MA-14167_2019_1_cikk_Biztonsag_es_Kenyelem_Roadshow_2019_kep00_750x350

Biztonság és Kényelem Roadshow 2019 – MASCO Kft.

Egyre nagyobb figyelem irányul az utóbbi években a házak létesítmények integrált épületfelügyeletébe vonható intelligens biztonsági és kényelmi megoldásokra. Egyben bizonyítva azt, hogy ezek a szolgáltatások egymás mellet – akár egymást kiegészítve is – működhetnek hatékony, magas színvonalon. (tovább…)

Forrás: Masco Kft

A felbontásban nincs határ! 8 MP-s kamerák a PROVISION-ISR kínálatában

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a videomegfigyelő-rendszerek által biztosított kép minősége, ilyen gyors és látványos fejlődének indul. A technológia fejlődése ugyanakkor dübörgő ütemű, hiszen napjainkban már nem kevesebbről, mint 8 megapixel felbontással üzemelő, rendszerekről is beszélhetünk a PROVISION-ISR kínálatában (tovább…)

Új távlatok előtt, új cégközpontban a MASCO! A bolt maga a raktár! Gyorsabb léptékben a vevői igények felé. A névadó Marco FranceSCO - tól a vagyonvédelem élvonaláig Forrás: Masco Kft

Új távlatok előtt, új cégközpontban a MASCO! A bolt maga a raktár! Gyorsabb léptékben a vevői igények felé. A névadó MArco FranceSCO – tól a vagyonvédelem élvonaláig

Érzékelhetően, bizony cím túltengésben szenvedünk, de hát rendhagyó módon most nem tudtunk ellenállni a csábításnak. Juhos Nándorral a MASCO Kft alapító tulajdonosával beszélgetünk a Cég idén szeptemberben a Reiter Ferenc utcában átadott vadonatúj építésű,  praktikus kialakítású saját tulajdonú irodaházában. (tovább…)

QIHAN IP CCTV termékek a Masco kínálatában

QIHAN IP CCTV termékek a Masco kínálatában

Napjainkban, amikor egyre több embert foglalkoztat – vagyonának védelmén túl – saját, illetve szerettei biztonsága, akkor mind gyakrabban merül fel egy megbízható, ugyanakkor megfizethető video megfigyelő-rendszer felszerelésének igénye. Erre ad megoldási javaslatot a Cég által forgalmazott QIHAN kínai IP video technológia.

Persze a video megfigyelésre azért eddig is léteztek elérhető megoldások, de ezek leginkább korlátozottabb felbontással rendelkező analóg rendszerek voltak. Mivel azonban az ilyen megfigyelőrendszereknek az elsődleges célja, hogy egy esetleges  betörés esetén az elkövetőkről utólagosan értékelhető felvételek álljanak rendelkezésre, ezért nagyon nem mindegy, hogy az alkalmazott video rendszerek milyen minőségű képet tudnak számunkra biztosítani.

Minőségi képalkotás – IP rendszerek.

Ebben jelentettek hatalmas minőségi ugrást az IP alapú megfigyelőrendszerek, melyek az analóg rendszerek korlátait jelentősen túllépve, a felhasználó számára szinte fényképminőségű képet képesek biztosítani. Ennek köszönhetően ma már egy korszerű rendszerrel az arc, de még akár a rendszám felismerés is könnyűszerrel  megoldható.

 Ez a fajta technológiai váltás azonban a telepítőktől alaposabb technikai felkészültséget követel meg. Egy ilyen rendszer megfelelő felszereléséhez, beállításához  számítógépes hálózati ismereteket  szükségesek. Ennek a problémának a kezelésére  a gyártók, úgynevezett Plug&View megoldásokat is kialakítottak, melyek az ilyen rendszerek felszerelését is a hagyományos analóg rendszerekhez hasonlatos módon rendkívül leegyszerűsítik.

QIHAN IP video technológia.

Ezt a trendet képviselik a közelmúltban a MASCO Kft forgalmazásában megjelent  kínai QIHAN gyártó, különböző kialakítású IP kamerái és a hozzájuk tartozó NVR-eket (hálózati képrögzítőket) is magában foglaló termékei.

 QIHAN IP CCTV termékek a Masco kínálatában

 

A kínálatban szereplő kamerák két felbontással érhetőek el, 1.3 és 2MP.  Kialakításuk tekintetében mind a kültéri inframegvilágítós csőkamerák, mind a dome kamerák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő kameratípust válasszák. De ezen alapvető tulajdonságok mellet szintén ki lehet emelni azt is, hogy bizonyos modellek esetében a kamerák tápfeszültségének és az eszközök rendkívül egyszerű egymáshoz történő csatlakoztatását lehetővé tevő PoE (Power over Ethernet) technológia nyújtotta előnyök is élvezhetőek. Röviden a kamera és az NVR vagy hálózati eszköz csatlakoztatásához mindösszesen a LAN kábel csatlakoztatására van szükség, semmi többre.

A nélkülözhetetlen képrögzítésre,  a már régről ismert analóg rendszerekbe alkalmazott DVR-ekhez hasonlatosan itt is 4, 8 vagy 16 csatornás rögzítők állnak rendelkezésünkre, magyarul ennyi kamera csatlakoztatható hozzájuk. A fent említett Plug&View csatlakoztatási mód által nyújtott előnyöket természetesen abban az esetben tudjuk kihasználni, ha ezt a rendszerben alkalmazott NVR is lehetővé teszi. Ezért a 4 csatornás rögzítők kétféle kialakításban állnak rendelkezésre. Hagyományos és a PoE megtáplálást biztosítani képes kialakításban. Utóbbi esetében gyakorlatilag a kamerák és az NVR pont-pont szerű összekötése  és a rendszer felélesztése után, az analóg rendszerekhez hasonlatosan, automatikusan kis idővel máris láthatóvá válnak a felszerelt kamerák képei. A hagyományos NVR-t tartalmazó rendszerek esetében is megoldható a viszonylag gyors képalkotás, egy némileg összetettebb beállítási folyamat végrehajtása után eredményeként.

 QIHAN IP CCTV termékek a Masco kínálatában

 

Mi sem természetesebb, hogy az Internet széleskörű elterjedésének előnyei tovább bővíthetik a megfigyelőrendszer használatának lehetőségeit. Mivel a díjmentes számítógépes kliensprogramnak, vagy a mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően gyakorlatilag helyhez kötöttség nélkül bárhol és bármikor rátekinthetünk a kamerák által biztosított képekre is.

E rövid ismertető a terjedelmi korlátoknak köszönhetően természetesen csak a legfontosabb információk átadására nyújt lehetőséget. Amennyiben további információra volna szükség, akkor kérem lépjenek kapcsolatba a MASCO Kft. kollégáival.

szerző: Patak Tamás
forrás: MASCO Kft.      

QIHAN IP CCTV termékek a Masco kínálatában

 

        

 

kapcsolódó cikkek:

Álljon át a digitális oldalra!

Avtech Plug&Play IP-megoldások

Új SATEL bővítőpanelek a MASCO kínálatában

ROGER beléptető rendszerek

20140926 masco lead

Biztonsági kamerák a szem előtt, avagy mindent szemmel tartunk…

Nem telik el olyan év, amikor ne derülne ki, hogy mekkora igény van jó minőségű biztonsági kamerák felvételére.

Ki ne emlékezne az idei év legnagyobb visszhangot keltő eseményére, amikor is az egyik fővárosi bank XIII. kerületi fiókjának szélfogójában, a bankjegykiadó automata (ATM) helyiségében robbantottak házi készítésű pokolgépet. Az elkövetőt sajnos a mai napig nem találják, mivel a médiákban közétett biztonsági kamerák felvételei enyhén szólva sem voltak megfelelőek. A közelmúltban sajnos számtalan ilyen esemény történt. Talán nem is kell részleteznem az egyik legdurvábbat közülük, a móri bankrablást és mészárlást, ahol a megfelelő biztonsági kamerák hiányának „köszönhetően” több mint 5 évig nem sikerült a nyomozóhatóságnak megtalálni a valódi elkövetőket. Sőt, igazából a valódi tettesekig csak más bűncselekmények kapcsán jutottak el a nyomozók. A gyenge minőségű, sokszor nagyon elavult biztonsági kamerákat korábban a pénzhiánnyal, a tetemes költségekkel magyarázták. Sok vállalkozás spórolt a biztonságtechnikai beruházásokon. Manapság viszont kifejezetten elérhetővé váltak a jó minőségű, nagy felbontású biztonsági kamerák és azok képrögzítői.

Az elmúlt évek ugyanakkor azért néhány jó példával is szolgálhattak. Pedig talán ez lenne a normális. A térfigyelő kamerás rendszerekkel felszerelt fővárosi kerületekben és az ilyen vidéki városokban is érezhetően megnövekedett a közbiztonság. A nyomozóhatóság ezek segítségével talált meg eltűnt személyt, illetve göngyölített fel bűnügyet. Ezenkívül egy szintén nagyobb publicitást keltő ügyben bizonyult kifejezetten hasznosnak a biztonsági kamerás rendszer: évekkel ezelőtt szintén a fővárosban, az I. kerületben egy sikertelen Széna téri bankrablás alkalmával túszejtésre került sor, ami szerencsére kifejezetten ritka hazánkban. A terrorelhárítóknak végül sikerült kiszabadítani a túszokat és ártalmatlanítani az elkövetőt. Ebben nagy segítségükre szolgált a bank biztonsági kamerás rendszere, mert kívülről (Interneten keresztül) rácsatlakozva arra, kiválóan nyomon követhették a bent zajló eseményeket és a kellő időben a legmegfelelőbb módon, a legkevesebb veszélynek kitéve a túszokat, közbeléphettek. Sőt a biztonsági kamerák még egy megtévelyedett nyomrögzítő helyszínelőt is lebuktattak az esemény után, amikor megpróbált zsebre tenni a bankrabló zsákmánynak szánt pénzéből.

Időnként egyes jogvédő szervezeteknél felmerül a biztonsági kamerák személyiségi jogokat sértő esetleges mivolta. Azonban aki nem „állt át a sötét oldalra”, annak nincs mitől tartania. Sőt, a törvénytisztelő állampolgárok közbiztonságot szeretnének, és döntő többségük ezáltal igényli a biztonsági térfigyelő kamerákat is. Az egyre kedvezőbb áron kapható biztonsági kameráknak köszönhetően mind több és több társas- és családi háznál találkozhatunk ilyen eszközökkel.

Az egyre növekvő igényekre kimondottan jó megoldást nyújtanak a kiváló ár-érték arányú és megbízhatóságú izraeli PROVISION-ISR termékei, melyek hazai kizárólagos importőre már több mint 4 éve a MASCO Biztonságtechnikai és Nyílászáró Automatizálási Kereskedelmi Kft. A gyártó fejlesztéseinek köszönhetően kínálatuk legújabb tagjai az IP kamerák és a hozzá való hálózati képrögzítők (NVR-ek).

Az IP kamera választékában két különböző felbontással rendelkező kamerák jelentek meg. A kisebb a normál HD (720p, azaz 1280×720 képpont), míg a nagyobb a full HD (1080p, azaz 1920×1080 képpont) felbontású. Mindkét felbontású változatban egyaránt megtalálhatóak a különböző kialakítású, a vásárló igényeihez és az adott környezethez leginkább illeszkedő kinézetű, bel- és kültéri kamerák. Az IP kamerák tulajdonságai szinte kivétel nélkül azonosak, csak kinézetükben mutatkozik némi eltérés, így a legnépszerűbb típuson keresztül érdemes azok tulajdonságaival megismerkedni. A termékpaletta legígéretesebb tagja a 2 Megapixeles PR-I4390IPVF, kültéren is használható, szaknyelven inframegvilágítással rendelkező, nagydinamikájú mechanikus Day&Night full HD IP csőkamera, mely várhatóan elismerést vált ki a szakemberek körében. Közérthetően megfogalmazva egy olyan éjjellátó kameráról van szó, mely nappal gyönyörű színes képet alkot, dinamikatartományának köszönhetően az extrémebb fényviszonyokat is képes elviselni, este pedig teljes sötétségben is alkalmas fekete-fehér képek megalkotására. A kamera makulátlan képéért és felbontásáért a Sony Exmor IMX122 1/3″-os (1/2,8″) CMOS képalkotó elem felel, melynek köszönhetően a teljes HD 1080p (1920×1080 képpont) felbontást élvezhetjük. A kamera beállítását a 2,8-12mm-es variófókuszos (állítható fókusztávolságú, azaz látószögű), 4,3x-os zoom átfogású objektív segíti, Képtömörítési eljárása az IP kameráknál már megszokott H.264. A kamera funkciólistájában megtalálható a DNR (Digital Noise Reduction, azaz digitális zajcsökkentés), a WDR (Wide Dynamic Range, azaz széles dinamikatartomány, mikor kamerát jellemzünk vele, akkor inkább nagydinamikájú kamerának mondjuk), a HLC (High Light Compensation, azaz a túlzott fény kioltás) tulajdonság. Természetesen tudásából az ONVIF (szabványosított IP kamera kommunikációs) protokoll támogatása sem hiányozhat. Emellett egyéb finomságokkal is rendelkezik, mint a privát zónák kitakarási lehetősége, a Mirror (képtükrözés), a video mozgásérzékelés, a beépített micro SD kártya foglalat (riasztási felvételek készítésére), audio be- és kimenet a kétirányú hangátvitel érdekében, a riasztási be- és kimenet. Végezetül, de nem utolsó sorban a beállításhoz analóg monitor kimenet, a gyári DDNS (Dynamic DNS) szolgáltatás és PoE (Power over Ethernet, azaz a hálózaton keresztüli tápfeszültség ellátás) tápellátás.

http://www.youtube.com/watch?v=Wxv5WghjojI

A kamerák említése után essék szó a PROVISION-ISR NVR (Network video Recorder, azaz hálózati képrögzítő) képrögzítőiről is, melyek természetesen a kamerákkal együtt kerültek forgalomba, és teszik tökéletes rendszerré a biztonsági kamerákat. A PROVISION-ISR IP kamerák által alkotott képekről felvétel más gyártótól származó képrögzítővel is készíthető, de javasolt mégis azonos márkából választani. A gyártó NVR kínálata két fő csoportra különíthető el. Az egyik a hagyományosnak tekinthető stand-alone (önálló értelemben), más néven asztali NVR. Ez a stand-alone, vagy asztali elnevezés is arra utal, hogy ezen készülékek úgynevezett önálló komplett célhardverek, nem valamilyen PC-re épülő rendszerek, esetleg csak szoftver. Magyarul bekapcsolásuk, és természetesen némi beállítás után, akár azonnal képesek a felvételek készítésére. Hagyományosnak tekinthetőek azért, mert pontosan úgy működnek, mint a legtöbb ilyen készülék, ahol a kamerákat egyesével szükséges megkeresni a hálózaton és felprogramozni a képrögzítőre. A gyártó kínálatában fellelhető a rack szekrénybe szerelhető egy-, illetve két egység magas kivitelű képrögzítő típus is a nagyobb rendszerek kiépítésére gondolva. A képrögzítők másik nagy csoportja szintén asztali kivitelű, de már Plug&Play működésű. Ez azt jelenti, hogy a rendszer kiépítése, csatlakoztatása, majd elindítása után a kamerák automatikusan csatlakoznak az NVR-hez, azokat nem szükséges a hálózaton megkeresni, mert a képrögzítő automatikusan elvégzi az azonosítást és a csatlakoztatást is. A másik említésre méltó funkció, hogy ezeknél a típusoknál az NVR látja el a kamerák áramforrását, PoE megtáplálással, így a kamerákhoz külső tápellátás nem szükséges.

Az NVR képrögzítők is értelemszerűen minden olyan funkciót tudnak, melyet egy ilyen készüléktől elvárhatunk. Kihangsúlyozható tulajdonságuk azonban, hogy képesek minden csatlakoztatott kamera képének valós idejű (25fps, azaz 25 kép másodpercenként) 720p (1280×720 képpont) felbontással történő rögzítésére. Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy akkor van-e értelme full HD 1080p (1920×1080 képpont) felbontású kamerákat csatlakoztatni a képrögzítőkhöz? A válasz igen, mert a rögzítési sebesség csökkentése mellett rendelkezésre áll a full HD felbontású rögzítés, amivel viszont így nem lehetséges a folyamatos mozgás felvétele. Ugyanakkor, ha a képrögzítőhöz maximálisan csatlakoztatható kameránál kevesebb kamerát csatlakoztatunk, vagy a szükséges csatornaszámnál nagyobb NVR-t választunk, akkor a teljes HD felbontás mellett is elérhető minden kamerára a valósidejű képrögzítés. Azaz, ha az érdeklődő mindenképp ragaszkodik a valós idejű full HD képrögzítéshez, nincs más teendője, mint a szükséges NVR-nél eggyel nagyobb csatornaszámút választania, melyet könnyen megtehet, mivel a választékban a 4, 8 és 16 csatornás mellett a 24 és hamarosan a 32, illetve 64 csatornás típus is megtalálható. Hogy még csábítóbbá tegyék az NVR képrögzítőket, azokat úgy tervezték, hogy kezelőfelületük hasonlít a gyártó analóg kameráihoz használható DVR (Digital Video Recorder, azaz digitális képrögzítő) képrögzítők menürendszeréhez, megkönnyítve mind a telepítők, mind pedig a felhasználók dolgát, kiváltképp azokét, akiknek már volt dolga a gyártó más képrögzítőjével. A képrögzítők még egy fontos ínyencséget tartogatnak számunkra és pedig azt, hogy csakúgy, mint az IP kameráik, rendelkeznek gyári DDNS (Dynamic DNS) támogatással. Ez azért fontos, mert a hazai Internet szolgáltatók többnyire dinamikus IP címes szolgáltatást nyújtanak, vagy csak extra költségek árán adnak fix IP címet. Mi több, évekkel ezelőtt a külső dinamikus IP kezelő oldalak ingyenes szolgáltatásai megszűntek és fizetőssé váltak. Így felértékelődött az olyan gyártmányok jelentősége, melyek ingyenesen nyújtják ezt a szolgáltatást.

A PROVISION-ISR továbbra is tartja magát a tőle jól megszokott minőséghez, valamint megbízhatósághoz, melyet változatlanul 2 év garanciavállalással (jótállással) is alátámaszt. A PROVISION-ISR termékeket a gyártó kizárólagos hazai importőrétől a MASCO Kft-től, vagy szerződött viszonteladói partnereitől vásárolhatják meg a kedves érdeklődők nyár végétől IP kamera és NVR kínálattal kiegészülve, raktárkészletről, kedvező áron.

Forrás: index.hu

Gondolkodjon előre…

Gondolkodjon előre…

Az emberek sajnos napjainkban sem fordítanak kellő figyelmet biztonságukra. Ebbe beleértendőek a behatolás-, valamint a tűzjelző rendszerek is. Pedig kellő körültekintéssel mindkét területen viszonylag kis ráfordítással sokkal nagyobb károktól tudjuk magunkat megkímélni. Míg első esetben elsődlegesen anyagi javak védelméről van szó, az utóbbi esetében ezen túlmenően még a személyek biztonsága is nagyon fontos szempont.

Egy-egy tűzeset során rövid idő alatt akár pótolhatatlan veszteség is érhet valakit, amennyiben a keletkező tűz kialakulása nem, vagy csak későn történik meg. A keletkezőben lévő tűz jellemzőinek korai érzékelésére szolgálnak, a felújított vagy újonnan épített létesítmények esetében már szinte kötelezőszerűen előírt tűzvédelmi jelzőrendszerek.
A hazai piacon közismert és jól csengő név a GlobalFire. Ez a portugál székhelyű cég immár több mint 20 éve foglalatoskodik tűzjelző rendszerek elemeinek tervezésével és gyártásával. Kínálatában a kisméretű hagyományos rendszerektől kezdődően a közepes, vagy nagyobb méretű analóg-digitális jelzőrendszerek kialakításához szükséges széles termékskála áll rendelkezésre.
Azokban az esetekben, amikor a hagyományos tűzjelzőközpontok által nyújtott tulajdonságok kielégítik az elvárt vagy előírt kívánalmakat, ott kiváló választási lehetőséget nyújtanak a GlobalFire kínálatának részét képező Orion központok. Ezek a hagyományos, zónás kialakítású egységek 2, 4 vagy 8 zónás változatban érhetőek el. Minden egyes zónára 32 darab érzékelő – optikai füst, hő sebesség és hő maximum vagy kombinált – érzékelő, illetve kézi jelzésadó csatlakoztatható.

Orion

Csak hogy tovább taglaljuk a kínálat által nyújtott lehetőségeket, azon felhasználási körülmények között, ahol nincsen szükség két tűzjelző és hibajelző relékimenetre akár a jóval kisebb méretekkel bíró 1 vagy 2 zónás kialakítású Orion Mini központok is megfelelhetnek.

Orion mini

Sőt még egy kis kitérőt megtéve akár az ezen központokra alapozott oltásvezérlő egységek alkalmazásának lehetősége is mindenféleképpen említésre méltó. Ezek a modellek olyan további be- és kimenetekkel is rendelkeznek, melyek alkalmasak az oltórendszer vezérlésére, továbbá az állapotnak felügyeletére is.
Ahol a műszaki előírások már szükségessé teszik a mai kor legelterjedtebb technikai színvonalát képviselő analóg-digitális rendszerek felszerelését ott kerülnek képbe az 1 vagy 2 hurkos kialakítású Junior, vagy az egészen 96 hurokig bővíthető Juno-Net tűzjelzőközpontok.

Juno Net

A két központcsaládnak közös jellemzője az azonos érzékelő típusok és a nagy részben azonos bővítő egységek használatának lehetősége. Sőt az eszközök beállítására, konfigurálására szolgáló menürendszerük is csak minimálisan tér el egymástól.
A különbség igazából abban nyilvánul meg, hogy a kisebb, maximum 2 hurkos Junior központok nem bővíthetőek már tovább, míg nagyobb testvérük, a Juno-Net alközpontok segítségével maximum 96 hurkos rendszerré fejleszthető.
A rendszerek kiépítéshez a már fentebb említett három alapvető érzékelő típus, természetes címezhető kialakításban, használható. Változatos bővítőegységeinek, be- és kimeneti moduljainak segítségével nagyon egyszerűen kialakíthatóak a helyi adottságokhoz leginkább illő vezérlési feladatok is, mint például akár szellőzés vagy füstmentesítés működtetése is. A rendszer rendkívül rugalmas kialakításának másik záloga a hardveres eszközök felhasználói igények és előírások szerinti működtetését biztosító nagyfokú szabadságot nyújtó programozási lehetőség.
Természetesen az ilyen méretű rendszerek esetében ma már nem nélkülözhető a számítógép segítségével végrehajtható konfigurálás sem, mely a szabadon hozzáférhető magyar nyelvű grafikus kezelői felülettel rendelkező program segítségével egyszerűen, könnyen elvégezhető.
Sajnos a korlátozott terjedelem miatt minden, ezekkel az eszközökkel kapcsolatos információ itt nem kerülhetett megemlítésre, pedig sok még említésre érdemes lenne. Amennyiben ez a rövidke ismertető felkeltett érdeklődését, további információkat a GlobelFire termékeit forgalmazó MASCO Kft. munkatársaitól kaphat. Kérem, keressen minket bizalommal.

Forrás: MASCO Kft. 

kapcsolódó cikkek:

Álljon át a digitális oldalra!

Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

ROGER beléptető rendszerek

 

masco logo 2014

Állás: ÉRTÉKESÍTŐ – TERMÉKMENEDZSER

Társaságunk, a MASCO Kft. a legnagyobb biztonságtechnikai és kapuautomatizálási nagykereskedés Magyarországon.

Csapatunk értékesítési és termékmenedzsert keres azonnali kezdéssel. Olyan munkatársat keresünk, aki szakmai hozzáértéssel rendelkezik (biztonságtechnika területén) és képes megszerezni az ügyfelek bizalmát azáltal, hogy bármilyen problémájukra professzionális megoldást tud nyújtani. Nem vérbeli üzletkötőket keresünk, hanem inkább kereskedelmi érzékkel rendelkező, szakmai körökben ismert és tapasztalattal rendelkező termékmenedzsert, aki képes ügyfeleink problémáira, igényeire professzionális megoldást nyújtani. Jelentkezni lehet itt.

Provision 960H

Csiribí-csiribá… 960H!

A címtől eltérően semmilyen varázslat nincs a témában, viszont a félreértések elkerülése érdekében elérkezett az idő, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Kezdjük talán azzal, hogy első hallásra – esetleg látásra –, ha adatlapon látják ezt a 960H megjelölést – főleg a középkorú esetleg idősebb korosztályt képviselő szakemberek –, akkor könnyen gondolhatnak 960 órás képrögzítő videomagnóra, és talán igazuk is van, mert félrevezetőnek, félreérthetőnek tűnik. Főleg azok számára az, akik nem most kezdték a szakmát, hiszen amikor még VHS alapú speciális képrögzítőkre (time-lapse videomagnókra) rögzítettük a kamerák képeit, akkor létezett olyan videomagnó, amely egy kazettára 960 órás felvételt készített, magyarul egy kicsivel több, mint egy hónapot.

Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy na, ez aztán a 2013-as év újdonsága volt, azt sajnos el kell szomorítanom – mivel újdonságtartalma mindössze a képrögzítők terén mutatkozik –, mert a kameráknál ez még mindig a 2009-ben bevezetett Sony Effio termékekhez kapcsolódik, illetve odáig vezethető vissza. Így a kamerák esetén semmi újdonság nincs, hacsak az nem, hogy már „lejárt” a Sony Effio marketingszlogen és -stratégia. Kellett valami új, ami jól hangzik, ami eltér a konkurens termékektől, ami jól mutat az adatlapokon termékismertetőkön, és ami nem utolsó sorban elég ismeretlen, tehát misztifikálható, hiszen ez a marketing egyik legfontosabb eszköze.

Kamerák

Mostantól a kamerák, már nem Sony Effio, hanem 960H technológiájúak, persze eddig is azok voltak, főleg ha a Sony Effio digitális képfeldolgozó (DSP) elektronikához, a gyártó által ajánlott és gyártott 976 × 582 effektív pixelből álló CCD képalkotó elemet használták. Ezek a Sony Effio DSP-t és a felbontásáról elnevezett 960H – amelyből a „H” jelenti azt, hogy horizontális, azaz vízszintes – típusú CCD-t tartalmazó kamerákkal a gyártók megalkották a 650 TV-sor feletti képfelbontást. Pontosabban a felbontás a kezdetben csak 650 TV-sor volt, de valamikor a múlt év tavasza környékén a Sony továbbfejlesztette ezeket a chipeket, így ezután a képfelbontás már 700 TV-sorra nőtt. Ezekkel a chipekkel szerelt Provision-ISR kamerák voltak a gyártó legnépszerűbb típusai a tavalyi és az azelőtti évben, amelyeket MASCO Kft. forgalmaz, amióta megjelentek a hazai kínálatban. Sőt igazából a Sony Effio család a kamerák tudása, minősége, megbízhatósága, valamint nem utolsósorban kiváló ár-érték aránya miatt továbbra is az egyik legsikeresebb típussorozat, amelyben egyaránt megtalálható az összes feladatra legalkalmasabb kamera, legyen az beltéri, kültéri, inframegvilágítós cső és dome kivitelű, valamint a vandálbiztos dome, esetleg valami rejtett kivitelű vagy akár a hagyományos boxkamera is.

Képalkotók

A fejlődés nem állt meg a konkurens képalkotóelem-gyártóknál sem, így már megjelentek a 960H felbontással rendelkező nem csak CCD, hanem már CMOS képalkotó elemek is. Sőt a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, piacra kerültek az 1,3 Megapixel felbontású CMOS képalkotó elemmel rendelkező analóg kamerák egyaránt, amelyek analóg vízszintes képfelbontása eléri vagy akár meg is haladja a 850 TV-sort. Sajnos a digitális képrögzítőknél ugyanakkor még némi fejlődésre lenne szükség, hogy valóban ezt a képfelbontást tudják eltárolni.

 A tavalyi év végére robbant – talán nem túlzás ez a kifejezés – a piacra a Provision-ISR EcoSight sorozatnévvel ellátott igen csak pénztárcakímélő kameracsaládja. Ezek már CMOS képalkotóval szerelt típusok, viszont felbontásban mégis elérik a 650 TV-sort, habár a képalkotók tényleges felbontása csak 756 × 504 képpont, azaz 760H. Ezzel egy csapásra megváltoztak az alsó kategóriában nem csak a hazai, hanem más európai erőviszonyok is. Kiváló áron, jó minőségű, megbízható kamerák nem igen találhatók az olcsó, itthon csak márkanévként létező, nem valódi gyártók kínálatában. A magyar vásárlók is gyorsan megismerhették ennek előnyét, mivel valódi gyártói marketing- és technikai támogatással a MASCO Kft. látja el a Provision-ISR termékek kizárólagos hazai importját, disztribúcióját. A Provision-ISR gyártósorairól további kedvező árfekvésű, CMOS képalkotóval szerelt Sight típussorozat látott napvilágot. Így megjelent a ProSight sorozat részeként a 960H (976 × 496), azaz 700 TV-sor felbontású kameracsalád is. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan a MASCO Kft. polcaira kerülnek az 1,3 Megapixel (1305 × 1049) felbontású CMOS képalkotóval szerelt UltraSight kamerák, amelyek már meghaladják a 850 TV-sor analóg képfelbontást is.

Videorögzítők

Ugyanakkor a 960H technológia a DVR-eknél a 2013-as év újdonsága volt, ami az eddigi maximális D1 (704 × 576) képfelbontást növelte meg 960 × 576 pixelre, azaz 960H felbontásúra. Ezzel az alkotott kép nem lett egy csapásra 16:9 képarányú, csak kisebbek lettek képpontok, és több helyezkedik el egy sorban, javítva ezzel a vízszintes felbontást, de továbbra is megtartva a 4:3 arányú képet.

 Provision 960H

 

Érdekes észrevétel, hogy amíg bizonyos újdonságok, új technológiák megjelenése és valódi széles körben történő elterjedésük között, még a leggyorsabban fejlődő CCTV világában is, korábban akár évek teltek el, addig a 960H technológia a megjelenése után már fél évvel meghódította a teljes piacot. Így van ezzel a Provision-ISR is, mivel a tavalyi év közepe táján a teljes DVR kínálatát lecserélte és szinte kivétel nélkül az összes képrögzítőben megjelent ez a 960H rögzítési formátum és felbontás. Ezzel majdnem egyedülálló a hazai kínálatban, hiszen nemigen található már olyan Provision-ISR DVR, ami ne tudná ezt a legújabb 960H technológiát, a legkisebb 4 csatornás kiviteltől egészen a 16 csatornásig, sőt a kifejezetten egyedinek számító 24, valamit 32 videobemenetű készülékig megtalálhatja a szakember az adott feladat szempontjából legjobb megoldást.
Az egyik legsikeresebbnek – nem kizárólag az árának köszönhetően – az a 4 csatornás DVR mondható, amely ugyan alapkivitel, mégis 960H felbontásban is valósidejű képrögzítésre alkalmas minden kamerára. A sorozat tagjai között a már említett új technológiájú képfelbontást majd minden típus támogatja. Sőt a különböző több csatornás kivitelekben mindnek létezik bemenetenként valós idejű testvére egyaránt, legyen az akár 4, 8, 16, vagy 32 csatornás változat. Amivel termékei sikerességét a Provision-ISR még jobban meg tudja alapozni, az nem más, mint a kimondottan megbízható minősége, és az erre nyújtott 2 év garanciavállalás. Továbbá a gyártó termékeinek extra tulajdonságai között kiemelendő a DVR-ek HDMI monitorkimenete, valamint a szolgáltatások közül az egyik leghasznosabb funkció, a gyári DDNS-támogatás (dinamikus DNS), amelyre a leginkább nagy szükség van az ingyenes dinamikus DNS-támogatások megszűnése – illetve azok jelentősen korlátozott használhatósága -, valamint a fix IP-címek igen magas havi költsége miatt.
Mindezek és a fentiekben tárgyalt kamerafelbontások és -tulajdonságok teszik sikeressé, valamint kiemelkedővé a konkurensei közül a Provision-ISR termékeket a hazai kínálatban.

Szentandrási-Szabó Attila, MASCO Kft.

Satel INT-TSG érintőképernyős kezelő

Satel INT-TSG érintőképernyős kezelő

A Satel Integra központtal otthoni automatizálási rendszer is kiépíthető. Például szabályozható a központtal bármi, ami elektromos árammal működik, így a világítás, a redőnyök mozgatása, a hűtési és fűtési rendszer vagy épp az öntözőrendszer a kertben. Miközben a kényelem mellett a vezérléssel még energiát is lehet megtakarítani. (tovább…)

Masco: Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

 1973-ban alapították a közel-keleti székhelyű Visonic-ot. Az azóta eltelt 40 év alatt világszerte méltán elismert biztonságtechnikai, azon belül is a vezeték nélküli behatolásjelző rendszerekre fókuszáló, fejlesztő és gyártó céggé vált.

 

A Visonic hosszú időre visszatekintő tapasztalatainak köszönhetően rendkívül kifinomult és a mai kor igényeinek minden szempontból megfelelő biztonságtechnikai eszközöket kínál, amelyek természetesen az európai szabványok előírásait is kielégítik.

Vezeték nélkül

A mindennapokban tapasztaltak alapján megfigyelhető a vezeték nélküli riasztórendszerek iránti fokozódó, több okkal is megmagyarázható igény. Talán az egyik legnyomósabb érv a vezeték nélküli rendszerek mellett az egyre dráguló munkaköltségek csökkentésére irányuló törekvés. Más szavakkal megfogalmazva, nincs kábel, ennélfogva nincs kábelezési munka. Közhelyesen fogalmazva az idő pénz. Más oldalról nézve sok esetben egy már kész épületben, objektumban van szükség valamilyen biztonságtechnikai rendszer kialakítására. Természetesen a szépen felújított lakás, ház tulajdonosa attól ódzkodik a legjobban, hogy a fáradságos munkával rendbetett otthonát mesteremberek ismételten feldúlják. Persze objektív okok is közrejátszhatnak a vezeték nélküli megoldások melletti döntésben, mint például hogy nincs lehetőség kábeles jelzőhálózat kialakítására, ilyenek lehetnek a műemlék épületek.
Ezekben az esetekben lehet nagyon jó döntés a Visonic vezeték nélküli rendszereinek alkalmazása.

Masco: Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

Az alapváltozat

A PowerMaxExpress riasztószettre alapozva rendkívül rugalmas lehetőség van az igényeknek leginkább megfelelő biztonsági rendszer kialakítására. A szettben található riasztóközpont a ma már szabványként elfogadott 868 MHz frekvencián kommunikál a kiegészítőkkel, természetesen ugrókódos átvitelt alkalmazva.
A szett továbbá tartalmaz

 • egy vezeték nélküli mágneses nyitásérzékelőt,
 • egy vezeték nélküli PIR-t és
 • egy mindennapos használatot megkönnyítő távvezérlőt is.

 

Amint látszik, ez a megoldás már önmagában kielégítheti egy kisméretű objektum igényeit.

Kiegészítők

Azonban furcsa lenne, ha ez az ismertető itt véget is érne. A kiegészítők rendkívül széles kínálata, illetve a vezérlőközpont képességei maximálisan 28 vezeték nélküli és egy vezetékes zóna kialakítását teszik lehetővé.
Az érzékelők kínálata magában foglalja

 • a nyílászárók védelmére alkalmas, többféle kialakítású mágneses nyitásérzékelőket,
 • a mozgás detektáslásra képes bel- és kültéri PIR-érzékelőket,
 • akár kisállatvédemi opcióval is.

Az illetéktelen behatolás érzékelésére képes eszközökön kívül továbbá megtalálhatjuk a szintén vagyon- és személyvédelmet szolgáló szén-monoxid-, füst-, hő-, gáz- és vízkiömlés érzékelőket is.

Masco: Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

Kezelők

A felhasználók és aVision PowerMaxExpress riasztó rendszer közötti kapcsolatot alapvetően a központon található billentyűzet és LCD-kezelő biztosítja, de a kialakított rendszer akár vezeték nélküli kezelőkkel is bővíthető. Így a központi egységet akár az illetéktelen hozzáféréstől jól védett helyre is fel lehet szerelni.

Hang- és fényjelzők

A behatolásjelző rendszer nem lehet teljes a jelzőeszközök nélkül. Erre a célra többféle, a központi egységgel kétirányú rádióskapcsolatban álló hang- és fényjelző eszköz közül lehet választani. Ez lehet akár hálózati tápegységgel rendelkező, de akár mindenféle kábelezést nélkülöző teljesen telepes táplálású változat is.

Mesterszint

Aki ennél komolyabb szintű védelmet biztosító vezeték nélküli megoldást szeretne, annak a PowerMaster központra épülő behatolásjelző rendszert érdemes választania. A magasabb biztonsági szintet az alkalmazott PowerG technológia biztosítja, amely segítségével a vezérlőpanel és annak kiegészítői kétirányú rádiós kapcsolatot tartanak fenn. Ennek lényege, hogy az érzékelők a rendszer élesített vagy hatástalanított állapotától függően az érzékelők működési módja aktív, illetve passzív állapot között átváltható, ezzel az azok működését biztosító telepek élettartama nagyjából kétszeresére nyújtható meg. A PowerMaster rendszer kiépítéséhez a kiegészítők közül az előzővel megegyező széles választékból szemezgethetünk. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az eltérő vezeték nélküli kommunikációs eljárás alkalmazása más termékjelölést hoz magával.
Egy szó, mint száz, ha vezeték nélküli riasztórendszerben gondolkodik, akkor semmiféleképpen se hagyja figyelmen kívül a Visonic által nyújtott megoldásokat.

Forrás: MASCO Kft. 

 

 

Avtech Plug&Play IP-megoldások

Avtech Plug&Play IP-megoldások

 

Megapixeles képeket valós időben rögzítő asztali NVR-t és megapixeles felbontású IP-kamerákat dobott piacra a legnagyobb tajvani CCTV gyártó, az Avtech.

 

avtech logoA legnagyobb tajvani CCTV gyártó, az Avtech újabb világújdonsággal rukkolt elő, amellyel az IP világát kezdi megreformálni. Most éppen a megapixeles képeket valós időben rögzítő asztali NVR-jeivel (hálózati képrögzítőivel), és megapixeles felbontású IP-kameráival. Ha az Avtech a CCTV területén belefog bármibe, abból biztosan sikertörténet lesz. Gyáróriásként kifejezetten a tömegtermelés híve, így a sorozatgyártás költségeinek köszönhetően igen kedvező árú termékeivel hódít a piacon. A korlátait elérő analóg CCTV képfelbontások már nem felelnek meg a mai kor követelményeinek, irányvonalainak, a minél nagyobb felbontás iránti igényeknek, a tisztán és pontosan felismerhető arc és rendszámtábla követelményeinek.

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

A nagyfelbontású igényekre már korábban is létezett technikai megoldás, de ezeknek a termékeknek az elterjedését két fontos tényező akadályozta. Az egyik a termékek borsos ára, amelynek következtében a legérzékenyebb réteg számára, a végfelhasználóknak (magánembereknek) az IP-technológia nem volt elérhető. A másik pedig az IP-termékekhez szükséges komoly számítógép-hálózati ismeret, és az infrastruktúra igénye. Az Avtech szakemberei felismerve az IP-termékek elterjedésének ezen jelentős korlátait, megalkották a legegyszerűbben telepíthető, megapixel felbontással is valós időben rögzíteni képes elérhető árú, a maga nemében egyedülálló NVR célhardvereket és a hozzá csatlakoztatható megapixeles felbontású IP-kamerákat.


Avtech 800 A6 hálózati képrögzítő (NVR)

NVR

Az Avtech kínálatában elsőként a 6 csatornás valós idejű NVR jelent meg, amely akár 12 csatornásra is frissíthető, de elérhető egy még gazdaságosabb, szintén real time 4 csatornás kivitel is. Nyár közepén a 8, őszre pedig az ugyancsak valós idejű, de már 16 csatornás NVR hálózati célhardver is várhatóan kapható lesz. A gyártó hálózati képrögzítői gyakorlatilag teljesen Plug&Play működésűek, azaz szinte semmi mást nem kell tenni, mint csatlakoztatni a kábeleket az eszközökhöz, majd bekapcsolni azokat. Semmivel sem bonyolultabb, semmivel sem kell a telepítéséhez nagyobb tudás, mint egy manapság már „hagyományosnak” mondható analóg kamerák képét is rögzítő DVR és a hozzá csatlakoztatott kamerák esetében. A termék világújdonságnak számít, mert senki nem fejlesztett és gyártott ilyen egyszerűen telepíthető és beállítható NVR-t, amely a bekapcsolás után 3 percen belül készen áll a képrögzítésre, mert minden kamerát automatikusan csatlakoztat a berendezés. Mindezeken túlmenően az NVR grafikus menürendszere szinte teljesen megegyezik a gyártó eddigi DVR-jeinek menürendszerével. Minden fejlesztést a csatlakoztatni, bekapcsolni és klikkelni hármas tevékenység jellemez, ennélfogva egyaránt könnyű telepíteni, beállítani és használni.

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

 

Meg kell említeni, hogy ezek az eszközök mindezek mellett nem csak egy egyszerű megapixeles, HD felbontású NVR-ek, hanem hálózati adattárolók (NAS), és router-ek (átjáró) is egyben.

 • Hálózati adattárolók, mert akár az Internetről bármilyen Avtech IP-kamera vagy egy másik ugyanilyen NVR képei is csatlakoztathatók hozzá, és elvégezhető redundáns képrögzítés, vagy akár az archiválás is.
 • Számítógép hálózati router, mert az eszköz Internetre csatlakoztatásához nincs szükség további routerre, csak egy Internet végpontra, mert biztosítja a közvetlen kapcsolatot, továbbá a hozzá tartozó kamerák védelme érdekében tűzfalként szolgál.

A NVR-hez csatlakoztatott kamerák csak a képrögzítőben elvégzett Portátirányítás után érhetők el közvetlenül az Internet felől. Persze ez a Portátirányítás is jóval egyszerűbben elvégezhető, mint egy hagyományos routerben, csak klikkelni kell, hogy engedélyezzük, mert az NVR automatikusan kiosztja, és beállítja azokat.

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

Power over Ethernet

A már megjelent 6 és a legújabb 4 csatornás, a hónapokon belül piacra kerülő 8 és 16 csatornás képrögzítők folyamatos felvétel mellett is alkalmasak megapixeles felbontású valós idejű felvételek készítésére, sőt a maximum 2 megapixeles full HD (1080p: 1920 × 1080 képpont) felbontású képek felvételére is. A legújabb 4, 8 és 16 csatornás NVR-sorozat még egy szenzációs újítást tartogat, mégpedig azt, hogy a csatorna számuknak megfelelő beépített PoE (Power over Ethernet = hálózaton keresztüli tápellátás) switcher Port-tal is rendelkeznek. Így csak csatlakoztatni kell a kamerák számítógép hálózati kábeleit a képrögzítőbe, ezzel azok tápellátása is biztosítva van. Ez a fajta megoldás teljesen párhuzamba állítható az analóg megfigyelőrendszerek kialakításával, sőt azoknál még egyszerűbb is, mivel a kamerák tápellátásáról sem kell külön gondoskodni.

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

Igen kedvező áruknak, és könnyű telepítésüknek köszönhetően már nem csak az IP-piacra alkalmasak, hanem a jóval nagyobb analóg CCTV-piacon is versenyképesek, mivel már csak kicsivel drágábbak az analóg rendszereknél, viszont megteremtik az igazán nagyfelbontású megapixeles valós idejű felvételek lehetőségét. Végül, de nem utolsó sorban, a nagyobb rendszerek kiépítésének elősegítésére is gondolt az Avtech, és ingyenesen elérhetővé tette a 36 csatornás CMS (Central Monitoring Station) távfelügyeleti szoftvercsomagját, amely 36 darab NVR képrögzítő egy rendszerben történő összefogására, vezérlésére ad lehetőséget.

 

AVM 400 boxkamera

AVM 400 boxkamera 

 


AVN 807 csőkamera AVN 808Z dómkamera
                     AVN 807 csőkamera                            AVN 808Z dómkamera


Kamerák

A képrögzítőhöz csatlakoztatható néhány, más gyártó IP-kamerája is, de természetesen az Avtech saját gyártmányú kameráinak széles kínálata is biztosítja a vásárló a számára, az adott feladat megoldására optimális termékek kiválasztását. Így például tökéletes videomegfigyelő biztonsági kamera megoldást jelenthetnek kis és közepes rendszerek telepítése esetén, a boksz-, a kompakt-, az inframegvilágítós cső, valamint dómkamerák, továbbá a Speed Dome-ok is. A dómkamerák és a csőkamerák kínálatában akár állítható fókusztávolságú, az inframegvilágítós csőkamerák kötött viszont távolról vezérelhető többszörös zoom átfogású automata fókusszal rendelkező típusok is megtalálhatók.

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

 

Az Avtech IP-kamerák jelentős része támogatja az egységesített ONVIF hálózati protokollt, valamint rendelkeznek PoE tápellátási lehetőséggel egyaránt. A termékpalettán a legegyszerűbb VGA/D1 felbontásúak mellett, az 1,3, valamint a 2 megapixeles full HD (1080p) felbontású kamerák is helyet kaptak, amelyek között még a legkomolyabb felhasználói igényeket is kielégítő nagydinamikájú úgynevezett WDR (Wide Dinamic Range) funkcióval ellátott típusok is megtalálhatók.

 

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

Avtech Plug&Play IP-megoldások
A videó megtekintése

 

 

Szentandrási-Szabó Attila, MASCO Kft.

 

 

 

JVC TK-T8101WPRE

A professzionális japán minőség

 

Ha azt a nevet halljuk Victor Company of Japan, még nem biztos, hogy mindenkinek egyértelműen kiderül, hogy nem másról, mint a JVC-ről van szó.

Az óriási hagyományokkal rendelkező társaság története egészen 1927-es alapításáig nyúlik vissza. Kezdetekben gramofonok, később rádiók gyártásával foglalkozott, mígnem 1939-ben megalkották televíziójukat, amely egyben japán első tévékészüléke volt. Számos vívmányt mondhat magáénak a JVC, amelyek közül az idősebbeknek és középkorúaknak, a VHS jelenti a legtöbbet. A VHS (Video Home System) rendszert 1976-ban a JVC szabványosította a mozgóképfelvételek és azok lejátszása érdekében az ilyen videomagnók számára. Azóta jó néhány év eltelt, a technika robbanásszerűen fejlődött, a JVC kiváló, japán minőségi termékeivel és szenzációs, világújdonságnak számító megoldásaival a biztonságtechnikai piacra is betört. A JVC-hez csatlakozott a szintén professzionális japán minőségi audio termékeket gyártó Kenwood, létrehozva 2008. október 1-jével a JVC Kenwood vállalatcsoportot, holdingot. Azóta a JVC Kenwood Holding alá tartozik a JVC Professional, amely a videotechnikai termékekkel foglalkozik, beleérte a professzionális stúdiótechnikai eszközöket, a hobby videokamerákat és a biztonságtechnikai videotechnikai termékeket, valamint a kamerás megfigyelőrendszerek elemeit.

Hivatalos JVC forgalmazó

JVCTavaly év vége óta a MASCO Kft. a japán felsőkategóriás, professzionális JVC CCTV termékeinek hivatalos forgalmazója. A kínálatban a SuperLoLux 2 és a LoLux termékvonalhoz tartozó analóg kamerákon túl, a SuperLoLux HD és LoLux HD IP-kamerák mellett NVR képrögzítők célhardverek, valamint szoftverek és monitorok is helyet kaptak. Általánosságban elmondható a JVC analóg- és IP-termékeire, hogy a gyártó szakemberei különös figyelmet fordítottak, mind a termékek technikai tudására, mind pedig a telepítést jelentősen segítő és egyszerűsítő kialakítására. Technikai tudásuk közül említést érdemel a hihetetlen fényérzékenységük, amely segítségével szinte teljesen sötétben is alkalmasak a kamerák színes képalkotására.

JVC a biztonságtechnikában

A videó megtekintése

További ínyencséggel szolgál a kamerák nagy dinamikatartománya, valamint a különféle képjavítási technológiák, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a konkurens termékek számára már megoldhatatlannak tűnő körülmények között is használhatóvá váljanak a JVC termékei.

JVC a biztonságtechnikában
A videó megtekintése

 

 

JVC TK-C9200E(EX)

JVC TK-C9200E(EX)

Az analóg termékpalettában is megtalálhatók a legfontosabbak, így a boxkamerák, amelyek közül elektronikus, és mechanikus Day&Night, valamint az igényeknek megfelelően WDR-funkcióval rendelkező típusok is választhatók.

JVC a biztonságtechnikában
A videó megtekintése

 

JVC TK-C8301RE

JVC TK-C8301RE

Az egyik leginkább figyelemre méltó termék az a JVC TK-C8301RE beltéri boxkamera, amely kompakt kivitelű, így beépített állítható fókusztávolságú objektívvel szerelt, – amely természetesen nem lehet más, mint a legjobb, szintén japán Tamron objektív – és 20 m hatótávolságra rendelkezik inframegvilágítóval is.

JVC TK-T8101WPRE

JVC TK-T8101WPRE

A JVC kínálatában előkelő helyen szerepel a kültéri inframegvilágítós állítható és fix fókuszos csőkamerájuk egyaránt. Ezek a kamerák is nagy népszerűségnek örvendenek, kellemes árfekvésüknek és ugyancsak kiváló műszaki tudásuknak okán.

TK-C2201WPE
JVC TK-C2201WPE

A kültéri és beltéri, valamint inframegvilágítós dome kameráik is kivívták a szakma tiszteletét. Részben a tökéletesen finoman hangolható tulajdonságaiknak köszönhetően: így szinte minden körülményre beállíthatók, részben pedig vandálbiztos kialakításuknak.

JVC TK-C686WPE(C)
JVC TK-C686WPE(C)

Talán a legszenzációsabb termékeik a Speed Dome kamerák, amelyek világújdonságnak számító, úgynevezett Direct Drive meghajtásúak, ez közvetlen motor meghajtást jelent. Így minden fogaskerék, szíj és egyéb áttétel nélkül a forgatómotorok maguk a kamerák forgástengelyei. Ezzel a megoldással alkalmazásuk esetén számos előnyhöz jutnak a felhasználók, természetesen a karbantartásmentes használat, valamint a csökkentett mechanikai alkatrészek száma miatt.
Ez a megoldás további előnyöket is rejt magában,

 • a rendkívül gyors és igen lassú mozgatás lehetőségét,
 • a versenytársait megcsúfolva egyedülállóan pontos pozícióra állást,
 • mindezt nem utolsó sorban nagyon halk működéssel tetézve.

 

JVC a biztonságtechnikában
A videó megtekintése

IP-kamerák

JVCA JVC IP-kamerakínálata az analóghoz hasonlóan épül fel, tehát megtalálható benne szinte minden kialakítás a felhasználói igényeknek megfelelően: a boksz-, és csőkamerától az inframegvilágítósig, sőt még a Speed Dome-ok is. Ezen termékeik jelentős része 2 megapixeles full HD (1080p) felbontású, még a Speed Dome kamera is.

Japán professzionális termékeknél mindig kiemelten fontos a minőség és a megbízhatóság mellett az üzemeltetés gazdaságossága. A kis áramfogyasztás, amely környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőségű mai önpusztító világunkban. Ez szorosan összefügg a termékek élettartamával is, tekintettel arra, hogy a nagyobb áramfogyasztás jobban melegedő terméket eredményez, amely az elektronikai alkatrészek élettartamát csökkenti. Így mi sem koronázhatja meg az egészet jobban, mint, hogy a gyártó a termékeire legalább 2 év garanciát vállal. Sőt a világújdonságnak számító Speed Dome-ra mechanikai megoldása miatt, 3 évet, erre a legtöbb konkurens gyártó nem vállalkozik. A JVC garanciavállalásán túlmenően minden termékére megadja az úgynevezett MTBF mérőszámot (Mean Time Between Failures), amely a meghibásodások közötti átlagidőt jelenti, de nevezzük inkább hibamentes működési időnek. Ezzel kihangsúlyozva és garantálva termékei a megadott működési idő alatti hibamentes működését. A hibamentes működés az olcsóbb sorozatú LoLux termékeire is 30 ezer üzemóra, ami majd 3 és fél év, de a SuperLoLux 2 sorozatúakra ez akár meghaladja a 90 ezer üzemórát, ami több mint 10 év.

 

Szentandrási-Szabó Attila, MASCO Kft.

 

 

 

 

 

 

 

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

A GSM-alapú kommunikációs eszközök alkalmazása alternatívát jelent az olyan ritkán lakott helyeken, ahol nagyon gazdaságtalan lenne hagyományos vezetékes telefonhálózat kiépítése.

25–30 évvel ezelőtt a telefonigénylőknek még hosszú éveket kellett várniuk vágyuk teljesülésére. Aki akkor még kisgyerek volt vagy talán még meg sem született, el sem tudja képzelni, mikor manapság már a mobiltelefonok teljesen mindennapjaink részévé váltak, és csak szándék kérdése, hogy ki mikor tér be egy szaküzletbe a legújabb telefonmodellért. De a mobilkommunikáció világa nem csak a kedvesünkkel történő csevegést foglalja magában, hanem egyre inkább más gépek, készülékek távoli felügyeletét, vezérlését is. Ez persze nem csak a klasszikus hangcsatorna használatával, hanem egyéb a mobilkommunikációhoz kapcsolódó adatátviteli csatornák alkalmazásával is. A GSM-alapú kommunikációs eszközök alkalmazása alternatívát jelent az olyan ritkán lakott helyeken, ahol nagyon gazdaságtalan lenne hagyományos vezetékes telefonhálózat kiépítése.

GSM-alapú átjelzők
Ma már szinte minden behatolásjelző központ alapból rendelkezik PSTN (hagyományos földi) vonal fogadására alkalmas kommunikátorral, ami ezt biztosítani tudja.
A GSM-alapú kommunikátorok egyik családja, mint a Satel által gyártott GSMLT1, GSMLT2, illetve GSM4, a mobilhálózat alapján ilyen PSTN-telefonvonalat szimulálhat.

 

 

GSMLT1

 

 • Ezek kimenetét a riasztóközpont kommunikátorára kötve máris lehetővé válik a központ által elküldött hangjelzések, személyes értesítés esetén hangüzenet vagy távfelügyelet esetén DTMF-jelzések továbbítása. Erre a célra a GSMLT1 tökéletesen megfelel.
 • A GSMLT2, további bemenetekkel is rendelkezik, amelyek működtetésével például SMS-t kaphatunk, annak aktuális állapotáról.
 • Harmadikként a GSM4 egyesíti az előzőekben ismertetett eszközök tulajdonságait, plusz távolról vezérelhető kimenetekkel is rendelkezik, de ami ennél talán még fontosabb, hogy képes a hozzá csatlakoztatott PSTN-vonal hibája esetén magától átváltani a beépített GSM-telefon használatára. Ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy az átjelzés biztonságának növelése céljából a földi telefonvonal tartalékaként is üzemeljen.

GPRS
Mivel a mai technika már nem csak hangátvitelt tesz lehetővé, ezért olyan adatátviteli csatornák használata is lehetővé vált, mint a GPRS-adatátvitel. Ennek előnye a hagyományos telefonvonal használatán alapuló megoldásokkal szemben, hogy gyakorlatilag folyamatos kapcsolat tart fent a két végpont, az ügyfél és távfelügyeleti szolgáltató között, lényegesen gyorsabb annál, és mivel kapcsolási díjat nem számítanak föl, olcsóbb is.

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

GPRST1

 

Az ilyen átvitel használatához más egységek is kellenek, mint a GPRST1, GPRST2. De itt meg kell említeni ismét a GSM4 egységet is.

 • A GPRST1-es egység alapvetően ugyan olyan módon alkalmazható, mint az előző kategóriában említett egységek. Vagyis a modul által kiadott vonalat a riasztó kommunikátorának bemenetére csatlakoztatva onnan tudja levenni a megfelelő jelzéseket, majd azokat adatcsomagokká alakítva a GPRS-átvitel segítségével továbbítani a célállomás felé. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen módon szimulált telefonvonal csak adatátvitelre alkalmas, hangátvitelre nem.
 • A GPRST2 nem ad ki telefonvonalat, viszont a GSMLT2-es hasonlóan a bemenetein keresztül adott jelzések továbbítására alkalmazható.
 • Utolsóként ismét egy pár szó a GSM4-ről. A gyártó ebbe a modellbe az összes eddig említett egység tudását összegyúrta, így ez is alkalmas egy riasztókészülék DTMF-jelzései által továbbított információ GPRS-adatcsomagokká történő átalakítására.

 

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok

GPRST2

Üzenetek
Sok olyan felhasználó is van, aki nem feltétlenül gondolkodik távfelügyeleti szolgáltatás igénybevételén, hanem jobban szeretne ő maga értesítést kapni a bekövetkező eseményekről. Erre három megoldási mód kínálkozik az előre rögzített hangüzenet, az SMS és a hívószámküldés (CLIP szolgáltatás).

 

Satel GSM/GPRS kommunikációs modulok
GSM4
 

 • Az előre rögzített hangüzenet abban az esetben alkalmazható, ha a riasztóhoz vagy akár közvetlenül a GSM4-hez az üzenetet tartalmazó hangmodult csatlakoztatunk.
 • Azalkalmazására két további mód lehetséges. Elsőként a vezérlőpanelben (például CA6, CA10, VERSA vagy INTEGRA) tárolt üzenetet alakítja át a kommunikációs modul SMS-sé. Erre a célra mind a GSMLT1, GSMLT2, illetve a GSM4 modulok alkalmazhatóak.
 • Második esetben maga a modul tartalmazza az előre beprogramozott üzeneteket, amelyek elküldésére ismételten két alternatív mód kínálkozik. A GSMLT2, GSM4 vagy GPRST2 modulok esetében azok bemeneteinek közvetlen működtetetésével indítható el a kívánt üzenet továbbítása.
 • Alternatívaként a GSM4 és a GPRST1 modulok esetében a riasztóról vett DTMF-jelzések vételével a modul szimulálja a távfelügyelet működését, és a beállított feltételeknek megfelelő feltételek bekövetkezte esetén a megfelelő SMS-t a felhasználónak továbbítja. Hívószámküldés használatakor a kommunikációs modul mindössze megcsörgeti a felhasználót, ily módon költségmentes üzenési mód kialakítására nyílik lehetőség a fentebb leírtakkal szemben.

Micra
Érdekes lehetőséget biztosít a Micra, amely riasztó- és kommunikációs modul is egyben. Áramköri lapjára egy 12 zónás (4 vezetékes és 8 rádiós zóna) riasztóközpont, valamint egy GSM/GPRS-telefont építettek föl, amely a Micra jelzéseinek fenti módokon történő továbbítására alkalmas, kivéve a hanghívást.

Lap teteje