Biztonsági kamerák a szem előtt, avagy mindent szemmel tartunk…

Nem telik el olyan év, amikor ne derülne ki, hogy mekkora igény van jó minőségű biztonsági kamerák felvételére.

Ki ne emlékezne az idei év legnagyobb visszhangot keltő eseményére, amikor is az egyik fővárosi bank XIII. kerületi fiókjának szélfogójában, a bankjegykiadó automata (ATM) helyiségében robbantottak házi készítésű pokolgépet. Az elkövetőt sajnos a mai napig nem találják, mivel a médiákban közétett biztonsági kamerák felvételei enyhén szólva sem voltak megfelelőek. A közelmúltban sajnos számtalan ilyen esemény történt. Talán nem is kell részleteznem az egyik legdurvábbat közülük, a móri bankrablást és mészárlást, ahol a megfelelő biztonsági kamerák hiányának „köszönhetően” több mint 5 évig nem sikerült a nyomozóhatóságnak megtalálni a valódi elkövetőket. Sőt, igazából a valódi tettesekig csak más bűncselekmények kapcsán jutottak el a nyomozók. A gyenge minőségű, sokszor nagyon elavult biztonsági kamerákat korábban a pénzhiánnyal, a tetemes költségekkel magyarázták. Sok vállalkozás spórolt a biztonságtechnikai beruházásokon. Manapság viszont kifejezetten elérhetővé váltak a jó minőségű, nagy felbontású biztonsági kamerák és azok képrögzítői.

Az elmúlt évek ugyanakkor azért néhány jó példával is szolgálhattak. Pedig talán ez lenne a normális. A térfigyelő kamerás rendszerekkel felszerelt fővárosi kerületekben és az ilyen vidéki városokban is érezhetően megnövekedett a közbiztonság. A nyomozóhatóság ezek segítségével talált meg eltűnt személyt, illetve göngyölített fel bűnügyet. Ezenkívül egy szintén nagyobb publicitást keltő ügyben bizonyult kifejezetten hasznosnak a biztonsági kamerás rendszer: évekkel ezelőtt szintén a fővárosban, az I. kerületben egy sikertelen Széna téri bankrablás alkalmával túszejtésre került sor, ami szerencsére kifejezetten ritka hazánkban. A terrorelhárítóknak végül sikerült kiszabadítani a túszokat és ártalmatlanítani az elkövetőt. Ebben nagy segítségükre szolgált a bank biztonsági kamerás rendszere, mert kívülről (Interneten keresztül) rácsatlakozva arra, kiválóan nyomon követhették a bent zajló eseményeket és a kellő időben a legmegfelelőbb módon, a legkevesebb veszélynek kitéve a túszokat, közbeléphettek. Sőt a biztonsági kamerák még egy megtévelyedett nyomrögzítő helyszínelőt is lebuktattak az esemény után, amikor megpróbált zsebre tenni a bankrabló zsákmánynak szánt pénzéből.

Időnként egyes jogvédő szervezeteknél felmerül a biztonsági kamerák személyiségi jogokat sértő esetleges mivolta. Azonban aki nem „állt át a sötét oldalra”, annak nincs mitől tartania. Sőt, a törvénytisztelő állampolgárok közbiztonságot szeretnének, és döntő többségük ezáltal igényli a biztonsági térfigyelő kamerákat is. Az egyre kedvezőbb áron kapható biztonsági kameráknak köszönhetően mind több és több társas- és családi háznál találkozhatunk ilyen eszközökkel.

Az egyre növekvő igényekre kimondottan jó megoldást nyújtanak a kiváló ár-érték arányú és megbízhatóságú izraeli PROVISION-ISR termékei, melyek hazai kizárólagos importőre már több mint 4 éve a MASCO Biztonságtechnikai és Nyílászáró Automatizálási Kereskedelmi Kft. A gyártó fejlesztéseinek köszönhetően kínálatuk legújabb tagjai az IP kamerák és a hozzá való hálózati képrögzítők (NVR-ek).

Az IP kamera választékában két különböző felbontással rendelkező kamerák jelentek meg. A kisebb a normál HD (720p, azaz 1280×720 képpont), míg a nagyobb a full HD (1080p, azaz 1920×1080 képpont) felbontású. Mindkét felbontású változatban egyaránt megtalálhatóak a különböző kialakítású, a vásárló igényeihez és az adott környezethez leginkább illeszkedő kinézetű, bel- és kültéri kamerák. Az IP kamerák tulajdonságai szinte kivétel nélkül azonosak, csak kinézetükben mutatkozik némi eltérés, így a legnépszerűbb típuson keresztül érdemes azok tulajdonságaival megismerkedni. A termékpaletta legígéretesebb tagja a 2 Megapixeles PR-I4390IPVF, kültéren is használható, szaknyelven inframegvilágítással rendelkező, nagydinamikájú mechanikus Day&Night full HD IP csőkamera, mely várhatóan elismerést vált ki a szakemberek körében. Közérthetően megfogalmazva egy olyan éjjellátó kameráról van szó, mely nappal gyönyörű színes képet alkot, dinamikatartományának köszönhetően az extrémebb fényviszonyokat is képes elviselni, este pedig teljes sötétségben is alkalmas fekete-fehér képek megalkotására. A kamera makulátlan képéért és felbontásáért a Sony Exmor IMX122 1/3″-os (1/2,8″) CMOS képalkotó elem felel, melynek köszönhetően a teljes HD 1080p (1920×1080 képpont) felbontást élvezhetjük. A kamera beállítását a 2,8-12mm-es variófókuszos (állítható fókusztávolságú, azaz látószögű), 4,3x-os zoom átfogású objektív segíti, Képtömörítési eljárása az IP kameráknál már megszokott H.264. A kamera funkciólistájában megtalálható a DNR (Digital Noise Reduction, azaz digitális zajcsökkentés), a WDR (Wide Dynamic Range, azaz széles dinamikatartomány, mikor kamerát jellemzünk vele, akkor inkább nagydinamikájú kamerának mondjuk), a HLC (High Light Compensation, azaz a túlzott fény kioltás) tulajdonság. Természetesen tudásából az ONVIF (szabványosított IP kamera kommunikációs) protokoll támogatása sem hiányozhat. Emellett egyéb finomságokkal is rendelkezik, mint a privát zónák kitakarási lehetősége, a Mirror (képtükrözés), a video mozgásérzékelés, a beépített micro SD kártya foglalat (riasztási felvételek készítésére), audio be- és kimenet a kétirányú hangátvitel érdekében, a riasztási be- és kimenet. Végezetül, de nem utolsó sorban a beállításhoz analóg monitor kimenet, a gyári DDNS (Dynamic DNS) szolgáltatás és PoE (Power over Ethernet, azaz a hálózaton keresztüli tápfeszültség ellátás) tápellátás.

http://www.youtube.com/watch?v=Wxv5WghjojI

A kamerák említése után essék szó a PROVISION-ISR NVR (Network video Recorder, azaz hálózati képrögzítő) képrögzítőiről is, melyek természetesen a kamerákkal együtt kerültek forgalomba, és teszik tökéletes rendszerré a biztonsági kamerákat. A PROVISION-ISR IP kamerák által alkotott képekről felvétel más gyártótól származó képrögzítővel is készíthető, de javasolt mégis azonos márkából választani. A gyártó NVR kínálata két fő csoportra különíthető el. Az egyik a hagyományosnak tekinthető stand-alone (önálló értelemben), más néven asztali NVR. Ez a stand-alone, vagy asztali elnevezés is arra utal, hogy ezen készülékek úgynevezett önálló komplett célhardverek, nem valamilyen PC-re épülő rendszerek, esetleg csak szoftver. Magyarul bekapcsolásuk, és természetesen némi beállítás után, akár azonnal képesek a felvételek készítésére. Hagyományosnak tekinthetőek azért, mert pontosan úgy működnek, mint a legtöbb ilyen készülék, ahol a kamerákat egyesével szükséges megkeresni a hálózaton és felprogramozni a képrögzítőre. A gyártó kínálatában fellelhető a rack szekrénybe szerelhető egy-, illetve két egység magas kivitelű képrögzítő típus is a nagyobb rendszerek kiépítésére gondolva. A képrögzítők másik nagy csoportja szintén asztali kivitelű, de már Plug&Play működésű. Ez azt jelenti, hogy a rendszer kiépítése, csatlakoztatása, majd elindítása után a kamerák automatikusan csatlakoznak az NVR-hez, azokat nem szükséges a hálózaton megkeresni, mert a képrögzítő automatikusan elvégzi az azonosítást és a csatlakoztatást is. A másik említésre méltó funkció, hogy ezeknél a típusoknál az NVR látja el a kamerák áramforrását, PoE megtáplálással, így a kamerákhoz külső tápellátás nem szükséges.

Az NVR képrögzítők is értelemszerűen minden olyan funkciót tudnak, melyet egy ilyen készüléktől elvárhatunk. Kihangsúlyozható tulajdonságuk azonban, hogy képesek minden csatlakoztatott kamera képének valós idejű (25fps, azaz 25 kép másodpercenként) 720p (1280×720 képpont) felbontással történő rögzítésére. Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy akkor van-e értelme full HD 1080p (1920×1080 képpont) felbontású kamerákat csatlakoztatni a képrögzítőkhöz? A válasz igen, mert a rögzítési sebesség csökkentése mellett rendelkezésre áll a full HD felbontású rögzítés, amivel viszont így nem lehetséges a folyamatos mozgás felvétele. Ugyanakkor, ha a képrögzítőhöz maximálisan csatlakoztatható kameránál kevesebb kamerát csatlakoztatunk, vagy a szükséges csatornaszámnál nagyobb NVR-t választunk, akkor a teljes HD felbontás mellett is elérhető minden kamerára a valósidejű képrögzítés. Azaz, ha az érdeklődő mindenképp ragaszkodik a valós idejű full HD képrögzítéshez, nincs más teendője, mint a szükséges NVR-nél eggyel nagyobb csatornaszámút választania, melyet könnyen megtehet, mivel a választékban a 4, 8 és 16 csatornás mellett a 24 és hamarosan a 32, illetve 64 csatornás típus is megtalálható. Hogy még csábítóbbá tegyék az NVR képrögzítőket, azokat úgy tervezték, hogy kezelőfelületük hasonlít a gyártó analóg kameráihoz használható DVR (Digital Video Recorder, azaz digitális képrögzítő) képrögzítők menürendszeréhez, megkönnyítve mind a telepítők, mind pedig a felhasználók dolgát, kiváltképp azokét, akiknek már volt dolga a gyártó más képrögzítőjével. A képrögzítők még egy fontos ínyencséget tartogatnak számunkra és pedig azt, hogy csakúgy, mint az IP kameráik, rendelkeznek gyári DDNS (Dynamic DNS) támogatással. Ez azért fontos, mert a hazai Internet szolgáltatók többnyire dinamikus IP címes szolgáltatást nyújtanak, vagy csak extra költségek árán adnak fix IP címet. Mi több, évekkel ezelőtt a külső dinamikus IP kezelő oldalak ingyenes szolgáltatásai megszűntek és fizetőssé váltak. Így felértékelődött az olyan gyártmányok jelentősége, melyek ingyenesen nyújtják ezt a szolgáltatást.

A PROVISION-ISR továbbra is tartja magát a tőle jól megszokott minőséghez, valamint megbízhatósághoz, melyet változatlanul 2 év garanciavállalással (jótállással) is alátámaszt. A PROVISION-ISR termékeket a gyártó kizárólagos hazai importőrétől a MASCO Kft-től, vagy szerződött viszonteladói partnereitől vásárolhatják meg a kedves érdeklődők nyár végétől IP kamera és NVR kínálattal kiegészülve, raktárkészletről, kedvező áron.

Forrás: index.hu

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?