Gondolkodjon előre…

Az emberek sajnos napjainkban sem fordítanak kellő figyelmet biztonságukra. Ebbe beleértendőek a behatolás-, valamint a tűzjelző rendszerek is. Pedig kellő körültekintéssel mindkét területen viszonylag kis ráfordítással sokkal nagyobb károktól tudjuk magunkat megkímélni. Míg első esetben elsődlegesen anyagi javak védelméről van szó, az utóbbi esetében ezen túlmenően még a személyek biztonsága is nagyon fontos szempont.

Egy-egy tűzeset során rövid idő alatt akár pótolhatatlan veszteség is érhet valakit, amennyiben a keletkező tűz kialakulása nem, vagy csak későn történik meg. A keletkezőben lévő tűz jellemzőinek korai érzékelésére szolgálnak, a felújított vagy újonnan épített létesítmények esetében már szinte kötelezőszerűen előírt tűzvédelmi jelzőrendszerek.
A hazai piacon közismert és jól csengő név a GlobalFire. Ez a portugál székhelyű cég immár több mint 20 éve foglalatoskodik tűzjelző rendszerek elemeinek tervezésével és gyártásával. Kínálatában a kisméretű hagyományos rendszerektől kezdődően a közepes, vagy nagyobb méretű analóg-digitális jelzőrendszerek kialakításához szükséges széles termékskála áll rendelkezésre.
Azokban az esetekben, amikor a hagyományos tűzjelzőközpontok által nyújtott tulajdonságok kielégítik az elvárt vagy előírt kívánalmakat, ott kiváló választási lehetőséget nyújtanak a GlobalFire kínálatának részét képező Orion központok. Ezek a hagyományos, zónás kialakítású egységek 2, 4 vagy 8 zónás változatban érhetőek el. Minden egyes zónára 32 darab érzékelő – optikai füst, hő sebesség és hő maximum vagy kombinált – érzékelő, illetve kézi jelzésadó csatlakoztatható.

Orion

Csak hogy tovább taglaljuk a kínálat által nyújtott lehetőségeket, azon felhasználási körülmények között, ahol nincsen szükség két tűzjelző és hibajelző relékimenetre akár a jóval kisebb méretekkel bíró 1 vagy 2 zónás kialakítású Orion Mini központok is megfelelhetnek.

Orion mini

Sőt még egy kis kitérőt megtéve akár az ezen központokra alapozott oltásvezérlő egységek alkalmazásának lehetősége is mindenféleképpen említésre méltó. Ezek a modellek olyan további be- és kimenetekkel is rendelkeznek, melyek alkalmasak az oltórendszer vezérlésére, továbbá az állapotnak felügyeletére is.
Ahol a műszaki előírások már szükségessé teszik a mai kor legelterjedtebb technikai színvonalát képviselő analóg-digitális rendszerek felszerelését ott kerülnek képbe az 1 vagy 2 hurkos kialakítású Junior, vagy az egészen 96 hurokig bővíthető Juno-Net tűzjelzőközpontok.

Juno Net

A két központcsaládnak közös jellemzője az azonos érzékelő típusok és a nagy részben azonos bővítő egységek használatának lehetősége. Sőt az eszközök beállítására, konfigurálására szolgáló menürendszerük is csak minimálisan tér el egymástól.
A különbség igazából abban nyilvánul meg, hogy a kisebb, maximum 2 hurkos Junior központok nem bővíthetőek már tovább, míg nagyobb testvérük, a Juno-Net alközpontok segítségével maximum 96 hurkos rendszerré fejleszthető.
A rendszerek kiépítéshez a már fentebb említett három alapvető érzékelő típus, természetes címezhető kialakításban, használható. Változatos bővítőegységeinek, be- és kimeneti moduljainak segítségével nagyon egyszerűen kialakíthatóak a helyi adottságokhoz leginkább illő vezérlési feladatok is, mint például akár szellőzés vagy füstmentesítés működtetése is. A rendszer rendkívül rugalmas kialakításának másik záloga a hardveres eszközök felhasználói igények és előírások szerinti működtetését biztosító nagyfokú szabadságot nyújtó programozási lehetőség.
Természetesen az ilyen méretű rendszerek esetében ma már nem nélkülözhető a számítógép segítségével végrehajtható konfigurálás sem, mely a szabadon hozzáférhető magyar nyelvű grafikus kezelői felülettel rendelkező program segítségével egyszerűen, könnyen elvégezhető.
Sajnos a korlátozott terjedelem miatt minden, ezekkel az eszközökkel kapcsolatos információ itt nem kerülhetett megemlítésre, pedig sok még említésre érdemes lenne. Amennyiben ez a rövidke ismertető felkeltett érdeklődését, további információkat a GlobelFire termékeit forgalmazó MASCO Kft. munkatársaitól kaphat. Kérem, keressen minket bizalommal.

Forrás: MASCO Kft. 

kapcsolódó cikkek:

Álljon át a digitális oldalra!

Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

ROGER beléptető rendszerek

 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?