LDSZ szimpózium. 9 téma, 4 óra. Fókuszban az év újdonságai a Kandón

Immáron a 4. volt a sorban az LDSZ Kft. által szervezett szakmai előadás sorozat, melyet hagyományosan az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Budapest, Tavaszmező utcai nagy eladótermében tartottak meg. A helyszínválasztás persze nem véletlen, hiszen az intézmény a biztonságtechnikai mérnök képzés fellegváraként közismert. Az oktatómunkát a legmodernebb technikák ingyenes átadásával, az LDSZ immár évek óta támogatja

A január végi rendezvény az idei év újdonságairól szólt, melyekből idén sem volt hiány. Az érdekes témák: a CANON biztonsági IP kameráinak hazai megjelenése, ezek PC alapú és stand-alone rögzítési lehetőségei, egy új GSM modul, egy új HD video technológia, a Plug&Play IP megoldások, valamint városi térfigyelő rendszerek telepítésének gyakorlati tapasztalatai, mintegy 80 szakmai látogatót vonzottak az ország számos pontjáról. Bemutatásra került egy web technológiát használó, nem projectre gyártott, hanem a szakkereskedelemben forgalmazható, most fejlesztett ügyfélhívó rendszer is. Az utolsó előadás a MegaPixel kamerák értékesítéséhez adott a gyakorlatban kipróbált és bevált tanácsokat.

Megnyitójában az LDSZ Kft. kereskedelmi igazgatója, Szabó László elmondta, hogy az újdonságokat üdítő színfoltként szinte kiállítás szerűen, a gyártók mutatják be működő demo eszközökön.
A következőkben terjedelmi korlátjaink okán, most csak két témát emelünk ki.

Térfigyelő kameratelepítési tapasztalatok

Szatori Tamás, az LDSZ Kft. főmérnöke osztotta meg városi térfigyelő kamerák telepítési tapasztalatait a hallgatósággal.
Video bejátszással mutatta be, hogy az 1,3 MP 18x optikai zoommal bíró speed dome kamerával 103 méter távolságból 6 cm betűmagasság még elolvasható. Természetesen arcfelismerés is lehetséges ekkora távolságból, viszont célszerű 40” képátlós, FULL HD felbontású monitort alkalmazni.
A Power over Ethernet ( POE ) technológiáról is esett szó. A POE segítségével általában olyan hálózatra kapcsolt kamerákat, nehezen hozzáférhető helyen található switcheket látnak el árammal, ahol a külön áramforrás kiépítése nehéz, drága vagy megvalósíthatatlan, illetve az eszközök elérhetősége korlátozott. Viszont ahol dedikált WIFI hálózat kiépítésére kerül sor, ott értelmetlen 2-3 méterre POE-val táplálni a kamerákat. Pont a térfigyelő rendszereknél tipikus, hogy az oszlopokra helyezett kapcsolószekrényektől csak néhány méterre van a kamera, így itt általában értelmetlen a magas felárú POE kamera és POE switch használata.

LDSZ szimpózium
A számos telepítés során összegyűjtött tapasztalatokra építve az előadó felsorolta az előkészítés során elvégzendő feladatokat. Hangsúlyozta, hogy egyeztetni kell a megrendelővel, mit szeretne látni, felismerni, és az hány kamerával oldható meg? Hány napot szeretne rögzíteni, és tájékoztatni kell az ügyfelet, arról is hogy a Vagyonvédelmi törvény alapján egyáltalán hány napot szabad. Ezután ki kell számítani a forgalmazó weboldalán található kalkulátor segítségével, mekkora kapacitású tárolóra van szükség.

Az előadó felhívta a figyelmet, hogy az árajánlat adáskor kalkuláljuk be a Tervdokumentáció elkészítését, amire irányszámokat is megadott.

Az áramszolgáltató oszlophasználat engedélyeztetése akár 2-3 hónap átfutási időt is igényel.  Ezt az önkormányzatoknak kell intéznie, mivel itt ők számítanak a szerződő félnek, de sok időt spórolhatunk, ha az adatlapot mi töltjük ki. Oszloponként kb. 50 e Ft az áramvételi pont kialakítása.

A városi térfigyelő rendszereknél jellemző a vezeték nélküli jelátvitel használata. Itt a szükséges sávszélességet is ki kell számítani, amihez nélkülözhetetlen a hálózati ismeretekkel bíró szakember. Csak ezt követően válasszuk ki a jelátvitelre használt eszközöket.

Ezután döntsünk a kamerákról, és keressük meg azok rögzítésére szolgáló eszközt, a dobozt. Nagyon fontos, hogy ha 100 méternél nagyobb kábelhosszt használunk, milyen minőségű és keresztmetszetű vezetéket telepítünk.

A buktatókra is felhívta a figyelmet az előadó. Jellemző elvárás az ügyfél részéről, hogy 1 db kamerával lehetőleg szinte mindent lássunk, hogy éjjel-nappal legyen mindenki felismerhető, lássunk rendszámot stb. DE EZ NEM MEGOLDHATÓ!

A későbbi problémák elkerülése érdekében érdemes a Megrendelőnek bemutatót tartani arról, hogy az adott kamerával, ténylegesen milyen látószöggel mit fog látni. El kell mondani, hogy rendszám felismerő rendszerhez speciális kamera kell, speciális beállításokkal, az más megfigyelésére nem használható. Széles látószögre állított optikával kicsi az esélye annak, hogy használható rendszám információhoz jutunk még 5 MP esetén is!

Az előadó bemutatta azokat a kipróbált és bevált telepítési segédanyagokat is, melyek nélkülözhetetlenek az éveken át 24 órás üzemben, kültérben történő üzemeltetéshez. A villámvédelem érdekében felhívta a figyelmet a földelhető switch használatának fontosságára, a szünetmentesítésre. Apróságnak tűnik, de ahhoz, hogy mindent elhelyezzünk a kültéri dobozban ( tápok, aljzat, switch, töm szelencék ) és azt előkészítsük a telepítésre, akár 1 óra is szükséges lehet a műhelyben dobozonként, aminek költségeivel célszerű számolni már az ajánlat adáskor.

A pont-pont és pont-multipont vezeték nélküli kapcsolatok kialakításához is adott támpontokat az előadó. Ezzel akár 15 km-es hatótávolság is elérhető videójel továbbítása esetén, de optikai rálátás kell. Fa, lengedező ág, bokor, tereptárgy sem lehet a két eszköz között.

Előadásának végén röviden ismertette a Belügyminisztérium által kiadott ajánlást a Térfigyelő rendszerek vonatkozásában.

Új HD felbontású video technológia

Az új, 2013-ban kifejlesztett, 2014-ben a piacon megjelent AHD technológiát Szerető Csaba mutatta be. A HD felbontás iránti igény és az analóg jeltovábbítás alkalmazhatósága vezette a fejlesztőket az AHD technológia megalkotásához. Ebben a szegmensben fontos a kedvező ár és az igény arra, hogy a régi analóg rendszerek képét úgy korszerűsítsék HD minőségűre, hogy a régi koax kábelezést lehetőleg megtartsák. A telepítő szakembereknek az AHD technológiánál nem szükséges magas szintű hálózati ismeretekkel rendelkezni, ezért új telepítések esetén is érdemes számolni ezzel a technológiával.

A telepítési költségek viszonylagosan alacsonyan tarthatók, hiszen itt elmaradnak a hálózati eszközök (switch, router) költségek.

2014-ben jelent meg a Nextchip félvezetőgyártó cég világszerte a legújabb fejlesztésű DSP (Digital Signal Processing) és ISP (Image Signal Processing) chip-jeivel, amelyek HD 720p (1280×720) felbontással működnek. Az eljárást AHD-nek (Analog HD) nevezték el. Jelen esetben a kamerában alkalmazott ISP, egy analóg vonalon továbbítható speciális digitális jelfolyamba kódolja a képtartalmat.

A DVR-ben működő DSP ezt dolgozza fel. Az előadó elmondta, hogy ezt a jelfolyamot kizárólagosan AHD kompatibilis DVR tudja csak feldolgozni. ( A video tömörítési eljárásként továbbra is H.264 algoritmus szolgál.) A gyártó ígérete szerint áprilisban találkozhatunk majd az AHD FULL HD felbontású kamerákkal, DVR-ekkel. A piacon hozzáférhetőek lesznek azok a mindent kezelő DVR-ek, amelyek képesek az analóg, az IP, és AHD technológiák együttes fogadására és rögzítésére is.

A felbontás – technológia – csatornaszám mátrix a weboldalon az adott terméknél megtalálható.

LDSZ szimpózium

IHD-R1620, 16 csatornás AHD (1MP) és analóg (960H) DVR / IP HVR hibrid / IP NVR rögzítő

Mit is nyújtanak tehát az új AHD eszközök?

  • HD felbontás
  • a HD-SDI-nél lényegesen nagyobb kábelhossz ( 500 fm)
  • az IP-vel szemben nincs késleltetés
  • progresszív scan
  • megtartható a meglévő (koax illetve UTP) kábelezés !
  • számítógépes hálózati ismeretek nem szükségesek a beüzemeléshez

A résztvevők, köztük 6 biztonságtechnikai mérnökhallgató elégedetten távozott az ebéd után, mivel egyetlen délelőttön 9 témában kaptak információt a 2015. üzleti év sikeressé tételéhez.

forrás: ldsz

kapcsolódó cikk:

LDSZ Szimpózium 2015. január 29. Óbudai Egyetem

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?