A Dualcom SIA IP tűzátjelző és vezérlő modul

A biztonságtechnikai GSM kommunikátorokat gyártó vállalat, a debreceni székhelyű TELL Software Hungária Kft. több mint 15 év tapasztalatát összegezte a tűzjelzés átvitelére szolgáló Dualcom SIA IP fantázianevű termékében.

A Dualcom SIA IP eszköz tervezésekor a tűzjelzés átvitelét jelenleg szabályozó MSZ-EN 54-21-es szabványnak való megfelelés volt a TELL cél – a jelenleg legelterjedtebb technológia – a GPRS-SIA IP keretein belül. Emellett újabb szempont volt a termék fejlesztésekor, hogy funkcionalitásban és ár-érték arányban is a jövőbe mutató termék kerüljön a hazai tűzvédelmi szakemberek szolgálatába.


Dualcom SIA IP tűzjelzésátvivő eszköz

A tűzjelzésátvivő eszköz tulajdonságai

A készülék 6 bemenetes és 6 kimenetes real dual-sim működésű kommunikátor. Egyszerre két független mobiltelefonon, és így két mobilszolgáltatón keresztül visz át minden, a tűzjelző által elindított kontaktusjelzést, emellett 90 másodpercenként életjelet küld mindkét GSM/GPRS csatornáján. A két önálló kommunikációs csatorna folyamatos használatával tökéletesen teljesíti a szabványban előírt feltételeket. A riasztásküldés, illetve csatornánként elvárt periodikus életjelküldés szempontonjából túlteljesíti a jelenlegi minimális követelményszintet.
Az eszköz bemenetei, NO/NC módban is alkalmazhatók, és a legtöbb, a piacon használatos kommunikátortól eltérően NC módban EOL-os bekötéssel is használhatók. Így ellenőrzött a termék oldaláról a kommunikációs útvonal fizikális működőképessége. Szakadás vagy rövidzár esetén, azaz műszaki meghibásodáskor detektálható a hiba, erről pedig a kommunikátormodul automatikusan értesíti a tűzfelügyeletet. Igény szerint a bemenetekre programozott eseményeket egyenként lehet egyszerre több távfelügyeleti központ (IP-cím) számára is küldeni. Így például megvalósítható az eszköz segítségével az is, hogy a tűzjelzés egy időben a megyei katasztrófavédelemhez és egy független, BM-OKF engedéllyel rendelkező távfelügyelethez is eljusson, azonban a hibaesemények jelzéseit csak az utóbbi fogadóközponthoz továbbítja. A kimenetek szabad programozhatósága lehetővé teszi, hogy az készüléklet univerzális bővítő modulként is alkalmazzák a tűzjelző központok mellett. A Dualcom SIA IP kommunikátor segítségével így két eszközt is megvásárolhat egy áráért. További fontos funkciója a készüléknek, illetve paraméterezési lehetősége a reléknek a kommunikátormodul kommunikációs és táphibájának visszajelzése a tűzjelző központ számára. Ezáltal a tűzjelző központ kezelőjén a kommunikátoregység működésének hibája is megjeleníthető.

Szelektív tűzátjelzés

A Dualcom SIA IP modul emellett a szelektív tűzátjelzést is támogatja. Az eszköz ugyanis rendelkezik a tűzjelző központ nyomtatóportjának kommunikációs protokollját és üzeneteit fogadni képes bekötési lehetőséggel a sorkapcson. A tűzjelzőből így kinyert teljes körű információk megjelenítésére a TELL saját fejlesztésű távfelügyeleti szoftvere, a TMS nevű program képes. A Dualcom SIA IP eszköz talán legfontosabb előnye azonban nem csak a technikai paramétereiben, hanem a kommunikátor kommunikációs protokolljában található. A fejlesztők megvizsgálták ugyanis, hogy miként lehet a lehető legolcsóbban kialakítani a tűzjelzésre teljes körűen alkalmas távfelügyeleti rendszert.

Enigma II távfelügyeleti vevőegység
Enigma II távfelügyeleti vevőegység

A válasz egyszerű: olyan eszközre van szükséges, amelynek protokollját képes fogadni a legtöbb hazai tűzoltóságon, és távfelügyeleten már megtalálható Enigma II távfelügyeleti szervereszköz. Illetve ha felügyelet ilyennel nem rendelkezik, akkor a lehető legolcsóbban tudjon beszerezni egy, a Dualcom SIA IP eszközt is fogadni képes GPRS-IP vevőt, amelyet Tellmon vevőként forgalmaz a Novosec Security Kft. a hazai piacon.

Tellmon SIA IP GPRS vevő
Tellmon SIA IP GPRS vevő

A kommunikátor tehát képes mind az Enigmákkal, mind pedig a Tellmon szerverekkel kommunikálni, akár egyszerre (párhuzamos vagy soros kialakításban is) a duplikált és redundáns távfelügyeleti vevőközpontos kialakítás érdekében.

A Dualcom SIA IP-vel, illetve a Tellmon szerverrel kapcsolatos további részletes technikai információk megtalálhatók a www.tell.hu honlapon.
Az eszközök Novosec Security Kft. boltjaiban kaphatók.

 

Szarka Szilveszter, TELL üzletágvezető – Novosec Security Kft.

Novosec Security Kft. 6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 72/B.
Telefon: (+36-62) 548-533
Fax: (+36-62) 548-532
Honlap: www.novosec.hu
E-mail: szeged@novosec.hu

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?