Tűzvédelem IP-alapon

A tűzvédelmi rendszerekben is teret hódít az IP. A hagyományos, kábeles és rádiós megoldások helyett újabban már egyre inkább hálózati tűzjelző rendszereket telepítenek.

 

A Bosch Security Systems által gyártott Modular Fire Panel 5000-es sorozatú tűzjelző rendszer segítségével IP-alapon, magasabb biztonsági szinten lehet rugalmas hálózatot kiépíteni. A CAN busz (Controller Area Network) protokollon alapuló kapcsolatnak köszönhetően két csomópont között akár 15 km is lehet a távolság, amíg az IP-alapú kapcsolat esetén a legnagyobb távolság, akár 40 km is lehet egy rendszeren belül. Így ez a megoldás alkalmas nagyobb területeket lefedő tűzvédelmi hálózatok kiépítésére, mint például repülőterek, vasútállomások vagy ipari létesítmények tűzvédelmére.

Az adatátvitel biztonsága

A múltban az egyszerű redundáns működési biztonság addig tartott, amíg egy kábel meg nem szakadt. Az IP-kapcsolat hozzáadása a CAN busz vagy optika hálózathoz kétszeres redundanciát biztosít abban az esetben is tovább működik a tűzvédelmi rendszer, ha két kábel szakad el. Ez azt jelenti, hogy az IP-hálózat még a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel, tehát az adatátvitel során a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja.

Egyedi igények

Az IP-alapú tűzjelző rendszer további előnye, hogy az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelően lehet kiépíteni, és testre szabni. Amíg hagyományosan 32 panelt lehetett hálózatba kapcsolni, most már az IP-alapú rendszernek köszönhetően számos különféle topológia kialakítható.

Épületfelügyelet

Az új lehetőségek közé tartozik az összetett hurkok kialakítása, valamint a tűzjelző rendszer bekapcsolása a meglévő épületfelügyeleti rendszerbe, a Building Integration System-be (BIS). Ezzel az egyszerű integrációval megtarthatók a régebbi beruházások, miközben a tűzjelző rendszert is frissítik.

A kibővített rendszer jól skálázható, a rendszerek nem mereven épülnek föl, hanem a változó igényeknek megfelelően. Különösen a nagy projektek esetén fontos az időtállóság és bővíthetőség, amit az az IP-alapú tűzjelző rendszer nyújt. Így azután elmondható, hogy az IP-alapú tűzjelző rendszer „együtt nő az ügyféllel”, akár egyszerű, akár bonyolultabb, összetettebb hálózatot szeretnénk kialakítani. Ha szükséges, akkor az is lehetséges, hogy integrálják a már létező CAN busz hálózatot többhurkos tűzjelző rendszerrel a BIS épületfelügyeletbe IP-kapcsolaton keresztül. Tehát az IP-alapú tűzjelző rendszerrel egy alapvetően kis rendszer is folyamatosan fejlesztető a megrendelő igényei alapján.

A Modular Fire Panel 5000 nem csak Bosch saját épületfelügyeleti rendszerébe integrálható, hanem más gyártóéba is. A nagy hálózatfejlesztési rugalmasság és a rendszer skálázhatósága fontos előnye az IP-alapú rendszereknek a telepítők számára.

Az IP-technológia tovább fejlődik, használata hamarosan elengedhetetlen lesz a tűzjelző megoldásokban. Aki az tűzjelzés területén IP-alapú rendszerrel dolgozik, az időtálló hálózatot épít ki.

További információk: Bosch Security Systems

 

 

Vélemény, hozzászólás?