybéliek csak „walkie talkie-nak” becézik. A 160 méteres, Rafael Viñoly tervezte épület három legfölső emelete a nagyközönség számára is látogatható lesz, és legfölül helyet kap egy tetőkert is.

A tűzvédelmi előírások szerint az acélszerkezeteknek 90 és 120 perc közötti tűzvédelmi határértékkel kell rendelkezniük. Az összesen 80 ezer négyzetméternyi felületű acélszerkezetet cementbázisú tűzvédelmi anyaggal vonták be (Grace Monokote Z-106 és MK-6). Az építkezés során hetente egy szintet kellett a bevonattal ellátni, úgy hogy közben folyamatosan ellenőrizte a munkát a szigorú környezetvédelmi hatóság. A munkát még az üveghomlokzat fölhelyezése előtt végezték az egyes szinteken, így a nagy szél miatt először is ideiglenes burkolattal látták el az adott emeletet. Az acélszerkezetre felvitt cementbázisú tűzvédelmi anyagot egy helyen, az erre a célra a földszinten kiépített telepen keverték be, majd szivattyúk segítségével juttatták el a megfelelő szintre.

 Az év passzív tűzvédelmi rendszere az Ifsecen

Time lapse videó az acélszerkezetek tűzvédelméről

Az építészeti tűzvédelmi munkát a helyszínen 2012 júniusában kezdték el, és annak ellenére, hogy különösen hideg, havas tél volt, sikerült időben befejezni 2013 márciusára. A Sharpfibre munkája kiterjedt még a több mint 10 ezer légcsatornanyílás és más áttörések tűzvédelmére is.

 

London Fenchurch Street 20
Építtető: Canary Wharf Group Plc
Építész: Rafael Viñoly
Passzív tűzvédelem
80 ezer m² acélszerkezet cementbázisú tűzvédelmi bevonata: Grace Monokote Z-106 és MK-6
Hőszigetelés: 3300 m² Rockwool Slab és Promat TL Board
Tűzgátló és behatolási tömítés: Firetherm tűzgátló termékek

 

Forrás: sharpfibre.com

Ifsec és Firex-díj 2013

Az év passzív tűzvédelmi rendszere az Ifsecen

 

Az év aktív tűzvédelmi fejlesztése: a Vesda Eco–EX kettős aspirációs füst- és gázérzékelő

Az év aktív tűzvédelmi fejlesztése: a Vesda Eco–EX

Az év aktív tűzvédelmi fejlesztése az Ifsec & Firex 2013 biztonságtechnikai szakkiállításon az Xtralis által gyártott Vesda Eco–EX kettős aspirációs füst- és gázérzékelő lett.

Az Xtralis termékcsaládja a Vesda ECO kettős aspirációs füst- és gázérzékelő, amely védelmet nyújt mind a tűz észlelésére, mind a gázszivárgás esetére. Az érzékelő nagy teljesítményű, mégis költséghatékony eszköz. Telepítéskor elhelyezhető egyes pontokra, zónákra vagy az egész rendszer teljes lefedésére. Az aspirációs érzékelők költséghatékonyan telepíthetők a meglévő Vesda ASD csőhálózatra is.

A gyártó az érzékelőket számos alkalmazáshoz ajánlja

 • alagutakba
 • kazánházakba
 • raktárakba
 • gyárakba, üzemekbe
 • parkolóházakba
 • közlekedési központokba
 • műemléképületekbe
 • akkumulátortároló, -töltő helyiségekbe

Forrás: xtralis.com

Az Ifsec & Firex-díj többi nyertese

 

IP tűzvédelem Bosch Modular Fire Panel 5000

Tűzvédelem IP-alapon

A tűzvédelmi rendszerekben is teret hódít az IP. A hagyományos, kábeles és rádiós megoldások helyett újabban már egyre inkább hálózati tűzjelző rendszereket telepítenek.

 

A Bosch Security Systems által gyártott Modular Fire Panel 5000-es sorozatú tűzjelző rendszer segítségével IP-alapon, magasabb biztonsági szinten lehet rugalmas hálózatot kiépíteni. A CAN busz (Controller Area Network) protokollon alapuló kapcsolatnak köszönhetően két csomópont között akár 15 km is lehet a távolság, amíg az IP-alapú kapcsolat esetén a legnagyobb távolság, akár 40 km is lehet egy rendszeren belül. Így ez a megoldás alkalmas nagyobb területeket lefedő tűzvédelmi hálózatok kiépítésére, mint például repülőterek, vasútállomások vagy ipari létesítmények tűzvédelmére.

Az adatátvitel biztonsága

A múltban az egyszerű redundáns működési biztonság addig tartott, amíg egy kábel meg nem szakadt. Az IP-kapcsolat hozzáadása a CAN busz vagy optika hálózathoz kétszeres redundanciát biztosít abban az esetben is tovább működik a tűzvédelmi rendszer, ha két kábel szakad el. Ez azt jelenti, hogy az IP-hálózat még a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel, tehát az adatátvitel során a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja.

Egyedi igények

Az IP-alapú tűzjelző rendszer további előnye, hogy az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelően lehet kiépíteni, és testre szabni. Amíg hagyományosan 32 panelt lehetett hálózatba kapcsolni, most már az IP-alapú rendszernek köszönhetően számos különféle topológia kialakítható.

Épületfelügyelet

Az új lehetőségek közé tartozik az összetett hurkok kialakítása, valamint a tűzjelző rendszer bekapcsolása a meglévő épületfelügyeleti rendszerbe, a Building Integration System-be (BIS). Ezzel az egyszerű integrációval megtarthatók a régebbi beruházások, miközben a tűzjelző rendszert is frissítik.

A kibővített rendszer jól skálázható, a rendszerek nem mereven épülnek föl, hanem a változó igényeknek megfelelően. Különösen a nagy projektek esetén fontos az időtállóság és bővíthetőség, amit az az IP-alapú tűzjelző rendszer nyújt. Így azután elmondható, hogy az IP-alapú tűzjelző rendszer „együtt nő az ügyféllel”, akár egyszerű, akár bonyolultabb, összetettebb hálózatot szeretnénk kialakítani. Ha szükséges, akkor az is lehetséges, hogy integrálják a már létező CAN busz hálózatot többhurkos tűzjelző rendszerrel a BIS épületfelügyeletbe IP-kapcsolaton keresztül. Tehát az IP-alapú tűzjelző rendszerrel egy alapvetően kis rendszer is folyamatosan fejlesztető a megrendelő igényei alapján.

A Modular Fire Panel 5000 nem csak Bosch saját épületfelügyeleti rendszerébe integrálható, hanem más gyártóéba is. A nagy hálózatfejlesztési rugalmasság és a rendszer skálázhatósága fontos előnye az IP-alapú rendszereknek a telepítők számára.

Az IP-technológia tovább fejlődik, használata hamarosan elengedhetetlen lesz a tűzjelző megoldásokban. Aki az tűzjelzés területén IP-alapú rendszerrel dolgozik, az időtálló hálózatot épít ki.

További információk: Bosch Security Systems

 

 

Bosch Fire Systems 4.1. tűzjelző rendszer tervező szoftver

Tűzjelzőrendszer-tervező szoftver minden, a tervezésben érintett félnek

A tűzjelzőrendszerek tervezése nagy kihívást jelent, mert szükséges hozzá a projektben érintett, ám a különböző tervezési szinteken lévő felek munkájának egyesítésére.

 

A tűzjelzőrendszerek tervezése során gyakran gyors válaszokat kell adni, például, amikor a kezdeti költségvetésre és kalkulációra kerül sor. A legutóbbi változattal a Bosch frissítette a tűzjelzőrendszerek már kipróbált, az összes érintett fél – azaz építészek, tervezők, konzulensek és rendszerintegrátorok – számára átfogó megoldást nyújtó tervezési szoftverét. A 4.1-e verzió már tartalmazza a Fire System Designer (FSD) funkcionalitását, és ezáltal az integrátorok számára egységes felületet kínál.

Ez az egyszerűen használható tűzjelzőrendszer-tervező szoftver 4.1 a teljes tűzvédelmi tender létrehozásában és a költségek kiszámításában támogatja a felhasználóit. Továbbá lehetővé teszi még a tűzjelzőrendszer pontos megtervezését, beleértve a perifériáknak különböző ciklusokon való elkülönítését, az aktuális tipológiának megfelelően, miközben a teljes ellenőrzés biztosítja, hogy minden projektrészletet figyelembe vegyenek. Általános terminológiájának és intuitív navigációjának köszönhetően gyakorlatilag képzés nélkül használható, ezért is kifejezetten népszerű a szoftver.
A 4.1-es tűzjelzőrendszer-tervező szoftver egységes, adatveszteség nélküli dokumentációt kínál a projektpartnerek közötti egyszerű információátadáshoz. Emellett elég rugalmas ahhoz, hogy egyéni követelményeknek is megfeleljen, mint például a projekt- és országspecifikus termékek vagy cégspecifikus információ, beleértve a saját logókat és cégadatokat, vagy specifikus tenderpéldányokat.

Emellett a projekt kalkulálását nagyban leegyszerűsíti az integrált energiafogyasztási és anyagköltség-kalkulátor, amelynek része egy, a rendszer-integrátorok termékrendelési számain (SAP) alapuló részletes árkalkuláció.

„Tűzjelzőrendszer-tervező szoftverünk 4.1-es verziójával magasabb szintre emeltük a tűzjelző projekttervezés folyamatát,” – magyarázza Johannes Stauber, a Bosch Security Systems termékmenedzsere. „A tűzjelzőrendszer-tervező szoftver 4.1-es változat bevonja a projektben érintett valamennyi felet. A szoftver önmagában alkalmas a tűzjelzőrendszerek alapos és mégis egyszerű megtervezéséhez és a kalkuláció elkészítéséhez.”

A Windows-alapú szoftver felügyeli az EN-szabályoknak, úgymint az EN54-13 és VdS 3536-nak való megfelelést, továbbá 16 nyelven áll rendelkezésre a globális bevezetés és nemzetközi projektekben történő felhasználás céljából.

A tűzjelzőrendszer-tervező 4.1 szoftver ingyenesen letölthető.

 

 

Dualcom SIA IP tűzjelzésátvivő eszköz

A Dualcom SIA IP tűzátjelző és vezérlő modul

A biztonságtechnikai GSM kommunikátorokat gyártó vállalat, a debreceni székhelyű TELL Software Hungária Kft. több mint 15 év tapasztalatát összegezte a tűzjelzés átvitelére szolgáló Dualcom SIA IP fantázianevű termékében.

A Dualcom SIA IP eszköz tervezésekor a tűzjelzés átvitelét jelenleg szabályozó MSZ-EN 54-21-es szabványnak való megfelelés volt a TELL cél – a jelenleg legelterjedtebb technológia – a GPRS-SIA IP keretein belül. Emellett újabb szempont volt a termék fejlesztésekor, hogy funkcionalitásban és ár-érték arányban is a jövőbe mutató termék kerüljön a hazai tűzvédelmi szakemberek szolgálatába.


Dualcom SIA IP tűzjelzésátvivő eszköz

A tűzjelzésátvivő eszköz tulajdonságai

A készülék 6 bemenetes és 6 kimenetes real dual-sim működésű kommunikátor. Egyszerre két független mobiltelefonon, és így két mobilszolgáltatón keresztül visz át minden, a tűzjelző által elindított kontaktusjelzést, emellett 90 másodpercenként életjelet küld mindkét GSM/GPRS csatornáján. A két önálló kommunikációs csatorna folyamatos használatával tökéletesen teljesíti a szabványban előírt feltételeket. A riasztásküldés, illetve csatornánként elvárt periodikus életjelküldés szempontonjából túlteljesíti a jelenlegi minimális követelményszintet.
Az eszköz bemenetei, NO/NC módban is alkalmazhatók, és a legtöbb, a piacon használatos kommunikátortól eltérően NC módban EOL-os bekötéssel is használhatók. Így ellenőrzött a termék oldaláról a kommunikációs útvonal fizikális működőképessége. Szakadás vagy rövidzár esetén, azaz műszaki meghibásodáskor detektálható a hiba, erről pedig a kommunikátormodul automatikusan értesíti a tűzfelügyeletet. Igény szerint a bemenetekre programozott eseményeket egyenként lehet egyszerre több távfelügyeleti központ (IP-cím) számára is küldeni. Így például megvalósítható az eszköz segítségével az is, hogy a tűzjelzés egy időben a megyei katasztrófavédelemhez és egy független, BM-OKF engedéllyel rendelkező távfelügyelethez is eljusson, azonban a hibaesemények jelzéseit csak az utóbbi fogadóközponthoz továbbítja. A kimenetek szabad programozhatósága lehetővé teszi, hogy az készüléklet univerzális bővítő modulként is alkalmazzák a tűzjelző központok mellett. A Dualcom SIA IP kommunikátor segítségével így két eszközt is megvásárolhat egy áráért. További fontos funkciója a készüléknek, illetve paraméterezési lehetősége a reléknek a kommunikátormodul kommunikációs és táphibájának visszajelzése a tűzjelző központ számára. Ezáltal a tűzjelző központ kezelőjén a kommunikátoregység működésének hibája is megjeleníthető.

Szelektív tűzátjelzés

A Dualcom SIA IP modul emellett a szelektív tűzátjelzést is támogatja. Az eszköz ugyanis rendelkezik a tűzjelző központ nyomtatóportjának kommunikációs protokollját és üzeneteit fogadni képes bekötési lehetőséggel a sorkapcson. A tűzjelzőből így kinyert teljes körű információk megjelenítésére a TELL saját fejlesztésű távfelügyeleti szoftvere, a TMS nevű program képes. A Dualcom SIA IP eszköz talán legfontosabb előnye azonban nem csak a technikai paramétereiben, hanem a kommunikátor kommunikációs protokolljában található. A fejlesztők megvizsgálták ugyanis, hogy miként lehet a lehető legolcsóbban kialakítani a tűzjelzésre teljes körűen alkalmas távfelügyeleti rendszert.

Enigma II távfelügyeleti vevőegység
Enigma II távfelügyeleti vevőegység

A válasz egyszerű: olyan eszközre van szükséges, amelynek protokollját képes fogadni a legtöbb hazai tűzoltóságon, és távfelügyeleten már megtalálható Enigma II távfelügyeleti szervereszköz. Illetve ha felügyelet ilyennel nem rendelkezik, akkor a lehető legolcsóbban tudjon beszerezni egy, a Dualcom SIA IP eszközt is fogadni képes GPRS-IP vevőt, amelyet Tellmon vevőként forgalmaz a Novosec Security Kft. a hazai piacon.

Tellmon SIA IP GPRS vevő
Tellmon SIA IP GPRS vevő

A kommunikátor tehát képes mind az Enigmákkal, mind pedig a Tellmon szerverekkel kommunikálni, akár egyszerre (párhuzamos vagy soros kialakításban is) a duplikált és redundáns távfelügyeleti vevőközpontos kialakítás érdekében.

A Dualcom SIA IP-vel, illetve a Tellmon szerverrel kapcsolatos további részletes technikai információk megtalálhatók a www.tell.hu honlapon.
Az eszközök Novosec Security Kft. boltjaiban kaphatók.

 

Szarka Szilveszter, TELL üzletágvezető – Novosec Security Kft.

Novosec Security Kft. 6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 72/B.
Telefon: (+36-62) 548-533
Fax: (+36-62) 548-532
Honlap: www.novosec.hu
E-mail: szeged@novosec.hu

Lap teteje