A hibrid munkavégzés megköveteli a tűz- és biztonsági rendszerek fokozott integrációját

A hibrid munkamódszerek érzékelhetően világszerte folytatódnak. Az épületekben változó, de jórészt csökkenő létszámok tartózkodnak csak, nehezebben kontrolálható kompetenciák mellett, ezért a belépési ellenőrző rendszerek integrálása a tűzfelderítési és evakuálási eljárásokkal kulcsfontosságú lesz a biztonság fokozása érdekében. A témáról az IfsecGlobálnak a Chubb Fire and Security cég szakembere Frederic Peyrot nyilatkozott.

Forrás: Chubb Fire and Security

Forrás: Chubb Fire and Security

Véleménye szerint a koronavírus jelentősen befolyásolta a tűzbiztonság hatékony kezelésének képességét A COVID-19 válság olyan környezetet teremtett, ahol az épületek nagyrészt nincsenek lakva és az alkalmazottak a hibrid munkamódszerekhez alkalmazkodnak. Ez két jelentős szempontot jelent a biztonsági üzleti döntéshozók számára: – a kiürítési eljárások átalakítását, fejlesztését és a meglévő monitoring rendszerek korszerűsítésének szükségességét.

Ebben az új helyzetben gyakran bizonytalan, hogy hány ember van ténylegesen, valós időben az irodában, vagy egy másik munkahelyen, és gyakorta az evakuációra kijelölt „vezető” sem lehet jelen. Igy egyre fontosabb szempont az is, hogy a tűzveszélyeket távolról is figyelni és észlelni tudjuk. Szükséges felismerni azt is, hogy a hibrid munkavégzés korában a tűz- és biztonsági rendszerek integrált kezelése nehezen lesz megkerülhető – nyilatkozza Frederic Peyrot.

A döntéshozók és létesítményvezetők számára a hibrid munkavégzés helyzete más szemléletű előtervezést igényel.

Tüzbiztonsági szempontból alapvető fontosságú, ismét áttekinteni, megvizsgálni (még a tényleges vészhelyzetek előtt) a potenciális problémás helyzeteket, helyszíneket és megtenni (átalakítani) a szükséges szabályozásokat, szükség esetén akár az érzékelő, megfigyelő és kommunikációs technológiák változtatásáig bezárólag, hiszen az alkalmazottak és látogatók egészsége a legfontosabb szempont.

Megfelelő értékelés elvégzése szükséges tehát azokról a változásokról, amelyek ebben az új helyzetben folyamatában tekintik át az irodában tartózkodók létszámát jellegét, kompetenciáit. Meg kell bizonyosodni arról, hogy az adott napon elegendő „vezető” van-e az épület kiürítéséhez, továbbá felügyeletet kell szervezni azokon a napokon is, amikor az irodában alig vannak, vagy üres. Döntő, hogy legyenek felelős és képzett személyek, akik meg tudják tenni a megfelelő első lépéseket a tűz elleni küzdelemben, Egyre fontosabb felismerni azt is, hogy a hibrid munkavégzés korában a tűz- és biztonsági rendszerek nem zárják ki egymást.

A Chubb Fire and Security abban nyújt segítséget, hogy a fentiek értelmében az épületkezelők integrálják ember számlálási és beléptető megoldásaikat a kiürítési eljárással a tűzvédelem zökkenőmentes biztosítása érdekében – nyilatkozza Frederic Peyrot.

Az irodákban lévők változó számának promt kontrollja és kezelése érdekében, egy olyan mobilalkalmazáson is dolgoznak, amely nyílt, közvetlen és interaktív kommunikációt biztosít az alkalmazottakkal veszélyhelyzetekben a helyszínen, egyidejűleg a hagyományos hangszórós, vagy más hangriasztásokkal.

Forrás: IgfsecGlobal

Hozzászólások